Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 31. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Sob, 31. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Kljub svojim težkim partizanskim zgodbam je ta življenja, optimizma in humorja poln 102 leti star Šentjernejčan duhovit in privlačen pripovedovalec, ki na koncu ugotovi, da v nebesa ne gre, ker je tam baje hud mraz, v pekel na toplo bi pa šel, pa kaj, ko so očitno hudiči izgubili spisek in so ga pustili tu na zemlji.

Toni Blažki in Anžetu pomaga na glasbenem natečaju za nastop na še enem poslovilnem koncertu Pavarottija. V želji po slavi in denarju naredi tudi majhno, vendar zelo umazano uslugo članu izborne komisije. Slava pa vedno ne pomeni tudi bogastva…

Poleg tekočih finančnih zadreg družini Oven pregori še sesalec za prah- to se zdi Betki sicer odlična priložnost za nabavo novega, ultramodernega. Toni se zmeni s prodajalcem za posebno vrsto predstavitve proizvoda. Betka si po predstavitvi sesalca sicer res ne želi več vendar provizija, uničena preproga in čistilni servis stanejo več, kot bi bil nov sesalec. Nov, ekološki pridih prinese šele Johnny z unikatnim sesalcem.

Kedves Nézőink, ma a Könyv születik Alsólendván című dokumentum-játékfilmünket tekinthetik meg!

Film z naslovom Rojstvo knjige v Dolnji Lendavi je igrano-dokumentarni film TV-studia Lendava o protestantskem duhovniku Györgyu Kultsárju. V kratkem obdobju njegovega bivanja v Dolnji Lendavi je namreč zahvaljujoč mecenaturi dolnjelendavskega grofa Nikolaja Bánffyja in tiskarski dejavnosti potujočega tiskarja Rudolfa Hoffhalterja, izdal 3 knjige. S tem je takratna Dolnja Lendava postala mesto, v katerem je bila izdana prva tiskana knjiga na ozemlju današnje Slovenije.

Pred 500 leti je v zgodovini krščanstva prišlo do velike spremembe, ki je pretresla okostenelo in skorumpirano zgradbo katoliške cerkve.

Rimsko katoliška cerkev, ki je tisočletje vladala nad znanostjo, moralo in človekom, je tonila v vse globlje brezno napuha in bogatenja. Na drugi strani se je pojavljalo vse več ljudi in duhovnikov, ki so opozarjali na odmikanje od temeljnih smernic krščanskega poslanstva. Martin Luther, nemški duhovnik, je s svojimi tezami zadel v samo bistvo krize rimsko katoliške cerkve in s tem postavil temelje gibanja, ki je spremenilo duhovno podobo Evrope. Nastal je protestantizem, ki se je vrnil k bistvu krščanstva in s tem močno vplival na družbo v celoti, zaznamoval kulturne smernice in vplival na zgodovino celotnih narodov. Srednjemetražni film, ki ga je Dokumentarni program TV Slovenija produciral v letu 2017 je nastal ob priložnosti obeleževanja 500-letnice. Scenarist in režiser je bil Aleš Nadai, snemalec Stojan Femec, montažerka Alba Korošec, avtor glasbe Tomaž Marič in igralec Vladimir Vlaškalić.

Zaradi epidemije covida 19 bo letošnja državna proslava v počastitev dneva reformacije potekala kot televizijski slavnostni dogodek, ki ga je pripravila ustvarjalno-izvedbena skupina v sestavi: Gregor Guštin, Marko Glavač, Igor Pirkovič, Marko Hatlak in Uroš Novak. Scenaristična zasnova temelji na "Odtisu misli" posameznic in posameznikov, ki so v kontekstu zgodovinskosti in sodobnosti temeljno zaznamovali vse tisto, kar nas je, Slovenke in Slovence, vzpostavilo kot narod in nas zdaj tudi ohranja kot narod. Izpovednost temelji na slovenski besedi, ne manjkata pa niti glasba in balet.

Franc Temlin je bil človek, ki se je zavedal, kaj jezik in knjige pomenijo za prekmurske evangeličane in ostale rojake.

Leta 1715 je izdal Mali katekizem, prvo knjiga v prekmurskem jeziku. Temlin je bil je eden tistih pionirjev, ki se je zavedal, kaj lahko jezik in lastne knjige v tem jeziku pomenijo za prekmurske evangeličane. Njegovo delo je bilo izjemen dosežek tako v verskem, kakor tudi na splošnem kulturnem, jezikovnem in narodnostnem področju. Čeprav ne poznamo ne njegove letnice rojstva, kot tudi ne letnice in kraja smrti, njegovo ime prav zaradi dela, vztrajnosti, prepričanja in vere ostaja trdno zapisano v zgodovini, ne le prekmurski ampak tudi slovenski.
Film, ki združuje dokumentarni pristop z elementi vizualizacijskih igranih ponazoritev, prikazuje z nizanjem arhivskih zapisov in obiskom raznih življenjskih postaj ter krajev prikazati dinamično mladostno energijo osrednjega protagonista in izpostavlja bistrost Temlinovega duha, njegovo vero, ljubezen do Boga ter do naroda in jezika.

Pred praznično osvetljeno palačo v Schönbrunnu navadno vsako leto uživa v glasbi več kot 100 000 obiskovalcev. Letos zaradi novega koronavirusa to žal ni bilo mogoče, le nekaj sto srečnežev je dobilo vstopnice, ki se jim je avstrijska vlada odpovedala in jih razdelila z žrebanjem. Zato je televizijski posnetek tega koncerta, ki je znamenje upanja za gledališko in koncertno sezono, še bolj dragocen.
Dunajski filharmoniki so z ruskim dirigentom Valerijem Gergijevom in z vrhunskim tenoristom Jonasom Kaufmannom ta posebni koncert posvetili ljubezni.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti bomo pogledali, katere kriptovalute se pojavljajo v avtomobilski industriji in kaj prinašajo, testirali bomo Mazdo MX30 in Opel corso ter se sprehodili skozi mobilne novice tedna.

V dvajsetih letih je Ljubljanski maraton presegel številne mejnike: začetki leta 1996 so bili skromni tako po udeležbi kot po rezultatih najboljših, a kraljevska atletska preizkušnja je v slovenski metropoli zaživela ravno pravi čas, da je postala gonilna sila tekaškega preporoda, ki smo mu priča v Sloveniji. Nekoč je bil maraton omejen na peščico norcev, v zadnjih desetletjih pa je postal najhitreje rastoča športna panoga. Število udeleženih tekačev se vztrajno povečuje in iz leta v leto bolj grozeča je skrb, da bodo ljubljanske ulice premajhne za vse navdušence, ki k nam prihajajo iz vsega sveta.
Dokumentarni film Zgodba Ljubljanskega maratona, ki je nastal ob lanskem jubileju največje športno rekreacijske prireditve pri nas. Avtor dokumentarnega filma Toni Cahunek se je osredotočil na vzpon prireditve in njen pomen za tekaški preporod, kateremu smo priča v zadnjih letih. Večino materiala je bilo posnetega med jubilejnim oktobrskim maratonom, ki je na ljubljanske ulice pritegnil rekordno število tekačev in obiskovalcev - ti so videli tudi najhitrejši čas proge. Med govorci, ki so s svojimi pričevanji obujali zgodbe Ljubljanskega maratona so predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, najuspešnejša slovenska maratonca Roman Kejžar in Helena Javornik, udeleženci vseh maratonov doslej ter mnogi drugi.
"Na začetku tečeš, da bi bil čim prej na cilju, pol tečeš za to, da prideš do cilja, pol na koncu pa tečeš, da prideš na štart." (Branko Gradišnik, izjava iz filma)

Svet privilegirane najstnice se spremeni, ko se zaljubi v mladega prestopnika.

Benedetta je 16-letna hči župana majhne mestne skupnosti v Romagni. Nekega dne se v prazno vilo v mestu vseli skupina ljudi, ki živijo v težkih socialnih razmerah. Med njimi so prosilec za azil, invalidni deček s starši, nekdanja prostitutka z dojenčkom in nekdanji kaznjenec Kevin, ki postane Benedettin novi sošolec. Benedetta tujce sprva zavrača, tako kot njeni starši in prijateljice. A ob druženju z njimi odkrije nove medčloveške odnose, ki temeljijo na solidarnosti. Zaljubi se v Kevina, a njegova kriminalna preteklost omaje njen novi idealizem.

Izvirni naslov: SOLO COSE BELLE / Italijanski film, 2019 / Režija: Kristian Gianfreda / Scenarij: Andrea Valagussa, Marco Brambini / Igrajo: Barbara Abbondanza, Patrizia Bollini, Giorgio Borghetti

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Domišljijska drama. Film je ganljiva pripoved o dečku Conorju, čigar mama je hudo zbolela. Zaradi tega je Conor jezen, nesrečen in osamljen. Močna čustva razburkajo njegovo domišljijo in oživijo drevesno pošast, ki se pojavi vsako noč sedem minut po polnoči. Pošast pa ni takšna, kakršno je pričakoval Conor. Želel si je bitje, ki bi mu pomagalo pregnati strah in bolečino, ta pošast pa od njega zahteva, da sprejme resnico …

A MONSTER CALLS / UK, SPAIN, USA / 2016
Režija: J. A. Bayona; Scenarij: Patrick Ness in Siobhan Dowd; Igrajo: Lewis MacDougall, Liam Neeson, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Ben Moor in drugi

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V večernem pogovoru bomo prisluhnili življenjski zgodbi Vidke Kuselj, ki s svojim možem že 15 let bije bitko z alzheimerjevo demenco. »Najhuje je to, da nimam več s kom deliti spominov,« pove Vida, ki je o svoji bolečini napisala tudi krajšo knjigo, ki jo opisuje kot terapevtsko pisanje.
Vidina iskrena pripoved pravzaprav ni zgodba o bolezni. To je ena najlepših ljubezenskih zgodb, kar jih boste slišali. Kot šopek nežnih spominčic, ki lahko polepša mračen dan.

Iztok Mlakar je pri Založbi ZKP RTV Slovenija pred 30 leti izdal prvenec, legendarno kaseto Štorije in baldorije in poslej tudi ostale avtorske albume. Ob 50. obletnici ZKP RTV Slovenija je legendarni Mlakarjev album izšel z restavriranimi posnetki in arhivsko dokumentacijo na vinilni plošči z oštevilčeno naklado. Izdajo vinilke Štorije in baldorije ob dvojnem jubileju so založba, Ježkov nagrajenec Iztok Mlakar in Val 202 pospremili in s posebnim koncertom. Mlakar v pesmih poje o večnih temah, kot so ljubezen, minevanje in smrt, pa tudi o življenjskih radostih (vino, dobra domača hrana) in boju malega človeka za pravičnost, v besedilih pa prepoznamo tudi številne elemente socialistične družbene ureditve poznih osemdesetih let nekdanje Jugoslavije, ki so predstavljeni na humoren, a pronicljiv način. Večina pesmi je zapeta v primorskem, natančneje goriškem narečju, nekatere pa tudi v cerkljanskem (“Pubi, usidma se”, “Var’se, čeča”, “Očenaš”, “Ajnglc”). Narečna besedila dajejo njegovim pesmim poseben čar, kljub narečju pa se v Iztokovih pesmih zrcali splošen slovenski narodni značaj.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov