Lindsey Jacobellis končno olimpijska prvakinja
Lindsey Jacobellis je postala najstarejša olimpijska prvakinja v vseh disciplinah deskanja na snegu. Foto: Reuters
Lindsey Jacobellis je postala najstarejša olimpijska prvakinja v vseh disciplinah deskanja na snegu. Foto: Reuters

Po 16 letih le prišla do zlata, ki si ji je izmikalo

Končno ji je uspelo! V petem poskusu je Lindsey Jacobellis pri 36 letih postavila piko na i izredni karieri, s katero se bo mogoče lahko pozabilo na njen nastop v Torinu 2006. Pred 16 leti je bila Američanka v finalu v ogromnem vodstvu in na poti do zlata, ko se je na zadnjem skoku odločila za privlačen skok, a trik za gledalce se je ponesrečil in je padla ter ostala brez zlata.

Petkratna svetovna prvakinja ni imela sreče niti na poznejših olimpijskih igrah: v Vancouvru 2010 je bila peta, v Sočiju pa sedma. Obakrat je vodila v polfinalni vožnji, a naredila napako. V Pjongčangu je prišla v finale, a na koncu po fotofinišu izgubila boj za bron.

Deskarski kros (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Lindsey JacobellisZdružene države Amerike
2Chloe TrespeuchFrancija
3Meryeta OdineKanada
Tit Štante je v snežnem žlebu po padcu v prvi kvalifikacijski vožnji moral vse tvegati v drugi, a se mu je hitro zalomilo. Foto: Reuters
Tit Štante je v snežnem žlebu po padcu v prvi kvalifikacijski vožnji moral vse tvegati v drugi, a se mu je hitro zalomilo. Foto: Reuters

Štante na koncu 22.

Na deskarskih terenih se je neuspešno predstavil Tit Štante, ki so se mu kvalifikacije za petkovo tekmo v snežnem žlebu (half pipe) popolnoma ponesrečile. Pred štirimi leti v Pjongčangu je osvojil 25. mesto, tokrat pa je Štante med 25 tekmovalci zasedel 22. mesto.

Štante je padel v obeh vožnjah: v prvi je padel po četrtem skoku in ni dokončal vožnje, ki je bila ocenjena z le 18.25 (21. mesto). V drugo je zato moral tvegati vse in že po prvem skoku s triki je ob pristanku padel (ocena 5,75) in drugih olimpijskih iger je bilo za 23-letnega Celjana konec.

"To je moj drugi nastop na olimpijskih igrah. V Južni Koreji je bilo bolje, tam sem odpeljal nastop, tu pa mi ni uspelo. Nisem imel sicer pripravljene predstave za finale. Tu je kar precej tekmovalcev, Japoncev in drugih, ki so nekaj ravni višje od mene. Zato nisem imel previsokih pričakovanj. Žal nisem izpeljal programa, tako kot znam," je za Radio Slovenija po nastopu dejal Tit Štante.

White nadaljuje lov na četrto zlato

V težavah na 19. mestu po prvi vožnji je bil tudi legendarni Američan Shaun White, ki pa je nato ob ogromnem pritisku pokazal jeklene živce in se s četrtim dosežkom kvalifikacij (86,25) uvrstil v petkov finale, kjer bo naskakoval četrto olimpijsko zlato. Kvalifikacije je sicer dobil Japonec Ajumu Hirano (93,25), ob njem pa je 90 točk presegel le še Avstralec Scotty James (91,25), vodilni po prvi vožnji.

Norvežan Birk Ruud je že pred zadnjim skokom vedel, da je novi olimpijski prvak, zato je lahko nastopil kar z norveško zastavo. Foto: Reuters
Norvežan Birk Ruud je že pred zadnjim skokom vedel, da je novi olimpijski prvak, zato je lahko nastopil kar z norveško zastavo. Foto: Reuters

Zlato Ruudu, pionirju Harlautu pa bron

Norvežan Birk Ruud je na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojil naslov olimpijskega zmagovalca v smučanju prostega sloga v disciplini akrobatskih skokov z velike skakalnice big air. Točkujeta dva najboljša od treh skokov, ki pa morata biti različna po rotaciji ali smeri. Norvežan je na koncu slavil zmago s 187,75 točke. Srebrno medaljo je osvojil Američan Colby Stevenson (183 točk), bronasto pa Šved Henrik Harlaut, eden od pionirjev prostega smučanja (181).

Skoki na veliki skakalnici (Big Air) (M)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Birk RuudNorveška187,75
2Colby StevensonZdružene države Amerike183,00
3Henrik HarlautŠvedska181,00
Sorodna novica Objokana Andreja Slokar: Močno boli

Pozornost slovenske javnosti je bila že navsezgodaj usmerjena v slalom za alpske smučarke, kjer se je Andreja Slokar bojevala za medaljo. Po prvi vožnji je bila na 4. mestu, nato pa je ob popolnem napadu z napako tik pred ciljem osvojila končno 5. mesto. Druga Slovenka Ana Bucik je bila 11., medtem ko sta Meta Hrovat in Neja Dvornik odstopili. Več o dramatičnem razpletu slaloma alpskih smučark lahko preberete TUKAJ.

Prvo kombinacijsko zlato v Nemčijo

Prva olimpijska preizkušnja na Kitajskem je osrečila Nemca Vinzenza Geigerja, ki je v razburljivem zaključku prišel do olimpijskega naslova. Slovenski predstavnik Vid Vrhovnik je bil na koncu 37. Več TUKAJ.

Prvi trening na veliki skakalnici

Skakalci so prvič preizkusili veliko napravo. Na prvem uradnem treningu pred petkovimi kvalifikacijami so nastopili Anže Lanišek, Timi Zajc, Lovro Kos, Cene Prevc in Peter Prevc. Kako jim je šlo? Četverico za sobotno tekmo bo trener Robert Hrgota določil po četrtkovem drugem uradnem treningu.

Zlato naposled tudi za Južno Korejo

V hitrostnem drsanju na kratke proge je na 1500 metrov je slavil Južnokorejec Daeheon Hwang, ki je tako svoji državi priboril prvo zlato medaljo na igrah v Pekingu. Drugi je bil Kanadčan Steven Dubois, tretji pa Rus Semjon Elistratov. 22-letni Južnokorejec je bil leta 2018 na domačih olimpijskih igrah srebrn na 500-metrski razdalji. Tokrat je osvojil svojo prvo zlato kolajno na olimpijskih igrah.

Hitrostno drsanje - kratke proge - 1500 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Daeheon HwangJužna Koreja
2Steven DuboisKanada
3Semen ElistratovOlimpijski atleti Rusije

Nemčija potrdila primat v sankanju

Nemška sankača Tobias Wendl in Tobias Arlt sta osvojila tretji zaporedni naslov olimpijskih prvakov med dvojci. Sta prvi dvojec v zgodovini, ki mu je to uspelo. Svoja reprezentančna kolega Eggerta in Beneckena sta ugnala zgolj za 99 tisočink. Avstrijska dvojica Steu/Koller pa je zaostala nekaj več kot pol sekunde. Zmagovalca imata tako že po pet zlatih olimpijskih medalj, že v četrtek pa bosta imela priložnost za šesto. V štafeti bodo Nemci branili dva zaporedna naslova, ki so ju osvojili v Sočiju in Pjongčangu. Nemci so v Pekingu do zdaj osvojili vse tri naslove v sankanju.

Sankanje, dvosed
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Tobias Wendl/Tobias ArtlNemčija1:56,554
2Toni Eggert/Sascha BeneckenNemčija+0,099
3Thomas Steu/Lorenz KollerAvstrija+0,511