Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 12. mar. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 12. mar.

Nocoj v Kulturi predstavljamo enega izmed glavnih predstavnikov slovenskega baročnega slikarstva - Fortunata Berganta v Narodni galeriji, bili smo na premieri predstave Birokrati v Koprskem gledališču, govorili bomo tudi o Obrazih migracij: radijske igre kot protistrup za površinski diskurz o migracijah.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Ko ste v situaciji, ko takoj potrebujete gotovino, a se ne želite ločiti od svojih dragocenosti za zmeraj, jih lahko zastavite. Kaj vse lahko zastavite in kako pravzaprav vse to poteka, izveste v nasvetih pred osmo. Danes je Gregorjevo, praznik pomladi, ki so ga po starem koledarju praznovali na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Po ljudskem izročilu se na ta dan 'ptički ženijo', zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci. V našo kuhinjo bo pomlad prinesla Metka Paragi. V tretji uri pa nekaj za letošnje maturante - v studiu se nam bo pridružil ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. Pogovarjali se bomo o uprizoritvi romana Figa, ki je maturitetno gradivo. Jutra z nami so zmeraj lepša!

V požarih je lani poginilo ali se razselilo tri milijarde koal, kengurujev in drugih avtohtonih avstralskih živali. 113 živalskih vrst nujno potrebuje pomoč pri ponovni vzpostavitvi življenjskega prostora. Številni habitati, rastlinske in živalske vrste so ogrožene tudi zaradi naše dejavnosti. V zadnjih desetletjih je število gepardov, globalno ogroženih velikih mačk, upadlo na manj kot 7000 osebkov. Ker občasno napadajo živino, jih nekateri rejci ubijajo.
Tudi v Sloveniji so nekatere živalske vrste ogrožene. Rise smo v slovenske gozdove doselili iz Slovaške in Romunije, po nekaj desetletjih pa je populacija začela upadati in spet smo pred izzivom njihovega reševanja. Jadranski lipan je pri nas že izumrl, v naravi so samo še njegovi križanci.

Gaber in Marija se spoznavata z Ami in Gaber se ponudi, da bo Amin vodič v Sloveniji.
Mirzine noči minevajo v pogovorih z gospo Rozalijo, čeprav bi Mirza včasih raje videl, da varovanci ponoči ne bi hodili po domu. Boštjanu sestra prinese izvid iz laboratorija. Natančno ga proučuje, nato pokliče Tamo. Bolje bo, da se čimprej dobita.
Brane se odloči, da pred Katjo ne bo imel nobenih skrivnosti več ...

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Slovenija bo 25. junija praznovala 30-letnico. Kako se je v teh letih razvijala na gospodarskem področju? Smo po 30 letih dosegli tak gospodarski razcvet države, o kakršnem smo sanjali ob njenem nastanku? Kaj so bile glavne napake v ekonomskem upravljanju države? Kaj bi lahko naredili bolje? Kako bo na prihodnost gospodarstva in celotne družbe vplivala epidemija? In predvsem, kakšna je naša vizija za naslednjih 30 let? Kaj so glavni izzivi ekonomske politike Slovenije, ki bo odločilno vplivala na splošni razvoj in življenja Slovenk in Slovencev?
V Omizju »Slovenija 30 – gospodarski izzivi za naslednjih 30 let« z Dušanom Mramorjem, Mojmirjem Mrakom, Blažem Brodnjakom, Juretom Knezom in Boštjanom Gorjupom.
Voditeljica: Mojca Šetinc Pašek.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

7. del: Počasni ples
Maggie znova doleti usoda in v nesrečnem spletu okoliščin izgubi še enega fanta, ko sredi mirne noči na Ricka prileti satelit. Nekateri se je zato izogibajo, nekateri bi se z njo z veseljem zapletli v zvezo, Joel Fleischman pa ne verjame, da ima Maggie na dogodke kakršenkoli vpliv. Maurice se ob prodaji hiše spopada s svojimi predsodki. Shelly si želi globokih pogovorov s Hollingom, zato začne brati zgodovinske knjige.

NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1991
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Poškodbe nas spremljajo vse življenje, najhuje ga zaznamujejo in spremenijo za vedno. Življenje se po svoje začne znova in vse je treba prilagoditi novi stvarnosti. V njej lahko počasi in s trudom to, kar se marsikomu zdi popolnoma neizvedljivo, polagoma spet postaja mogoče. To potrjujeta dve današnji zgodbi. Komaj 22-letna Katarina Miličević po težki prometni nesreči danes živi s tetraplegijo. Kar se sprva zdelo nemogoče, danes, po desetletju dolgi rehabilitaciji, počasi udejanja. Miša in predvsem njeni starši se niso ozirali na črne prognoze ob njenem rojstvu in hčerki, tudi s pomočjo dobrih ljudi, ki sodelujejo v dobrodelni akciji Help Miša Walk, omogočili znosno življenje v domačem okolju, kolikor je za deklico s cerebralno paralizo mogoče.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

Ježevec se zvije v kroglo in izgine med številnimi Uranovimi lunami. Mali Timotej ga išče. Pri tem odkrije planet, ki se ne vrti tako kot drugi. Zanima ga, zakaj je tako.

Starša z okli
Dana sreča družino triceratopsov. Zanima jo, kako so se mladiči izmikali plenilcem. Včasih so se skrili med mamine tace, kadar je bil napadalec prevelik, pa so se razkropili in prepustili spopad z njim mami. Tokrat se eden izmed mladičkov izgubi. Dana ga skuša odpeljati k mamici, vendar mu na koncu najde nove starše – dva mamuta.

Hollyjina najboljša prijateljica Amy se nenadoma odloči, da bi rada postala navijačica. Za to jo navduši sošolka Piper. Čeprav je Holly nad tem presenečena, gre tudi sama na izbor za navijačice. Noče, da bi Amy izbrali in da bi se družila s Piper, zato sabotira nastop.

Danes mineva leto dni, odkar je vlada prvikrat razglasila epidemijo, praznujemo pa tudi gregorjevo, kar pomeni, da je pomlad pred vrati. V Infodromu smo poizvedeli, kako je koronaleto z ukrepi, ki jih je prineslo, vplivalo na vaše počutje, prosti čas, dejavnosti, šolsko delo in ocenjevanje. Številni otroci po svetu bodo posledice zaprtja šol, pomanjkanja in duševnih težav verjetno čutili še leta. Filip nam je opisal bolezen fenilketonurijo, zaradi katere se morata z bratcem držati diete. Izogibata se beljakovinam, zato na rojstnodnevne zabave pogosto prineseta kar svoje prigrizke. Pogledali smo tudi v svet nogometa. Poleg Ronalda in Messija trike z žogo obvladajo tudi dekleta v nogometni v šoli v Boliviji.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ker se plazovi lahko sprožijo tudi na najvarnejših pobočjih in pod seboj pokopljejo turne smučarje in obiskovalce gora, so službe za opozarjanje pred plazovi izjemno pomembne. Opozorilne službe evropskih regij avstrijske Tirolske, Južne Tirolske in Trentina v Italiji zdaj ponujajo skupen pregled razmer z vsemi podrobnostmi na spletu. Podatke redno usklajujejo na obeh straneh meje.
Čeprav Lika velja za eno najbolj izoliranih in najmanj naseljenih območij na Hrvaškem, v zadnjem času zanimanje za nakup hiš in zemlje v tej pokrajini zelo narašča. Nepremičninski posredniki to povezujejo tudi s pandemijo in željo ljudi po življenju v izolaciji pod svojimi pogoji in v zdravem okolju.
Tomaž Furlan je sprva ustvarjal videoperformanse, v katerih je bil edini igralec, uporabnik lastnih mučilnih strojev: težkih kovinskih protez, kamnitih cokel, naprav, ki te lopnejo po glavi ali udarijo po prstih. Ko pa so se njegove duhovite instalacije pojavile na razstavah, so pritegnile pozornost obiskovalcev galerij.
V okviru raziskovalnega projekta na območju Naravnega rezervata Doberdobskega jezera v Furlaniji - Julijski krajini je pašništvo najpomembnejše sredstvo za ohranjanje kraške gmajne in njene pestre biodiverzitete. Zaraščenim pašnikom zelo koristijo tudi osli, ki temeljito popasejo vse, tudi trnato grmovje.

Ljudje bližnjim v življenju zavedno ali nezavedno storimo mnogo krivic, manjših ali večjih. Krivice pa občutimo tudi sami. Zato je eden izmed temeljev sobivanja ljudi v skupnosti odpuščanje. Kdo naj človeku odpusti njegove napake, je vprašanje, s katerim se ukvarjajo tudi številne religije. Prav te svojimi načeli tvorijo pomembno vezivo skupnosti. Med njimi je tudi islam – in muslimani vsak dan prosijo Boga za odpuščanje.

Veverica povzroči pravo zmedo, ko krade oreške, ki jih nastavi Bitzer, da bi privabil redke ptice. Neverjetno hitra je, zato je videti, kot da oreški izpuhtijo v zrak. Jon in Bitzer poskušata najti krivca.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Orkester vrhunskih glasbenikov v sodelovanju z gostujočimi pevskimi zvezdniki in mladimi upi skrbi za čisto sveže izvedbe tako legendarnih hitov kot tudi novih pesmi vseh zvrsti slovenske glasbe - od popularne do narodno-zabavne - predvsem pa - vse v živo!
V petek zvečer bosta v oddaji sodelovali ekipa šarmerjev (Rok Ferengja, Anej Piletič in Nika Zorjan) ter ekipa veseljakov (Oto Pestner, Dejan Vunjak in Lucija Selak). Pomerili se bosta v štirih zabavnih igrah iz 30-letne zgodovine slovenske glasbe. Za dobro vzdušje bo skrbel 13-članski spremljevalni band, ki bo izvajalce različnih glasbenih zvrsti spremljal v živo. V humornih prizorih bomo spoznali Maria Ćulibrka, Miho Brajnika in Jerneja Kogovška. V oddaji bodo (poleg tekmovalnih ekip) na odru še BQL, Vikend, Ivan Hudnik, Erosi, Jernej Tozon, Matija Bizjan, Gregor Gramc, Dejan Potočnik ter člana zasedbe MI2. Voditelja Melani Mekicar in Blaž Švab. Scenarista Jure Karas in Blaž Švab.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.

V tokratni oddaji Na lepše izpostavljamo lokalne zgodbe, ki so sestavni del Evropske gastronomske regije, katere naziv letos nosi Slovenija. Preverili so kam se razvijajo čezmejni produkti Alpe Adria, kaj pričakovati od slovenskih hotelov in kakšna bo prihodnost letalske industrije?
Za konec pa še informacija o mednarodni turistični borzi ITB Berlin, ki je letos v celoti potekala v virtualni obliki, na njej pa se je s ponudbo aktivnih počitnic v naravi in gastronomskimi doživetji predstavila tudi Slovenija.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi tudi o razstavi z naslovom Tihožitja v galeriji Equrna, obiskali smo hišo v Rakovi jelši v Ljubljani, ki je nominirana za prestižno arhitekturno nagrado Mies van der rohe, naš dopisnik iz Italije Janko Petrovec pa predstavlja razstavo Manolo Valdesa v Rimu.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Klasika R. W. Fassbinderja, otožna ljubezenska zgodba med starejšo nemško čistilko in arabskim priseljencem.

Čistilka Emmi v gostilni spozna arabskega priseljenca Alija. Je ena redkih Nemk, ki nima predsodkov do priseljencev, zato se ji ne zdi nič narobe, da Alija, ki se ji zdi prijeten, povabi k sebi na pijačo in mu ponudi prenočišče. Čez noč se zaljubita in se kmalu poročita, a okolica se na njuno zvezo odzove strupeno. Emmi na lastni koži doživi diskriminacijo in sovraštvo, otroci, prijateljice in sodelavke jo pustijo na cedilu. Po krajšem obdobju sreče z Alijem začne Emmi moža poniževati in zanikati njegove korenine v upanju, da si bo s tem povrnila naklonjenost bližnjih. Ali se zateče v družbo nekdanjih prijateljev, ki so prav tako v nezavidljivem položaju. Par naposled najde način, kako obnoviti zakon, a stresno življenje pusti posledice na Alijevem zdravju.

Zgodba se dogaja kmalu po terorističnem napadu v Münchnu leta 1972, ko je v zahodni Nemčiji strah pred priseljenci prerastel v rasizem in vse pripadnike drugih ras in etnij potisnil na družbeno obrobje. Najbolj opevani film nemškega novega vala je priredba ameriške klasike Vse, kar dovoli nebo (All that Heaven Allows) Douglasa Sirka, avtorja družbenokritičnih melodram, ki so Rainerja Wernerja Fassbinderja močno navdihovale. Razredni konflikt, ki je bil pri Sirku izražen v aferi med premožno vdovo iz visoke družbe in mladim fizičnim delavcem, je tukaj v celoti prenesen v delavski sloj in poglobljen z motivom rasizma. Ljubezenska melodrama kaže Fassbinderjev večni pesimizem glede razrednega prepada, ki ga avtor iz filma v film obravnava kot nekaj nepremostljivega.

Izvirni naslov: ANGST ESSEN SEELE AUF / Nemški film, 1974 / Scenarij in režija: Rainer Werner Fassbinder / Igrajo: Brigitte Mira, El Hedi ben Salem, Barbara Valentin

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov