Naomi Osaka je priznala, da je že leta 2018 začela kazati znake depresije po zmagi na Odprtem prvenstvu ZDA. Zmagi, ki jo je zasenčil izbruh Serene Williams v finalu. Foto: EPA
Naomi Osaka je priznala, da je že leta 2018 začela kazati znake depresije po zmagi na Odprtem prvenstvu ZDA. Zmagi, ki jo je zasenčil izbruh Serene Williams v finalu. Foto: EPA

Štirikratna zmagovalka turnirjev velike četverice se je 31. maja letos umaknila s turnirja za grand slam v Parizu, potem ko so ji organizatorji zaradi neizpolnjevanja obveznosti do medijev zagrozili z izključitvijo.

23-letnica je nato izpustila turnir v Wimbledonu, vrnila se je na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer pa se je kot druga nosilka poslovila v 3. krogu tekmovanja. V ponedeljek se je v Cincinnatiju udeležila prve novinarske konference v treh mesecih.

Osaka: Sem drugačna od drugih
Vse je potekalo relativno mirno, dokler je novinar ni vprašal glede koristi medijev, s katerimi ne želi sodelovati. "Ne morem govoriti za druge, lahko govorim le zase. Že od zgodnje mladosti žanjem veliko medijske pozornosti. Najverjetneje zaradi moje zgodbe in načina igre. Zame se zanimate izključno zato, ker sem tenisačica. Sem drugačna od drugih. Ne morem pomagati, če moja sporočila na družbenih omrežjih ali pa izjave za javnost ustvarijo toliko pozornosti in sprožijo val različnih člankov. Tako da bom vedno rekla, da nisem popolnoma gotova vase, kako vse skupaj uravnotežiti. Rada bi razumela, tako kot vsi vi," je odgovorila Osaka.

Nato so jo med poslušanjem naslednjega vprašanja premagala čustva, orosile so se ji oči, odločila se je zapustiti novinarsko konferenco, ki je potekala prek spleta. Čez čas se je vrnila in odgovorila še na eno vprašanje v angleščini ter nekaj vprašanj v japonščini.

Osaka med ponedeljkovo novinarsko konferenco v Cinncinatiju. Foto: Zajem zaslona
Osaka med ponedeljkovo novinarsko konferenco v Cinncinatiju. Foto: Zajem zaslona
Po pravilih obvezna udeležba na konferencah

Pravila narekujejo, da se morajo tenisači in tenisačice po vsakem dvoboju obvezno udeležiti novinarske konference- Obenem morajo sodelovati tudi na medijskih dogodkih pred turnirji. Osaka že od začetka kariere pritegne veliko pozornosti sedme sile po dvobojih, ne le zaradi igre, temveč tudi zaradi svojih pogledov na tenis in dogajanja zunaj teniških igrišč.

Brcanje človeka, ko je že tako na tleh
Osaka je že nekaj dni pred začetkom letošnjega Odprtega prvenstva Francije poudarila, da se zaradi skrbi za duševno zdravje ne bo udeleževala novinarskih konferenc po dvobojih. Organizatorji z njeno odločitvijo niso bili zadovoljni, zagrozili so ji z izključitvijo, a je Japonka že sama odpovedala nastop v 2. krogu turnirja. Kot je dejala, se konferenc s sedmo silo ne želi udeležiti, saj so novinarska vprašanja po težkih dvobojih večkrat le "brcanje človeka, ko je že tako na tleh". Vzela si je krajši odmor in obljubila: "Ko bo prišel pravi čas, se bom z odgovornimi skušala dogovoriti, da bodo stvari potekale po pravi poti za igralce, novinarje in navijače." Pojasnila je, da je večina novinarjev zelo prijaznih, a priznala, da nikoli ne uživa v javnih nastopih in da veliko število novinarjev ter vprašanja na konferencah pri njej sprožijo občutek hude tesnobe.