Ob Chrisu Froomu sta na stopničkah končala še Nairo Quintana in Alejandro Valverde. Foto: Reuters
Ob Chrisu Froomu sta na stopničkah končala še Nairo Quintana in Alejandro Valverde. Foto: Reuters
Nosilci štirih majic, Froome je ob rumeni osvojil še pikčasto, Quintana je dirko končal v belem, Peter Sagan pa v zelenem. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome je med etapo takole nazdravil s penino. Foto: Reuters
Zadnje dejanje Toura Andreju Greiplu
Tour se je končal s parado na Elizejskih poljanah
Zaključek zadnje etape Toura

e na 102. Dirko po Franciji prišel izvrstno pripravljen, in v silovitem sprintu dobil prestižno zadnjo etapo na pariških ulicah.

Nemški kolesar je bil z naskokom najboljši sprinter letošnjega Toura, saj je dobil kar štiri etape, prav zadnja, ko gre za prestižno parado šampionov na Elizejskih poljanah, pa je za sprinterske specialiste najpomembnejša. 33-letni Greipel ima zdaj že deset etapnih zmag na francoski pentlji. Prvič je slavil na zaključku Dirke po Franciji. "Enkratno. O tem sem vedno sanjal. To je za sprinterja najprestižnejši kraj za zmago. Zahvalil bi se staršem, družini, moji ekipi in vsem, ki so mi pomagali na tej poti. Njim posvečam to zmago," je dejal Gorila.

Zadnjo etapo med Servesom in Parizom so zaznamovali močno deževje in nizke temperature. Zaradi mokrega in nevarnega cestišča so nevtralizirali dirko in po prihodu na Elizejske poljane, 68,5 kilometra pred ciljem, ko je karavana prvič prečkala ciljno črtno in se podala v zadnje kroge po Parizu, so se ure ustavile. Nato so sledili napadi, ki pa jih je glavnina ujela pet kilometrov pred ciljem. V ospredje so se prebili sprinterji. Prehitro je začel sprintati Alexander Kristoff, mimo je nato švignil Greipel, pred tretjim Kristoffom pa je končal še Bryan Coquard.

Froome drugič v Pariz prišel v rumenem
Ekipa Skya je z zmagovalcem Toura Chrisom Froomom na čelu prikolesarila v francosko prestolnico - predtem so, kot je to v navadi, tudi nazdravili s penino -, nato pa pobudo, ko je nosilec rumene majice imel nekaj težav z vrečko in je zamenjal kolo, prepustila drugim ekipam in v cilj mirno prišla na repu glavnine.

Britanec je drugič v karieri na Elizejskih poljanah paradiral v rumeni majici. Prvi teden francoske pentlje je bil zelo razburljiv in uvodne etape so postregle z nepričakovanimi težkimi razmerami. Tour je bil nestrpno pričakovan, v najožji krog favoritov pa so sodili štirje kolesarji, vendar Froome z izjemo Naira Quintane resne konkurence ni imel. Hitro je sape zmanjkalo lanskemu zmagovalcu Vincenzu Nibaliju, Albertu Contadorju pa je zmaga na Giru pobrala preveč moči in v Franciji ni bil pravi.

Sagan četrtič zapored v zelenem
Froome se je dobro znašel že v uvodnih etapah in odlično kolesaril v močnem nizozemskem vetru, brez prask preživel tudi slovite odseke kock in moč pokazal že na prvem resnejšem klancu na Mur de Huy. Že v Pireneje je prišel v rumeni majici in na prvi gorski etapi pokazal izjemno pripravljenost ter si prikolesaril tri minute naskoka pred glavnimi konkurenti, ki so v prvi pirenejski etapi hitro popustili. Sledili so napadi, a tako v Pirenejih kot v Alpah je Froome s pomočjo odlično organizirane ekipe Sky uspešno branil rumeno majico. Resneje ga je ogrozil Quintana na predzadnji etapi, ko je silovito napadel L'Alpe d'Huez, a časovna zaloga v Keniji rojenega 30-letnega Froomeyja je bila zadostna. Na koncu je imel v skupnem seštevku pred Kolumbijcem 72 sekund prednosti.

Quintana je tako kot pred dvema letoma osvojil drugo mesto za Froomom. Tretje mesto je zasedel moštveni kolega Kolumbijca pri Movistarju Alejandro Valverde, ki je skupaj s Quintano pripravljal napade na vzponih na rumeno majico. Izkušeni Španec je dosegel najboljšo uvrstitev v karieri na Touru. Froome je poleg rumene majice osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega po točkah na gorskih ciljih. Bela majica za najboljšega mladega kolesarja je znova v lasti Quintane, zelena majica za najboljšega po točkah pa Petra Sagana. Zeleno majico je Slovak osvojil četrtič zapored. Rdečo številko za najbolj borbenega kolesarja je dobil Francoz Romain Bardet. Z naskokom je najboljša ekipa Toura Movistar. Špansko moštvo ima tudi dva na stopničkah. Drugo mesto je zasedel britanski Sky, tretje pa ruski Tinkoff-Saxo.

Koren zasedel 64. mesto
Na Touru je dirkal en slovenski kolesar. Kristijan Koren je na zadnji etapi zasedel 26. mesto, v skupnem seštevku pa je bil 64. Koren je že šestič končal Dirko po Franciji in ob koncu za TV Slovenija povedal: "Šest je kar velika številka. To je zagotovo velik plus zame. Malo je kolesarjev v karavani, ki je vozilo šest Tourov in jih tudi končalo. Zaradi pripravljenosti in vsega skupaj je letošnja dirka minila zelo hitro. Prvi teden sploh, en, dva, tri … Prejšnja leta se mi ni zdelo tako hitro, letos pa so dnevi kar leteli."


21. etapa
Serves-Pariz, 109,5 km:    
  1. A. GREIPEL        NEM  2:49:41
  2. B. COQOUARD       FRA      vsi
  3. A. KRISTOFF       NOR         
  4. E. BOASSON HAGEN  NOR         
  5. A. DEMARE         FRA         
  6. M. CAVENDISH      VB          
  7. P. SAGAN          SVK     isti
  8. J. DEGENKOLB      NEM         
  9. M. MATTHEWS       AVS         
 10. R. NAVARDAUSKAS   LIT         
 ...                   
 26. K. KOREN          SLO         
136. C. FROOME         VB       čas

 
Končni vrstni red:    
  1. C. FROOME          VB 84:46:14
  2. N. QUINTANA       KOL    +1:12
  3. A. VALVERDE       ŠPA     5:25
  4. V. NIBALI         ITA     8:36
  5. A. CONTADOR       ŠPA     9:48
  6. R. GESINK         NIZ    10:47
  7. B. MOLLEMA        NIZ    15:14
  8. M. FRANK          ŠVI    15:39
  9. R. BARDET         FRA    16:00
 10. P. ROLLAND        FRA    17:30
 11. A. TALANSKY       ZDA    22:06
 12. S. SANCHEZ        ŠPA    22:50
 13. S. PAUWELS        BEL    31:03
 14. W. BARGUIL        FRA    31:15
 15. G. THOMAS          VB    31:39    
 ...               
 64. K. KOREN          SLO  2:51:44

--------------------------------------------------------------------------------

 
Gorski cilji (pikčasta majica):     
  1. C. FROOME          VB      119 točk
  2. N. QUINTANA       KOL      108
  3. R. BARDET         FRA       90
  4. T. PINOT          FRA       82
  5. J. RODRIGUEZ      ŠPA       78

Po točkah (zelena majica):
  1. P. SAGAN          SLK      432
  2. A. GREIPEL        NEM      366
  3. J. DEGENKOLB      NEM      298
  4. M. CAVENDISH       VB      206
  5. B. COQUARD        FRA      152 

Mladi kolesarji (bela majica):
  1. N. QUINTANA       KOL 84:47:26  
  2. R. BARDET         FRA   +14:48
  3. W. BARGUIL        FRA    30:03 
  4. T. PINOT          FRA    37:40
  5. B. JUNGELS        LUK  1:32:09 

Ekipe:
  1. MOVISTAR             255:24:24
  2. SKY                     +57:23
  3. TINKOFF-SAXO           1:00:12 
Zadnje dejanje Toura Andreju Greiplu
Tour se je končal s parado na Elizejskih poljanah
Zaključek zadnje etape Toura