Eva Urevc in Anamarija Lampič bosta poskušali  v Pekingu v ekipnem sprintu osvojiti medaljo, zaradi zdravstvenih težav Eve Urevc pa je pri obeh v teh dneh precej negotovosti. Foto: Reuters
Eva Urevc in Anamarija Lampič bosta poskušali v Pekingu v ekipnem sprintu osvojiti medaljo, zaradi zdravstvenih težav Eve Urevc pa je pri obeh v teh dneh precej negotovosti. Foto: Reuters

Da bo merila na medaljo, je pri tako uspešni športnici samoumevno: "Zanjo se bom borila, velika kljukica pa bo že, če bom izboljšala svoje uvrstitve s prejšnjih iger," je dejala na spletni novinarski konferenci. Spomnimo, pred štirimi leti je bila šesta v ekipnem sprintu z Alenko Čebašek, mesto nižje je bila v posamičnem sprintu, osma pa v štafeti.
Letošnjo sezono ocenjuje kot uspešno, tudi trenutna pripravljenost je dobra.

Takoj po zaključnem vzponu (na novoletni turneji) sem šla na višinske priprave, bilo je šestnajst dni sonca, -10 stopinj Celzija, odlične razmere. Sem zelo zadovoljna s treningi, forma je dobra, počutje tudi.

Anamarija Lampič

"Novoletna turneja je bila zelo uspešna zame. Takoj po zaključnem vzponu sem šla na višinske priprave, bilo je šestnajst dni sonca, -10 stopinj Celzija, odlične razmere. Sem zelo zadovoljna s treningi, forma je dobra, počutje tudi."

Poskuša biti čim bolj izolirana od okolice
Zdaj je ključno, da se ne okuži z novim koronavirusom. "Včeraj sem prišla domov, sem v Logatcu pri fantu Boštjanu Klavžarju, njegova mama je edina z nama, v Valburgi je hiša polna. Vsak dan se testiram, se pazim, vse kljuke Boštjan razkužuje, tudi druge stvari. Moram še zdržati pet, šest dni. Za vse pa je bilo po prihodu domov najbolj stresno, ker si lahko kjer koli hitro pozitiven. Na olimpijske tekme sploh ne mislim, komaj čakam, da pridem na Kitajsko in da bo ta stres za mano."

V Peking bo odpotovala čez šest dni, pred tem bo imela v nedeljo v Planici zadnje intervalne treninge, pozneje pa le lažje. Naslednjo soboto jo čaka ogled olimpijskih prog, 8. februarja pa dan D, tekma v sprintu, na kateri bo v krogu kandidatk za eno od medalj.

"Sneg je počasen, kar mi ni všeč"
Prog v Pekingu ne pozna. "Videla sem načrte, je na visoki nadmorski višini, ima podoben profil kot planiška z napetimi in dolgimi klanci, ki niso strmi. So iz umetnega snega. Ker ni veliko vlage, je sneg počasen, kar mi ni všeč. Ampak bo za vse enako. Kot tudi to, da smo mesec dni brez tekem. Upali smo, da bodo zadnje tekme pred olimpijskimi igrami v Planici, da bi nervozo malo spravili iz sebe."

Od ponedeljka čutim simptome, gre na bolje, še vedno sem v karanteni, 30 minut lahko treniram, na sneg pa še ne morem. Upam, da bom v nekaj dneh prišla na 90 odstotkov prejšnje zmogljivosti.

Eva Urevc

Eva Urevc še vedno ne more na sneg
Bolj zaskrbljena je Eva Urevc, ki je z Anamarijo Lampič lani na svetovnem prvenstvu osvojila bron na ekipni sprinterski tekmi. Sredi tega meseca je bila namreč pozitivna na novi koronavirus. "Od ponedeljka čutim simptome, gre na bolje, še vedno sem v karanteni, 30 minut lahko treniram, na sneg pa še ne morem. Upam, da bom v nekaj dneh prišla na 90 odstotkov prejšnje zmogljivosti ter tudi na to, da bom imela čim prej negativen test, da bom lahko šla na OI."

Pred tem je bila na Rogli izolirana prav zato, da ne bi dobila koronavirusa. Dan pred pozitivnim testom je delala intervalne treninge. "Bila sem v zelo dobri formi. To je seveda zdaj pozabljeno. Mogoče mi je telo sporočilo, da potrebujem prisilni počitek, če gledam na to malce pozitivno. Naredila bom vse, kar bom lahko, da bom odšla čim bolje pripravljena na OI."

Že vsak prehlad je v tem času zelo neugoden ...
Novica o pozitivnem testu je bila zelo slaba za celotno ekipo. "Še bolj smo se ustrašili, Urevčeva je bila na Rogli, ne vem, kje se je lahko okužila. Težko je za nas, smučarske tekače, že če se samo prehladiš. Izgubiš formo. Upam, da bo Eva čim manj izgubila in da jo bo bolezen čim manj prizadela. To je sicer velik šok za telo, a upam, da se bomo skupaj borili na olimpijskih igrah," je še dodala Anamarija Lampič.

V slovenski ekipi za Peking so od tekačev oziroma tekačic še Anja Mandeljc, Anita Klemenčič, Neža Žerjav, Miha Šimenc, Vili Črv, Janez Lampič in Miha Ličef.