Organizatorja Tekmovanja za Evrovizijski zbor leta, ki je letos potekalo drugič, sta Zveza EBU in fundacija Interkultur. Našega predstavnika, vokalno a cappella skupino Jazzva je izbralo Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, vodja slovenske delegacije je bil urednik Daniel Celarec.

Na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta nas je zastopala skupina Jazzva. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj
Na tekmovanju za Evrovizijski zbor leta nas je zastopala skupina Jazzva. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj

Tekmovanje je letos gostila Švedska Televizija (SVT), zaključni večer je potekal v Partille Areni. Več kot 5000 gledalcev je dogodek spremljalo na prizorišču, prek neposrednega prenosa pa so dogodek spremljali številni glasbeni navdušenci z različnih koncev sveta, tudi gledalci Televizije Slovenija.
Ob slovenski Jazzvi se je predstavilo še devet vokalnih zasedb; zbori iz Belgije, Danske, Nemčije, Latvije, Norveške, Škotske, Švedske, Švice in Walesa. Vsaka izmed zasedb se je v prvem krogu predstavila s štiriminutnim programom. Uvrščeni v drugi krog so nastopili še s triminutnim dodatnim programom. Naša Jazzva je za program izbrala skladbo Spominčice (avtorji Lajos Serly, Rudi Ringbauer, priredba Veronika Emer) in slovensko ljudsko pesem Bejži ftiček v priredbi umetniške vodje zasedbe Jazzva Jasne Žitnik.
Vse tekmovalne vokalne zasedbe so bile vključene v uvodno in zaključno točko tekmovanja, člani vsake od zasedb so odpeli veliki uspešnici švedske skupine Abba. Za uvod v dogodek skladbo Mamma Mia, za sklep in poklon glasbi pa Thank You For The Music.
Carmen manet, naše zmagovalke prvega tekmovanja pred dvema letoma, so bile na dogodek povabljene kot posebne gostje. S spremljavo švedskega banda The Bohuslän Big Band so zapele slovensko ljudsko pesem Pastirče malo v priredbi Lojzeta Krajnčana.