Najljubši barvi Tadeja Pogačarja sta modra in rdeča, a teh majic ni na Dirki po Franciji, zato je zadovoljen tudi z belo, a želi si rumeno. Vendar po dveh etapnih zmagah bo Tour 2020 zanj uspešen, četudi bi v Pariz prišel le v običajnem dresu UAE Emirates. Foto: Reuters
Najljubši barvi Tadeja Pogačarja sta modra in rdeča, a teh majic ni na Dirki po Franciji, zato je zadovoljen tudi z belo, a želi si rumeno. Vendar po dveh etapnih zmagah bo Tour 2020 zanj uspešen, četudi bi v Pariz prišel le v običajnem dresu UAE Emirates. Foto: Reuters
Sorodna novica Damoklejev meč nad veliko pentljo - koronavirus

"Mi smo se vsi testirali v nedeljo in smo že dobili izvide ter je vse v redu. Zdaj so samo še kolo in težke alpske etape. Smo pripravljeni in bomo dali vse od sebe v boju, ki bo zelo težak," je Tadej Pogačar razkril, da se pri UAE Emirates na drugi prosti dan ukvarjajo samo še s taktičnim načrtom, kako odvzeti rumeno majico vodilnemu rojaku.

"Jumbo Visma je letos najmočnejša ekipa tako v sezoni kot na Touru. A smo tudi mi samozavestni in želim vzeti še nekaj časa. Bitka za rumeno še zdaleč ni odločena. Ne smem pa izdati, kako, ker potem to ne bo presenečenje," samozavestno napoveduje 21-letni mladenič iz Klanca pri Komendi, da bo nadaljeval serijo napadov v gorah in ob koncu spletne novinarske konference na dan premora v departmaju Isere v slovenščini spet poudaril: "Za zadnji teden upam, da mi je ostalo v nogah še dovolj moči za nove napade, da pridobim kakšne nove sekunde."

NOS: Vsi kolesarji Jumbo Visme negativni

Nizozemska javna televizija NOS se je pogovarjala z veteranom Robertom Gesinkom, ki je razkril, da je vseh osem kolesarjev, vključno s Primožem Rogličem, dobilo nazaj negativne izvide testiranja na koronavirus. A pri nizozemski ekipi še čakajo na izvide preostalega osebja.

Ponovimo: če v ekipnem mehurčku, v katerem je lahko do 30 ljudi, odkrijejo dva okužena, sledi izključitev z Dirke po Franciji.


Sorodna novica Tadej Pogačar
Tour 2020: Zadnji kilometer 15. etape

Prva tema – zmaga na Grand Colombierju in ali ste res imeli slab dan na ravnini?
Odlično, izjemno je končati teden z zmago. Najteže mi je bilo na ravninskih etapah. Najslabše sem se počutil v sredo, dva dni po prostem dnevu. Res mi ni šlo dobro, a na srečo je šlo po ravnini. Najboljše pa sem se počutil prejšnjo nedeljo, ko sem prvič zmagal na Touru, a tudi to nedeljo ni bilo slabo.

Primož je moj prijatelj, imava dober odnos. A na cesti vsak želi zmagati. To je kolesarstvo, kjer vsak hoče zmagati. Se spoštujeva. Se zgledujem po njem, saj je močan in dober kolesar. A če bom lahko zmagal, bom izkoristil vsako priložnost.

Tadej Pogačar

Ali vam je Roglič res prepustil zmago in koliko se pogovarjata med dirko?
Mislim, da mi ni pustil. Ne vem niti, kako bi to komentiral. Po etapah nimava veliko časa za pogovor zaradi medijskih in drugih obveznosti po zmagah in koncu dneva kot nosilca majic. Čestitala sva si. Bo pošten boj vse do konca.

Ali je Primož kot nekakšen starejši brat?
Že imam starejšega brata Tilna. Primož je moj prijatelj, imava dober odnos. A na cesti vsak želi zmagati. To je kolesarstvo, kjer hoče vsak zmagati. Se spoštujeva. Se zgledujem po njem, saj je močan in dober kolesar. A če bom lahko zmagal, bom izkoristil vsako priložnost.
Jumbo Visma je letos najmočnejša ekipa. A smo tudi mi samozavestni.

Pogačar – Roglič 2:1 v etapnih zmagah, na DP-ju je bilo 1:1, kako bo zdaj na koncu?
Primož dobiva večjo bitko, saj je v rumenem in v položaju, ko brani, jaz pa napadam. Ne gre mu toliko za etapne zmage, kot ima v mislih rumeno majico v Parizu. A to imam tudi jaz. Nihče se ne obremenjuje s tem, kdo ima več zmag, temveč kdo bo najboljši na koncu.

Kako komentirate spraševanje Rogliča in vas o dopingu?
V zadnjih etapah Grand Tourov so vedno kakšna takšna vprašanja. Tudi mene so že spraševali. Testirani smo skorajda vsak dan. Na vrsti si zjutraj in po etapi, sploh če zmagaš. Že izidi testov kažejo. Sam imam čisto vest, tako kot tudi Primož, kot je sam odgovoril.

Primerjava med La Vuelto in Le Tourom?
V Franciji je težje, je kot na Vuelti. Več pritiska in stresa, hitrejši ritem. Številke kažejo, da se vozi močneje in hitreje. Potem pogledaš na štartno listo. Za večino ekip in kolesarjev je Tour glavni cilj sezone. Po ravnem in v hribih gre na vso moč in je več pritiska. Zato vem, da je težje kot na Vuelti.

Gazzetta dello Sport je skovala vzdevek za vas – Mali princ. Kakšno barvo majice boste nosili v Parizu?
Prvič slišim za to. Počaščen sem, da imam takšen vzdevek. Dobra knjiga, prijetno branje. Bomo videli, kaj bom nosil v Parizu. Četudi bom nosil UAE-majico, bo to dober Tour.

Katera je vaša najljubša barva?
Pri srcu mi je najbolj modra in rdeča, a na žalost teh barv na Touru ni. Zadovoljen sem z belo, še malenkost bolj bi bil z rumeno. Težko dojemam, da sem dobil že dve etapi. Živim svoje sanje že na prvem Touru. Tega si na štartu v Nici res nisem predstavljal, saj bi vse to zvenelo res neverjetno, da bom dobil dve etapi in bil skupno na drugem mestu ter v igri za zmago.

Ali si boste na prosti dan lahko pogledali vožnjo dekleta Urške Žigart, ki tekmuje na Giro Rosa?
Na žalost ne najdem prenosa, a vidim, da je posnetek, ki si ga bom pozneje ogledal. Urška je dirkala tudi na Dirki po Ardeche in ima tudi ona težak spored tekmovanj. Nastopa za močno ekipo ALE BTC Ljubljana na največji etapni dirki v ženskem kolesarstvu.

Težko dojemam, da sem dobil že dve etapi. Živim svoje sanje že na prvem Touru.

Tadej Pogačar

Ali kaj obžalujete izgubo v vetrovni loteriji v v 7. etapi, brez katere bi že nosili rumeno majico?
Če pogledamo nazaj, tista izguba ni bila tako velika. Četudi se mogoče 1:21 sliši veliko, a mi je hkrati dala veliko več prostora za napade. S tem sem prišel do priložnosti za etapne zmage v Pirenejih. Brez moje izgube bi se mogoče potem tudi drugače dirkalo pri Jumbu Vismi. A se res ne obremenjujem s tisto izgubo v vetru.

Sorodna novica Razlike so še vedno majhne, a Slovenca delujeta nepremagljivo

Kako se boste vi in emirati taktično lotili zadnjega tedna?
Bo zelo težko. Zlasti v sredo na Cole de la Loze. Z ekipo smo si ga ogledali. Če imaš dober dan, lahko vzameš nekaj sekund, če pa imaš slabega, pa lahko izgubiš tudi pol ure. Izgubili smo dva člana ekipe, zelo močna za gore. Vseeno so moštveni kolegi pokazali, da so lahko z menoj in me podpirajo. Verjamem v ekipo, ki je tudi taktično močna. Vse bodo naredili za nadaljevanje boja. Mogoče bo kot na Tour l'Avenir, sicer z državno reprezentanco, ko smo tudi imeli dva kolesarja manj, a nam je uspelo zmagati na koncu. Smo pripravljeni in bomo dali vse od sebe v boju, ki bo zelo težek. Videli smo, da nihče ne more napadati Jumba Visme. Za zdaj sem bil edini, ki je lahko izzval Primoža.

Se zavedate, kakšno je kaj vzdušje v Sloveniji?
Sam sem vedno gledal Tour po televiziji in bil pozoren na slovenske kolesarje. Bil sem vesel, ko sem jih opazil v karavani. Slovenci smo imeli že odlične izide tudi pred uspehi zadnjih let. Letos verjamem, da je še več navijačev in bolj noro. Komaj čakam, da pridem v Slovenijo po koncu sezone. Da vidim, ali je res takšna evforija, kot mislim, da je.

Pogačar napoveduje napade v zadnjem tednu Toura