Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 11. okt. 2022

TV Maribor • Tor, 11. okt.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

10:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

10:55
Kultura

Bili smo na Festivalu nemega filma v Pordenonu, v Ljubljani pa na koncertu tenorista Andree Bocellija. V Galeriji Vžigalica smo si ogledali šesto razstavo iz cikla Ljubljana se klanja Sloveniji z naslovom Pomurje, na festivalu Cellofest pa prisluhnili prvemu koncertu.

V kulturnem domu v Pliberku so spet prepevali otroški in mladinski zbori ter prisluhnili zabavnemu koncertu tolkalcev skupine SToP iz Slovenije.
Projekt velikih baterij je z učinkovitim shranjevanjem električne energije eden od ključev za stabilna omrežja na poti do neodvisnosti od vse dražjih fosilnih goriv.
Gledališka skupina NeNavadni KPD Šmihel je vabila k ogledu kriminalke posebne vrste. Besedilo Bilo jih je deset je napisala svetovno znana avtorica kriminalnih romanov Agatha Christie.
Kmečki koledar 2022: Po tragični smrti očeta Francija Janežiča leta 2014 vodi kmetijo v Lešah pri Šentjakobu v Rožu sin Peter, po izobrazbi strojni ključavničar. Mati Krista je znana po kruhu iz kmečke peči. V turističnem naselju Zgornje Dobje vodi ob torkih delavnico peke kruha.
http://slovenci.orf.at

Bomo zmrzovali? Pred stavko. Podarjeno življenje. V strahu. Argentinski Škrjančki.

Bogomir Mirko Strašek se je kmalu po koncu druge svetovne vojne rodil v Celju, družina izvira iz okolice Rogaške Slatine, in kot strojnik po izobrazbi je prvo delo našel v steklarni. Danes je lastnik podjetja v Zgornji Savinjski dolini, ki skoraj celotno proizvodnjo izdelkov za avtomobilsko industrijo izvozi v tujino. Pred kratkim ga je predsednik republike odlikoval z redom za zasluge za njegov prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva.
Vabimo vas, da si pogovor z Bogomirjem Mirkom Straškom v oddaji Dober večer ogledate v ponedeljek 10. oktobra ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Stanko Čurin je v drugi polovici prejšnjega stoletja na področjih vinogradništva in vinarstva opravil pionirsko delo. Začel je na 39 arih, v 70 pa obdeloval 10 ha. Zmanjšal je donosnost trsov in s tem količino vina – ker ga je zanimala kakovost. Bil je prvi zasebni vinogradnik pri nas, prvi je stekleničil lastna vina, razvil predikatna vina, pridelal prvo ledeno vino in potem po klasični metodi še penino iz njega. Bil je prvi zasebni vinogradnik, ki se je predstavil na ljubljanskem vinskem sejmu, ustanovnik Društva vinogradnikov ljutomersko ormoških goric. Strokovnjaki pravijo, da je premikal meje ne le v vinogradništvu, ampak v kmetijstvu nasploh.

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.

Tokrat se posvetimo ambientom, v katerih kraljuje les. Najprej se bomo ustavili v čisto klasični domači brunarici. Zrasla je na Gorenjskem in je zahtevala veliko domačega stavbarskega znanja ter obrtniških spretnosti.
Apartmajska stavba v Ljubljani ponazarja idejo enega največjih arhitektov modernizma, Le Corbusierja, ki je trdil, da mora vsaka hiša naravi povrniti tisti košček, ki ji ga je odvzela s svojo površino. Objekt, ki smo ga posneli, se od drugih loči z zeleno streho, ki poleg lesa poudari potreben stik z naravo.
Mobilne hiške povezujemo s počitnicami, z naravo, kamor se v toplih mesecih leta preselimo za teden ali dva, da si oddahnemo in napolnimo baterije. A mobilna hiška je lahko še mnogo več kot to – lahko predstavlja stalno obliko bivanja, ki je ravno tako funkcionalno in udobno kot v klasični hiši ali stanovanju, hkrati pa mnogo cenejše. Predstavimo primer zares vsestranske uporabnosti lesa kot gradbenega materiala.

Z nami bo večkratna nagrajenka na področju šolstva Andreja Duhovnik Antoni.
S kakšnimi izzivi se spoprijemajo profesorji in dijaki ter učenci v zamejstvu?
Kakšna je prihodnost slovenske besede onkraj naših meja?

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

V dolini se srečata bistra gorska in potočna stoječa voda, ki najprej nočeta teči skupaj in se držita vsaka zase. Potem pa ju tok ponese naprej in pomeša, kajti takšna je tudi narava življenja in proti toku življenja se pač ne da boriti, zato se mu je dobro tudi prepustiti.

Cvetka Sokolov, Rdeča hiša

Bere in pripoveduje: Barbara Cerar

Včasih si želimo nemogočih stvari. Tako bi Borček rad letel, vendar bobri ne letijo. Večkrat je poizkusil, pa je vedno naredilo «štrbunk«. Morda veste, česa si želi Jure, ki ga Borček in Barbara spoznata v Rdeči hiši? … Prisluhnimo. Zamižimo. In potujmo z domišljijo.

Poznate zgodbo o Martini, ki stanuje v loncu in njenem prijatelju Dečku, ptičjem strašilu, ki prihaja k njej na obisk s svojega polja? Začelo se je zelo preprosto.
Najprej je bila Martina sama. V svojem svetu nekje sredi oblakov je zjutraj prilezla iz pisanega lonca in zvečer vanj odšla spat. Vmes pa je počela marsikaj zanimivega. Lepega dne pa v njen svet vstopi ... ptičje strašilo! Strašilo je sprva precej nerodno, počasi pa postane odličen tovariš pri Martininih domislicah.
Ta se zelo veseli: končno ima nekoga, ki mu lahko reče lepo besedo, ki ga lahko nauči kaj novega in mu včasih tudi ponagaja. Tako sta Martina in strašilo z vsakim dnem bolj nerazdružljiva prijatelja, ki skupaj odkrivata svet okoli sebe in se zabavata.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Ogledali smo si najnovejšo filmsko produkcijo na 69. filmskem festivalu v Benetkah. Preverili smo dogajanje na Vrtu slovenskih pisateljev v okviru Festivala Vilenica, v Palači Cukrarna pa smo obiskali premiero predstave Severni sij. Erdman, ki jo je ekipa pod režijsko taktirko Primoža Ekarta pripravila po motivih romana Draga Jančarja Severni sij. Bili smo tudi na pripravah na koncert Marka Kozeleka oziroma Sun Kil Moona v Kinu Šiška.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na Lentu v Mariboru so prejšnjo nedeljo slovesno obrali najstarejšo trto na svetu. O sezonskih poljedelskih opravilih se pogovarjamo s specialistom za poljedelstvo KGZ Ptuj Ivanom Brodnjakom. Na turistični kmetiji Mlinar v Gotovljah predstavljamo sodelovanje v mednarodnem projektu inovativnih sonaravnih praks za male kmetije. Govorimo o težavah, s katerimi so se letos srečevali pridelovalci hmelja. Na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru se že nekaj let ukvarjajo s proučevanjem ekonomike in tehnologije reje športnih konj. Športne konje spremljajo na kmetijah, na katerih je konjereja pomemben vir dohodka.

V solinah je pri delu sodelovala vsa družina. Solinarske hišice so bile njihov dom vse do jeseni. Oče solinar je opravljal najtežja dela, pri tem mu je pomagala žena, ki je hkrati skrbela za gospodinjstvo in prinašala pitno vodo, ki je v solinah ni bilo. Tudi otroci so postorili, kar je bilo v njihovi moči, pri tem so uporabljali solinarske pripomočke otroške velikosti. Še vedno pa so se večino časa igrali. Domov so prinašali morske polžke in rakovice, ki so jih našli v kanalih in so nato končali na krožnikih v okusnih jedeh. Danes je lovljenje rakovic in nabiranje polžkov v solinah strogo prepovedano, lahko pa jih kupimo v ribarnicah. Polžke lahko pripravimo v morski solati, rakovice pa v odlični omaki s testeninami ali polento.

O RAZNOLIKOSTI BUČ
Buče se ponašajo s številnimi barvami in oblikami. Dobro se razrastejo na bogatih tleh, najraje na kompostu. Z Matejo Reš odkrivamo, kako so se pretežno toploljubne plodovke prilagodile našim razmeram. Spoznamo tudi osnovno razvrstitev v skupine ter izvemo, katere lahko pojemo in katere so le v okras.
JERNEJEVE BAZILIKE
Spoznavamo Jernejevo bogato zbirko bazilik. Zelo se razlikujejo po okusu, vonju, barvi in velikosti listov. Za uživanje ščipamo le lepe, nepoškodovane lističe, za vkuhavanje sirupov pa lahko iztisnemo sok iz stebla.
OSTRI PRUJSKI LÜK
Znameniti rdeče-vijoličasto obarvani čebuli na Ptujskem polju, kjer jo vzgajajo že več kot dve stoletji, pravijo lük. Obiskali smo Ireno Petek, ki večino del – okopavanje, pletje, spravilo - z možem opravi ročno. Lük je že posušen na podstrešju ...

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Oddaja Kanape/Kanapé je namenjena mladim. V njej objavljamo prispevke o življenu mladih v Prekmurju, pogovori s predstavniki estrade. V drugi polovici oddaje, v rubriki Svet glasbe predvajamo videoposnetke madžarskih, svetovnih, pa tudi slovenskih glasbenih skupin in pevcev oz. pevk, v rubriki Modni kotiček pa predstavljamo mlade modne oblikovalce iz Slovenije in Madžarske.
A Kanapé című műsor elsősorban a fiataloknak szól és az őket érintő témákkal foglalkozik. Benne magyar, külföldi és szlovén együttesekkel, énekesekkel készítünk riportokat, a Zenevilág című rovatban pedig zenés videoklipeket vetítünk. A Divatsarokban fiatal szlovén és magyar divattervezőket mutatunk be.

Emkej nas Iz Studia 22 pelje po poteh repa. Emkej nas navdušuje z zmagovalnim receptom: Besedila, s katerimi se lahko poistovetimo, prepričljiv vokal in podajanje besedil, simpatična štajerščina ter kanček drznega humorja. Tokrat ga bodo pospremili Muzičari. Da ne'o ki sam celega…

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov