Na Kitajskem so z zelo strogimi ukrepi izdatno zmanjšali možnosti okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA
Na Kitajskem so z zelo strogimi ukrepi izdatno zmanjšali možnosti okužbe z novim koronavirusom. Foto: EPA

"Možnost, da se kdo okuži s koronavirusom, je manjša kot kjer koli na svetu," je v torek ocenil vodja medicinske komisije MOK-a Brian McCloskey.

Nazadnje so prireditelji sporočili, da je bilo v ponedeljek pozitivnih le šest od skupno več kot 70 tisoč odvzetih testov, pri peterici gre za športnike oziroma člane ekip. Skupno število pozitivnih testov od 23. januarja tako znaša 393.

V pričakovanju še manjšega števila okužb
Vztrajno zmanjševanje števila okužb je za prireditelje dokaz učinkovitosti sistema, ki so ga postavili. "Pričakujemo, da se bo število novih okužb še zmanjševalo," je dejal Huang Čun, namestnik direktorja kitajskega organizacijskega komiteja, ki je odgovoren tudi za preventivne ukrepe v povezavi s pandemijo koronavirusne bolezni. "Vse skupaj nikakor ne pomeni, da se lahko že sprostimo. Ampak z aktualnim stanjem smo vendarle lahko zelo zadovoljni," pa je še dejal trenutno najbolj izpostavljeni medicinski strokovnjak Mednarodnega olimpijskega komiteja McCloskey. Dodal je, da je organizatorjem uspelo oblikovati ekstremno varen zaprt sistem za vse udeležence iger. Tudi vračanje iz karantene je hitro, saj ta v povprečju traja manj kot teden dni.

Udeleženci iger popolnoma ločeni od javnosti
Prireditelj iger so za udeležence oblikovali strog varnostni koncept. Prav vsi sodelujoči na igrah so popolnoma ločeni od javnosti, vsak dan pa morajo opraviti test PCR. V primeru pozitivnih rezultatov morajo v ločen izolacijski hotel. Za prekinitev karantene zadostujeta dva negativna izvida testa, po desetih dneh osamitve je dovolj en negativni izvid test.

Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Tokrat vam predstavljamo prve tri trenutke, za katere so poskrbeli Saba Kumaritašvili, Polona Klemenčič in Claudia Pechstein.

Svoj glas lahko oddate tukaj.