Foto:
Foto:

Sloveniji po cenah hrane najbližji Nizozemska in Portugalska

Eurostat je na podlagi podatkov za leto 2015 izračunal, da je hrana najdražja na Danskem, kjer se cene prehrambenih izdelkov gibljejo na ravni 145 odstotkov povprečja evropskih držav. Med najdražjimi državami, sledijo Švedska (124 odstotkov), Avstrija (120 odstotkov), Irska in Finska (obe 119 odstotkov) ter Luksemburg (116 odstotkov), je. Na spodnjem delu lestvice so se znašle Poljska (63 odstotkov), Romunija (64 odstotkov), Bolgarija (70 odstotkov), Litva (78 odstotkov) ter Češka in Madžarska (obe 79 odstotkov).

Tobačni izdelki najdražji v Veliki Britaniji

Na Otoku morajo kadilci za cigarete odšteti več kot še enkrat več kot v povprečju v EU. Na drugi strani lestvice je Bolgarija, kjer je cena cigaret pol nižja pod povprečja. Cigarete so zelo poceni tudi v Sloveniji, saj njihove cene segajo le do 69 odstotkov povprečne cene v 28 državah članicah EU. V še širši primerjavi za 37 evropskih držav glede na cene izstopa Švica. Tam je treba za hrano in brezalkoholne pijače odšteti 73 odstotkov več kot v povprečju v EU, pri čemer so cene mesa višje kar za 1,5-krat. Sledita Norveška in Islandija, ki izstopata po izrazito visokih cenah alkoholnih pijač in tobaka. Najnižje ravni cen v skupinah proizvodov hrana, pijača in tobak so v letu 2015 imeli v Makedoniji, Albaniji in Srbiji (60 odstotkov ravni povprečja EU). Še posebej nizka je bila v omenjenih državah raven cen tobačnih izdelkov, saj je dosegala le 25 do 35 odstotkov ravni povprečja v EU.

Primerjava s sosednjimi državami

Na Statističnem uradu RS so naredili tudi primerjavo s sosednjimi državami. Ta kaže, da so cene hrane, pijač in tobaka na Madžarskem in na Hrvaškem v povprečju za 20 odstotkov oziramo za 11 odstotkov nižje kot Sloveniji. V Avstriji in Italiji za hrano in pijačo plačujejo v povprečju 20 odstotkov več, cene tobaka pa so višje za 17 odstotkov. Zanimivo pa je, da so alkoholne pijače v vseh sosednjih državah cenejše kot v pri nas.

Foto: AP