Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 11. okt. 2022

TV Slovenija 2 • Tor, 11. okt.

Večletna prizadevanja za postavitev stalne zbirke primorskih likovnih umetnikov, ki sama po sebi kažejo, da so priprave in dogovori v zvezi z ambicioznejšimi tovrstnimi projekti težavni in zahtevni, so se končno delno uresničila z razstavo ob 35-letnici profesionalnega Društva južnoprimorskih umetnikov in galerije Insula, ki je pomemben uvodni korak za oblikovanje stalne zbirke in katere namen in cilji so daljnosežni. Časovne in prostorske omejitve v zvezi s postavitvijo stalne razstave so stalnica že več kot dvajset let. Ta potreba je po sedaj umeščena v novo kulturno strategijo istrskih občin kultura. PIKA, ki pa jo mora potrditi še piranska občina, da bo lahko zaživela. Avtorica oddaje Nataša Mihelič, režiserka Magda Lapajne.

Ob torkih se z vami prebuja Mojca Mavec. Prva ura druženja prinaša pregled dnevnega tiska, črno kroniko z dr. Damijano Žišt, rubriko V središču z Moniko Tavčar in najrazličnejše nasvete. Ob torkih se bomo skupaj s Katjo Tratnik potepali po Sloveniji in raziskovali njene lepote in kulturno dediščino, v studiu pa bomo kuhali po receptih naših babic. Z oddajo Dobro jutro so jutra lepša!

Maša Trubačev in Petra Trofenik, mladi ljubiteljski kuharici, sta nova obraza druge sezone popoldanske kuharske oddaje Šef doma. Širši javnosti sta poznani kot finalistki priljubljenega kuharskega šova, sodelovali pa sta tudipri drugih odmevnejših kulinaričnih dogodkih v Sloveniji.
Maša in Petra si bosta med tednom predajali kuharsko štafeto, ob petkih pa bosta v prenovljenem kuharskem studiu združili moči, druga drugo učili novih kuharskih trikov in skupaj opogumljali kuharske navdušence ter tiste, ki radi dobro jedo, da tudi sami postanejo kuharski šefi v svojih domačih kuhinjah.

Ponedeljek je lahko dan, poln opravkov, zato nas dan včasih kar malo stiska od skrbi zaradi tega, kaj vse nas še čaka. Ampak tudi v ponedeljek zvečer si lahko pričaramo nekaj čarobnega. Vse se bo zgodilo v 20 minutah! Špagete bomo postavili v imenitno družbo, pripravili jih bomo z rakci. S to jedjo si bomo lahko na zaspan jesenski večer predstavljali, da uživamo v restavraciji ob Velikem kanalu v Benetkah, in si privoščili nekaj počitniškega.

Taškent, prestolnica Uzbekistana, gosti vrhunec letošnje sezone v judu – svetovno prvenstvo. Šesti dan prvenstva se bodo judoistke in judoisti pomerili v dveh kategorijah: do 78 kilogramov pri ženskah in do 100 kilogramov pri moških. Slovenske barve bo med judoistkami branila Patricija Brolih.

Za Roka Petroviča je bilo smučanje poezija, umetnost in ustvarjalnost, vožnja med vratci pa neke vrste balet.

Brušenje grobega kamna do popolnosti, do kristala, je delo, ki zahteva polno mero znanja, smisla za lepoto, strasti in užitka. Rok Petrovič je prišel, videl in zmagal na belih poljanah. Njegova tridesetsekundna »meditacija« na vsakokratnem startu se je vtisnila v spomin tisočim oboževalcev. Rok ni bil običajen posameznik, bil je tudi mnogo več kot vrhunski smučar, ki je slovel po svoji inovativnosti, tako v tehniki smučanja kot pri uporabi materialov. Joga in meditacija sta bili pomemben del njegovega življenja. S svojimi načini sproščanja, z maksimalno koncentracijo ter vztrajnostjo in garanjem na vseh področjih delovanja je dosegel svoj zmagoviti pohod na vrh v sezoni 1985/1986 in takoj nato našel nov izziv — v svetu znanosti. Pri svojem raziskovalnem delu je združeval izkušnje smučarja, razodetja joge in spoznanja časa. Dokumentarni film je nastal po scenariju Nuše Ekar in Boža Grlja, slednji je film tudi režiral.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Ekipa testnih voznikov iz vrst gledalcev Avtomobilnosti je spet začela s svojim testiranjem. Tokrat so na poligonu Ljubečna pri Celju primerjali novega citroëna C5X z legendarnimi hidravličnimi citroëni, s CX-om, GS-om in xantio activo, poskusili so se v slalomu. Rezultati so presenetili!
Dacia je pripravila izredno zaželjeno dodatno opremo: posteljo. Velika je za dva potnika, podnevi pa jo imata pospravljeno oziroma zloženo v prtljažniku.
Vozili pa smo se tudi z ljubljanskim zelencem, LPP-jevim avtobusom, ki pa je bil tokrat zelen zaradi pogonske energije. Pogonsko elektriko mu namreč zagotavlja vodik.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.

Junak tokratnega kviza Joker bo 35-letni Jaka Ogorevc iz Brežic. Je doktor znanosti na področju elektrotehnike in kot produktni vodja zaposlen v podjetju Dewesoft v Trbovljah. Zadnje čase je nabolj navdušen nad družinskim življenjem in očetovstvom in tako ves prosti čas posveti leto in pol stari hčerki Lani. Prihaja v družbi očeta Jožeta, da mu bo v pomoč, ko jo bo potreboval.

V Kaj dogaja? pa tokrat še o zbiranju podpisov, goljufanju pri šahu in boksanju v parlamentu. Ogledali si bomo dokumentarec o prostoživečih študentih v naravnem okolju, pripravili pa smo tudi podroben pregled letošnji kandidatov za predsednika republike. Vaše težave bo tokrat reševala Svetlana M., v telenoveli Palomar pa bomo spoznali Manuela Cordiza z glasom in stasom igralca Tadeja Piška, ki je pred kratkim postal vodja Pionirskega teatra, več o tem pa nam bo povedal kar sam. Na Malo teraso se tokrat vrača predsednik vlade Robert Golob, ki nam bo zapel eno o smislu politike.

Dokumentarna oddaja predstavi bitko mladih ljudi, rojenih v svobodni in demokratični družbi, za ohranitev avtonomije in dosedanje ureditve Hongkonga, ki se ga s spreminjanjem zakonov vse bolj polaščata Kitajska in politika predsednika Ši Džinpinga. Nekdanjo britansko kolonijo je sicer London predal Pekingu leta 1997, avtonomijo pa bi moral ohraniti vse do leta 2047.

THE BATTLE FOR HONG KONG / Velika Britanija / 2020 / Režija: Robin Barnwell

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Pred dnevi smo dobili nov Zakon o varstvu potrošnikov. Med drugim prepoveduje dvojno kakovost izdelkov, spreminja garancijske postopke in uvaja novosti na področju digitalnih vsebin. Podrobneje v oddaji, v kateri izveste tudi, do kdaj je podaljšana veljavnost rožnatih vozniških dovoljenj in katere zimske pnevmatike so se najbolje izkazale na testu.

V Magnetu se nam bo pridružil eden od najbolj nasmejanih igralcev Gorazd Žilavec. Med drugim bo razkril, katero domače opravilo obvlada in katero prekmursko jed najbolje pripravi. Družili se bomo z Alešem Klinarjem in Anjo Rupel ter poizvedeli, kaj je novega pri Rock Partyzanih. Ob koncu bomo razkrili še, katero svetovno zvezdo bomo kmalu videli na koncertu v bližini Slovenije, kdo v Hollywoodu je preklical ločitev in kdo bo snemal film v vesolju.

V brezčasni politični satiri se bratje Marx norčujejo iz »dežele svobodnih«, nerazumne logike ekonomije, politike in vojne.

Država Freedonija se spopada s finančno krizo in je na robu družbene revolucije. Vlada po navodilih bogatašinje, gospe Teasdale, za predsednika nastavi Rufusa T. Fireflyja, v kogar je vplivna ženska zagledana. Toda Firefly se norčuje iz vladnih protokolov, prav tako pa vešče zavrača preudarnost in razumnost. Sosednja država Sylvanija medtem snuje napad na Freedonijo in tja pošlje vohuna. Vojna je neizogibna. Komedija pa prav tako.

Izvirni naslov: DUCK SOUP / Ameriški film, 1933 / Režija: Leo McCarey / Scenarij: Bert Kalmar, Harry Ruby, Arthur Sheekman / Igrajo: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont

V posebni izdaji oddaje Naglas! je bil naš gost novinar, publicist, glasbeni kritik – ki v bogati karieri ni spisal niti ene negativne kritike. Petar Peca Popović je več ekskluzivnih intervjujev s svetovnimi zvezdami objavil še v času socialistične Jugoslavije. Bil je eden od glavnih urednikov znamenite pop-rock revije Džuboks. Zdaj je Čuvaj bolšjega trga – prav takšen naslov ima njegova najnovejša knjiga, ki jo je predstavil v Mestnem muzeju Ljubljana. Kako je v Ljubljani leta 1972 nastal Boom festival? Kako je dobil intervju s Tino Turner? S čim je prepričal Erica Claptona? Zakaj ga Branimir Johnny Štulić vedno povabi domov, kadar je na Nizozemskem? Peca Popović ima odgovore na vsa vprašanja.

Seyran Ates je nemška odvetnica, rojena v Turčiji, ustanoviteljica liberalne mošeje v Berlinu, kjer skupaj molijo ženske in moški, hetero- in homoseksualci, suniti in šiiti; molitve lahko vodijo tudi ženske, ki se same odločajo o nošenju naglavne rute. Feministka, zagovornica človekovih pravic, borka za pravice skupnosti LGBT in za versko svobodo že od leta 2006 živi pod policijsko zaščito, saj je tarča na stotine groženj, nanjo so streljali, islamski kleriki pa so razglasili dve fatvi, ki terjata njeno smrt. Danska dokumentarna oddaja razkriva neverjetno življenjsko zgodbo Seyran Ates, ki se zavzema za modernizacijo, tudi seksualno revolucijo islama.

SEXUAL REVOLUTION AND ISLAM / Norveška / 2020 / Režija: Nefise Özkal Lorentzen

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov