Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 27. sep. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 27. sep.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

Portret slovenskega goslarja Vilima Demšarja, ki je vse življenje posvetil iskanju in ustvarjanju kristalnega italijanskega zvoka.

Za predanim slovenskim goslarjem Vilimom Demšarjem je 63 let ustvarjanja, raziskovanja frekvenčnih razponov, valovanj, barv zvoka. Ves čas je iskal formulo za stvaritev violine s starim kremonsko italijanskim zvokom,
ki ga je zasledoval že od otroštva. Tako se je odločil, da z ustvarjanjem preneha. Ko je pa je zapuščal svoj atelje, je odkril pomembno podrobnost, ki je za vedno spremenila njegovo življenje.
Pomembno odkritje je bilo korak za korakom dokumentirano in nastal je film 400 LET ISKANJA. Film nas popelje v svojevrsten svet izdelovalcev godal. In ker instrumenti pokažejo svojo pravo vrednost šele v rokah glasbenikov je film tudi svojevrsten glasbeni užitek, za katerega so poskrbeli Žiga Brank, Domen Lorenz, Beneški baročni orkester, učenci glasbene šole Tartini, orkester Camerata Medica in drugi.
Scenaristka in režiserka filma je bila Haidy Kancler.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

"Nič hudega, če vam ni všeč …”, pravi naš rojak Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedes-Benzu. Prvič v zgodovini imajo avtomobilski oblikovalci priložnost oblikovati nekaj popolnoma novega, povsem drugačnega, nekaj podobnega kapljici. Zakaj? Ker je spredaj bistveno manjši električni motor. V oddaji pa vam pokažemo tudi nissana ariyo, alfo tonale in Škodino vizijo električnega kodiaqa.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Gregor Mlinarič prihaja iz majhne vasice na Kozjanskem, Brezovce pri Polju. V družini je kar šest otrok, Gregor je peti po vrsti, star je 23 let in je tik pred diplomo iz matematike in računalništva. Poleg študija pomaga doma na kmetiji, je animator na poletnih taborih za otroke in prostovoljni gasilec. Da se je prijavil na kviz, je delno zaslužen mlajši brat Niko, ki bo tudi ob njem v studiu in morda jima skupaj uspe osvojiti 20.000 EUR.

V novi oddaji Kaj dogaja? vam razložimo vse o tednu mobilnosti in naših košarkarjih, pa tudi, zakaj oddaje ne vodi Tilen Artač. Na terenu smo preverili obravnavo v zasebni bolnišnici in kako digitalizacija ubija stare ljudske običaje. V studio smo povabili računovodjo obrambnega ministrstva, naš gost pa bo tudi nagrajeni režiser Matevž Luzar. Novo nadaljevanje telenovele Palomar prinaša še en zanimiv preobrat iz domačega političnega zakulisja. Našim gledalcem bo svetoval sam premier Robert G. osebno, na Mali terasi pa tokrat plešemo skupaj s skupino PR in Nuško Drašček.

S Paulovo pomočjo Lucy uspe najti pogrešanega ponija. Žival želi na skrivaj nekaj dni obdržati v kobilarni. Ko to izve Bela, ni navdušen, zato se sporečeta. Lucy je zelo odločna. Eva se opraviči Christophu, ker ga je skoraj povozila. Ko pa se Christoph kmalu zatem ljubeče posveti Emilu, se Eva odzove razdraženo. Alfons je zaskrbljen zaradi nečakinjinega razpoloženja. Pogovorita se in Eva svoje skrivnosti ne more več obdržati zase. Dirkovo stanje pa skrbi Lindo. André se izkaže za dobrega poslušalca in Lindi ponudi oporo. Strinja se celo, da bo kuhal za Dirka. Je ljubosumje med Dirkom in Andréjem končno preteklost? Tima zelo prizadene, ko spozna, da Franzi začenja dvomiti o njegovi nedolžnosti. Še toliko bolj si želi, da bi končno prišel do pravega krivca, zato poskuša prek Steffena izvedeti več o Dirkovem lažnem pričanju.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Zadnji meseci na finančnih trgih minevajo v znamenju rekordne inflacije, naraščanja obrestnih mer, padca cen vrednostnih papirjev in kriptovalut. Ob napovedi visokih cen in morebitnega pomanjkanja energentov sta pred nami negotova jesen in zima. Kaj svetujejo poznavalci? Je zdaj čas za najem posojila, večjo investicijo ali je bolje varčevati?
V Kodi tudi o tem, kako izbrati primerno obutev za otroke in odrasle, posebno pozornost pa bomo namenili športnim copatam. Ne samo, da so v zadnjih letih daleč najbolj priljubljeno obuvalo, nekatere dosegajo tudi vrtoglave cene.

Naš najboljši plavalec Peter Mankoč se je po poletnem predahu v Sloveniji vrnil v Estonijo, kjer si je ustvaril družino in svoj dom. Pred tem smo ga povabili na klepet. Zaupal nam je, kako usodno je bilo zanj prvo srečanje z rokavčki in kako pomembno se mu zdi ohranjanje kondicije. Zapela nam bo tudi mlada Zala Smolnikar.

Scenarij za celovečerni film Šanghaj je napisal Marko Naberšnik po romanu Ferija Lainščka Nedotakljivi. V ospredju dogajanja, ki se odvija skozi več generacij, je ljubezenska zgodba. Osrednji lik filmske pripovedi je Lutvija Belmondo Mirga, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas. Poimenuje jo Šanghaj. Preživlja se s tihotapljenjem, pridobi si bogastvo in njegov vpliv v okolici s časom narašča. Na svojo stran pridobi lokalno policijo in politiko, kar mu pomaga, da se dvigne nad zakon. Ko se prične razpad Jugoslavije, prekupčevanje s trgovskim blagom zamenja za drug donosen posel, preprodajo orožja. V novih razmerah pa se pojavijo težave, ki začnejo ogrožati in spodjedati njegovo družinsko življenje in Belmondo se znajde na razpotju. Bo zaščitil družino ali pa bo načete odnose z bližnjimi žrtvoval za početje, ki sicer prinaša denar, ne pa tudi sreče?
Scenarij po literarni predlogi Ferija Lainščka: Marko Naberšnik
Režija: Marko Naberšnik
Igrajo: Visar Vishka (Lutvija Belmondo Mirga), Asli Bayram (Amanda), Senad Bašić (Ujaš Mirga), Marjuta Slamič (Phirav Pao), Jasna Diklić (Baka Rajka), Miodrag Miki Trifunov (Deda Jorga), Bojan Emeršič (Gabrijel Galič), Saša Petrović (Sulij Bajraktarij), Vlado Novak (Jože Sfiligoj), Ivo Ban (Polde Šeruga).

Hrvaški pisatelj, jezikoslovec in univerzitetni profesor Kristian Novak s peresom vztrajno razbija stereotipe o drugačnosti ne samo na Hrvaškem, ampak tudi širše v regiji. O tem je spregovoril tudi za NaGlas. Oktobra se v 13 osnovnih šolah po Sloveniji začenja dopolnilni pouk bosanskega knjižnega jezika. Zakaj je pomembno, da priseljenci poznajo tudi slovnico maternega jezika? V oddaji boste videli tudi prve filmske posnetke, ki sta jih na Balkanu v začetku 20. stoletja ustvarila brata Manaki. Posnetki so nastali na ozemlju današnje Severne Makedonije. V rubriki Lepe besede pa smo skupaj s študenti južnoslovanskih jezikov s Filozofske fakultete v Ljubljani pripravili cikel hrvaške poezije.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov