Foto:
Foto:

Nedavno sprejet zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti je slab tudi po besedah direktorja Javnega podjetja Žale Roberta Martinčiča. Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, namreč interes zasebnega kapitala postavlja pred javni interes. "Ne čudi, da mu nasprotujejo tako rekoč vsi deležniki," je izpostavil direktor in pri tem naštel Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Zbornico komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije, Združenje upokojencev Slovenije, Zvezo potrošnikov Slovenije in nenazadnje zakonodajno-pravno služba DZ. "Edina, ki podpira zakon, je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, ker njihovi člani pričakujejo dobičke," je dejal.

Kam gre dobiček?

Martinčič je še izpostavil, da je DZ zakon sprejel z izgovoroma, da bodo spremembe povečale kvaliteto in znižale ceno storitvam. Kot je poudaril, to preprosto ne drži, saj je kakovost združena v javnih podjetjih, cene pa imajo Žale tudi do sedemkrat nižje cene kot nekatera zasebna podjetja v Mariboru. Še bolj pomembno je po besedah direktorja Žal to, kaj se na koncu leta zgodi z morebitnim dobičkom. "Mi ga vlagamo v infrastrukturo pokopališča, zasebna podjetja pa ga vlagajo v lasten žep, kar je sicer njihova pravica, ampak to pomni, da mi obnavljamo pokopališča, oni pa si bodo kupili jahto," je ponazoril. Prepričan je, da bodo skupnosti občin vložile ustavno presojo zakona, kar je potrdil tudi Janković. Martinčič je medtem še ocenil, da nov zakon Ljubljano vrača 100 let v preteklost, ko so bila v prestolnici samo zasebna pogrebna podjetja, ki so skrbela za lasten žep. Prav zato so v Ljubljani sklenili zaščititi javni interes in leta 1914 sprejeli sklep, da ustanovi pogrebni zavod Žale, je poudaril.

Ljubljana razmišlja o odloku

"Mi bomo šli kot mestna občina v ustavno presojo ne glede na odločitev drugih," je dejal ljubljanski župan. Po besedah Jankovića bodo poskušali doseči začasno ustavitev zakona, sicer pa razmišljajo o tem, da bi v Ljubljani sprejeli odlok, ki bo določal pogoje, ki jih bo moralo izpolniti vsako podjetje, ki bo želelo stopiti na njihova pokopališča. "To je ena od zgodb, kjer sta si vlada in DZ privoščila eno nerazumno dejanje," je še ocenil župan. Podprtje zakona bo imelo po besedah Jankovića tudi posledice za tiste, ki so izvoljeni v Ljubljani in glasujejo na škodo Ljubljančanov. Kot je izpostavil Janković, je zakon podprl svetnik SMC Dragan Marić, "ki mirno glasuje na škodo Ljubljančanov". Drugi primer od 11 izvoljenih v Ljubljani pa je nekdanji ljubljanski podžupan Jani Möderndorfer, ki bi po Jankovićevih besedah moral vedeti bolje, med drugim je sam pred leti govoril o Žalah, javnem podjetju, ki je vsem v ponos.

Foto: BoBo