Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 30. nov. 2020

TV Slovenija 1 • Pon, 30. nov.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in preverimo, kaj vse prinaša 6. paket ukrepov za omilitev posledic epidemije. Svetovali vam bomo, kako posneti dobro fotografijo s telefonom ter katere nastavitve so pomembne? Drugo uro oddaje tudi v tej sezoni posvečamo zdravju - tokrat bodo v ospredju otroci in težave z dihali. Pediater Denis Baš bo na voljo tudi za vaša vprašanja. Nekaj predlogov za branje vam bomo podali v našem bralnem kotičku, kjer gostimo glasbenika Roka Terkaja. V Žajfnici pa se bomo spraševali, ali še igrate družabne igre? Kako preživljate prosti čas? Zanimale nas bodo tudi vaše izkušnje! Jutra z nami so zmeraj lepša!

10:05
Otroški program: Op!

Lojzek in Pika najdeta lešnike. Tako rada bi jih pojedla, ampak jih ne moreta streti. Lojzek nariše veverico. Namesto da bi jima priskočila na pomoč, veverica z lešniki vred uide v svoje skrivališče, kjer hrani živež za ozimnico.

Dobrodošli v Trala trali – svet Muzikalčkov.

Ribica Zlatka je žalostna in noče jesti, zato jo Pepa, Jure in mami Pujsa z avtobusom odpeljejo k zdravnici Prašičkovi, veterinarki.

Sara kiha in smrka. Nič ne pomaga, k zdravniku bo treba. Z Račkom odideta v zdravstveni dom. Ko gre Sara v ordinacijo, Raček začne raziskovati čakalnico. Hitro odkrije marsikaj zanimivega: hišico, tobogan in kup igrač. Med njimi je tudi klavirček. Raček Sari pripravi prijetno presenečenje.

Hektor se danes odlično zabava. Ko pleše na vrtu, odkrije regratovo lučko. Rad bi jo predstavil svojim prijateljem, a vsi tako sopihajo in prhutajo. Hektor se boji, da jo bodo odpihnili! Mu bodo prijatelji uspeli razložiti, da regratove lučke rade trosijo svoja semena.

Nežka izgubi zaupanje vase in kar naenkrat ne zna več plesati. Tudi Rozi ji ne zna pomagati. Potem pa ji Hrastar pokaže nekaj svojih najljubših plesnih korakov.

Silvester je lastnik redkega stripa, prve številke o Korenčanu, Kalimerovem najljubšem detektivu. Policist naroči Kalimeru, naj strip odnese Karli v muzej. Na poti pa »skrivnostni« otrok s kapo strip iztrga Kalimeru iz rok. Prijatelji po vzoru slavnega detektiva začnejo preiskavo.

Snoopy na svoji pasji uti tipka na pisalni stroj. Lotil se je pisanja romana, Lucy pa nikakor ni zadovoljna niti z uvodom. Se pa zato Snoopy toliko bolje odreže, ko ga Charlie Brown vzame s seboj v šolo.

Ko Govoreči Tom in prijatelji ugotovijo, da so izgubili spomine, poskusijo ugotoviti, kdo se igra z njihovimi možgani.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Tokrat bo gost oddaje Intervju Miran Zupanič, filmski in televizijski režiser, dobitnik številnih domačih in tujih priznanj, redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, nekdanji predsednik Nacionalnega sveta za kulturo, krajše obdobje tudi predsednik Programskega sveta RTV, ter dober poznavalec in premišljevalec kulture, umetnosti in kulturne politike. Miran Zupanič je avtor številnih dokumentarnih in igranih filmov, med njimi Otroci s Petrička, Kocbek - pesnik v pogrezu, Operacija Cartier, Zmaga ali kako je Maks Bigec zasukal kolo zgodovine ter Poj mi pesem – dokumentarni film o Vladu Kreslinu. Z Miranom Zupaničem se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kaj se zgodi, ko zdravila prenehajo delovati? Smo v vojni z resnično bistrimi bakterijami. Res je tudi, da smo vse bolj odporni na antibiotike. Morda so eno najpomembnejših zdravil, a res je tudi, da bodo kmalu prenehali delovati. Če zbolimo, moramo le vzeti antibiotik in kmalu bomo zdravi. Če izgubijo moč, pa se bomo vrnili 200 let v preteklost. V 19. stoletju je bila bolnišnica pogosto obsodba na smrt. Moderna medicina se je rodila s penicilinom, a zdaj se doba antibiotikov bliža koncu. V enem samem stoletju so mu bakterije vzele moč. To je dokumentarna oddaja o prihodnosti medicine. Apokalipsa antibiotikov je na obzorju. Mikrobiologi in zdravniki pojasnjujejo, kaj je šlo narobe in kakšne načrte imajo za prihodnost.

V tokratni oddaji S-prehodi bomo z gostoma v studiu predstavili dileme in izzive šolanja na daljavo, ki je postalo nova stvarnost učencev, dijakov in učiteljev, nenazadnje tudi staršev. Kakšne so izkušnje šolanja na daljavo v Sloveniji, kako se z njim spoprijemajo v sosednji Italiji? Je lahko tak način šolanja nova prihodnost, komu ustreza in komu ne, kako bo to vplivalo na znanje šolajočih se generacij in kaj to pomeni za njihov razvoj na socialnem področju.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Čas med zaprtjem države si je treba kdaj pa kdaj tudi posladkati. To velja tudi za advent. Prve tri adventne nedelje bo seminarska kmetica Daniela Pečnik iz Strpne vasi pekla izvrstno božično pecivo.
V Celovcu in Šmihelu pri Pliberku sta nastali komunikacijski središči, ki bosta zastavljeno zamisel v celoti lahko uresničili šele po epidemiji. »Gšeft« v Šmihelu in »Zommstehn im Ossiacherhof« v Celovcu sta trgovini z gostinsko ponudbo, ki imata trenutno odprta vrata za nakup regionalnih in ekoloških izdelkov.
Študij na univerzi v času zaprtja države poteka po spletu in tudi društveno delovanje Kluba slovenskih študentk in študentov v Gradcu se seli na družbena omrežja.
Kmečki koledar 2020: Simon Trießnig je bil star 17 let, ko je od staršev prevzel domačijo pri Birtu v Ločah. Družina je od nekdaj med vodilnimi v krajevnem kulturnem, družbenem in izobraževalnem življenju. Simon Trießnig je igral tudi odločilno vlogo pri nastanku dvojezičnega občinskega zemljevida s slovenskimi ledinskimi in hišnimi imeni trške občine Bekštanj.
http://slovenci.orf.at

16:05
Otroški program: Op!

Mala trnkarica gre spat. Mama ji prinese igračko, s katero bo laže zaspala. Trnkarica ugasne luč. Nenadoma se začnejo okoli nje pojavljati strašne pošasti. Strah jo je. Toda ko prižge luč, vidi, da je ves njen strah brez osnove.

Milanova mama s sodelavko Tino šiva gledališke kostume. Nekega dne Milana in Julči vzame s seboj v svojo delavnico. Tam se Milan in Julči našemita v vse mogoče kostume in se ves dan imenitno kratkočasita.

Mipa si poškoduje roko. Po obisku pri medicinski sestri ugotovi, da rada pomaga pošastim, zato postane "razredna sestra". Med igro reši številne preproste primere. Bo znala pomagati tudi, ko bosta Njambo in Bučko res v težavah?

Timi po nesreči poje paradižnik, ki so ga poškropili s »čudežnim« gnojilom in nenadoma zraste. Jon mora pred drugimi skriti velikanskega backa, dokler ne ugotovi, kako ga bo povrnil v običajno velikost.

Bacili, koki, virusi in druga mikrobitja so lahko velika nadloga. Se strinjate? Tako pravi tudi Pino! Pepe pa meni, da je pretiran strah pred njimi večkrat popolnoma odveč. Ste za to, da skupaj ugotovimo, zakaj?

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:20
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na Uršlji gori je postavljena najvišje ležeča cerkev na Slovenskem, ki je prava gorska katedrala. Zgrajena je bila v dobi protireformacije, njen nastanek pa je povezan z znamenitim ljubljanskim škofom Tomažem Hrenom. Uršlja gora je orientacijska in simbolna točka, ki sooblikuje mitično krajino Mislinjske doline, domačini pa ji pravijo kar Gora. Oddaja bo predstavila vrh, ki ni samo romarsko središče, temveč tudi priljubljen izletniški cilj in oddajniška točka RTV Slovenija.

Nejko ne more nehati kihati. Mavricij mu pove, da ima najbrž alergijo. Naredita nekaj poskusov, a uganki nikakor ne prideta do dna. Na koncu se Mavricij prestraši: je Nejko alergičen na rake? To mu stre srce …

Simon in Gašper preživljata konec tedna na deželi pri dedku in babici. Simon se čudi zelenim paradižnikom na zelenjavnem vrtu. Dedek mu razloži, da pordečijo šele, ko jih ponoči škrat pobarva z rdečo barvo. Simon in Gašper se odločita, da bosta noč prebedela na vrtu in se prepričala, ali škrat res obstaja. A premaga ju spanec …

Jon prepriča Bitzerja, da sodi na tekmi kriketa, vendar pa se ovčar bolj ukvarja s stanjem igrišča kakor pa z igro. Lokalni krti, ki jim ni všeč, da se nad njihovimi glavami odvija tekma, začnejo nagajati Bitzerju, kar pa se kmalu razvije v pravo vojno.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Policisti na robu. Nadlegovane študentke. Drago zdravje sladkornih bolnikov. Novo upanje za živali. Maradona nogometni bog.

V oddaji o zaostrovanju kazni za nedovoljeno zbiranje in pozivanje k protestom.
Kako epidemija vpliva na omejevanje človekovih pravic in na katere?
V studiu o triažiranju bolnikov in moralno-etičnih ter pravnih dilemah.
V prispevku o izgubljeni generaciji mladih zaradi epidemije.
Ob koncu pa še intervju z uspešnim avtorjem kriminalk, Tadejem Golobom pred izidom nove knjige, Virus.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi o spletni izdaji 17. mednarodnega festivala Animateka, na spletu pa so danes premierno prikazali tudi dokumentarni filma Y?, ki je nastal ob 40. obletnici začetka serijske proizvodnje avtomobilov Yugo. Več tudi o novem Slovarju Pohlinovega jezika in spletni premieri predstave Janko in Metka v SNG Nova Gorica.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V Umetnem raju smo se posvetili 31. Ljubljanskemu mednarodnemu filmskemu festivalu, ki se je moral letos zaradi pandemije covida preseliti na svetovni splet. Pogovarjali smo se s Simonom Popkom, direktorjem Liffa, o prihodnosti festivalov in filmske industrije, s srbskim režiserjem Srdanom Golubovićem pa o njegovem zadnjem filmu Oče, za katerega je hrvaški igralec Goran Bogdan nominiran za evropsko filmsko nagrado. Bili smo na gostujoči italijanski razstavi ob 100 letnici Federica Fellinija v novih galerijskih prostorih Slovenske kinoteke.
Avtorica oddaje: Mateja Valentinčič
Režiser: Slavko Hren

Posnetek simfoničnega dela Passacaglia in koral enega ključnih slovenskih skladateljev 20. stoletja, Slavka Osterca v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom En Shaa. Skladatelj je delo napisal leta 1934 in zanj prejel nagrado glasbenega natečaja Društva prijateljev umetnosti v Beogradu, ki je omogočila njegovo izvedbo na Festivalu svetovne glasbe v Varšavi. V izvedbi mogočnega Straussovega dela Tako je govoril Zaratustra se je Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na odru pridružil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Nietzschejeva ideja o Zaratustri kot znanilcu nove človeške dobe, ki jo je podal v filozofskem spisu, je skladatelja Richarda Straussa navdihnila, da je leta 1896 napisal simfonično pesnitev z istim naslovom, ki jo je označil kot »prosto zasnovano po Friedrichu Nietzscheju«.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov