Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 30. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 30. avg.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

Tokratna oddaja je obarvana popotniško. Z električnim avtomobilom smo se odpravili na Jadransko morje in preverili, kako v praksi deluje uporaba slovenskih kartic za polnjenje na hrvaških javnih polnilnicah. Drug izlet smo si privoščili po Belgiji, kjer smo okušali luksuzni stil življenja oziroma lexus luksuz. Pri Lexusu namreč ugotavljajo, da je prestiž danes nekaj povsem drugega kot le možnost, da z denarjem nekaj kupiš.

Narodni muzej Slovenije je najstarejša neprekinjeno delujoča muzejska ustanova na Slovenskem. V 200 letih je shranil skoraj 100.000 let zgodovine.

Skozi zgodovino in sedanjost muzeja bo obiskovalce vodila jubilejna razstava Zlata sled. Film spremlja pripravljanje koncepta postavitve, skrb restavratorjev in konservatorjev za predmete, postavljanje razstave in njeno končno podobo.
Ob ustanovitvi takratnega Deželnega muzeja so se obrnili na 'domoljubne prijatelje znanosti'. Prve zbirke so muzeju podarili grofje Zois, Hohenwart, Hladnik, Erberg, Repežič, župan Hradecki ter škofa Wolf in Baraga. Prvi razstavni prostori v liceju so bili premajhni in lotili so se gradnje nove muzejske stavbe. V čast poroke prestolonaslednika Rudolfa so jo poimenovali Rudolfinum. Pri načrtih in notranji opremi so sodelovali domači umetniki in mojstri, avtorja poslikav v vhodni dvorani in na stopnišču sta Janez in Jurij Šubic. Vodstva muzeja so se v vseh obdobjih zavedala, da gre za nacionalni muzej, ki ohranja dediščino tisočletij.
Prvotni muzej se je pozneje razdelil na več institucij. Najprej se je osamosvojil Etnografski muzej, nato Prirodoslovni muzej, ki ima še danes prostore v isti stavbi, po drugi vojni pa se je izdvojil še današnji Arhiv Republike Slovenije. Narodna galerija je veliko umetnin dobila iz Narodnega muzeja.
Film izpostavlja najpomembnejše muzealije, kot so neandertalska piščal, koliščarske najdbe, nakit stiške kneginje, situla iz Vač, mumija, kip Emonca, rimski meči iz Ljubljanice, prve fotografije na steklu, Prešernova zapuščina. Avtorja so zanimale zgodbe predmetov, čemu so služili, zakaj so pomembni in predvsem, ali so skozi nova muzealska spoznanja umeščeni v času drugače, kot takrat, ko jih je muzej pridobil. Na ta način je v filmu predstavljeno tudi dragoceno znanstveno delo kustosov, restavratorjev in vseh drugih, ki skrbijo za ohranitev in varovanje muzejskih predmetov.
Scenarist in režiser filma je Amir Muratović, direktor fotografije in snemalec Bernard Perme, montažer Zlatjan Čučkov, avtor in izvajalec glasbe Boštjan Gombač.

Na svetovnem prvenstvu v gorskem kolesarstvu bo imela Slovenija svoje predstavnike v vseh kategorijah obeh disciplin. Največ pričakujemo od nastopa evropske prvakinje v spustu Monike Hrastnik, dobro formo pa je pred odhodom v Francijo prikazala tudi izkušena Tanja Žakelj, ki nas bo zastopala v olimpijskem krosu.

Franzi ne more verjeti, da se je Tim res poročil z Nadjo. Vsa objokana se potoži Hildegard in ji zaupa tudi svoje sume, da Nadja Tima vara z Dirkom. Toda Hildegard jo posvari pred posledicami širjenja takšnih govoric po Knežjem dvoru. Za nameček pa Christoph sredi poročnega slavja dobi nepričakovan telefonski klic.
Bela in Lucy po naključju pristaneta skupaj na večerji. Ko se Lucy že odpravlja domov, Bela končno zbere pogum in ji izpove ljubezen. Lucy ostane odprtih ust ...
Natascha s telovadnimi vajami pomaga Evi, da bi se dojenček tik pred zdajci vendarle obrnil na glavo. Eva se nato odpravi na pregled h ginekologinji, toda zaradi nevihte ostane ujeta v dvigalu. Ravno takrat pa ji tudi odteče voda in se začnejo popadki.


STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Javna najemniška služba, s katero je država nameravala obogatiti javni najemniški fond, se je do zdaj izkazala za popolno polomijo. Kaj bi morali spremeniti, da bi ljudje lažje državi oddali nepremičnino v najem? Letošnje poletje mineva v znamenju številnih odpovedi poletov. Kakšne so naše pravice, če nam letalska družba odpove polet ali ima ta večurno zamudo?

V današnjem Magnetu nam bo glasbenik Dejan Vunjak predstavil, kako preživlja svoj prosti čas. Z njim bomo sedli tudi na kolo. Z Andrejem Šifrerjem bomo ob njegovem 70. jubileju obiskali razstavo z naslovom Nič proti večnosti. Dogajanje v tujini pa bo posvečeno hollywoodski zvezdnici Cameron Diaz, ki danes praznuje okroglih 50 let.

Ottilie po dedovi smrti prevzame vodenje podjetja, vendar zaradi mladoletnosti nima prostih rok. Baron Philipp von Brand ji namigne, da jo bo po koncu obdobja žalovanja zasnubil, a ko pride ta čas, Ottilie zaman čaka nanj. Namesto tega jo za roko zaprosi koristoljubni grof Castell, ki se je brez njene vednosti z von Brandom dvobojeval za njeno roko. Ko Ottilie izve, da se bo baron Philipp von Brand poročil s prijateljico iz otroštva, se ji podre svet.

OTTILIE VON FABER-CASTELL - EINE MUTIGE FRAU / Nemčija / 2019
scenarij in režija: Claudia Garde
v glavnih vlogah: Kristin Suckow, Martin Wutke, Johannes Zirner, Hannes Wegener

Drama. Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka … Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije tedanjega družbenega sistema.

IZBRISANA / SLO, HRV, SRB / 2018
Scenarij in režija: Miha Mazzini / Igrajo: Judita Franković Brdar, Sebastian Cavazza, Izudin Bajrović, Doroteja Nadrah, Silva Čušin, Jernej Kogovšek, Marko Mandič, Gregor Zorc, Jernej Šugman, Branko Završan …

V zadnji oddaji letošnje sezone smo se pozanimali, kakšne so bile ugotovitve ob koncu mednarodne konference Evropske romske zveze in Zveze Romov Slovenije. Pogovarjali smo se z dobitnico Miklošičevega priznanja za najboljšo magistrsko delo na področju pedagogike, Lauro Kovač iz Dolge vasi. Na pragu poletja pa smo zaplesali še z orientalskimi plesalkami na predstavi Pripovedovalke, ki sta jo pripravila KUD Plesna delavnica Zahir in Romski akademski klub.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov