Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 31. okt. 2020

TV Maribor • Sob, 31. okt.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Živali so pogrešale pomlad, saj je zima trajala že res predolgo. Zato so se odpravile iskat toplo vreme, ki ga je ugrabil medved in odnesel na nebo. Sklenile so, da bodo toplo vreme osvobodile. Seveda pa so morale najprej najti ključe medvedove koče in pri tej nalogi se je nadvse izkazala drobcena miška.

Znana pravljica v novi hudomušni preobleki nagovarja na sodoben in samosvoj način ter govori o večnih resnicah. Prikazuje spretnost in pogum, ki sta potrebna za zmago nad nevarnostjo. Kdo bo koga – volk kozlička ali kozlička volka? Saj je vse samo igra, a srečen konec kljub temu pomirja.

Praznično bogoslužje ob dnevu reformacije bomo letos prenašali iz evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice. Praznično bogoslužje bo vodil častni škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Kedves Nézőink, ma a Könyv születik Alsólendván című dokumentum-játékfilmünket tekinthetik meg!

Film z naslovom Rojstvo knjige v Dolnji Lendavi je igrano-dokumentarni film TV-studia Lendava o protestantskem duhovniku Györgyu Kultsárju. V kratkem obdobju njegovega bivanja v Dolnji Lendavi je namreč zahvaljujoč mecenaturi dolnjelendavskega grofa Nikolaja Bánffyja in tiskarski dejavnosti potujočega tiskarja Rudolfa Hoffhalterja, izdal 3 knjige. S tem je takratna Dolnja Lendava postala mesto, v katerem je bila izdana prva tiskana knjiga na ozemlju današnje Slovenije.

Poglejte si posnetek tradicionalne prireditve Ciciban poje in pleše, na kateri se s pevskimi in plesnimi točkami predstavljajo predšolski otroci iz vrtcev severovzhodne Slovenije. Na oder je pogumno stopilo veliko otrok. Vabljeni k ogledu!

Zgodba, ki jo oživljamo v tokratnih Sledeh je zelo trdoživa. 400 let bo, kar kroži med ljudmi v Slovenskih goricah. Sega v 16. stoletje, ko naj bi se mladi hrastovški grof Friderik Herberstein zaljubil v lepo Agato z Štraleka. Dekle nižjega rodu ni po godu samopašni grofici Margareti, zato, čeprav Friderikva zakonita žena, konča na morišču, obdolžena čarovništva. Gre le za zgodbo, ki je prerasla v legendo ali je v njej tudi kaj resnice? Najbrž ne bomo vedeli nikoli. Je pa ena najlepših ljubezenskih zgodb, ki so nastale na naših tleh.

"Bog se usmili njene uboge grešne duše. Amen." Vabljeni k ogledu!

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Leta 1715 je izšel Mali katekizem, prva knjiga v prekmurskem jeziku, avtorja Franca Temlina. Bil je eden tistih pionirjev, ki se je zavedal, kaj lahko jezik in lastne knjige pomenijo za prekmurske evangeličane in ostale rojake. Njegovo delo je izjemen dosežek tako v verskem, kakor tudi na splošnem kulturnem, jezikovnem in narodnostnem področju. Čeprav ne poznamo ne njegove letnice rojstva, kot tudi ne letnice in kraja smrti, njegovo ime prav zaradi dela, vztrajnosti, prepričanja in vere ostaja trdno zapisano v zgodovini. Ne le prekmurski – tudi slovenski.
Film, ki združuje dokumentarni pristop z elementi vizualizacijskih igranih ponazoritev, prikazuje z nizanjem arhivskih zapisov in obiskom raznih življenjskih postaj ter krajev prikazati dinamično mladostno energijo osrednjega protagonista in izpostavlja bistrost Temlinovega duha, njegovo vero, ljubezen do Boga ter prav tako do naroda in jezika.
Vabljeni k ogledu!

V četrti oddaji 25. festivala Fens vam bomo predstavili udeležence v drugi kategoriji Najstniškega Fensa 2020.
Avtorske skladbe boste spoznali v zanimivih ter kreativnih predstavitvah mladih izvajalcev in v njihovih videospotih.
Predstavili se bodo: JANEZ IVAČIČ... ROBERTA REZG BROWN... ALINA BRATOVČAK... LINA BANIĆ... CARLO BOŽIĆ... ANTONINA PETKOVIĆ... in TONI HRVATIN...

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Bistra in prijazna opica se spoprijatelji s podgano, ki ji kar naprej nagaja in jo izkorišča. Marljiva opica dan za dnem prenaša podganje nesramnosti, nekega dne pa ji je dovolj in se s podgano pogovori. Pove ji, da sta v življenju potrebni tudi odgovornost in delavnost, ne le zabava, a podgana se z opico ne strinja. Tako se njuno prijateljstvo konča.

Janez Anton Scopoli je utemeljitelj slovenske botanike. Leta 1760 je izdal prvo, 1772. pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen. Morda je prav zaradi tega prehodil številne idrijske hribe in velik del takratne Kranjske in popisoval rastline, živali in minerale. Idrijsko obdobje je bilo njegovo najbolj plodno. Zadnja leta je preživel v italijanski Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob 200-letnici njegove smrti, ta je bila lani, so njegov portret pripravili v uredništvu oddaje Na vrtu.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Profesorica geografije in domovinske vzgoje Branka Roškar prijaha z roba Koroške, ki je še najbližje Štajerski. Je profesorica predmetnega pouka v Osnovni šoli Radlje ob Dravi, poje v zboru in je aktivna članica Društva katoliških pedagogov Slovenije. Kako sama vidi svoj poklic v obdobju epidemije, kdo bolj potrebuje pomoč, učenci ali njihovi starši, kakšne vrednote nam vsiljuje sedanji čas, so le nekatera izmed vprašanj iz pogovora z našo gostjo. Vabimo vas, da si oddajo Dober večer in pogovor z Branko Roškar ogledate v ponedeljek 26. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Oddaja »Obrazi naših rojakov« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Od 1. oktobra cene naftnih derivatov niso več regulirane. Vlada je namreč nekaj dni pred iztekom uredbe, s katero je regulirala ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva izven avtocest, ugotovila, da ukrep ni več potreben. Med ključnimi argumenti za liberalizacijo cen naj bi bilo omogočanje večje konkurence na trgu, ki naj bi najprej povečala ponudbo bencinskih servisov diskontnih trgovcev, nato pa na trg privabila tudi nove ponudnike. Ravno zato naj ne bi prišlo do dodatnega dviga marž naftnih trgovcev in s tem bistvenega dviga cen naftnih derivatov.

Esad Babačić bo predstavil svoj esejistični prvenec, z Rožančevo nagrado ovenčano knjigo Veš, mašina, svoj dolg. Tematika duhovitih in berljivih esejev sega od športa do družbenih sprememb, pri čemer pisatelj prisega na človeško solidarnost in se upira egoizmu, preziru in pridobitništvu. Uroš Zupan je poimenoval svojo dvanajsto pesniško zbirko Sanjska knjiga. Rdeča nit formalno raznolikih pesmi je pisanje o izgubljenem svetu, o rajskem času otroštva, pa tudi o melanholiji, bolečini in iskanju tihega, mirnega sozvočja z naravo. Prevajalec, glasbenik in stripovski scenarist Jernej Juren bo spregovoril o svojem knjižnem prvencu, zbirki kratkih zgodb Ekoton in drugi grehi mladosti. Generacijsko obarvano pisanje se dotika ljubezni v najrazličnejših odtenkih in z duhovito pisavo izriše nepredvidljiv vrtiljak privlačnosti, pripadnosti in zavrnitev.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserka: Petra Hauc

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov