Čeprav Američani glasujejo predčasno, njihove glasove preštejejo šele tedaj, ko se iztečejo predsedniške volitve. Kljub temu se vzporedno z volitvami izvajajo ankete, ki odražajo dogajanje na volitvah. Foto: Reuters
Čeprav Američani glasujejo predčasno, njihove glasove preštejejo šele tedaj, ko se iztečejo predsedniške volitve. Kljub temu se vzporedno z volitvami izvajajo ankete, ki odražajo dogajanje na volitvah. Foto: Reuters

Spletna anketa Reutersa in Ipsosa, ki so jo v ZDA izvedli med 23. in 27. oktobrom, je pokazala, da je 52 odstotkov Američanov, ki imajo namen iti na letošnje predsedniške volitve, napovedalo podporo Bidnu, medtem ko je podporo Trumpu napovedalo 42 odstotkov vprašanih volivcev.

Bidnova kampanja ima v zadnji predvolilni fazi trikrat več sredstev od Trumpove. Foto: Reuters
Bidnova kampanja ima v zadnji predvolilni fazi trikrat več sredstev od Trumpove. Foto: Reuters

Pet odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bi podprli drugega kandidata.

MMC podrobno o volitvah

V petek, 30. oktobra, vabljeni k branju MMCpodrobno- Volitve 2020: Ameriška politika na razpotju.

Biden je teden pred volitvami pridobil nekaj podpore, zadnja javnomnenjska anketa, ki sta jo Reuters in Ipsos izvedla med 20. in 22. oktobrom, je namreč pokazala, da pred Trumpom vodi za osem odstotnih točk.

Odločilne zvezne države

Po ocenah analitikov bodo na letošnjih predsedniških volitvah v ZDA odločilne zvezne države Wisconsin, Pensilvanija, Michigan, Severna Karolina, Florida in Arizona.

V Michiganu, Wisconsinu in Pensilvaniji je Donald Trump pred štirimi leti prejel večino glasov volivcev, s tem pa tudi večino glasov elektorskega kolidža, kar mu je na predsedniških prineslo zmago. Tokrat pa javnomnenjske ankete v teh državah kažejo, da so v večji meri naklonjene Bidnu. Tako denimo 50 odstotkov vprašanih v Pensilvaniji podpira Bidna, medtem ko jih 45 odstotkov podpira Trumpa.

Glede na ankete, ki jih izvajajo vzporedno z volitvami v zveznih državah ZDA, za Donalda Trumpa voli manj visokošolsko izobraženih žensk in starejših prebivalcev kot pred štirimi leti. Foto: Reuters
Glede na ankete, ki jih izvajajo vzporedno z volitvami v zveznih državah ZDA, za Donalda Trumpa voli manj visokošolsko izobraženih žensk in starejših prebivalcev kot pred štirimi leti. Foto: Reuters

Na Floridi so že v sredo na predčasnih volitvah presegli število oddanih glasov na celotnih volitvah leta 2016 v tej državi, in sicer je glasovalo skoraj osem milijonov volilnih upravičencev. 50 odstotkov prebivalcev Floride je glede na omenjeno raziskavo naklonjenih Bidnu, 46 odstotkov pa Trumpu.

Sorodna novica Biden povišal prednost pred Trumpom na deset odstotnih točk

V Wisconsinu naj bi glede na podatke Ipsosa in Reutersa Biden vodil s 53 odstotki glasov, podporo Trumpu pa je izrazilo 44 odstotkov anketiranih volivcev. 47 odstotkov volivcev v tej zvezni državi je prepričanih, da bi demokratski predsedniški kandidat bolje zajezil pandemijo novega koronavirusa, 38 odstotkov volivcev pa je prepričanih, da bi to bolje izvedel republikanski kandidat.

Ponekod tesna tekma

Kandidata sta glede na omenjeno raziskavo skoraj izenačena v Severni Karolini, kjer ima Biden 49 odstotkov, Trump pa 48 odstotkov volivcev. V Arizoni je 49 odstotkov volivcev na Bidnovi strani, 46 odstotkov pa jih podpira Trumpa.

Georgia, kjer sicer tradicionalno glasujejo za republikanskega predsedniškega kandidata, je letos ena od držav, na katero računa tudi Biden, ki je tam pred kratkim pripravil predvolilna zborovanja in ki sodeč po anketah trenutno vodi.

Michigan tokrat verjetno v rokah demokratov

Michigan, kjer je leta 2016 zmagal Donald Trump, je ena od zveznih držav, ki bo letos po mnenju nekaterih analitikov med najodločilnejšimi. Na predsedniških volitvah leta 2016 je v tej zvezni državi Trump premagal Hilary Clinton za le 0,2 odstotka glasov, kar pa je pomenilo, da je dobil vse elektorske glasove, ki pripadajo tej državi, s čimer si je zdajšnji ameriški predsednik zagotovil zmago na volitvah.

Po javnomnenjski raziskavi Ipsosa in Reutersa tu trenutno vodi Joe Biden z 52 odstotki glasov, medtem ko naj bi jih imel Donald Trump 43 odstotkov.

Oba kandidata tudi v času predvolilnega glasovanja pripravljata številna zborovanja, udeleženci na Trumpovih zborovanjih se ne držijo medsebojne razdalje, opozarjajo kritiki. Foto: Reuters
Oba kandidata tudi v času predvolilnega glasovanja pripravljata številna zborovanja, udeleženci na Trumpovih zborovanjih se ne držijo medsebojne razdalje, opozarjajo kritiki. Foto: Reuters
Sorodna novica Rekordno število Američanov glas oddalo predčasno, napoveduje se visoka udeležba

Biden ima več sredstev za kampanjo

Glede na podatke, ki sta jih oba kandidata posredovala Zvezni volilni komisiji (FEC), ima Bidnova kampanja v zadnji fazi predvolilne tekme na voljo trikrat več sredstev kot Trumpova, iz Trumpovega štaba pa so sporočili, da imajo sredstev po njihovi oceni dovolj, in sicer dobrih 63 milijonov ameriških dolarjev (slabih 54 milijonov evrov).

Bloomberg News poroča, da je Trumpova kampanja v zadnjem obdobju usmerila večino svojih sredstev za oglaševanje v zvezne države Michigan, Minnesota, Ohio in Pensilvanija, ki so med tistimi, ki bodo na letošnjih ameriških volitvah odločilne in se nagibajo proti njegovemu protikandidatu. Bidnova kampanja je promocijska sredstva usmerila v vse zvezne države razen v Teksas.

Bidnova kampanja prireja predvolilne shode, ki jih ljudje spremljajo v avtomobilih. Foto: Reuters
Bidnova kampanja prireja predvolilne shode, ki jih ljudje spremljajo v avtomobilih. Foto: Reuters

Predvolilni shodi v avtomobilih

Oba kandidata v tem tednu nadaljujeta predvolilne shode, Bidnu se je pri tem pridružil tudi nekdanji predsednik v času Bidnovega podpredsedovanja Barack Obama.

Biden je, da bi preprečil širjenje novega koronavirusa, uvedel shode, ki jih ljudje spremljajo iz avtomobilov, medtem ko Trumpovi kampanji očitajo, da udeleženci njegovih zborovanj ne upoštevajo medosebne razdalje in drugih previdnostnih ukrepov.

Kolone pred voliščem v New Yorku. Foto: Reuters
Kolone pred voliščem v New Yorku. Foto: Reuters

Pogosta tema na zborovanjih je epidemija covida-19, saj so v več zveznih državah pred kratkim potrdili rekordne številke novookuženih ljudi, v povprečju pa v ZDA umre 805 ljudi s covidom-19 na dan.

"Tudi če zmagam, bo treba vložiti veliko dela, da končamo to pandemijo," je v govoru v Delawaru dejal Biden. "Obljubim pa, da bomo od prvega dne dalje delali prave stvari."

Trump v svojih govorih napoveduje, da bodo ZDA "virus izničile", poroča Associated Press.

V četrtek oba kandidata nagovarjata volivce na Floridi, kjer bo po predvidevanjih volilni izid tesen, in sicer oba pripravljata shod v Tampi. V primerjavi s Trumpovim dogodkom, ki bo potekal na tribunah, Biden prireja srečanje, ki se ga bodo prebivalci udeležili v avtomobilih.

Trump naj bi prepričal manj žensk in starejših

Kot kažejo javnomnenjske raziskave, ki jih v zveznih državah izvajajo ob voliščih, je tokrat ženske, ki jih je v ameriškem volilnem telesu več kot moških, v večji meri prepričal demokratski kandidat, saj naj bi za Donalda Trumpa volilo manj žensk kot leta 2016.

Bidna izrazito podpirajo ženske iz predmestnih okolij, poleg tega pa ga v večji meri volijo temnopolti, priseljenci iz Južne Amerike, predstavniki ameriških staroselskih ljudstev, člani skupnosti LGBTQ+ in mladi, navaja Guardian.

"Ženske iz predmestij, bi me prosim vzljubile? Se spomnite? Hej, prosim, rešil sem vaše presnete soseske, v redu?" je Trump na nedavnem shodu v Pensilvaniji nagovoril skupino, ki mu je odrekla podporo. Glede na anketno raziskavo, ki sta jo v odločilnih zveznih državah izvedla New York Times in Seina College, Bidna odpira 23 odstotkov več žensk iz predmestnih okolij kot Trumpa, glede na izsledke družbe Pew research pa Bidna podpira 44 odstotkov vseh žensk z južnoameriškimi koreninami in 85 odstotkov vseh temnopoltih žensk v ZDA.

Med volivci republikanskega kandidata je tokrat tudi manj starejših prebivalcev kot pred štirimi leti, ko je zanj glasovalo deset odstotkov več volivcev iz te skupine kot za njegovo protikandidatko Hilary Clinton.

Predčasno volilo že 75 milijonov Američanov

Obeta se visoka volilna udeležba

Volilna udeležba na tokratnih volitvah bo predvidoma visoka, eden od štirih ljudi, ki so že glasovali v Georgii, denimo spada v kategorijo volivcev, ki pogosto ne volijo ali so volili prvič v življenju. Do zdaj je glasovalo že okoli 75 milijonov prebivalcev ZDA.

Naprave, na katerih volivci oddajo svoje glasove. Foto: Reuters
Naprave, na katerih volivci oddajo svoje glasove. Foto: Reuters

V nekaterih zveznih državah so volilnim upravičencem letos dovolili, da med razlogi za glasovanje po pošti navedejo tudi zaskrbljenost zaradi širjenja epidemije covida-19. Nekatere zvezne države omogočajo zaprte predvolitve, na katerih sodelujejo izključno ljudje, ki so vključeni v določeno stranko, medtem ko se lahko odprtih predvolitev udeležijo vsi registrirani volivci.

Načini glasovanja se med zveznimi državami ZDA sicer razlikujejo. Ponekod uporabljajo glasovalne naprave, ki stojijo na javnih mestih in na katerih lahko volivci svoj glas oddajo tudi tri tedne pred volitvami.