Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 19. feb. 2024

TV Slovenija 2 • Pon, 19. feb.

Začnite teden z oddajo Dobro jutro in s pozitivno Ano Tavčar! Po pregledu dnevnega tiska in aktualnega dogajanja vam še pred osmo svetujemo glede najrazličnejših tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, povabimo vas tudi v domačo lekarno. Ob ponedeljkih boste spoznavali še navdihujoče osebne zgodbe, lahko boste prisluhnili astrološkim nasvetom, v rubriki Za dušo pa bomo razkrivali, kaj vse nas lahko pomiri in nam da energijo ter zagon za vsakdanje izzive in skok v nov teden.

Avtorica pregleda lepih novic iz sveta Uršula Vratuša tokrat pripravlja pregled praznovanja Kitajskega novega leta na Kitajskem in izven nje. Posvetila se bo običajem, ki jih gojijo Kitajci v družini in izven doma, ki so povezani s tem najdaljšim praznovanjem novega leta na svetu nasploh. Vstopamo v leto zmaja in videli bomo, kako Kitajci gledajo na leto, ki med kitajskimi dvanajstimi različnimi leti velja za najsrečnejše.

Padec je pogosto uporabljan komični element v situacijski komiki, ki navadno povzroči salve smeha. A padci so lahko tudi zelo boleči in celo usodni. Po navadi jih povezujemo z nerodnostjo, neprevidnostjo, morda s smolo, kar pa nikakor ne velja za prvega gosta v oddaji, ki pada povsem namerno. Rok Cvetkov je namreč kaskader. Sodeloval je pri vsaj 250 filmih, začel je s pretepanjem, nadaljeval s skoki z višine, nato z vožnjo z avtomobili.
Nepričakovani in nenadni padci pa imajo lahko resne posledice in ob staranju prebivalstva postajajo vse večji javnozdravstveni problem, pravi dr. Boštjan Salobir s Centra za geriatrično medicino Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Izvedeli bomo, kaj poveča tveganje za padce, kateri so razlogi zanje, katere poškodbe so pri padcih najpogostejše in kako hude so lahko njihove posledice. Rehabilitacija je predvsem v starosti dolga in včasih nas posledice padcev potisnejo celo v odvisnost od drugih ljudi. Naučili se bomo tudi nekaj veščin, s katerimi si lahko zmanjšamo verjetnost padcev, saj ta nevarnost na starejše preži predvsem doma, pozanimali pa se bomo še, kako ocenimo tveganje za padec.

Gostja intervjuja je Ivana Djilas, gledališka režiserka, pisateljica in publicistka. Ob najmanj sedemdesetih režijah gledaliških predstav do zdaj je napisala roman Hiša ter knjigo esejev z naslovom Ali si lahko vsaj enkrat tiho, ki smo jih sicer lahko prebirali kot kolumne v tedniku Mladina. Ivana Djilas je umetnica, feministka, falirana doktorska študentka, prekarna delavka, prejemnica priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije, lastnica stanovanja in kredita. Je tudi mama dveh sinov, Rubna in Kolje, posvojenega temnopoltega otroka in otroka s posebnimi potrebami. Ivana Djilas je glasna, hiperaktivna, utrujena, trmasta, načelna in občutljiva. Pogumna je samo, kadar je v to prisiljena, piše na zadnji strani njenega prvenca Hiša. Je tudi partnerka umetnika, glasbenika, multiinštrumentalista Boštjana Gombača in ni v sorodstvu z nekdanjim jugoslovanskim disidentom Milovanom Djilasom.

Voditelj: Edvard Žitnik

Brata Sever pot po Severni Ameriki nadaljujeta v Teksasu, zadnji zvezni državi na njujem popotovanju. V Houstonu obiščeta Natov center in se čudita nad največjo raketo za polet v vesolje. Pot nadaljujeta proti nacionalnemu parku, kjer pa ju bolj kot kanjoni navduši medved,
ki jima brezbrižno prečka pot. Da je obisk Teksasa karseda pristen, pot zaključita v Fort Worthu,
znanem po rodeo tekmovanjih. Tako, Severna Amerika je odkljukana!

Zgodba vizionarjev iz Trbovelj je povezana z izgubljanjem ključev. Sprva nočna mora je prijateljem prinesla uspeh, ki se za lani meri v 10 milijonih evrov prihodkov. Zagonska sredstva so zbrali na platformi za množično financiranje Kickstarter, njihovo podjetje pa danes posluje v več kot 195 državah po svetu. Tudi na Fakulteti za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu se lahko pohvalijo z inovativnostjo. V edini tovrstni visokošolski ustanovi v Sloveniji že 18 let izobražujejo na področju polimernih materialov in tehnologij. Ves čas sodelujejo z gospodarstvom, njihovi diplomanti pridobijo znanja, ki so potrebna za obvladovanje tako materialov kot procesov.

V tokratni oddaji se bomo najprej posvetili protestom kmetov, ki se dogajajo po nekaterih evropskih državah. Primorske kmete smo vprašali za komentar dogajanja in za oceno stanja pri nas, predvsem na Primorskem. Bili smo pri Andreju Škibinu v Preložah pri Lokvi, kjer redi drobnico in goveda. Obiskali pa smo tudi kmetijo Božič na Šaredu nad Izolo, kjer imajo svoj mlin za moko. Na inštitutu za oljkarstvo so opravili analizo oljčnih olj, ki so v prodaji in ugotovili, da jih kar tretjina ne ustreza kategorizaciji. Na obeh straneh meje smo si ogledali polja solkanskega radiča ali goriške rože, kot ji pravijo pri sosedih. V Vrtojbi pa smo na kmetiji Koglot posneli enega najstarejših kotlov za žganjekuho na Primorskem in v širši okolici. Spoznali pa boste tudi najbolj skrbnega lastnika gozda v največji območni enoti v Sloveniji, na Tolminskem.

24. februarja 2022 se je z vdorom ruske vojske v Ukrajino začela nova vojna na evropskih tleh. Je bil ruski napad na Ukrajino res presenečenje ali pa se je ta vojna pravzaprav napovedovala že nekaj let, Zahod pa je zaradi energetskih poslov popuščal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu? Za oddajo Mednarodna obzorja smo se o tem, kaj je pripeljalo do vojne, in o evropskem odzivu nanjo pogovarjali s predstavniki več evropskih držav in ruske opozicije, del oddaje pa je ekipa Mednarodnih obzorij posnela tudi v Ukrajini.
Oddaja bo na TVSLO 1 24. 1. ob 21.00.

Avtorica Manica J. Ambrožič, snemalec Žiga Trnkoczy, montažer in realizator Bojan Gašperič.

Chester se ne more sprijazniti s prijateljevo smrtjo, na vsak način ga hoče ohraniti v svojem življenju, tudi če je le duh v zabaviščnem parku. In čeprav ga vodja mrtvih iz parka napodi, se vrne, odločen, da si pribori pravico do druženja s prijateljem.

»Nisem imela veliko spolne vzgoje v šoli,« razmere slikovito opiše dijakinja Lina, ena od mladih, ki so za oddajo Prvič govorili o tem, kaj so v šoli izvedeli o spolnosti, intimnosti in čustvih. Veliko več kot v šoli pa boste gledalci izvedeli iz pogovora mladih med seboj. Zavrteli so flašo resnice in odgovorili na vprašanja, kje dobijo pomembne informacije, kaj vedo o čustvih in kakšni so pogovori o spolnosti s starši. Igralec Maks Dakskobler, ki si je v studiu ogledal izjave mladih, pa je dodal, s kom se pogovarja zdaj.

Nica Lautnacha, direktorja podjetja Lautnach Technologies, najdejo zabodenega v čajni kuhinji. Se mu je maščeval pred kratkim odpuščeni računalničar Tarek Ösil? Poleg njega je bila v času umora v podjetju samo še Nicova sestra Caro, ki pa ima zaradi napadov shizofrenije velike luknje v spominu. Je krivec morda Carin soprog, ki je edini vedel za njeno bolezen?

SOKO Wien (XIV.) / Avstrija / 2018-19
Scenarij: Natalia Geb, Sónke Lars Neuwöhner, Sarah Wassermair, Peter Dammaschk, Ralf Leuther idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Dietrich Siegl, Maria Happel, Helmut Bohatsch

V ciklu glasbenih oddaj Moj klasični hit boste lahko znane Slovence spoznali na prav poseben način, s klasično glasbo. Iz sveta medijsko najbolj prepoznavnih osebnosti se v tretji sezoni oddaj predstavijo štiri zanimive osebe različnih poklicev, ki spregovorijo o svojih najljubših klasičnih delih. To so Slavoj Žižek, Martin Golob, Manca Košir in Tilen Artač. Violončelist, komik in imitator Tilen Artač je ustvarjalcem oddaje zaupal svojo zanimivo glasbeno zgodbo. Idejna zasnova, scenarist in urednik oddaj Daniel Celarec, režija Aleksander Šmuc, mojster montaže Andrej Modic, direktor fotografije Uroš Hočevar.

Dobrodelni koncert za združenje Spominčica-Alzheimer Slovenija, društvo Trepetlika-društvo bolnikov s Parkinsonizmom in drugimi ekstrapiramidalnimi motnjami, zdravstvene ustanove ter domove starejših, z namenom izboljšanja počutja obolelih. Čeprav so za vsako bolezen najpomembnejša zdravila, lahko k omilitvi številnih simptomov pripomore ravno glasba. V brezčasni Unionski dvorani v Ljubljani se je Orkester Slovenske filharmonije pod taktirko Slavena Kulenovića predstavil z najlepšimi skladbami iz bogate zakladnice klasične glasbe. Prof. dr. Zvezdan Pirtošek je glasbo povezal z znanostjo, z jedrnatimi strokovnimi razlagami je poudaril neverjetno moč glasbe. Dobrodelni koncert je pripravila SILA, Mednarodno združenje žensk, ki je v letu 2023 praznovalo 30-letnico delovanja. Dobrodelne prispevke po SMS-u, s ključnima besedama SILA5 ali SILA10 na 1919, lahko namenite nevrološkim bolnikom.

Starejši zakonski par ljubeče preživlja jesen svojega življenja. Mož Egon vsak dan znova išče načine, kako bi kljub demenci žene Jelke njuno ljubezen ohranil živo.
Režija: Klemen Berus

Jože in Milena se soočata z zakonskimi težavami. Milena je prepričana, da je debela, Jože pa navija za NK Barcelono. Njun zakon lahko reši le »aerobika«.
scenarij in režija: Nikolaj Vodošek

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov