Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. avg. 2022

TV Maribor • Tor, 30. avg.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:15
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

10:55
Kultura

Nocoj v Kulturi o petkovem koncertu operne dive Ane Netrebko v Cankarjevem domu, bili smo tudi na razstavi Tobiasa Putriha, ki v Galeriji Ravne predstavlja svoja dela z naslovom Industrija jekla ter na snemanju novega filma Mihe Hočevarja Skriti ljudje.

Film Sledi – Spuren
Zakaj na Koroškem skoraj nihče več ne govori slovensko? To vprašanje je bilo za dekleta zaključnega letnika 2020/2021 na Dvojezični zvezni trgovski akademiji izhodišče za film Sledi – Spuren.
S strokovno pomočjo Sabine Zwitter Grilc iz manjšinske redakcije na Dunaju so se s kamerami mobilnih telefonov na pot po južni Koroški podale Sarah Hanko, Timna Katz, Anika Krištof, Sabrina Lampichler, Jasmin Osojnik, Nadja Perč in Anja Smolnik.
Nastal je avtorski film, ki vsebinsko sega od pregnanstva in vprašanja asimilacije do političnih odločitev. Vsi ti dejavniki so in še vplivajo na izginjanje slovenščine na avstrijskem Koroškem. Dekleta v filmu prikazujejo mlade koroške Slovenke in Slovence po vsem svetu, ki se trudijo rešiti manjšinski jezik z novimi zamislimi. Posebnost filma je, da nastopajoči večinoma govorijo v koroškem narečju.
http://slovenci.orf.at

Razbijmo zaroto molka! "Nismo številke!" Tolmin brez festivalov? Vroča prihodnost. Kraška ohcet.

V oddaji Dober večer bomo vsak ponedeljek gostili znanega in zanimivega sogovornika, ki javno deluje ali je rojen in prihaja iz ene od štirih pokrajin v severovzhodni Sloveniji, Štajerske, Celjske regije, Koroške ali Pomurja. Vabljeni k ogledu.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Salgótarjánba és Dunaújvárosba kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Salgótarján in Dunaújváros.

Čas po drugi svetovni vojni. Vsega je primanjkovalo, a povsod se je gradilo, vse je rastlo. Bilo je veselje in upanje, smeh in zanos. Podjetje Tobi iz Bistrice pri Limbušu je začelo razvijati proizvodnjo gospodinjskih aparatov. Ko Gorenja še ni bilo nikjer, je majhno podjetje v majhnem kraju blizu Maribora iskalo inovativne mlade ljudi, zaposlovalo izobražence tehnične smeri in kot prvo podjetje v takratni državi osvojilo proizvodnjo štedilnikov in hladilnikov. Čeprav so v času svojega delovanja razvili mnoge znane produkte, so ti kasneje pristali v drugih podjetjih, tovarna v Bistrici pri Mariboru pa v stečaju. Kje je bil razlog, da iz okretnega malčka ni zrastla velika tovarna?

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Čeprav smo obiskali že več sto objektov, menda še nismo naleteli na takšno zgodbo, kjer je namesto prvotno zamišljene letne kuhinje v velikosti 20 do 30 kvadratnih metrov zrasel lep objekt, desetkrat tako velik. V resnici pa nas je v Mežico, kjer ta objekt stoji, pripeljala radovednost, kakšen je vrt, ki krasi njegovo okolico.
Predstavili bomo prvo skupno stanovanje mladega para. Kakšne želje sta imela, kako sta jih uskladila in kako sta se lotila iskanja svojega bodočega skupnega doma. Menda jima je šlo vse kot po maslu.
Nina Mihovec je uspešna slovenska industrijska oblikovalka. Njen Wilsonic Design studio je v dobrih 20-ih letih delovanja prejel številne nagrade. Zanimalo nas je, kaj je tisto nekaj, kar te v oblikovanju naredi drugačnega, zanimivega in uspešnega.

Zveza kulturnih društev mesta Koper je podelila priznanaj in plakete za dosežka. V oddaji bomo spoznali dobitnico posebnega priznanja za posebne dosežke na področju organizacije, pianistko, glasbeno pedagoginjo, predsednico društva Prijatelji glasbe in umetniško vodjo Mednarodnega bienala sodobne glasbe Koper, tržačanko Tatjano Jercog.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekoč je na njivi zrasla zelo velika in težka repa, ki je dedek ni in ni mogel sam izpuliti. Pa je na pomoč poklical babico, a tudi z njeno pomočjo ni šlo. Na pomoč so jima priskočili še vnukinja, psiček, mucka in miška. Jim je s skupnimi močmi uspelo izpuliti repo velikanko?

Zana in Karla sta prišli na kosilo v Čudogozd. Na jedilnem listu je zanimiva ponudba, polna presenečenj. Deklici sta neučakani. Nemudoma zahtevata kosilo. Ko ga dočakata, z izbranim krožnikom nista zadovoljni. Bo spet treba zavrteti čas nazaj? Lahko poskusimo…

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na Festivalu Ljubljana smo prisluhnili pianistu Lang Langu, vodilni osebnosti v klasični glasbi. Sinoči je nastopil z West-Eastern Divan Orchestra. Predstavili bomo letni kino na Muzejski ploščadi v Ljubljani, Festival Tresk ter Poletje na platnu in med platnicami, v galerijskih prostorih Društva likovnih umetnikov Ljubljana pa smo si ogledali razstavo iz cikla Mlada kuratorka, mladi umetnik – razstavo sta pripravila Maša Knapič in Samuel Bernthal.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V preteklem tednu so v Gornji Radgoni pripravili kmetijsko živilski sejem AGRA in obeležili 60. letnico obstoja. Jubilejna je bila tudi letošnja razstava goveda. Spominja nas na nekatere zgodovinske prelomnice, ki so bistveno vplivale na selekcijski napredek v govedoreji. O selekcijskih dosežkih in živinoreji v Pomurju se pogovarjamo z dr. Stankom Kapunom, direktorjem KGZ v Murski Soboti. Pridelovalci in strokovnjaki se na letošnjem sejmu niso mogli izogniti razpravam o gospodarski krizi in naravnih nesrečah, ki so vplivale na zmanjšano proizvodnjo na slovenskih kmetijah. Oddajo zaokrožamo z reportažo iz Triglavskega narodnega parka, kjer so izvedli nekaj trajnostno naravnanih projektov v kmetijstvu.

Kruh je tista jed, ki najbolj ponazarja domačnost. Tako je bilo tudi v solinah, kjer so gospodinje zamesile testo in spekle kruh za vse dni v tednu. Testu so vselej dodale oljčno olje, kvas pa so vzgajale same. Ker je bila krušna peč skupna, so solinarji našli domiselno rešitev, da so ločili en hlebec od drugega. Na sveže testo so vtisnili žig, na katerem so bile običajno inicialke družinskega imena. V solinarskem muzeju na območju Fontanigge tako še danes hranijo žig v izvirni obliki, na katerem sta dobro vidni prvi črki družinskega imena. Kruha seveda gospodinje niso mogle zamesiti brez vode, ki pa je bila v solinah prava dragocenost, saj je bilo treba ponjo na precej oddaljen kraj Fontanelle. Vodo so natočile v vrče in si ga poveznile na glavo, kamor so si namestile poseben obroč iz blaga. Kruh so postregli skoraj k vsem jedem, včasih ga je kot priloga nadomestila polenta, krompir pa v solinah ni bil prav pogosto na krožnikih.

SUŠENJE PARADIŽNIKOV
Sezona paradižnikov je na vrhuncu. Ti nam kljub (pre)vročemu poletju, dajejo zavidljive plodove. Pri Jakoševih so težki preko 2 kg, pri Slavku Turšiču 1,5 kg. Za ozimnico jih posuši in shrani v oljčnem olju.
PEČENI PARADIŽNIKI
Pripravili smo preprost recept za pečene paradižnike. V kombinaciji s svežimi zelišči, konopljinimi semeni in še česa po želji jih razrežemo na kolobarje in prekrijemo s sirom.
NAREDIMO SUŠILNIK
Pridelke so si že daleč v preteklosti ljudje sušili. Tudi če nimamo dragih aparatur za hitro sušenje, nam Sebastjan Lipar prikaže, kako si preprosto sušilo izdelamo sami. (Po možnosti iz odpadnega/odvečnega materiala)
Z GAIO NA OBISKU: HORTENZIJE
Tudi vas hortenzija spominja na nežno gozdno vilo, ki z lahkoto spreminja barvo? Grm ali vzpenjavka slovi po svojih velikih, bogatih cvetovih, ki jim lahko s pravilno nego pričaramo različne barve; od modrikastih do skoraj vijoličastih odtenkov.
VRT GOSPE LJUBICE
Trata pred Clevelandsko ulico 43 v Ljubljani je posebna; na njej je nekaj cvetočih gredic. Prve rastline je gospa Ljubica tja posadila pred več kot 30 leti, še zdaj pa ji je cvetličenje v naselju vsakodnevni hobi.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

A Barangolások adásában az MTVA munkatársai jóvoltából az Itthon vagy! című sorozatban Salgótarjánba és Dunaújvárosba kalauzoljuk el önöket.

V oddaji Potepanja se bomo s pomočjo fundacije MTVA v nizu oddaj z naslovom Doma si! potepali po mestih Salgótarján in Dunaújváros.

Polagalec rim iz ljubljanskih Dravelj, skupaj z urbanimi ritmi zasedbe The Nipples – … NIPKE!

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov