Jonas Vingegaard je ciljal na tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, zdaj pa je negotovo, ali bo sploh na startu Toura, ki se bo 29. junija začel v Firencah. Foto: Organizator/@Naikefotosport
Jonas Vingegaard je ciljal na tretjo zaporedno zmago na Dirki po Franciji, zdaj pa je negotovo, ali bo sploh na startu Toura, ki se bo 29. junija začel v Firencah. Foto: Organizator/@Naikefotosport

V ponedeljek zvečer so španski mediji na čelu s športnim dnevnikom As zapisali, da je bil Jonas Vingegaard vendarle operiran, potem ko se je pretekli četrtek težje poškodoval v množičnem padcu kapetanov v 4. etapi Dirke po Baskiji.

V torek opoldne je ekipa Visma Lease a Bike potrdila, da so dvakratnemu zmagovalcu Dirke po Franciji uspešno operirali ključnico. "Naslednjih nekaj tednov bo okreval. Kako dolgo bo to trajalo, še ni jasno," so zapisali pri čebelah in dodali: "Dobro se počuti in se zahvaljuje vsem za prijazne besede v zadnjih dneh."

Najprej zdravje in okrevanje, nato novi načrti

Ob padcu si je Vingegaard zlomil ključnico in več reber, pri čemer je prišlo do pnevmotoraksa (predrtja popljučnice). V nesrečo sta bila vpletena tudi Remco Evenepoel in Primož Roglič, ki naj bi skupaj s Tadejem Pogačarjem poleti pripravili četveroboj za zmago na največji dirki sezone. 111. Dirka po Franciji se bo začela čez dva meseca in pol (29. junij - 21. julij).

Sorodna novica Po padcu zvezdnikov v Baskiji številka ena ostaja v lasti Pogačarja

Po sprva previdnih ocenah je športni vodja ekipe Merijn Zeeman poudaril, da bo Vingegaard rumeno majico branil le stoodstotno pripravljen, pri čemer so že odpovedali majske višinske priprave. A najprej zdravje in okrevanje, nato razmislek o nadaljevanju sezone, so podčrtali pri rumeno-črnih.

SOS odmev: pogled Hvastije na padce in hitrosti

O padcih, poškodbah, hitrostih in idejah, kako to ukrotiti, se vrti levji delež kolesarsko obarvanega podkasta SOS odmev št. 137, v katerem je gostoval direktor reprezentanc Martin Hvastija.

137 Hvastija o kolesarskih padcih, poškodbah, Touru in OI