Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 1. apr. 2020

TV Slovenija 2 • Sre, 1. apr.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

08:00
Otroški program: Op!

Bine se igra z električnim vlakcem. Sprašuje se, odkod prihaja elektrika, ki vlakec poganja. Kako pride v vtičnico? Ne, to nikakor niso enostavne stvari. Ajda se trudi na vse načine, da bi mu razložila skrivnostne poti, ki jih dela elektrika. Nazadnje ga pelje v tovarno elektrike-v pravo elektrarno.

Ko zlobni čarovnik Zorkus ukrade igrače, se v bran otrok postavi čarobni Juvi. S svojim pogumom in spretnostjo jih navduši in spodbudi, da se mu pridružijo pri popotovanju v začarano Zorkusovo deželo. Od tam bo igrače uspelo rešiti le, če otroci dosledno ponavljajo za Juvijem. Na ta način telovadijo, ne da bi se tega zavedali, pri tem pa neizmerno uživajo.
Juvi otroke s pomočjo aerobike spodbuja, da razvijajo in krepijo svoje motorične sposobnosti. Serija desetih pustolovščin pa ob tem poskrbi še za domišljijo in otroško ustvarjalnost.

Afrika
Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih odnesel v začarano Afriko. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

Otroci, zgodilo se je nekaj strašnega. Čarovnik Zorkus, ki nikogar ne mara in je ledeno mrzlega srca, se sam ne zna igrati in ne prenese, da bi se igral kdo drug. Zato je pobral igrače po vsem svetu in jih odnesel na dno oceana. Tja lahko pridemo, le če nam pomaga čarobni Juvi. Juvi nam priskoči na pomoč vsakič, ko ga potrebujemo!

TISTA O RIŽU

Škrat Bobek si hitro najde hudomušne zabave. Recimo štetje riževih zrn. Pri igri se mu pridruži deklica Tara in nastane matematična zabava. Cmok skuha riž za kosilo ob tem pa natrosi še marsikatero o veličini riža.

Kdo živi v tem okolju? Kdo ima tako zanimiv rep in takšna velika ušesa, neskončno dolg vrat in nešteto število nog? Zabavajte se z uganjevanjem živali! Spoznajte jo, naučite se jo narisati in se z njo igrajte skrivalnice!
Živalska uganka je igrivo spoznavanje osnovnih živalskih zanimivosti, namenjeno najmlajši skupini gledalcev, otrokom od 4. – 6. leta starosti. V prvem sklopu Živalskih ugank se bomo srečali z žirafo, pajkom, gepardom, želvo in nojem.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sveta maša iz mariborske stolnice.
Mašuje nadškof msgr. Alojz Cvikl.

V glasbeni upodobitvi vam predstavljamo enega izmed najobetavnejših mladih slovenskih glasbenikov, violinista Domna Lorenza. Vizualizacija je posneta v slikovitih prostorih Železniškega muzeja v Ljubljani. Domen Lorenz se je violino začel učiti s petimi leti, doslej pa je osvojil osem prvih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Gorici, Trstu in Zagrebu. Izredno uspešno je gostoval v Sloveniji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji in Nemčiji. Udeležil se je tudi Foruma Dunajskih filharmonikov v Trenti in bil obakrat izbran za sklepni koncert v Brahmsovi dvorani znamenitega dunajskega Musikvereina. Urednik oddaje Daniel Celarec, režiserka Barbara Zemljič.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Izodrom je posebna oddaja za otroke, v času, ko ni šole in so zaradi izrednih razmer ostali doma. Voditelja Nik Škrlec in Nika Rozman gostita različne učitelje in znane goste po Skypu, uredništvo Infodroma pripravlja novice v zvezi z aktualno tematiko, vmes pa se zvrstijo izobraževalni in razvedrilni prispevki iz oddaj Otroškega in mladinskega programa.

13:45
Otroški program: Op!

Poredni pujsi ponagajajo Jonu in Bitzerju, a se situacija obrne, ko njihov strel zadene napačno tarčo.

Mandi in Pipi najdeta želvo, ki se je zapletla v plastično vrečko. Rešita jo in zaplavata v morje, da bi ji poiskala kaj hrane. Toda v morju je vse polno plastičnih vrečk. Le kaj lahko ukreneta?

Boris praznuje rojstni dan. Lepo se obnašaj, Krokodil. Danes nisi ti v središču pozornosti. Danes je Borisov dan. Tudi darilo je zanj. A je tako posebno, da se Rija s težkim srcem loči od njega.

Zofi omeni, da so ljudje v primerjavi z drevesi zelo zapravljivi, ker veliko stvari vržejo stran. Zato Rozi prepriča svoje prijatelje, naj ničesar ne zavržejo. Konec koncev, krama enega je lahko za drugega zaklad!

Na obisk pride Ernestova babica. Ernest in Celestinca jo želita presenetiti z večerjo v restavraciji, ki jo ima rada. Za obisk tako finega kraja pa moraš poznati pravila lepega obnašanja!

Nepotrpežljiv voznik zmoti mir na Kmetiji, zato ga Jonova druščina nauči lekcije.

Ko Govoreči Tom in prijatelji ugotovijo, da so izgubili spomine, poskusijo ugotoviti, kdo se igra z njihovimi možgani.

Manon ugotovi, da njenega starega ponija boli sprednja noga, in ustraši se, da ga bo zaradi tega izgubila. Kot nalašč imajo v šoli teden prve pomoči in poskusi mu pomagati z opornico. Toda konjička noga ne boli nič manj. Učitelj Kees pri pouku opazi, da jo nekaj teži, in ko mu Manon zaupa, česa se boji, se vrže v iskanje rešitve.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tokratno oddajo posvečamo enemu najbolj očarljivih, vsestransko uporabnih in trajnostnih gradbenih materialov, po katerega ni treba dlje, kot do domačega gozda. Oddaja je nastala v sodelovanju z javno agencijo SPIRIT Slovenija in finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije in namenili smo jo spodbujanju trajnostne gradnje, gradnje z lesom.
V naših oddajah smo predstavili že številne lesene hiše, največkrat grajene iz križno lepljenega lesa. Tokrat pa bomo prvič spoznali drugačno, povsem ekološko leseno gradnjo. Hiša v Kamniku je zgrajena iz izključno ekoloških gradiv, kot so les, ilovica in kamen. Pri tem pa les ni lepljen, temveč vezan z mozniki. Kakšen način vezave je to, katere prednosti ima, predvsem pa kako se v popolnoma leseni hiši počuti mlada simpatična družina?
V nadaljevanju predstavimo razliko med gradnjo s križno lepljenim lesom in okvirno leseno konstrukcijo.
In še tretja, prav tako izjemna zgodba o uporabi domačega, slovenskega lesa, vendar tokrat na drugačen način. Smrekov les iz družinskega gozda je dobil družbo umetniških stvaritev iz prav tako naravnega materiala – gline. Prvič predstavimo stanovanje, katerega del je ustvarjalni studio. Lastnica v njem oblikuje keramiko. In ravno njen odnos do gline in prefinjenih oblik preveva vsak kotiček tega fascinantnega ambienta.

Ilka Štuhec je na 45. svetovno prvenstvo v smuku v švedskem Areju pripotovala kot ena glavnih favoritinj za zmago v smuku. Na progo se je podala s številko devet in svojo vlogo odlično odigrala. Bil je deseti februar 2019.

Peter Prevc je prevzel vodstvo po tretji seriji svetovnega prvenstva v smučarskih poletih na Kulmu januarja 2016, ker pa četrte zaradi premočnega vetra niso izvedli, je s tem osvojil naslov prvaka. Po Robiju Kranjcu, ki je bil prvi štiri leta prej, je tako postal drugi Slovenec z naslovom svetovnega prvaka v poletih.

Angelica Orlandu ne želi razkriti, da je otrok njegov, dokler ne bo prepričana, da jo brezpogojno ljubi. Še vedno verjame, da se je Orlandova ljubezen do žene ohladila in da bosta kmalu spet skupaj. Ljubezenskih težav pa nimata le Orlando in Angelica. Pietru se svet podre, ko po Nunzio pride nekdanji fant Tony in jo kljub negodovanju odpelje. Še bolj pa sta vse presenetila Guido in Anna, Orlandova in Pietrova starša. Oče se je namreč odločil, da bo po 40 letih zapustil ženo, ker si želi svobode. Šestnajstletni Umberto je prepričan, da je noseča Bea in da je otrok njegov, zato se še posebej razveseli novice o novem družinskem članu.

18:40
Otroški program: Op!

Na nogomet se Pepe res spozna! Obvlada pravila, trike in pozna nasprotnike. V Domžalah so ga enkrat sicer premagali, tokrat pa se bo bolj potrudil. Boš navijal zanj? Tekma bo kmalu in Pepe računa na tvoje spodbujanje!

Pojdite z nami na Bisergoro! Niste bili še nikoli tam? Brez skrbi, v družbi bibe Mice, bibe Toneta in škrata Tuki-Tama se ne morete izgubiti. Skupaj z njimi se sprehodite po travniku, občudujte metulje in druge travniške prebivalce, poiščite navihane škratke in se naučite peči posebne škratovske piškote. Ja, Bisergora je res čarobna - lahko se vam zgodi, da od razigranosti celo zakokodakate! Tako kot kokodaka kokošja mama, kadar bibama prinese novice s svoje domačije. Zato pogumno pot pod noge!

Na naše televizijske ekrane in spletne strani prihaja izvirna serija oddaj o osnovah demokracije, demokratičnega političnega sistema in o polpretekli zgodovini Slovenije.
Teme so zajete tudi v osnovnošolskem kurikulumu pri predmetu Državljanska vzgoja in etika. Pa ne gre za suhoparno ali dolgočasno predstavljanje temeljnih prvin naše družbene strukture. Zgodbe so duhovite in iskrive animirane pripovedi v igrano-dokumentarnem žanru, ki spodbujajo k dejavnemu soustvarjanju boljšega okolja in pogojev za življenje.
Vsebinsko zaokrožene epizode obravnavajo naslednje teme: demokracija, volitve, politični sistemi v svetu, osamosvojitev, narod in država, Evropska unija, aktivno državljanstvo ter zaposlovanje, itd. …
Posredujejo željo po prepoznavanju potreb v družbi, predvsem v lokalnem okolju, tam, kjer res lahko pomaga sleherni posameznik, če je le dovolj občutljiv za sodoživljanje.
Vse teme ali pojmi so predstavljeni preko zgodbe, ki izhaja iz osebnega problema, pa naj bo to težava posameznika ali celotne druščine.
Pred nami se razgrnejo simpatični liki – tipičnimi predstavniki današnje najstniške generacije: Ferenc, Marta, Mič, Barbi, Sem, Xena, Hlod, Megla in Ančka. Vrstniki – gledalci - jih bodo brez dvoma sprejeli za svoje. Ti predstavniki mladostniških profilov nas v zabavnih in igrivih situacijah učijo prepoznavati, iskati ter udejanjiti suvereno državljansko udeležbo v vsakodnevnem življenju. Učijo nas zaupanja, povezovanja in iskanja skupnega in splošno dobrega.


HLODOKRACIJA
V prvi oddaji Aktivatorjev spoznamo temelje demokracije. Demokracija je družbeni politični sistem, kjer ljudstvo odloča z glasovanjem – na volitvah, tajno.
Naši junaki se ne morejo odločiti , kaj početi ob prostem popoldnevu. Vsak ima kakšno svojo željo. Kako najti rešitev, ki bo zadovoljila vse? Naj eden odloči, tisti, ki se mu nihče ne upa ugovarjati?
Seveda ne! Današnji čas ponuja demokratični način dogovarjanja in odločanja.
V zgodovini pa je bilo veliko takšnih obdobij, kjer je peščica odločala na silo.
Aktivatorji predstavijo kratek pregled političnih sistemov skozi čas.

Televizija Slovenija se je pridružila dvanajstim evropskim partnerjem, ki mlade spodbujajo pri inovativnem delovanju na področju ekologije.
Gre za projekt trajnostnega razvoja in varčevanja energije Energy Bits - Megabiti energije. Sodelujoči so pripravili 25 dokumentarnih filmov.

SONČNE SANJE
Štirje dijaki so sestavili solarno letalo in poskusili postaviti državni rekord v vztrajnostem letenju. Kako dolgo jim bo uspelo obdržati letalo zraku? Po navdih se odpravijo k Ericu Raymondu, konstruktorju prvega dvosedežnega letala na svetu.

Spodbujene gledalcev k telesni aktivnosti doma. Voditelj bo Anže Bašelj, vaje petih oddaj je pripravila Maja Dolenc s Fakultete za Šport, demonstratorja sta udeleženka olimpijskih iger v Atenah Tina Čarman in slovenski rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič. Vaje treh oddaj pa za svojo magistrsko nalogo na Fakulteti za Šport pripravil Mihael Reisman, ki jih tudi demonstrira.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Mladi ruski pianist Daniil Trifonov je eden najbolj talentiranih in slavljenih glasbenih virtuozov današnjega časa. Njegova posnetka in interpretaciji obeh Chopinovih klavirskih koncertov iz leta 2017 navdušujeta po vsem svetu. Sta rezultat njegovega izjemnega umetniškega sodelovanja in raziskovanja z ruskim dirigentom Mikhailom Pletnjovim, ki je Chopinovima koncertoma s svojo orkestracijo dodal novo dimenzijo. Glasbeni dokumentarni film Christiana Bergerja nas popelje na redko potovanje umetniškega procesa.

Christian, Marijan in Zora živijo prijetno družinsko življenje v zelenem mestecu Ridgewood v New Jerseyu, kamor se pred kaosom velemesta umikajo premožnejši Newyorčani. Christianova in Marijanova najpomembnejša odločitev v življenju je bila, da pred enajstimi leti posvojita, še ne 24 ur staro, deklico indijanskega porekla, ki sta ji dala ime po njuni, za rakom umrli, prijateljici Zori. Odločitev za posvojitev Zore ni bila težka: že leta sta si želela ustvariti družino, kar je storilo tisoče ameriških poročenih parov. A čeprav Marijan in Christian že leta živita v ZDA sta ostala Slovenca; tako kot številni v tujini živeči naši ljudje, morda večja Slovenca od številnih v domovini. Nekega dne sta se odpeljala na slovenski konzulat v New Yorku, da svojo hči vpišeta v slovensko matično knjigo: a na prvi pogled uradniška formalnost ju je soočila z neizprosno realnostjo življenja v domovini… Dokumentarec Zora ne obsoja, poučuje ali polemizira… Scenarist in režiser Edvard Žitnik se je povsem odrekel svojemu besedilu in dokumentaristično »Četrtega julija« - ameriški državni praznik neodvisnosti, zabeležil preprosto pripoved, kot pravi, ene srečnejših družin, ki jih je srečal v življenju…

Tudi v teh časih potrebujemo sprostitev, tako vam Val 202 že od ponedeljka dnevno ponuja "koncert doma" - glasbeni nastop v živo za neomejeno število poslušalcev in gledalcev prek video prenosa/na TV SLO. Danes za vas igra obalni kantavtor Jure Lesar, avtor energičnih, provokativnih, dopadljivih skladb kot so "Mestno kolo", Drugačen" in "Oči očeta".

June je žrtvam, ki so jih pobili v časopisni hiši, kjer se skriva že dva meseca, postavila oltar. V svojem skrivališču se dolgočasi, telovadi in izrezuje članke iz časopisov. Našla je tudi članek z materino sliko. Spomni se, kako jo je mati peljala na proteste proti prepovedi splava, kako mama ni bila preveč ponosna nanjo, ker ni bila aktivistka, ampak si je našla službico in se poročila. Nick ji sporoči, naj se pripravi, ker bodo kmalu prišli ponjo.

Dokumentarni portret sodobne argentinske pisateljice Vlady Kociancich.

Majhni punčki je v velikem mestu ob Srebrni reki njen oče pripovedoval zgodbe, ki so se ji zdele kot pravljice:
o zeleni reki in njenih mostovih, o gradu nad reko, o lepih hišah na bregovih.
Mnogo let kasneje uveljavljena argentinska pisateljica slovenskega rodu Vlady Kociancich ta spomin doživi v živo, ko
obišče domovino svojega očeta.

»Ko sem prvič obiskala Slovenijo in prišla v Ljubljano, me je najbolj presunilo spoznanje, da grad, reka in mostovi, ki mi jih je opisoval moj oče, v resnici obstajajo.«

Sodobna argentinska pisateljica Vlady Kociancich je uveljavljena avtorica sedmih romanov in več zbirk kratkih zgodb, prevedenih v številne jezike.
V književnost in branje jo je usmeril oče Janez Kociancich, slovenski izseljenec iz Gorice, pisati pa je začela že pri osmih letih. Njen svetovljanski in izbrušen slog
pisanja je zaznamovalo prijateljstvo in sodelovanje z velikanoma argentinske in južnoameriške književnosti, Jorgejem Luisom Borgesom in Bioyem Casaresom.

Vlady živi in dela v Buenos Airesu, vendar nenehno potuje: pisateljska srečanja, kongresi, predavanja, ali pa zasebna potovanja jo vodijo po vsem svetu.
V najboljšem pomenu besede je »pisateljica potovka«, vendar pa se vedno vrača v svoje najljubše mesto, v temperamentno 15 milijonsko argentinsko prestolnico.

Dokumentarni film je avtorica Živa Emeršič zasnovala kot potovanje po življenju te izstopajoče intelektualke in pisateljice, ki je zelo argentinska,
toda svojo nadarjenost in strast za pisanjem pripisuje vedno in povsod svojemu očetu, medvojnemu slovenskemu izseljencu Janezu Kociancichu iz Gorice.

Posneto v Buenos Airesu, Manzanaresu in provinci Cordoba marca 2012.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov