Trump na vrhovnem sodišču ne pomaga niti prepričljiva konservativna večina med sodniki. Foto: Reuters
Trump na vrhovnem sodišču ne pomaga niti prepričljiva konservativna večina med sodniki. Foto: Reuters

Republikanci so namreč želeli doseči, da sodišče razveljavi do 2,5 milijona glasovnic v Pensilvaniji, oddanih po pošti, med katerimi jih je bila velika večina za Bidna. Republikanci so svojo zahtevo utemeljevali s trditvijo, da splošno omogočanje glasovanja po pošti krši ustavo Pensilvanije. Univerzalno glasovanje po pošti je sicer leta 2019 sprejelo zakonodajno telo Pensilvanije, v kateri imajo večino republikanci.

Kratka in jasna soglasna zavrnitev zahteve za razveljavitev izidov v Pensilvaniji, ki je bila doslej poražena na vseh državnih sodiščih, naj bi bila jasno sporočilo vrhovnega sodišča, da se ne bo vpletalo v volitve ali skušalo spremeniti volje volivk in volivcev.

V Teksasu zahteve po razveljavitvi izidov v štirih drugih državah

Kljub temu je v torek od vrhovnega sodišča ZDA pravosodni minister Teksasa Ken Paxton zahteval, naj razveljavi izide volitev v Arizoni, Pensilvaniji, Georgii in Wisconsinu. "Kot kaže, imamo novo vodstvo na seznamu najbolj norih tožb proti volitvam. Gre za predstavo, ki je nevarna, žaljiva in zapravljiva," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal profesor prava na Univerzi v Teksasu Steve Vladeck.

"Teksas nima nobene zakonite podlage vlagati tožbo proti volilnim izidom v drugih zveznih državah oziroma kako države izvajajo svoje volitve," je dejal profesor volilnega prava univerze Georgetown Paul Smith. Teksas si drzne zahtevati, da vrhovno sodišče zavrne izide volitev v štirih državah in dovoli imenovanje elektorjev za Trumpa po državnih kongresih. V ta namen Teksas zahteva, naj vrhovno sodišče odpravi zakon iz leta 1887, ki zahteva, da elektorji glasujejo 14. decembra.

Trump je del svojih podpornikov prepričal, da so bile novembrske volitve, na katerih je Joe Biden prepričljivo zmagal, nepoštene. Foto: Reuters
Trump je del svojih podpornikov prepričal, da so bile novembrske volitve, na katerih je Joe Biden prepričljivo zmagal, nepoštene. Foto: Reuters

V Arizoni in Wisconsinu so tožbo na zveznih sodiščih vložili kar elektorji za Trumpa, ki jih zaradi Trumpovega poraza na volitvah guvernerja teh dveh držav nista potrdila za elektorski kolidž 14. decembra, ampak sta potrdila seznam Bidnovih elektorjev, kot to določa zakonodaja zveznih držav.

Trump in podporniki trdijo, da so bile volitve 3. novembra ena velika prevara, vendar le predsedniške, na katerih je Trump izgubil proti Bidnu. Proti drugim izidom volitev, kot so kongresne, guvernerske in lokalne se ne pritožujejo, ker so se republikanci na njih dobro odrezali.

Navajajo sicer med drugim, da so za Bidna glasovali mrtvi in nezakoniti priseljenci, da so volilni stroji prirejeni za štetje le Bidnovih glasov, predvsem pa jih motijo glasovnice po pošti, ki naj bi se nenadoma od nekod pojavile in spremenile izid volitev. A dokazov o prevari niso predstavili ali utemeljili, o čemer priča okoli 50 izgubljenih tožb.

Biden je glede na potrjene izide po državah na volitvah osvojil 306 elektorskih glasov, Trump pa jih je dobil 232. Za zmago jih je bilo potrebnih 270.

Po 8. decembru za Trumpa še težje

Ti elektorji so že potrjeni in bodo 14. decembra oddali svoje glasove za Bidna in Trumpa. V torek je potekel tako imenovani zadnji rok za potrditev izidov volitev v zveznih državah, imenovan "varno zavetišče", določen z zakonom iz leta 1887. Spoštovanje tega roka sicer ni obvezno, poroča Reuters, a ponuja zagotovilo, da kongres ne bo izpodbijal izidov po državah. Trump bi sicer lahko tudi po tem roku skušal razveljaviti izid volitev, a naj bi bilo to zdaj veliko težje.

Izidi so namreč potrjeni in dokončni, zvezni kongres pa mora sprejeti in upoštevati ter potrditi izid glasovanja elektorjev.