Trump je na volitvah zbral 232 elektorskih glasov, Biden pa 306. Elektorji bodo glasove oddali 14. decembra. Foto: Reuters
Trump je na volitvah zbral 232 elektorskih glasov, Biden pa 306. Elektorji bodo glasove oddali 14. decembra. Foto: Reuters

Shod je bil sicer namenjen podpori republikanskima kandidatoma za senatne volitve. V tej zvezni državi bo namreč 5. januarja potekal drugi krog senatnih volitev, njihov izid pa je ključnega pomena, saj bo vplival na to, ali bodo imeli v zveznem senatu prihodnji dve leti večino republikanci ali demokrati.

V skoraj dvournem nastopu je Trump zatrdil, da se ne bo predal, zbrana množica v mestu Valdosta pa je bučno podprla njegove trditve in vzklikala: "Borimo se za Trumpa".

Kljub izredno resnim epidemiološkim razmeram v ZDA je le malo ljudi na shodu, ki se ga je udeležila tudi prva dama ZDA Melania Trump, nosilo masko.

Epidemija v ZDA se ne umirja. Foto: Reuters
Epidemija v ZDA se ne umirja. Foto: Reuters

"Zmagujemo na teh volitvah. Še vedno lahko dobimo volitve," je sporočil Trump, ki skuša s številnimi tožbami izpodbiti Bidnovo zmago, a je bil doslej še z vsemi neuspešen. "Volivci Georgie bodo določili, katera stranka bo vodila vse odbore, napisala vse zakone, nadzirala prav vsak dolar davkoplačevalcev. Zelo preprosto, odločili boste, ali bodo vaši otroci odraščali v socialistični državi ali v svobodni državi," je volivcem dejal Trump.

Če bosta republikanska senatorja Georgie Kelly Loeffler in David Perdue izgubila proti demokratskima izzivalcema Raphaelu Warnocku in Jonu Ossoffu, bo v zveznem senatu vsaka stranka imela po 50 sedežev, v primeru neodločenih glasovanj pa odloči podpredsednik ZDA.

Trump na zborovanju v Georgii
Tretji dan zapored rekordno število okužb

V ZDA so že tretji zaporedni dan potrdili rekordno število okužb z novim koronavirusom. Ugotovili so skoraj 230.000 primerov, umrlo je 2527 covidnih bolnikov, so sporočili z Univerze Johnsa Hopkinsa. Samo v prvih petih dneh decembra so v državi odkrili več kot milijon novih okužb.

Ameriški zdravstveni uslužbenci so svarili, da bo prišlo do skoka v številu okužb, potem ko so milijoni Američanov prejšnji konec tedna odpotovali na praznovanja zahvalnega dneva, čeprav so oblasti pozivale, naj tega ne storijo.

ZDA ostajajo država z največ primeri okužb in največ smrtnimi žrtvami covida-19 v svetu. V zadnjih dveh tednih dnevno število smrtnih žrtev v državi presega 2000, podobno kot spomladi na vrhuncu prvega vala epidemije. Narašča tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov. Skupaj so doslej v ZDA potrdili več kot 14,6 milijona okužb in več kot 281.000 smrti covidnih bolnikov.