Foto:
Foto:

Ulična četvorka ima dolgo brado. Vse skupaj se je začelo pred 21 leti v Kamniku, kjer je prvo ulično četvorko v Sloveniji organizirala plesna šola Bolero. Prireditev je nato iz leta v leto postajala številčnejša, leta 2002 je padel tudi prvi Guinesov rekord, v desetih mestih po Sloveniji je zaplesalo 8.512 maturantk in maturantov. Že pet let kasneje, pa so se pojavile prve težave. Plesna šola Urška, organizatorica Maturanstke parade in Plesna zveza Slovenije, pod okriljem katere ulično četvorko plešejo pod imenom European Quadrille Dance Festival (EQDF), nista našli skupnega jezika. "Ko smo prvič skupaj zaplesali je bilo sedem organizatorjev v desetih mestih in vsi so leta 2002 podpisali pogodbo s Plesno zvezo. Takrat smo določili organizatorja za Dolenjsko, obalo, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj in Mursko Soboto," se spominja glavni koordinar projekta EQDF pri Plesni zvezi Slovenije (PSZ), Rudi Kocbek. Plesna šola Urška je leta 2002 zaščitila Maturantsko parado kot svojo blagovno znamko in začela dogodek organizirati v lastni režiji. Plesna zveza pa je leta 2005 ustanovila projekt EQDF in k sodelovanju povabila vse plesne šole, Urška k projektu ni pristopila. Tako so maturanti začeli plesati četvorko na dveh ločenih prireditvah - Maturantski paradi in EQDF. Spor se vleče še danes, pri tem pa so seveda najbolj oškodovani prav ljubljanski maturanti.

Urška pro: "Maturantska parada je namenjena samo našim poslovnim strankam"

"Zadnjih deset let ulično četvorko v Ljubljani organizira plesna šola Urška. In vsako leto posebej s to četvorko na ulici izsiljujejo maturante. Plesne tečaje za maturantski ples jim ponujajo na način, da v kolikor ne izberejo plesnega tečaja pri Urški, ne bodo mogli plesat na ulici," trdi Janja Pušl iz Plesne šole Bolero. Podobno izkušnjo opisuje tudi Silversta Perčič iz Plesne šole Kazina: “V zadnjem desetletju je četvorka v Ljubljani vse prej kot združevanje maturantov, je ločevanje maturantov, kajti če maturant na maturantskem plesu ne pleše z Urško, potem ne bo plesal na Maturantski paradi." Lani se je po besedah Perčičeve prvič zgodilo, da okoli tristo maturantov ni smelo zaplesati s svojimi vrstniki: "Ker se niso mogli registirat, niso mogli pristopit dogodku, navkljub županovemu jasnemu navodilu, da je cesta namenjena dijakom vseh plesnih šol in ne samo ene." Boris Prokofjev iz plesne šole Urška pro zaračunavanje 40 evrov na maturanta, ki je plesni tečaj obiskoval na drugi plesni šoli, pojasnjuje: "Maturantska parada je naš produkt, naša storitev in v celoti jo financiramo ter podarjamo vsem maturantom s katerimi sodelujemo, se pravi vsem našim poslovnim strankam. Maturantska parada nikoli ni bila namenjena nikomur drugemu." Zato so na plesni zvezi ljubljanskim maturantom, ki jim plesnih vaj ni organizirala plesna šola Urška pro ponudili možnost, da zaplešejo v Porotorožu. Po besedah Kocbeka, se je za to možnost odločilo okoli tristo maturantov.

Ljubljanski maturanti plesali na treh lokacijah

Maturanti gimnazije Jožeta Plečnika so ob registraciji na letošnjo Maturantsko parado na spletni strani Urške pro prejeli položnico v višini 40 evrov z navodili, da jo morajo posredovati plesni šoli, v kateri so imeli plesne vaje. Maturanka gimnazije Jožeta Plečnika Vega Abrahamsberg položnice ni posredovala plesni šoli Kazina, pri kateri so imeli plesni tečaj, temveč je o vsem skupaj obvestila glavnega sponzorja dogodka Telekom Slovenije. "Mi se nismo registrirali, ker se nam zdi, da je to ples, ki bi moral povezovat vse dijake, ne pa, da bi se delili po tem katero plesno šolo smo izbrali. Zato sem Telekom obvestila o tem, da smo ob registraciji prejeli položnico za 40 evrov na maturanta, ki naj bi jo posredovali svoji plesni šoli," je povedala Vega Abrahamsberg. Telekom je vsem maturantom gimnazije Jožeta Plečnika podaril majice za nastop na Maturantski paradi, druge barve od organizatorjevih in v odgovru zapisal, da bodo o morebitnem sodelovanju s Plesno šolo Urška pro prihodnje leto temeljito razmislili. Maturanti Gimnazije Jožeta Plečnika so morali ob registraciji na Gospodarskem razstavišču organizatorju Borisu Prokofjevu izročiti seznam vseh maturantov, da so jih spustili na prireditev, organizatorjeve majice, dežnike in piščalke pa so zavrnili in na Slovenski cesti zaplesali v Telekomovih majicah. Okoli štiristo ljubljanskih maturantov je zaplesalo v Portorožu, maturanti Srednje šole za oblikovanje in fotografijo (SŠOF)pa so v protest proti zaračunavanju plesa na ulici, zaplesali kar na dvorišču Križank. "Ponujeno nam je bilo, da se udeležimo Maturantslke parade na Pimorskem, a tega nismo želeli, zato smo ljubljanskemu županu poslali protestno pismo, saj je ravno on obljubil, da je ulica za vse brezplačna," je povedal maturant SŠOF Rok Korenčan. Prvo Ljubljansko parado, kot jo je poimenovala njihova učiteljica plesa Azra Selimanović iz plesne šole Libero, bodo ponovili tudi naslednje leto, če bo to potrebno.

Kazina in Bolero prejeli računa za 7.000 in 10.000 evrov

Župan MOL-a Zoran Janković je 26. aprila, na skupnem sestanku Plesne zveze Slovenje in Urške pro organizacijo Maturantske parade zaupal Plesni šoli Urška pro: "Pod pogojem, da je vsem maturantom ples dostopen brezplačno, ne oziraje se na to iz katere plesne šole prihajajo." Boris Prokofjev je še pred dogodkom pojasnil, da ga bo organizacija letošnje Maturantske parade stala 94.700 evrov, pri čemer od plesnih šol Bolero, Pingi, Kazina in Libero ter od Festivalne dvorane, ki je letos tudi med organizatorji maturantskih plesov v Ljubljani, pričakuje, da bodo poravnali 40 odstokov (37.880 evrov) celotnega stroška prireditve. Po besedah predsednika Plesne zveze Slovenije (PZS) Zorana Kljuna je to odločno preveč, saj je pod okriljem Plesne šole Urška pro letos plesalo približno štirikrat več maturantov, kot iz vseh drugih plesnih šol. "Naš stroškovnik je 20 tisoč evrov za isto prireditev. Na ceno 40 evrov na maturanta ne moremo pristati. Prvič, ker je to proti pravilom projekta, drugič pa je to nesmisel, kajti, če so plesne vaje stale 30 ali 40 evrov, za katere si moral maturanta pripraviti in se z njim tri mesece dobivati, zdaj boš pa plačal še več kot je bil iztržek, je to nesmisel," je povedal Kljun. A kljub županovim jasnim navodilom, da je ulica brezplačna za vse ljubljanske maturante, sta plesni šoli Kazina in Bolero prejeli računa od Urške pro, ki od njih zahteva, da plačajo 40 evrov za vsakega maturanta. Kazina je prejela račun za sedem, Bolero pa za deset tisoč evrov. "Nimamo nobene pogodbe z organizatorjem Maturantske parade v Ljubljani, tako da ne vidimo nobene osnove, da bi nam kdorkoli izdajal račune, ki bi jih mi plačali," je pojasnila Silvestra Perčič iz Plesne šole Kazina.

PZS: Skrajni čas je, da vsi ljubljanski maturanti zaplešejo skupaj!

Konec maja je Plesna zveza Slovenije (PZS) na novinarski konferenci med drugim poudarila, da je skrajni čas, da vsi ljubljanski maturanti ulično četvorko zaplešejo brezplačno in pod enakimi pogoji za vse. Da bi naslednje leto ljubljanskim maturantom omogočili brezplačno udeležbo na dogodku, bodo Mestni občin Ljubljana predlagali, da bi prireditev organiziral Turizem Ljubljana. "Mi kot plesna zveza bomo priskrbeli sponzorje in promocijski material, ljubljanske plesne šole pa bodo pomagale voditi celotno prireditev. In s tem se, upamo, konča to pogojevanje glede tega kdo lahko pleše na ulici oziroma kdo mora za to plesanje še plačati," je poudaril Rudi Kocbek. Letos je pod okriljem Plesne zveze v Sloveniji četvorko plesalo skoraj pet tisoč maturantov v 21 mestih, v Ljubljani pa naj bi jih pod okriljem plesne šole Urška pro zaplesalo 5.468, a ta podatek po mnenju glavnega koordinatorja za EQDF, ne drži. "Če fotografijo letošnje četvorke iz Ljubljane, kjer je po izjavi za javnost Urške pro plesalo več kot 5.400 maturantov, primerjamo s fotografijo izpred enajstih let v Mariboru kjer jih je plesalo 3.200, je jasno, da številka ne drži. V Ljubljani jih po vseh podatkih in po osnovnošolskem izračunu na tristo metrih ni moglo plesati več kot dva tisoč. In tudi ko je bilo rekordno, jih nikoli ni plesalo več kot pet tisoč, nikoli. To zavajanje traja že deset let," je prepričan Kocbek, ki pa ni edini. "Ta številka kaže tudi to, da so vsa leta številke v Ljubljani napihnjene in to dvojno ali pa celo trojno napihnjene," se strinja tudi Silvestra Perčič iz Kazine. Na PZS pričakujejo, da bo mestna občina Ljubljana njihov predlog sprejela in na ta način ljubljanskim maturantom omogočila, da naslednje leto zaplešejo četvorko vsi skupaj - brez pogojevanj in položnic.