Medtem ko je CAS predstavljal razsodbo, je bila Kamila Valijeva ravno še na zadnjem treningu pred začetkom tekmovanja med posameznicami. 15-letna ruska umetnostna drsalka je bila o razsodni obveščena pred javnostjo, zato se je takoj odpravila na drsališče, kjer bo tekmovala v torek v kratkem programu, v četrtek pa v prostem programu. Foto: AP
Medtem ko je CAS predstavljal razsodbo, je bila Kamila Valijeva ravno še na zadnjem treningu pred začetkom tekmovanja med posameznicami. 15-letna ruska umetnostna drsalka je bila o razsodni obveščena pred javnostjo, zato se je takoj odpravila na drsališče, kjer bo tekmovala v torek v kratkem programu, v četrtek pa v prostem programu. Foto: AP

Tričlanski ad hoc senat CAS-a je razsodil, da ni potreben začasni suspenz Kamile Valijeve, dokler njen dopinški primer ne bo dokončno preiskan in zaključen. "Komisija CAS-a, zadolžena za ta primer, se je odločila, da Valijevi dovoli nadaljnje sodelovanje na zimskih olimpijskih igrah 2022. To pomeni, da drsalki ne bi smeli izreči začasnega suspenza."

Ker je Kamila Valijeva mlajša od 16 let, uživa po kodeksu WADE status
Ker je Kamila Valijeva mlajša od 16 let, uživa po kodeksu WADE status "zaščitene osebe", zaradi česar je samodejno uvedena tudi preiskava njenega trenerskega in podpornega osebja. Tudi v Rusiji se množijo kritike na račun trenerke in koreografinje Eteri Tutbridze (na sliki za Valijevo) kot odgovorne za trenažni proces 15-letne Tatarke iz Kazana. Foto: AP

CAS: Pozitivni izvid testa ni njena krivda

Kamila Valijeva je bila pozitivna na dopinškem testu 25. decembra lani na ruskem državnem prvenstvu na zdravilo za srce trimetazidin. A izvid laboratorija iz Stockholma je bil objavljen šele 7. februarja oziroma dan po tem, ko je 15-letnica iz Kazana Ruskemu olimpijskemu komiteju pomagala osvojiti ekipno zlato v umetnostnem drsanju.

Brez podelitve medalj za ekipe v Pekingu

Zaradi zapleta medalje v tej disciplini še vedno niso bile uradno podeljene in tudi ne bodo podeljene v Pekingu. Izvršni odbor Moka je namreč sklenil, da bodo medalje podeljene šele po dokončnem razpletu primera "Kamila Valijeva".

"Začasni suspenz bi povzročil nepopravljivo škodo Kamili Valijevi," je ob objavi razsodbe dejal Mattieu Reeb, generalni sekretar CAS-a, ki je poudaril, da po mnenju razsodišča pozitivni izid testa "ni njena krivda". Ob tem je Reeb izpostavil, da je imela zapoznela objava švedskega laboratorija nesrečen vpliv tako na mladoletno športnico kot na same zimske olimpijske igre.

Namesto v 7–10 dneh izvid šele po šestih tednih

Zelena luč za Rusinjo Kamilo Valijevo

"Ne bi imeli tega primera in ne bi bili tukaj zdaj s tem dopinškim postopkom, če bi se laboratorijska analiza opravila v tednu ali 10 dneh," je Reeb potrdil, da je CAS prisluhnil glavni kritiki RUSADE, da je bil izvid testa znan šele šest tednov po odvzemu vzorca, kar ni v skladu s postopki.

Pomemben dejavnik pri razsodbi CAS-a je starost Valijeve, ki kot mlajša od 16 let uživa status zaščitene osebe, za katere je potreben drugačen standard dokazov in so zanje predpisane tudi nižje sankcije, ki pa so zato mogoče za njene trenerje. Ob tem do pozitivnega izvida testa ni prišlo na samih olimpijskih igrah (doslej je bil v Pekingu 2022 pozitiven le izkušeni iranski alpski smučar Saveh Shemshaki – anabolični steroid).

Odzivi na odločitev CAS-a

Mednarodna drsalna zveza (ISU)
"Mednarodna drsalna zveza (ISU) je ustrezno upoštevala in bo spoštovala odločitev, in sicer da začasni suspenz gospodične Valijeeve ostaja odpravljen."

Mednarodna agencija za testiranje (ITA)
"ITA priznava odločitev CAS-a, ki pritrjuje odločitvi RUSADE o odpravi začasnega suspenza umetnostne drsalke Kamile Valijeve."

Sorodna novica O Valijevi bo odločal Cas, britanski novinarji deležni groženj

Še vedno lahko ostane brez vseh naslovov

CAS je sicer odločal le o vprašanju začasnega suspenza, medtem ko bo še naprej potekal redni postopek zaradi pozitivnega izvida testa na ruskem DP-ju, zaradi česar se lahko zgodi, da bo na koncu Kamila Valijeva vseeno ostala tako brez evropskega naslova kot olimpijskih odličij iz Pekinga.

Generalni sekretar CAS-a Reeb je ob objavi razsodbe sicer zavrnil odgovarjanje na novinarska vprašanja.

"Gre za neverjetno zapleten primer. Spoštovati moramo razsodbo, ki bo sledila. Komaj čakam, kakšna bo," je ob koncu redne dnevne novinarske konference dejal predstavnik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Mark Adams, še preden je bila znana razsodba.

Sorodna novica MOK želi preprečiti nastop Valijeve na posamični tekmi

Maratonsko nedeljsko zaslišanje

Mladoletna drsalka in njeni predstavniki so v nedeljo prek videokonference opravili dolgotrajno zaslišanje. Mednarodna drsalna zveza (ISU) se je pridružila MOK-u in Svetovni protidopinški agenciji (WADA) ter Mednarodni testni agenciji (ITA) pri pritožbi zoper odločitev Ruske protidopinške agencije (RUSADA), ki je v torek Valijevi začasno prepovedala nastopati, vendar je že v sredo prepoved umaknila in ji tako omogočila nadaljevanje nastopov v Pekingu.

Bergant Rakočević o primeru Kamile Valijeve

Med trojico razsodnikov tudi Vesna Bergant Rakočević

Na ad hoc razsodišču Športnega razsodišča (CAS) v Pekingu, ki je zadolženo za razreševanje primerov dopinga med igrami, kot sodnica deluje tudi Slovenka Vesna Bergant Rakočević. Poleg višje sodnice iz Ljubljane sta o tem konkretnem primeru odločala še Italijan Fabio Iudica kot predsednik arbitražnega panela in Američan Jeffrey Benz. Zadnji je bil sicer izbrani razsodnik Marije Šarapove v njenem dopinškem primeru. Omenjena trojica je bila izbrana med osmimi predstavniki CAS-a, ki so s tem namenom na 24. zimskih olimpijskih igrah v Pekingu.

"Še hitra zadnja beseda. To odločitev so izdali trije arbitri, specializirani odvetniki za šport, ki delujejo zunaj kakršnega koli pritiska ali vpliva," je dejal Reeb. "Čeprav imajo določeno državljanstvo, ti trije ljudje delujejo pod eno zastavo – zastavo športnega arbitražnega sodišča."

Sorodna novica Pravni zaplet - Valijeva premlada, da jo razkrijejo kot "grešnico"

Testirana 25. decembra, izvid pa šele dan po ekipni zmagi

Pri 15-letnici, ki je pred dnevi s sotekmovalci osvojila zlato medaljo v ekipni konkurenci, so potrdili navzočnost zdravila trimetazidin, metaboličnega sredstva, ki se predpisuje za zdravljenje angine pektoris in vrtoglavice. WADA ga je prepovedala, ker lahko poveča učinkovitost pretoka krvi in prispeva k vzdržljivosti.

ITA je potrdil, da je bila Valijeva pred šestimi tedni (25. decembra) na ruskem državnem prvenstvu v Sankt Peterburgu pozitivna na prepovedano snov trimetazidin. Vzorec je analiziral pogodbeni laboratorij v Stockholmu, ki pa je objavil pozitivni izvid šele v ponedeljek, 7. februarja, dan po zlati medalji Valijeve na ekipni tekmi. Vzrok za zamudo naj bi bilo povečano število covidnih primerov na Švedskem. Vmes je mlada Rusinja sredi januarja postala evropska prvakinja, kjer pa so bili njeni izvidi testov negativni.

Nesporna prva favoritinja med posameznicami

Kamila Valijeva je s premiernimi štirikratnimi skoki igrala vodilno vlogo pri osvojitvi ekipnega zlata ruske reprezentance, a medalj doslej zaradi zapleta še niso podelili. Najstnica velja tudi za prvo favoritinjo na posamični tekmi, ki se bo s kratkim programom začela v torek, končala pa s prostim programom v četrtek. To sezono je evropska prvakinja prejela rekordne ocene in na olimpijskih igrah kot prva ženska izvedla četverni skok.

CAS: Kamila Valijeva lahko nastopi na igrah
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V prihodnjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Svoj glas lahko oddate tukaj.