Tim Mastnak. Foto: Reuters
Tim Mastnak. Foto: Reuters

Smučarski skakalki Urša Bogataj in Nika Križnar sta v soboto Sloveniji priigrali prvi slovenski medalji v Pekingu, prva zlato, druga pa bronasto. V ponedeljek je Slovenija osvojila zlato medaljo na mešani ekipni tekmi smučarskih skakalcev – najžlahtnejšo medaljo so osvojili Nika Križnar, Urša Bogataj, Timi Zajc in Peter Prevc. Na slovenski kulturni praznik pa sta "padli" še dve medalji, srebrna Tima Mastnaka in bronasta Glorie Kotnik.

Sorodna novica Mastnak nadaljuje slovenski deskarski niz medalj, Kotnik z bronom spisala senzacijo

Kline 20. v superveleslalomu
Nastope so že končali alpski smučarji. Boštjan Kline je na superveleslalomu osvojil 20. mesto, Nejc Naraločnik je bil 24., Miha Hrobat pa je odstopil. Zmagal je Avstrijec Matthias Mayer, drugi je bil Američan Ryan Cochran-Siegle, tretji pa Norvežan Aleksander Aamodt Kilde.

Sorodna novica Mayer z odlično vožnjo v spodnjem delu ubranil olimpijski naslov

Fak 29., Dovžan 38., Planko 46., Tršan 54.
Francoz Quentin Fillon Maillet je zmagovalec moške 20-kilometrske posamične olimpijske biatlonske tekme v Pekingu. Kljub dvema zgrešenima tarčama je za 14,8 sekunde ugnal Belorusa Antona Smolskega, ta je zadel vseh 20 strelov, in za 31,1 branilca naslova Norvežana Johannesa Thingnesa Boeja, ki je bil na strelišču prav tako nenatančen dvakrat. Jakov Fak je zasedel 29. mesto, Miha Dovžan 38., Lovro Planko 46., Rok Tršan pa 54.

Sorodna novica Jakov Fak že po drugem streljanju brez možnosti za vrhunsko uvrstitev

Anamarija Lampič 12., Eva Urevc 46.
Smučarska tekačica Anamarija Lampič je v olimpijskem sprintu v prostem koraku sodila v krog favoritinj za kolajno, toda preizkušnjo je končala v polfinalu in zasedla končno 12. mesto. Zlato je zanesljivo osvojila Švedinja Jonna Sundling, druga je bila njena rojakinja Maja Dahlqvist, tretja pa Američanka Jessie Diggins.

Eva Urevc je zasedla 46. mesto, Anita Klemenčič je bila 55., Anja Mandeljc pa 59.

V moški konkurenci je vlogo favorita upravičil izjemni Johannes Hoesflot Klaebo. Norvežan je ubranil naslov olimpijskega prvaka iz Pjongčanga. Srebro je dobil odlični Italijan Federico Pellegrino, bron pa Rus Aleksander Terentjev. Vili Črv je končal na 42. mestu, Miha Šimenc na 44., Miha Ličef 65., Janez Lampič pa 74.

Sorodna novica Anamarija Lampič: Ni bil moj dan. Kot kaže, me Prešeren ne mara.
Kjeld Nuis. Foto: EPA
Kjeld Nuis. Foto: EPA

Nuis z olimpijskim rekordom ubranil zlato
Nizozemec Kjeld Nuis je v Pekingu v velikem slogu ubranil naslov olimpijskega prvaka v hitrostnem drsanju na 1500 metrov. Na današnji tekmi je le nekaj minut po tem, ko je njegov reprezentančni kolega Thomas Krol s časom 1:43,55 minute izboljšal olimpijski rekord, sam drsal še hitreje in s časom 1:43,21 minute ubranil zlato iz Pjongčanga 2018. Tretje mesto je tako kot pred štirimi leti osvojil Južni Korejec Kim Min-seok.

Hitrostno drsanje, 1500 m (M)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Kjeld NuisNizozemska
2Thomas KrolNizozemska
3Kim Min-seokJužna Koreja
Eileen Gu kar ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo pri zadnjem skoku. Foto: EPA
Eileen Gu kar ni mogla verjeti, kaj ji je uspelo pri zadnjem skoku. Foto: EPA

Gostitelje osrečila Eileen Gu
Medalje so že podelili pri smučarkah prostega sloga, ki so tekmovale na skakalnici. Gostitelje je navdušila Eileen Gu, ki je prav z zadnjim skokom pristala v območju zlate medalje. 18-letnica je bila rojena v San Franciscu (oče je Američan, mama pa Kitajka). Sprva je sicer nastopala za ZDA, zadnje tri sezone pa tekmuje za Kitajsko. Srebro je osvojila Francozinja Tess Ledeux, bron pa Švicarka Mathilde Gremaud.

18-letna Kitajka do zlata s skokom s štirimi obrati in pol
Smučanje prostega sloga, velika skakalnica (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržavaRezultat
1Eileen GuKitajska188,25
2Tess LedeuxFrancija187,50
3Mathilde GremaudŠvica182,50
Sorodna novica Italija se je z zlatom vpisala na zemljevid krlinga

Prva medalja za Italijo v krlingu
Italija
se prvič veseli olimpijske medalje mešanih dvojic v krlingu. Stefania Constantini in Amos Mosaner sta osvojila najžlahtnejšo kolajno. Drugo mesto sta osvojila Norvežana, tretje pa Šveda.

Italijana sta turnir odigrala praktično brezhibno. Skupinski del sta zaključila s 100-odstotnim izkupičkom – 9 zmag na 9 tekmah. V polfinalu sta bila z 8:1 boljša od dvojice Švedske, v finalu pa sta z 8:5 opravila še z Norvežanoma.

Več TUKAJ.

Krling, mešane dvojice
UvrstitevTekmovalecDržava
1Stefania Constantini/Amos MosanerItalija
2Kristin Skaslien/Magnus NedregottenNorveška
3Almida De Val/Oskar ErikssonŠvedska

Natalie Geisenberger spisala sankaško zgodovino
Nemka Natalie Geisenberger je zmagala v sankaškem enosedu in osvojila tretjo zaporedno zlato medaljo v tej disciplini na olimpijskih igrah. To pred tem ni uspelo še nikomur v tem športu. Za 34-letnico je to že peta zlata medalja na olimpijskih igrah, dve ima še v štafeti.

Nemški uspeh je s srebrom dopolnila Anna Berreiter (+0,493), tretja je bila Rusinja Tatjana Ivanova (1,053).

Sankanje, enosed (Ž)
UvrstitevTekmovalecDržava
1Natalie GeisenbergerNemčija
2Ana BerreiterNemčija
3Tatjana IvanovaOlimpijski atleti Rusije
Pomagajte nam poiskati jekleni trenutek na ZOI 2022

Začeli smo akcijo iskanja najbolj olimpijskega trenutka na igrah v Pekingu. V naslednjih dveh tednih bomo izpostavil nekaj izstopajočih olimpijskih trenutkov, nekaj tistih športnikov, ki najbolj poosebljajo olimpijski duh.

Tokrat vam predstavljamo prve tri trenutke, za katere so poskrbeli Saba Kumaritašvili, Polona Klemenčič in Claudia Pechstein.

Svoj glas lahko oddate tukaj.