Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. feb. 2024

TV Slovenija 1 • Pon, 19. feb.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Po odstopu pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan parlament ne bo razpravljal o interpelaciji zoper njo, čaka pa jih interpelacija proti ministrici Emiliji Stojmenovi Duh ter – na zahtevo SDS-a – izredna celodnevna seja o korupciji. Poleg pestrega dogajanja v SD-ju so trenja tudi v Levici. V stranki so Mihi Kordišu odrekli vodenje odborov, v SDS-u pa trije poslanci niso podpisali izjave o tem, da bodo do konca mandata ostali v tej poslanski skupini. Gostja: Urška Klakočar Zupančič, predsednica Državnega zbora.

Rija in Krokodil gresta v gozd nabirat kostanj. Rija ga svari, naj se držita potke, da se ne bi izgubila. Ko pa se sama znajde na preprogi vabljivega kostanja, pozabi na vse. Kostanju se ne more upreti, zaide s potke in se izgubi. Krokodil ji priskoči na pomoč, da najdeta pot domov.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Jutranja poročila so prva televizijska poročila, ob katerih se gledalci seznanijo z najpomembnejšim dogajanjem doma in po svetu. Izvedo, kateri pomembni dogodki so predvideni za tisti dan in kaj se je dogajalo na drugi strani sveta, medtem ko smo v tem delu spali.
Z dopisniško mrežo po svetu in vsej Sloveniji.

Nekoč je živel nečimrn in skop grof. Nekega dne si je z glave sčesal uš. Uš je bila tako velika, da jo je zaprl v stekleno posodo in jo še naprej redil. Sčasoma je postala ogromna, zato so jo hlapci zaklali in naredili iz nje slanino. »Kdor ugane, iz česa je ta slanina, » pravi grof, » dobi nagrado in še z mojo hčerjo se bo lahko poročil!« Za uganko je izvedel tudi mladi pastir. Odločil se,d a se bo še on preizkusil v ugibanju. Na pot je vzel zdravilno mast in z njo pomagal miši, čebeli in volku.
Zaradi njegove dobrote se ga je še naprej držala sreča, slišal je pravilen odgovor in ga edini tudi povedal. Grof je bil osupel, revnemu pastirju vendar ne bo dal za ženo svoje hčere!
Mladenič je dobil dodatno nalogo in tudi to rešil, saj sta mu pomagali čebela in miš. Objestni grof je revnega fanta spodil z gradu, a zdaj je mladeniču prišel na pomoč volk. S celim krdelom so zdirjali nad grad in prestrašili grofa tako, da je revež izdihnil.

Ekipa Tinpo pospravlja prostore v svoji postaji in preizkuša poskočen izum. Ob tem se neprestano zaletavajo drug v drugega, kadar hočejo skozi vrata.

Puhkograjčani morajo na narobe dan početi vse narobe, kar se zdi Ljubozveru zelo zapleteno.

Staršev ni doma, zato Oskar dan preživlja pri Eli. Čas se vleče kot jara kača.

Mesto prizadene suša in kmet Horvat se znajde v velikih težavah. Mili in Moli sta nesrečni, ko se kmet Horvat odloči, da bo prodal svoja konja. Mili in Moli pomagata kmetu poiskati rešitev. Konja mu pomagata prihraniti pri gorivu, ko sta vprežena v njegov tovornjak, zato se kmet odloči, da ju bo obdržal.

Živel je volk, ki je imel strašansko rad novotarije. Prvi v gozdu je imel televizor. Prvi je imel HiFi. Prvi je imel računalnik, sesalnik, sintesajzer znaMke Zorg in fotoaparat s širokokotnim objektivom.
Nekega dne je odšel volk v mesto in v izložbi zagledal motor. Čisto nov in bleščeč ga je gledal izza stekla. A za volka je bil predrag. Zato je sklenil, da bo čez poletje delal pri gozdnih živalih in tako zaslužil za motor.
Celo poletje se je volk udinjal pri živalih. Lisici je pomival posodo, za veverico je nabiral lešnike, ježevki je pometal pred bajto in nežni srnici je čuval zarod. Ko je prišla jesen, je imel dovolj denarja, da si kupi motor, pa še čelado za povrh.

Ana bi se rada naučila nemško, da bi se lažje sporazumevala s svojo sestrično Klaro, ki živi v Nemčiji. Na srečo ima prijatelja Petra, ki odrašča v dvojezični družini in zna nemško ter slovensko. V prvi epizodi se odpravita v živalski vrt in spoznavata živali, v nemščini in slovenščini.

Začetne lekcije tujega jezika so po navadi namenjene hrani in pijači, zato si Ana in Peter tokrat privoščila učenje kar ob slastnem zajtrku. Marmelada, maslo, jogurt, mleko … so besede, ki jih spoznavata, in jezikovni zajtrk jima prav tekne.

Ekipa nadobudnih sošolcev se odloči, da bo tekmovala v napeti igri Banke Slovenije z obogateno resničnostjo (AR), katere namen je finančno opismenjevanje mladih. Zmagovalec bo le eden, glavno nagrado pa bo podelil guverner Banke Slovenije. V igri sodelujejo tudi njihovi največji tekmeci iz a-razreda. Komu bo uspelo?

Najstnik Pieter s prijateljem Soufianom skrivaj trenira parkour in je sumljivo podoben neznancu, ki je oropal njegovo sosedo in sošolko Flo. Flo priseže, da ga bo razkrinkala. Kenzi oče naroči, naj pazi na razposajenega bratranca Basima, nad čimer ni niti najmanj navdušena.

Flo zasleduje Pietra v upanju, da ga bo zalotila pri delu. Kenza se trudi, da bi ljudje spremenili mnenje, ki ga imajo o Maročanih, toda Basim ji s svojimi potegavščinami pri tem ni v nobeno pomoč. Pieter se boji višine, toda vseeno sprejme Soufianov izziv in se loti treninga za skok s črne stolpnice. Pri tem ga vidita Flo in Basim, ki si njegovo druženje s Soufianom razlagata po svoje.

Huronsko smešna, zimsko obarvana filmska različica češke risane serije o Patu in Matu.

Pat in Mat si belita glavo s težkimi vprašanji. Nastopila je zima in prijateljčka želita postaviti božično drevo, okrasiti hišo, zgraditi savno, pripraviti darila in spektakularni ognjemet. In, oh, odstraniti sneg izpred hiše. Zimski čas zanju ni čas počitka, temveč je poln prezahtevnih opravil. A za Pata in Mata nič ni pretežko. Čeprav se svojih projektov vedno lotita na skrajno nenavaden način, jima na koncu vedno nekako uspe. Pa vendar toplo svetujemo, da tega, kar počneta smešna možica, ne počnete pri sebi doma.

Češkoslovaška risanka Pat in Mat, znana tudi pod naslovom A je to, je delo Lubomírja Beneša in Vladimírja Jiráneka. Prvič je bila predvajana leta 1976.

Izvirni naslov: PAT A MAT: ZIMNI RADOVANKY
Češki animirani film, 2018
Režija: Marek Beneš

12:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Avtorji poljudnoznanstvene dokumentarne serije obiščejo deževni gozd Bornea, puščavo Namib, dolino Luangwa v Afriki, Galapaške otoke, Patagonijo in Aljasko. Gledalcem približajo življenje na zadnjih koščkih našega planeta, ki jih še lahko imenujemo rajska. To so odročna življenjska okolja, kjer pogosto vladajo skrajne vremenske razmere, a so ravno zato ostala nedotaknjena.

5. del: Patagonija – skrajni konec Zemlje
Na skrajnem koncu Južne Amerike leži čarobno kraljestvo, za katero se zdi, da je obstalo v času. Patagonijo imenujejo tudi rob sveta. Med tamkajšnjimi ptiči so tudi plamenci, ki svoj zarod vzrejajo na slanih jezerih visoko v gorah. Mladiči morajo tam prenašati izjemno nizke temperature in marsikateri tudi pogine.

EDEN: UNTAMED PLANET / Velika Britanija, ZDA, Kitajska / 2021 / režija: Justine Allen

Z nami bo avtor knjige Slovenski Gradec dr. Simon Ošlak-Gerasimov, profesor, publicist, novinar in dopisnik za ORF v Gradcu.
Ali se dovolj zavedamo vloge, ki jo ima mesto za slovensko kulturo in jezik?
Osvetlili bomo stoletja dolgo politično in kulturno povezanosti med slovensko in avstrijsko zgodovino. Bodite z nami.

Sodobna umetnost kot vezni člen med vero in sodobnimi družbeno pomembnimi temami. Umetniška instalacija slovenske umetnice Eve Petrič v celovški stolnici zastavlja vprašanje: Ali si/sem človek?
V sklopu medijskega projekta pod naslovom Claus Tandem Diversity Show so se v sodelovanju z manjšinskim uredništvom in slovenskim sporedom ORF dijaki in dijakinje iz Južne in Vzhodne Tirolske ter Koroške urili kot medijski ustvarjalci.
Mladinci lutkovne skupine SPD Srce Dobrla vas s predstavo Generalka prikazujejo zadnjo vajo pred premiero.
V graškem opernem gledališču je na ogled uprizoritev slovenske narodne opere Gorenjski slavček v slovenskem jeziku z nemškimi podnapisi.
http://slovenci.orf.at

Franzi po Timovem priznanju noče imeti več stikov z njim. Lucy jo nagovarja, naj si s tožbo spet pridobi sadovnjak, a se Franzi za to ne odloči. Tim bi rad sadovnjak vrnil Franzi, vendar oče o tem noče niti slišati. André in Linda se odkrito pogovorita o svojih čustvih in strahovih. Annabelle hoče, da jo Bela začne zaupno obveščati o dogajanju v hotelu. Zgodba s Henryjevim zaročnim prstanom za Jessico pa se nadvse nenavadno zapleta in razpleta …

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

16:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:05
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

Vse je prekrila gosta megla. Ela in Oskar tavata po vrtu in najdeta Huja čisto spremenjenega!

Da bo Boti lahko zbral podatke o orjaškem Hitronogcu, se mora z njim spustiti v pravo dirko. Težko mu bo kos, saj je zverka hitra kot blisk. Izogibati se mora tudi skalam, ki mu letijo nad glavo, in paziti, da ga Hitronogec ne potepta.

V 19. oddaji tekmovalci kviza, Izak, Gašper in Marko iz OŠ Tabor Logatec (rumeni) ter Sara, Lilijana in Žan iz OŠ Gustava Šiliha Laporje (vijolični), poletijo v vesolje, šahirajo po možganskih poljih znanja in enotah za merjenje mase, prebirajo celice z vsemi čuti in podaljšajo čas osvetlitve za lepšo fotografijo. Rastlinska in pusta hrana jim ne diši, brez težav pa naredijo domače branje in prebarvajo Hitre celice. Kdo bo hitreje preko piramid priplezal do četrtfinala lončkov, OŠ Radlje ob Dravi (Aljaž, Lovro in Tian) ali OŠ Sladki Vrh (Žiga, Lara in Jure), pa v Malih sivih celicah.


Edini in zelo popularen kviz za mlade Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe. V posebni rubriki Hitri lončki pa svoje spretnosti preizkusijo še druge trojke osnovnošolcev od petega razreda naprej.

Avtor glasbe: Janez Bončina Benč
Avtor besedila: Branko Kastelic

V oddaji se bomo najprej sprehodili skozi razgibano glasbeno pot Janeza Bončine v številnih domačih in tujih zasedbah, potem pa se bomo vprašali, kakšno moč ima noč?
Skladba Ta noč je moja je izšla leta 1983 na Benčevem albumu Ob šanku, ki je nekakšna oda žurerski sceni iz osemdesetih in jo je Bončina, ki je napisal glasbo, ustvaril z aranžerjem Gregorjem Forjaničem, besedilo pa je prispeval Branko Kastelic.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

Tednik je oddaja, ki vam prinaša zgodbe tedna. Voditeljica in urednica Tednika je Jelena Aščić.

Vsak ponedeljek zvečer vas na prvem programu Televizije Slovenija znova vabimo v družbo dolgoletnega voditelja Studia City, Marcela Štefančiča. Vrača se na prepoznavni voditeljski stol, z novo polurno oddajo Marcel, ki bo brezkompromisno in z ostrim pridihom z enim ali več sogovorniki poglobljeno, udarno in analitično načenjala najbolj aktualne in tudi provokativne teme. Gledalci oddaje lahko pričakujejo nepopustljive pogovore, v katerih bodo na drugačen način postavljena vprašanja, ki so nujna za razumevanje zakulisnega dogajanja in analizo družbenih procesov.

V Operi v Ljubljani smo si ogledali balet María de Buenos Aires. Koreografijo za glasbo Astorja Piazzolle je prispeval Renato Zanella in na odru združil veliko ekipo ustvarjalcev, ki jih povezujejo glasba, igra, petje in ples. Obiskali smo ljubljanski koncert alžirske glasbene zvezdnice in aktivistke Souad Massi. Med drugim je spregovorila o pogumu in odločenosti, da kljub grožnjam s smrtjo v svojih pesmih širi ideje o enakopravnosti in svobodi. Tudi pogovor v studiu bo povezan z glasbo. S soustanoviteljem festivala Ment in poznavalcem sodobne popularne glasbe Andražem Kajzerjem bomo med drugim govorili o pomenu festivala Ment ter o aktualnih vprašanjih s področja glasbene industrije. Sodobne izzive na področju modnega oblikovanja pa krojijo predvsem nova tehnologija in družbene spremembe, oblačil ne opredeljuje več spol, ampak način življenja. Pogovarjali smo se z eno od naših najuspešnejših modnih oblikovalk, Natašo Čagalj. Ta v zadnjih desetletjih sodelovala s Stello McCartney, Victorio Beckham in številnimi modnimi hišami, zdaj pa je zasnovala svojo znamko Souvenir stand, ki nastaja iz recikliranih materialov.

22:05
Vreme

Spremljajte aktualno vremensko napoved z opozorili in zanimivimi informacijami vsak dan v sklopu informativnih oddaj.

22:10
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.10 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Pregledali bomo novosti na domači filmski sceni v letošnjem letu – kateri filmi se bodo snemali in kateri bodo prišli v redno distribucijo. Obiskali smo razstavo Neobstoječi akademskega slikarja Saše Vrabiča – v ljubljanski galeriji Y predstavlja serijo preslikav obrazov, ki jih je ustvarila umetna inteligenca. Seznanili vas bomo z razstavo Alberta Giacomettija v Danskem narodnem muzeju v Københavnu, predstavili pa vam bomo tudi novi album zasedbe Hamlet Express, ki ga boste lahko slišali na jutrišnjem koncertu v Cankarjevem domu.

22:50
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Nemški operni skladatelj, dramatik, pesnik, pisatelj, gledališki režiser Richard Wagner je dvanajst let preživel v izgnanstvu v Zürichu, kjer je ustvarjal opero Tristan in Izolda. Finančno ga je podpiral bogati trgovec Otto Wesendonck, ki je bil njegov oboževalec. Wagner se je zapletel v razmerje z Wesendonckovo ženo Mathilde, ki je bila pesnica in pisateljica, in je uglasbil nekatera njena besedila. Wagnerjeva žena Minna je izvedela za moževo afero in povzročila škandal, zaradi česar je Wagner odšel v Benetke, kjer je leta 1883 umrl.

EINE AFFAIRE IN ZÜRICH - WAGNERS ERSTE UND EINZIGE LIEBE / The Zurich Affair - Richard Wagner's One and Only Love / Švica / 2021
Scenarij in režija: Jens Neubert
V glavnih vlogah: Joonas Saartamo, Julienne Pfeil, Lotti Happle, Patrick Rabold, Roland Bonjour, Hans-Joerg Frey, Leonardo Nigro, Oliver Stein, Lisa Brand, Michael Volle, Dagna Vinet-Litzenberger, Sophie Auster, Caspar Kaeser, Joe Fenner, Rüdiger Hauffe

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov