Anja Osterman je odlično štartala, si privozila prednost po 250 metrih in jo obdržala do cilja. Foto: AP
Anja Osterman je odlično štartala, si privozila prednost po 250 metrih in jo obdržala do cilja. Foto: AP

Osterman je bila v drugi kvalifikacijski skupini zanesljivo najboljša s časom 1:49,402. V polfinale so se uvrstile po tri najboljše tekmovalke iz vseh šestih kvalifikacijskih skupin, druge tekmovalke pa so si napredovanje skušale izboriti prek četrtfinalnih tekem.

Ponomarenko Janić je v tretji kvalifikacijski skupini s časom 1:50,498 zasedla četrto mesto. Precej bolje je nastopila v četrtfinalu, ko si je z drugim mestom priborila četrtkov nastop. V polfinale, ki bo v četrtek ob 2.58, so se uvrstile najboljše tri.

Osterman: Kot kokoš brez glave, brez taktike
Sorodna novica Kajakašici izgubili usklajenost, padli v vodo in ostali brez finala

"Po včerajšnjem dnevu in s spanjem v zelo revni noči sem se vendarle prepričala, da je danes nov dan. Rekla sem si, da bom dala vse od sebe, in sem res. Šla sem na polno, to sicer ni bila taktika, ki smo jo trenirali, a mi je bilo vseeno. Vedela sem, da to potrebujem, da si dokažem, da zmorem. Zadovoljna sem, a vem, da bo v polfinalu treba pokazati še veliko več," je dejala Anja Osterman, ki torkove nesreče tik pred ciljem polfinala dvojcev, ko sta se s Špelo Ponomarenko Janić prevrnili v vodo, še dolgo ne bo pozabila.

"Včeraj mi je zmanjkalo solz. Na olimpijskih igrah sem si predstavljala marsikaj, le tega, da bom plavala, ne. Iz domovine sem dobila veliko podpore, a prebrala sem tudi marsikaj neokusnega. Ne razumem tistih, ki se v svojih komentarjih norčujejo. Tisti s kavča se ne zavedajo, kaj mora športnik prestati, da sploh pride na olimpijske igre," ji torkovo razočaranje ne gre iz glave.

Osterman in Ponomarenko Janić dobili obliž na rano po razočaranju

Špela Perše na 10 km končala na 24. mestu
Špela Perše je v daljinskem plavanju na 10 km zasedla 24. mesto. 24-letna Blejka je leta 2016 na olimpijskih igrah v Riu osvojila 16. mesto. Pri prvem obratu si je Perše delila 17. mesto. V zadnjih kilometrih ji je zmanjkalo moči in zaostala je devet minut in dve sekundi. V konkurenci 25 plavalk je osvojila 24. mesto.

Špeli Perše ni uspelo ponoviti dosežka iz Ria. Foto: www.alesfevzer.com
Špeli Perše ni uspelo ponoviti dosežka iz Ria. Foto: www.alesfevzer.com

Brazilska plavalka Ana Marcela Cunha je osvojila zlato kolajno. 10-kilometrsko preizkušnjo v Tokijskem zalivu je preplavala v času 1:59:30,8 in za 0,9 sekunde prehitela drugouvrščeno Nizozemko Sharon van Rouwendaal, sicer olimpijsko prvakinjo iz Ria de Janeira 2016. Tretje mesto je z zaostankom 1,7 sekunde osvojila Kareena Lee.

Zaradi dehidracije in utrujenosti morala na infuzijo
"Ne vem točno, kaj naj rečem, a z uvrstitvijo nisem zadovoljna. Že od samega začetka se nisem počutila prav dobro v vodi. Kljub vroči vodi so me grabili krči in težko sem plavala. Potem tekma seveda ni stekla, kot bi si želela, Mislim, da sem bila bolje pripravljena, kot sem pokazala danes, a očitno ni bil moj dan," je po tekmi povedala Špela Perše in potarnala, da je bila voda zanjo tokrat pretopla.

"Špela je dobro plavala do tretjega obrata. Začela je na 19. mestu, našla priključek z najboljšimi in napredovala celo do 14., potem pa je presenetilo tudi mene, da je naenkrat zaostala. Ko so jo začeli grabiti krči, je nehala uporabljati noge in na olimpijskih igrah potem nisi več konkurenčen. Pomembno je, da je vztrajala do konca, saj je to vendarle olimpijski nastop," je povedal trener Alen Kramar in dodal, da je po vrnitvi v olimpijsko vas morala zaradi dehidracije in utrujenosti celo na infuzijo.

Zahtevne razmere Špeli Perše niso ustrezale
Daljinsko plavanje, 10 km (Ž):
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Ana Marcela CunhaBrazilija1:59:30,8
2Sharon Van RouwendaalNizozemska1:59:31,7
3Kareena LeeAvstralija1:59:32,5
Pia Babnik. Foto: Reuters
Pia Babnik. Foto: Reuters

Pia Babnik po uvodnem dnevu 23.
Olimpijski debi je dočakala tudi najboljša slovenska golfistka Pia Babnik, ki je nastopila v 1. krogu turnirja v konkurenci posameznic. Po prvem dnevu zaseda 23. mesto. Uvodni dan je za 18 lukenj potrebovala 71 udarcev, kar je par igrišča. Največ težav je imela na deveti luknji (dva udarca nad parom), nato so ji uspele tri odlične luknje, saj so ji uspeli kar trije zaporedni bierdiji (od 10. do 12. luknje).

V vodstvu je Švedinja Madelene Sagstrom (5 pod parom), drugo mesto pa zasedata Američanka Nelly Korda in Indijka Aditi Ašok.

Uvodni dan Pii Babnik prinesel 23. mesto

Na velikem olimpijskem prizorišču sta svoj olimpijski krst doživeli športni plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl.

Sorodna novica Janja Garnbret s 1. mestom v balvanih in 4. v težavnosti zmagala v kvalifikacijah

Odlična je bila Maruša Mišmaš Zrimšek, ki je v finalu teka na 3000 metrov z zaprekami z novim državnim rekordom 9:14,84 osvojila fantastično šesto mesto.

Sorodna novica Maruša Mišmaš: "Upam, da to ni bil vrhunec kariere zame."

Prenos olimpijskega dogajanja je na TV SLO 2 (tudi za vse, ki ste na dopustu v tujini v EU-ju) in na Valu 202.

Vas zanima celoten spored iger?

Celoten spored olimpijskih iger lahko preverite tukaj.