Tanja Žakelj je zaostala osem minut in 52 sekund. Foto: Grega Stopar
Tanja Žakelj je zaostala osem minut in 52 sekund. Foto: Grega Stopar

To je za Tanjo Žakelj slabša uvrstitev, kot je bila v Londonu 2012 in Riu 2016, ko je bila deseta oziroma trinajsta. Na zmagovalnem odru so bile same Švicarke. Slavila je Jolanda Neff pred Sino Frei in Lindo Indergand. Žakljeva je zaostala slabih devet minut.

Gorske kolesarke iz Švice so pred tem v zgodovini tekmovanj tega športa osvojile le eno kolajno (Barbara Blatter, Sydney 2000), tokrat pa so zasedle vsa mesta na stopničkah.
Neffova je prevladovala od samega začetka, izkoristila pa je tudi padec Francozinje Pauline Ferrand-Prevot v prvem krogu, v katerem je slednja izgubila 30 sekund in šest mest. Na koncu je dvakratna zaporedna svetovna prvakinja zasedla šele deseto mesto.

Slab francoski dan je zaokrožila letos še nepremagana v olimpijskih krosih v svetovnem pokalu, Francozinja Loana Lecomte. Na najpomembnejši tekmi sezone je zasedla šesto mesto.
Neffova, svetovna prvakinja leta 2017 je na koncu slavila z 1:11 minute naskoka pred Freijevo, Indergandova pa je zaostala še osem sekund več.

Žakljeva je praktično v vseh petih krogih kolesarila okoli 20. mesta. "Zahtevna proga v nepredividljivih razmerah. Dobre občutke sem imela že pred dirko, dala sem maksimum in kljub padcu iztržila, kar sem lahko, tako da mi bodo tudi tretje olimpijske igre ostale v lepem spominu," je dejala 32-letna tekmovalka iz Idrije.

Gorsko kolesarstvo, olimpijski kros (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Jolanda NeffŠvica
2Sina FreiŠvica+1:11
3Linda IndergandŠvica+1:19
21.Tanja ŽakeljSlovenija+8:52
Izjava Tanje Žakelj

Lokostrelec Žiga Ravnikar je v 1. krogu izgubil z Italijanom Maurom Nespolijem s 6:0.

Jadralec Žan Luka Zelko je na regatnem polju v Kamakuri po šestih plovih na 27. mestu. V spremenljivih pogojih se nikakor ni znašel. Med 35 jadralci je bil najprej 17., temu je nato dodal 31. mesto, zadnjega plova pa ni končal. Skupno je 27. Vodstvo je po šestih regatah z dvema današnjima zmagama prevzel Ciprčan Pavlos Kontides.

Plavalec Martin Bau je s časom 8:04,79 osvojil 31. mesto na 800 m prosto. Za osebnim rekordom je zaostal dobrih šest sekund, vseeno pa je bil zelo zadovoljen.

"Kako ne? Od evropskega prvenstva sem napredoval za šest sekund in dosegel najboljši izid v zadnjih dveh letih, zato sem bil izida res vesel. Šest sekund od osebnega rekorda se morda sliši veliko, a na 800 m prosto temu ni tako. Posebej če vemo, da sem normalno začel trenirati šele po novem letu. Uvrstitev pa pač je, kakršna je. To je najmočnejša konkurenca na svetu," je povedal Bau.

Po krajšem premoru bodo sledile priprave na sezono v kratkih bazenih, a Bau se še ni odločil, če ostane v plavanju. "V obdobju pandemije sem začel delati doma in tako enostavno ne gre. Treba se bo odločiti, ali ima to vztrajanje kakšen smisel. Na takšen način, kot je bilo to v zadnjih dveh sezonah, naprej ne bo šlo več."

Slovenski vrhunec 4. dne iger je bila seveda srebrna medalja Tine Trstenjak (več tukaj), navdušil je tudi Darko Jorgić, ki se je prebil v četrtfinale. Bojan Tokić je izpadel v 3. krogu (več tukaj). Tekvondoist Ivan Trajković je bil vse do zadnjega v igri za medaljo. Eva Terčelj, svetovna prvakinja v kajaku, se ni uspela prebiti v finale, potem ko je v polfinalu zgrešila vrata.

Slovenski nastopi na 4. dan olimpijskih iger