Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 11. jul. 2020

TV Slovenija 1 • Sob, 11. jul.

Kultura je kratka aktualna informativna oddaja o kulturi in umetnosti, v kateri se praviloma izpostavljajo osrednji dogodki dneva. V njej najdejo prostor tudi mednarodne novice in problemske teme. V ustvarjanje oddaje so vključeni dopisniki doma in v tujini.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Sari in Maticu je dolgčas. Zamotila se bosta z obiskom Čudogozda. Tam ju pričaka velik kup sena. In delovna oblačila. Lahko se igrata … Kmetijo! Lepo bi bilo, če bi imela kakšno kravo ali pa konja. Rečeno, storjeno. Kot prava kmetovalca morata poskrbeti tudi za pridelek …

Lojzek in Pika na plaži zidata peščeni grad, pri tem pa izkopljeta pravo pravcato skrinjo. Kdo ve, morda se v njej skriva zaklad. Toda skrinja je prevezana z vrvjo, ki je sama ne moreta preščipniti. Lojzek zato nariše rakovico z ostrimi kleščami.

Ava, Riko in Teo se podajo na severno ledeno ploščo, ker bi radi Teovemu bratrancu severnemu medvedu voščili za rojstni dan. Ta jih z velikim veseljem sprejme.

Pavlinca se hoče udeležiti slaščičarskega tekmovanja. Ne ve, da ni dobra slaščičarka, Kalimero pa se ji tega ne upa povedati. Kalimero se domisli, kako bo preprečil, da bi se Pavlinca v televizijskem prenosu osmešila.

Tudi Mimi lahko vidi barve, predvsem pa si jih živo predstavlja. Soseda iz bloka pa pozna samo sivo barvo in preganja vse druge. V svetu pisanih barv, kamor se odpravi skupaj z Lizo in Mimi, spozna, da je na svetu veliko prijetneje in zabavneje, če te obkrožajo pisane barve.

Šir kan Mavglija preganja po džungli in Mavgli se ujame v živi pesek. Kljub prošnjam, naj mu pomaga, se Šir kan odloči, da ga bo pustil umreti. Kasneje pa se Šir kan znajde v podobni nevarnosti.

Imate morda metlo? Krasno. Potem jo zajahajte in hitro hop v Studio Kriškraš. Tam bo vladal pravi pometni promet. Medtem pa nam bo strogi policist Julijan razložil, kakšne znake potrebujemo in kako urejati zmedo z vozili. Njegova piščalka že piska. Pa previdno in varno na cesti!

Zoja pravi, da ne mara športa. Pepe ji bo pri tem pomagal, na športnem dnevu bo tekel namesto nje. Ker pa vsi vemo, da je šport koristen in zabaven, upam, da najdemo katerega, ki ji bo všeč.

Govoreči Henk ustvari novo supermoderno hrano, ki postane tako priljubljena, da prijatelji garažo spremenijo v restavracijo.

Gašper je dobil enko pri angleščini. Prvi odziv je ukinitev vseh angleških besed – nič več kul, ful … Niti beseda taksi ni več dovoljena. Pia ponudi rešitev – kaj če bi pogledali v zvezde? S kartami za tarot pravilno napove vse terene: Jaša in Jaka sta pri gasilcih, ki rešujejo ponesrečence iz avtomobila, Nejc in Kaja pri dimnikarju, Lara in Peter pa v solinah. No, pa povej, kdaj bo Gašper popravil enko! In kaj bodo rekli njegovi starši! Poglejmo …

V peti oddaji se v tekmo za zmago podata Osnovni šoli Ob Dravinji in Kajetana Koviča Poljčane. Rumene barve zastopajo: Maša, Zala in kapetan Vid. Vijoličaste pa: Urh, Dominik in kapetan Žiga. Ekipi odgovarjata na vprašanja iz umetnosti, fizike, družbe in jezikoslovja, skozi filmski svet pa ju popelje sam James Bond. In kako se odrežeta pri prepoznavanju žit z zavezanimi očmi in poznavanju računalniških tipkovnic?
Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Jaka iz Slovenije je star dvanajst let. Že od tretjega leta trenira motokros in ne predstavlja si življenja brez njega. Rad bi se uvrstil v finale evropskega prvenstva na Češkem: na štirih kvalifikacijskih tekmah se mora v svoji coni zato uvrstiti vsaj na 10. mesto. To bo težka naloga zanj, saj prvič vozi 85-kubični motor. Že na drugi tekmi v Franciji nesrečno pade in si zlomi ključnico. Po operaciji mora več tednov počivati, zato se na tekmi na Portugalskem ne odreže najbolje. Odločilna tekma, na kateri se še lahko uvrsti v finale, je pred domačimi navijači v Sloveniji. Mu bo uspelo?

Aminatin brat pobegne in prijatelji ga hočejo ustaviti. Žal se kmalu še sami znajdejo v rokah policije. Aminata mora zdaj oditi iz Nemčije, tega pa se po svoje tudi veseli, saj so našli njeno mamo, ki je preživela vihar na morju. Jasirjeva družina končno izve, da bo smela ostati v Nemčiji. Pobotajo pa se tudi Rüyetini, ki njenega brata Borana sprejmejo takšnega, kot je. Pa Moritz? Tudi njegovo sporočilo je doma padlo na plodna tla.

Vsak se kdaj pa kdaj v življenju mora sprijazniti tudi z ločitvijo. Ločijo se najboljši prijatelji, ločitve poznajo nesrečno zaljubljeni, včasih se življenje temeljito spremeni zaradi ločitve staršev, nekateri se morajo ločiti od svoje družine zaradi negotove ekonomske situacije ali vojne. Kako se spoprijeti s posledicami ločitev, z neprijetnimi občutki, žalostjo, osamljenostjo ter kako po ločitvah najti moč za nov začetek, v tokratni Osvežilni fronti.

Scenaristka Neva Novljan nam v prvi oddaji predstavi navdihujočo zgodbo o Sabini Dermota, njeni izjemni življenjski energiji nas ne bo pustila ravnodušnih. To je zgodba o ženski, mami in ženi, ki iskreno ljubi življenje in vsak dan posebej ter skuša iz njega izvleči največ in najboljše. Z ekipo jo je ekipa TVS spremljala na smučanju na Krvavcu, pri drsanju, kolesarjenju, s svojim psom vodičem hodi v gledališče, po nakupih, se udeležuje maratonov, med drugim se je s kajakom spustila tudi po brzicah Soče..S svojo kipečo življenjsko energijo preplavlja in navdušuje ljudi okoli sebe. In to kljub temu, da je – od rojstva SLEPA.

Strah pred virusom ali karanteno? V hribe z boni in masko? Spopad v sindikatu. Žrtve fašizma in nacizma. Pomagali ste! Invazija komarjev.

Tokrat prinašamo zgodbo Rominje iz Prekmurja, pri kateri je v začetku marca bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Z nami je delila izkušnjo zdravljenja v bolnišnici in večtedenske izolacije doma. Preverjamo tudi razmere v romskih naseljih v času epidemije ter kako je pri romskih učencih potekalo izobraževanje na daljavo. Mišo Kontrec pa predstavlja novo skladbo, ki jo v izrednih razmerah namenil domačemu Prekmurju.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V začetku druženja smo se mudili na Pohorju. Na Pesku smo spremljali otroke ob ježi in spoznavanju konjev. Udeležili smo se raziskovalnega tabora na Rogli. V mariborskem mestnem parku smo spoznali posvojeno psičko Liro in njeni skrbnici. Predstavljamo zgodbe živali v živalskem parku v Horjulu. Svetujemo, kako preživljanje vročih poletnih dni olajšati našim ljubljenčkom in na kaj pomisliti, ko se z njimi odpravimo na pot. Občudovali smo živalski svet ob in v Račkih ribnikih. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Pravijo, da je internetna senzacija, na družbenih omrežjih ga skupno spremlja okrog dvesto tisoč ljudi, njegova pesem »Lagano« ima na portalu Youtube že skoraj 7 milijonov ogledov. Iz jeznega raperja se je prelevil v vzornika najmlajših: v pesmih ne uporablja več kletvic, svoje občinstvo pa usmerja v glasbo, šport in razvoj talentov. Gost Vesne Milek je aktualni fenomen slovenske glasbene scene - Challe Salle.

Tudi pri nas dobro sprejeti seriji Odstrta mesta zdaj sledi tridelna serija Odstrta starodavna mesta, prav tako z zgodovinarjem dr. Michaelom Scottom. S prepričljivo grafiko in predvsem z visokoločljivimi trirazsežnimi slikami nam razkriva podzemne prehode rimskega hipodroma v antičnem Carigradu ter arhitekturne skrivnosti atenske akropole in - v prvem delu - znamenitih piramid ter egipčanske sfinge v Gizi pri Kairu.

Cene in župnik hitro postaneta redna sogovornika. Pogovorita se o marsičem, največkrat pa beseda teče o nesrečni kuharici, ki župniku greni življenje. Cene mu pomaga po svojih močeh, nato pa se oglasi pri gospodu Marjanu, da bi odpeljal zajkljo nazaj k Stari mamci, vendar pride do nepričakovanega zapleta, ki ga nato vendarle razreši gospa Vera. Cene odpelje zajkljo nazaj k Stari mamci, delovni dan pa zaključi s klepetom pred pekarno, ki počasi postaja njegov drugi dom. Na koncu se v dobri družbi pri Fraklju najde še ime za njegovo štirinožno prijateljico, s katero Cene deli vse svoje skrivnosti.

Med vrtovi, ki na prehodu v poletje odprejo vrata, takrat vam lastniki pokažejo svoje rastlinske posebnosti in pomagajo z nasveti, je tudi vrt Hruševec v Šentjurju. Zanj skrbi Jože Zupanc, ki se je nad drobnimi cvetočimi rastlinami navdušil pri alpinističnih podvigih. Te je kasneje zamenjal z botaničnimi raziskovanji, vrt ob domači hiši pa spremenil v zbirko nenavadnih lepotic.
Danica Štefok je nedavno že naredila pripravek iz sode bikarbone, ki ga na vrtu uporablja pri zatiranju rastlinskih uši. Tokrat bo iz sode pripravila pralni prašek in piling mazilo.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kdo je svoboden človek?

Kaj je svoboda? Kdo je svoboden človek? Kako o svobodi razmišljajo Andrej Praček, filozof in predavatelj Nove Akropole, mag. Zmago Godina, pastor Krščanske adventistične cerkve in Aleksandra Zibelnik Badii, predstavnica Skupnosti Baha'i Slovenije?
V drugem delu oddaje pa vam predstavljamo odmevne akcije Slovenske Karitas: Za srce Afrike, Z delom do dostojnega življenja, Pokloni zvezek in Otroci nas potrebujejo.

Po bohinjskih planinah je urejena turistična sirarska pot.
Čebelarstvo Pislak-Bali slovi po vzreji čebeljih matic, ki jih pošiljajo po vsem svetu.
Hana Stupica je mlada obetavna ilustratorka.
Močvirska sklednica je slovenska avtohtona sladkovodna želva.
V Štanjelu so obudili nekdaj za Kras značilno spletanje venčkov sv. Ivana na kresno noč.

Razmišljanje ob veliki noči. "Razpeli so ga na križ in usmrtili. Bog pa ga je obúdil tretji dan in mu dal, da se je očitno prikazoval"(apd 10,40)
Razmišlja Jozafat Hardi

Catherinina prijateljica je rodila in Catherine jo sklene presenetiti z nekaj jedmi za zamrzovanje, saj je bila takih daril po rojstvu svojih dveh otrok vesela tudi ona. Izbere kari masaman, ki postaja tako priljubljen kot tajski rdeči kari, juho iz rdeče leče, rdečih paprik in kokosovega mleka, drobljenec z breskvami, jagodami in baziliko in koruzni kruh s čilijem, ki ga narežemo na rezine in po potrebi hitro odmrznemo.

Poletje je in sonce pripeka. Otroci se odpravijo na kopališče, kjer se naslednji dan začenja čofofest. Toda v bazenih ni vode. Izginila je. Eriko zanima, zakaj. Ugotovi, da voda v resnici ne izgine, temveč samo spremeni obliko.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Za maestra Mojmirja Sepeta kar težko zapišemo, da je “star” 90 let, maestro Mojmir Sepe je mlad 90 let.
Prijatelji mu pravijo Mojzes, v zgodovino slovenske glasbe pa je zapisan kot legendarni slovenski glasbenik, skladatelj, aranžer, pianist in trobentač, dobitnik številnih nagrad. Očarljive so njegove iskre v očeh, nalezljiv je njegov nasmeh, zanimivi so spomini in dragocene so modrosti, ki jih bo delil z nami v pogovoru ob častitljivem jubileju.

Studijski posnetek koncerta posvečamo visokemu jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke, Mojmirja Sepeta. Simfonični orkester je ob spremljavi članov Big Banda RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla predstavil Sepetov nekoliko manj znani, vendar obsežni simfonični in ritmosimfonični repertoar. Vizualno podobo oddaje sta pripravila kreativni grafik Martin Luzar in režiser posnetka Marjan Kučej, scenografijo Urška Dolinar, redaktorica je Zarja Zavodnik, urednica oddaje Danica Dolinar.

Med epidemijo koronavirusne bolezni so člani simfoničnega orkestra in Big Banda RTV Slovenija ter pevke Eva Hren, Anika Horvat, Alenka Godec, Jadranka Juras, Nuška Drašček Rojko, Nuša Derenda, Ana Bezjak in Nina Strnad pod taktirko Patrika Grebla za videospot v posebnih razmerah doma izvedli zimzeleno popevko Poletna noč na glasbo Mojmirja Sepeta in besedilo Elze Budau. Snemalec, montažer in režiser je Aljaž Bastič, za digitalno obdelavo sta poskrbela Simon Luznar in Matjaž Celič, urednica je Danica Dolinar.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

21:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Gilead obesi nekaj mart, ker so sodelovale pri uporu. June meni, da med obešenkami ni marte Core, ki je delala pri poveljniku Lawrenceu in delovala v odporniškem gibanju. June spozna, da bo potrebovala vplivne zaveznike, če bo hotela preživeti. Zato je na sestanku poveljnikov vljudna do Waterforda in tudi do Lawrencea, ta pa jo pred vsemi poniža kot neumno žensko, ki je na svetu zato, da služi moškim in jih zabava. Serena okreva pri materi, kamor pride tudi molitveni krog. Sereni ni všeč, da je mati vsem povedala za njene družinske težave.

Film, posnet po uspešnem romanu Maylis de Kerangal, se poglobi v občutljivo problematiko darovanja človeških organov in iz zgodb dveh likov, ki ju združi splet tragičnih okoliščin, stke ganljivo hvalnico življenju.

Nekega poletnega jutra trije mladi deskarji premagujejo divje valove Atlantika. Ko se vračajo domov, pa se Simon, eden od njih, v prometni nesreči hudo poškoduje. Pri življenju ga ohranjajo naprave, njegove starše pa obvestijo, da zanj ni več upanja.
Medtem v Parizu nekdanja glasbenica Claire, katere življenje zaradi hudega srčnega obolenja visi na nitki, vsak dan čaka na telefonski klic, ki ji bo morda spremenil usodo.

Originalni naslov: REPARER LES VIVANTS
Leto produkcije: 2016
Država: Francija, Belgija
Žanr: drama
Režija: Katell Quillévéré
Scenarij: Katell Quillévéré, Gilles Taurand, Maylis de Kerangal
Igrajo: Tahar Rahim, Emmanuelle Seigner, Bouli Lanners, Kool Shen, Monia Chokri, Alice Taglioni

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V sobotnem dodatku Dnevnika bomo raziskovali in sledili zgodbam, ki se dotaknejo vsakega izmed nas. Na terenu in v studio bomo iskali odgovore in odgovornost za nastale težave. Naši novinarji specialisti se bodo tem lotevali poglobljeno in analitično. Sobotni Dnevnikov izbor torej o perečih in na drugi tir potisnjenih problemih in izzivih slovenske družbe.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov