Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. sep. 2022

TV Maribor • Tor, 27. sep.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:05
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Ob 50-letnici podiranja krajevnih tabel je iz zapiskov Eugena Freunda nastala dramaturška pripoved z naslovom A håt wer an Zehna-Schliessl då?
Nagrado programa Ars Radia Slovenija za najboljšo kratko zgodbo je prejel Vincenc Gotthardt. Žirijo je prepričal z zgodbo Pod barvami na sliki.
V Gradcu so letos po koronskem premoru spet vabili na tradicionalno prireditev Aufsteirern z gosti iz Slovenije.
Igralska skupina Šentlipš je odprla novo gledališko in lutkovno sezono. S predstavo Nariši mi backa so mladi postavili v ospredje problematiko beguncev in modrost Malega princa.
http://slovenci.orf.at

Vabljeni k ogledu.

Bojan Javornik je že vrsto let predsednik Zveze ribiških družin Maribor in eden tistih, ki desetletja opozarjajo na spreminjanje naših vodotokov. Minulo poletje je za vode in življenje v njih predstavljalo hud stresni test. Kaj se je nepovratno spremenilo in kaj prinašajo spremembe? Bodite z nami v oddaji Dober večer TV Maribor v ponedeljek 26. septembra ob 20. uri.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

Ma az őszi évad első Kanapé című ifjúsági műsorával jelentkezünk, benne pedig összefoglalót kínálunk a nyári zenei fesztiválokról:

- Petroleum Beat Motorock fesztivál;
- Művészetek Völgye fesztivál;
- Strand fesztivál Zamárdiban.

Danes bomo v prvi mladinski oddaji Kanape v jesenski programski shemi poročali o poletnih glasbenih festivalih:

- festival Petroleum Beat Motorock;
- festival Dolina umetnosti;
- festival Strand v naselju Zamárdi.

Mostovi so eden najlepših izdelkov človekovega uma. V njih je neverjetno veliko simbolike. Kažejo na mesto, kjer je človek naletel na oviro, in jo premagal. So prostor srečevanja in izmenjevanja, simbol smisla in cilja, ki je vedno na drugi strani. Ni čudno, da vsa velika mesta, ki stojijo ponavadi ob rekah, tekmujejo, katero bo imelo najlepši most. Mostovi so del njihovih najlepših vedut, o njih pišejo pisatelji in pesniki.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Čisto na začetku se bomo obdali s sodobnostjo. V Mariboru je nastala prav posebna hiša z zračnimi prostori, strukturirano betonsko steno in hipnotičnimi kopalnicami. Slikoviti dom, ki navdušuje s trdno celoto in mehkimi detajli. V letu, ko praznujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, smo obiskali hišo, v kateri je preživel večino svojih ustvarjalnih let. Njegov dom razkriva način njegovega življenja in delovanja, pa tudi številne detajle, ki odlikujejo njegovo ustvarjalnost.
Kot hiša ne more nastati brez premišljenega načrtovanja, tudi njena okolica zasluži, da se ji posveti izkušeni strokovnjak. Obiskali smo občudovanja vreden vrt s prelivnim bazenom.

Vladimirju Bračiču iz Cirkulan iz središča vinorodnih Haloz starši niso zasadili in zapustili vinograda, so pa mu tlakovali pot v hišo učenosti. Po nižji gimnaziji in realki na Ptuju ter učiteljištvu v Mariboru in Ljubljani je postal učitelj. Leta 1962 je bil pri 43. letih redni profesor na mariborski pedagoški akademiji in predstojnik združenja vseh tamkajšnih visokih šol. Leta 1975 je imenovan za prvega rektorja Univerze Maribor.

Letos mineva 100 let od rojstva dr. Vladimirja Bračiča, brez katerega Slovenija prav gotovo leta 1975 ne bi dobila svoje druge Univerze. Prva, ki smo jo dobili predvsem in najprej zaradi zgodovinskih okoliščin leta 1919, je bila v drugi polovici prejšnjega stoletja premalo za vse učenja željne mlade Slovence. Evropa in svet sta nas krepko prehitevala pri zagotavljanju pogojev za študij in do politične ustanovitve druge slovenske Univerze je moralo priti. Bilo je samo vprašanje časa. A vseeno velja: če ne bi bilo pogumnih posameznikov, se ne bi premaknilo. Vsaj še ne tako zelo hitro. Dr. Vladimir Bračič, geograf po osnovni izobrazbi, je situacijo razumel bolj kot drugi in bil za idejo pripravljen tudi veliko žrtvovati. Maribor se mu še ni zahvalil. Morda pa je 100 letnica rojstva pravi čas za to.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Nekoč je na njivi zrasla zelo velika in težka repa, ki je dedek ni in ni mogel sam izpuliti. Pa je na pomoč poklical babico, a tudi z njeno pomočjo ni šlo. Na pomoč so jima priskočili še vnukinja, psiček, mucka in miška. Jim je s skupnimi močmi uspelo izpuliti repo velikanko?

Boštjan Gorenc - Pižama

Bober Bor je pripravljen na novo Čebelico pred spanjem. Z dramskim igralcem Željkom Hrsom sta našla prav posebno. Vas zanima, Kaj se skriva očku v bradi? Verjeli ali ne, v bradi se skrivajo vseh vrst zakladi. Poglejmo!

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Nocoj v Kulturi o petkovem koncertu operne dive Ane Netrebko v Cankarjevem domu, bili smo tudi na razstavi Tobiasa Putriha, ki v Galeriji Ravne predstavlja svoja dela z naslovom Industrija jekla ter na snemanju novega filma Mihe Hočevarja Skriti ljudje.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Sadjarji so se v letošnjem letu morali soočiti z dolgotrajno sušo. Obiskali smo kmetijo Škof v Beli Krajini, kjer je suša vsaj nekaterim legam prizanesla. Oceno sadjarske sezone nam bo podala mag. Zlatka Gutman Kobal, specialistka za sadjarstvo s KGZ Maribor. Na trgatvi pri Zverovih na Murskem vrhu so tudi letos grozdje obrali ob veselem druženju s prijatelji in znanci. O spravilu in kakovost grozdja v Vinorodni deželi Podravje se pogovarjamo s Simono Hauptman, vodjo JSKS na KGZ Maribor. Na terenu smo obiskali dva vinograda v katerih še danes uspevajo stare sorte vinske trte.

Solinarstvo je ena redkih dejavnosti, ki se je v stoletjih zelo malo spreminjala. Način proizvodnje, kot se je uveljavil v času Beneške republike, je ostal enak do današnjih dni. Benetkam se pripisuje tudi izvor recepta za ribe na savor, še danes v Istri izjemno priljubljene in razširjene jedi. Z marinado, ki poveča obstojnost jedi, če jo hranimo na hladnem, lahko prelijemo različne majhne ribe, ki jih je bilo zlasti včasih na pretek. V Krajinskem parku Sečoveljske soline na območju Fotanigge je tokrat zadišalo po jedi, ki so jo solinarji večkrat jedli, saj so jo lahko pripravili za več dni, pa tudi sestavine so imeli ves čas na dosegu roke.

PRENOVA VRTA
V Zlatoličju se je gospa Simona odločila za prenovo vrta. Tudi tokrat, kot že pred desetimi leti, ji je bil v veliko pomoč Sebastjan Lipar. Nekatere rastline sta pustila na obstoječih mestih, druge pa presadila v razširjeno gredo ob dovozu.
JABLANA JE ZAMENJALA HRUŠKO
S klubom Gaia smo se odpravili v Begunje pri Cerknici, kjer je gospe Tanji hrušev ožig uničil to sadno drevo. V špalirju si kljub temu želi imeti pečkarje. Z Vanesom, strokovnjakom kluba Gaia, sta našla kompromisno rešitev ...
PUDING IZ GROZDJA
Iz grozdja lahko pripravimo tudi barvno sladico. Recimo puding. Z njim ni tako malo dela, saj je treba grozdje očistiti, pretlačiti, iztisniti sok. Uporabili smo 100 let staro sorto zweigelt z lepimi vijoličastimi grozdi. Gotovo že razmišljate, kakšne barve pa bo puding.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Ma az őszi évad első Kanapé című ifjúsági műsorával jelentkezünk, benne pedig összefoglalót kínálunk a nyári zenei fesztiválokról:

- Petroleum Beat Motorock fesztivál;
- Művészetek Völgye fesztivál;
- Strand fesztivál Zamárdiban.

Danes bomo v prvi mladinski oddaji Kanape v jesenski programski shemi poročali o poletnih glasbenih festivalih:

- festival Petroleum Beat Motorock;
- festival Dolina umetnosti;
- festival Strand v naselju Zamárdi.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov