Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 22. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pon, 22. avg.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v letošnji sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Noč je in na nebu se bleščijo zvezde. Pepa in Jure čez pižami oblečeta plašča in gresta opazovat zvezde. Oči pujs jima pokaže, kako najdeš zvezdo Severnico.

Pletilka prebode babičin udobni taburet, ki se sesede. Žvenk Glavni takoj najde rešitev – babi bo naredil nov stol. Šele po nekaj neuspelih poskusih ročno izdelanih mojstrovin je pripravljen prisluhniti babičini želji.

Na Antarktiki se mladiči klateškega albatrosa učijo letenja. Imajo največja krila med pticami. V džungli se giboni med vejami premikajo s skakanjem, in videti je, kot da letijo. Mladiči bradate sove skačejo z visokih dreves, ko prvič poletijo.

Jon Skaza podtakne Pikcu lažni zemljevid zaklada. Pikec ga odnese kapitanu Sabljezobemu, ki se takoj loti iskanja. Jon se že muza, na koncu pa bo moral spet priznati poraz. Pikca iz zadrege reši Valdemar, ki na kraj, označen na zemljevidu, zakoplje pravi zaklad.

Tabby se trudi, da bi malega nezemljana Tika skrila pred drugimi. Toda Tik je bolan in pomaga mu lahko samo drug nezemljan. Tabby se je navezala nanj, zato se le stežka poslovi od njega. Medtem pa agentka Hewesova odkrije, da je četrti del iz nezemeljske kovine na policijski postaji.

V oddaji spremljamo dogodke v velikih verstvih doma in po svetu. Posamezna oddaja prinaša: poročila o najnovejših dogodkih v Sloveniji in svetu; čim bolj celovito poskušamo osvetliti verske prireditve in ustanove ter različne verske dogodke. Spremljamo umetniško ustvarjanje z religiozno tematiko. Z različnimi prispevki spregovorimo o družbeni in socialni razsežnosti vernosti ter spremljamo dialog med religijami - pozorni smo na etična vprašanja in področje človekovih pravic.

V zabavni kuharski seriji Čarokuhinja spremljate Gojmirja Lešnjaka Gojca v vlogi ata, ki v svoji kuhinji pripravlja jedi po starih receptih. Družbo mu dela nečakinja, ki pa si za pripravo jedi ne vzame toliko časa in si kot mlada sodobna ženska raje kupi že pripravljene in zamrznjene jedi. 15-minutno humoristično in izobraževalno serijo popestrijo tudi obiski znanih gostov, ki ata in njegovo nečakinjo obiščejo v kuhinji in pripravljene jedi tudi poskusijo.

Valerija potuje na mednarodni kongres in nenačrtovano z letalom pripotuje v Slovenijo. Gorazd in Blaž hočeta to tajiti pred Leonom, ker ga hočeta presenetiti. Polona pripravlja večerjo za Valerijo, vendar v hiši zmanjka elektrike. Na pomoč priskočita Jože in Meta s plinskim gorilnikom. Zaradi mrka odpade Danin randi. Zarja verjame, da je mrk poledica prihoda nezemljanov.

Gost oddaje Intervju bo prof. dr. Andrej Rahten, profesor za sodobno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, dopisni član Avstrijske akademije znanosti, pa tudi nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji in avtor številnih knjig s področja politične in diplomatske zgodovine Slovencev v habsburški monarhiji. Z Andrejem Rahtenom se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijatelja motorista zapustita svoje območje udobja in se iz domače Nemčije podata čez Romunijo in Turčijo, čez Kavkaz in Osrednjo Azijo do strehe sveta. Po skoraj šestih mesecih, 14 državah in 28 000 kilometrih prispeta vse do Goe v Indiji.

1. del:
Prijatelja in izkušena popotnika Erik Peters in Alain Berger se z motornima kolesoma odpravita na potovanje, o katerem sta dolgo sanjala – iz Nemčije v Indijo. V prvem od štirih delov dokumentarne serije spremljamo njuno pot čez Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo in Turčijo. Ko prispeta do meje z Gruzijo, njuna počitniška vožnja, kot pravita, postane zares pustolovska …

HIMALAYA CALLING / HIMALAYA CALLING – AUF DEM LANDWEG ZU DEN HÖCHSTEN PÄSSEN DER WELT / Nemčija / 2020 / Režija: Erik Peters

Scenografijo večinoma razumemo le kot oblikovanje uprizoritvenega prostora in ne kot področje znanstvenega preučevanja. Diskurz, ki bi se posvečal scenskemu oblikovanju in scenografiji, je podhranjen. Kako lahko scenograf zaznamuje in oblikuje podobo, status in uspehe gledališča, nam razkrivajo sedemdeset scenografij Marjana Kravos, zamejskega slikarja, grafika in scenografa. Združenje dramskih umetnikov Slovenije mu je pred nekaj dnevi podelilo nagrado za življenjsko delo Polde Bibič.

Trivium – Tri poti – Drei Wege: »Pripraviti krila« se je glasilo vodilo srečanja ljubiteljev likovne umetnosti, glasbe in pesniške besede na gori svete Eme nad Globasnico.
Okrog 15.000 ljudi je prišlo na Farant 2022 v Globasnico. Prireditev je skupaj z občino in partnerji pripravila Kmečka skupnost Juenna. Tradicionalna ulična veselica je povezovalni člen v občini in onkraj njenih meja.
Odprtje kulturnega festivala Hochsommer je letos prvič potekalo v Pavlovi hiši v Potrni.
Prvi koroški derbi za SAK: V gosteh so amaterji WAC.
http://slovenci.orf.at

Vsi so prišli čolnarit na jezero. Gospodična Zajec posoja različne čolne. Družine tekmujejo med sabo in oči pujs si želi, da si ne bi izbral čolna na pedale.

Ivana se je poškodovala in je v bolnišnici. Ker se boji zdravnikov, njen prijatelj Alex na pomoč pokliče Pepeta in druščino. Kdo bo imel najlepše okrašen mavec na roki? Pridi in poglej!

Gaki in Bor sta napolnila svoja kovčka. Odpravljata se v hotel. No, ne čisto zares. Kakšna bo njuna hotelska soba? In kdo jima bo dal ključ zanjo? Jima bo na pomoč lahko priskočil predmet, skrit v Zofkini uganki? D kot dobrodošli v Zofkinem hotelu tudi vi!

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija Novi sosedje pripoveduje zgodbe o ljudeh, ki so iz različnih vzrokov zapustili svoje domove in se skušajo vključiti v novo okolje.
Elena Rodríguez je Kolumbijka, tesarka, ki je prijatelju Joãu pomagala pri vrnitvi iz Venezele nazaj v domovino, na zelenortski otok São Miguel. Na otoku se je ustalila tudi sama. Zdaj živi na razmajani jadrnici v marini v Ponta Delgadi, a se odloči, da bo ladjico prenovila. Rada bi spodbudila Joãa, da bi ji pri tem pomagal, saj se ji zdi, da bi mu to povrnilo veselje do življenja, ki ga je med bivanjem v Srednji Ameriki izgubil.
João Carlos Pontes je leta 1958 zapustil zelenortski otok São Miguel in se preselil v Venezuelo, kjer je uspešno vodil tesarsko delavnico in žago. Zaradi politične in gospodarske krize v državi je vse izgubil, kmalu pa ga je izdalo tudi zdravje. Kot strt in utrujen starec se je vrnil v domovino, da bi tam v miru preživel svoja zadnja leta.
Eleno in Joãa povezuje strast do tesarstva, a Elena nikakor ne prenese pogleda na vse bolj obupanega prijatelja in učitelja. Zato ga stalno spodbuja in ga spravlja v dobro voljo. Zaradi šibkega zdravja João ne pride velikokrat na obisk, a zdaj ona potrebuje njegovo pomoč, saj mora narediti dolge stopnice, da bo lahko začela prenavljati jadrnico, ki so jo prestavili v ladjedelnico. João privoli, da ji bo pomagal. Ko bodo stopnice nared, jo bo lahko večkrat obiskal v njeni jadrnici v zraku oz. »hiši v zraku«. A zgodi se nekaj nepričakovanega …

Na dirki z gokarti Jani kmalu spozna, da je preprosto tudi najboljše, saj ga premagajo otroci z veliko preprostejšimi gokarti. Štef pa tokrat spremlja dirko kar obrnjen na glavo ...

Balkanska kuhinja najbolj slovi po roštilju. Mi se bomo v tokratni oddaji posvetili pripravi odlične sladice, ki se imenuje tufahija... jabolko z nadevom orehov, pa smetana. No ne bomo pa pozabili še na eno balkansko specialiteto, to je burek.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

S filmom Ernesta Lubitscha Biti ali ne biti iz leta 1942, se danes začne Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, kjer bodo do 25. avgusta prikazali štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. Bili smo na otvoritvi mednarodnega projekta Ni vse tako kot se zdi Obalnih galerij Piran, ki so ga predstavili v novem centru za sodobno umetnost Nitja v Oslu na Norveškem. Na festivalu Mladi levi, ki ta teden poteka v Ljubljani, pa smo si ogledali razstavo Tanje Radež in Nade Žgank Kos stoletja in predstavo Vse vključeno nemškega režiserja in umetnika Juliana Hetzla.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Nikjer doma - posebna oddaja Tednik, posvečena begunkam in beguncem. Mineva 30 let od prihoda prvih beguncev iz Bosne in Hercegovine in tri mesece od prihoda prvih beguncev iz Ukrajine. Od leta 2015 prihajajo množice beguncev iz držav Bližnjega vzhoda, kjer divjajo oboroženi spopadi. Njihove zgodbe so grenke. Nikjer niso zaželeni, nikjer doma. Pogovarjali smo se ljudmi z različnih delov sveta, ki jim je skupno dvoje: da so morali zapustiti svoje domove in da so zatočišče našli v Sloveniji.

Nizozemska dokumentarna oddaja razkriva, kako je neprecenljiva zbirka starodavnih artefaktov pristala v središču ene izmed največjih svetovnih političnih polemik. Tik pred priključitvijo Krimskega polotoka Rusiji leta 2014 so za gostujočo razstavo v Muzeju Allarda Piersona v Amsterdamu krimski muzeji prispevali svoje največje dragocenosti. Zaklad je brez državljanstva obtičal v nizozemskem glavnem mestu - zase so ga zahtevali tako krimski muzeji kot država Ukrajina, nizozemska stran pa se je nehote znašla v vlogi razsodnika.

THE TREASURES OF CRIMEA / Nizozemska / 2021 / Režija: Oeke Hoogendijk

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Francoska nadaljevanka v dveh delih je posneta po resničnih dogodkih. Deklico Louno so tri mesece po rojstvu odvzeli in jo dali v rejo, saj naj bi jo mlada starša Sabrina in Yoan Morvan zlorabljala. V resnici ima deklica redko dedno bolezen HAE (hereditarni angioedem), ki jo je podedovala po mami. Ko se Louni stanje poslabša, mora v bolnišnico in kljub Sabrininim prošnjam, naj Louno testirajo, zdravnik Weber to zavrne, saj naj tako majhni otroci še ne bi kazali znakov te bolezni. Arogantni zdravnik starša prijavi, saj je prepričan, da sta Louno pretepala. Za Sabrino in Yoana se začne mučno dokazovanje resnice in sodni proces ju spravi na rob obupa. Policistka, pristojna za primer, je, zaradi izkušnje iz preteklosti, pristranska. Edina, ki staršema verjame in pomaga, je psihologinja Claire Weiss.

Vsako leto zadnji dan februarja obeležujemo Dan redkih bolezni, ki je namenjen predvsem ozaveščanju javnosti. Od leta 2008 do 2019 se je tej evropski pobudi pridružilo že več kot sto držav.

1. del
Sabrina in Yoan Morvan pripeljeta trimesečno hčer Louno v bolnišnico zaradi hematomov po telesu. Sabrina opozori, da tudi sama boleha za redko dedno boleznijo, ki se kaže v obliki hematomov, in prosi zdravnike, naj opravijo testiranje. Toda zdravniki ostajajo gluhi za njene pozive. Po posredovanju socialne službe sodišče staršem odredi odvzem trimesečne Loune zaradi domnevnega trpinčenja. Claire, otroška psihologinja, ki mora zakoncema Morvan do sojenja pripraviti otrokov psihološki profil, posumi, da je v bolnišnici pri obravnavi Loune prišlo do vrste napak.

JAMAIS SANS TOI, LOUNA / Never without you, Louna / Francija / 2019
scenarij: Claude-Michel Rome (Woman Under Influence) and Virginie Wagon (The Dreamlife of Angels)
režija: Yann Samuell (War of the Buttons, Love Me If You Dare, With Love from the Age of Reason)
v glavnih vlogah: Alice Taglioni, Rod Paradot, Chloé Jouannet, Sophie Guillemin, Serge Hazanavicius, Inna Modja, François Feroleto

Posnetek simfoničnega dela Passacaglia in koral enega ključnih slovenskih skladateljev 20. stoletja, Slavka Osterca v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom En Shaa. Skladatelj je delo napisal leta 1934 in zanj prejel nagrado glasbenega natečaja Društva prijateljev umetnosti v Beogradu, ki je omogočila njegovo izvedbo na Festivalu svetovne glasbe v Varšavi. V izvedbi mogočnega Straussovega dela Tako je govoril Zaratustra se je Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija na odru pridružil Orkester SNG Opera in balet Ljubljana. Nietzschejeva ideja o Zaratustri kot znanilcu nove človeške dobe, ki jo je podal v filozofskem spisu, je skladatelja Richarda Straussa navdihnila, da je leta 1896 napisal simfonično pesnitev z istim naslovom, ki jo je označil kot »prosto zasnovano po Friedrichu Nietzscheju«.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

S filmom Ernesta Lubitscha Biti ali ne biti iz leta 1942, se danes začne Letni Kinodvor na Kongresnem trgu, kjer bodo do 25. avgusta prikazali štiri vrhunske filmske stvaritve, posvečene pomembnim filmskim obletnicam. Bili smo na otvoritvi mednarodnega projekta Ni vse tako kot se zdi Obalnih galerij Piran, ki so ga predstavili v novem centru za sodobno umetnost Nitja v Oslu na Norveškem. Na festivalu Mladi levi, ki ta teden poteka v Ljubljani, pa smo si ogledali razstavo Tanje Radež in Nade Žgank Kos stoletja in predstavo Vse vključeno nemškega režiserja in umetnika Juliana Hetzla.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov