Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 9. jun. 2020

TV Slovenija 2 • Tor, 9. jun.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. V večurnem živem in dinamičnem jutranjem programu, ki je na sporedu vsak delovni dan, se prepleta studijski del z aktualnimi vklopi v živo z različnih koncev Slovenije. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do predstavljanj osupljivih življenjskih usod, vrtičkarskih in prehranskih nasvetov in atraktivnih nagradnih iger.

Oddaja Dobro jutro uvaja sodobne televizijske formate s poudarkom na kakovostnih vsebinah. Upoštevajoč delež televizijskih gledalcev je oddaja med najbolje gledanimi oddajami nacionalne televizije. V letu 2014 so ustvarjalci oddaje prejeli eno najprestižnejžih slovenskih medijskih priznanj: strokovnega viktorja za najboljšo zabavno TV-oddajo.

Oddaja Dobro jutro se podaljšuje v Dober dan, s katerim v sodelovanju z RTV centrom Koper ob torkih in RTV centrom Maribor ob četrtkih v živi program vnašamo še več lokalnih vsebin, z gledalci razpravljamo o fenomenih sodobne družbe in pripravljamo številne atraktivne pogovore. Dober dan ima svetovalni predznak in je nadgradnja Dobrega jutra.

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo o največjem hidroenergetskem in vodarskem projektu v samostojni Sloveniji.

Večnamenski projekt izgradnje verige hidroelektrarn (HE) na spodnji Savi je bil za Slovenijo pomemben mejnik na področju pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov energije in zagotavljanja varnosti pred poplavami v spodnjem delu porečja reke Save, gradnja hidroelektrarn pa poteka na podlagi leta 2002 podpisane Koncesijske pogodbe za izkoriščanje energetskega potenciala spodnje Save.
Namen filma ni samo prikaz izgradnje posameznih hidroelektrarn in infrastrukturnih ureditev, temveč prikaz celovitega projekta od načrtovanja verige, zgodovinskega poslanstva reke Save, do ključnih političnih odločitev, še posebej pa ekološki vidik, da neokrnjeno naravo izvirov reke Save prenesemo lokalnemu prebivalstvu Posavja – v obliki akumulacijskih jezer, možnosti za rekreacijo, sonaravnosti ...
Družba HESS, d.o.o. je ena redkih družb, ki je od začetka izgradnje verige hidroelektrarn zbirala in hranila tako slikovni kot video material o gradnji. Vsi ti zgodovinski posnetki so do lani razdrobljeni ležali po najrazličnejših arhivih, nakar smo se odločili, da gradivo zberemo in naredimo dokumentarni zapis, ki prikazuje izgradnjo tega večnamenskega projekta na naši najdaljši reki, Savi.

Izgradnja verige hidroelektrarn na spodnji Savi je v osnovi zasnovana kot večnamenski projekt, v katerem se prepletata energetski in infrastrukturni del. Poleg pridobivanja električne energije iz obnovljivega vira – vode – se s projektom zasledujejo tudi drugi cilji, ki prinašajo številne pozitivne učinke za lokalne skupnosti in prebivalce ob reki Savi in širše: protipoplavna zaščita, ureditev vodotokov, varstvo podzemnih voda, gospodarski razvoj in ohranjanje konkurenčnosti slovenskih podjetij, pozitivni učinki na infrastrukturo, kmetijstvo, namakanje, številne možnosti za razvoj turizma in športa z ureditvijo rekreativnih in kolesarskih poti, učnih poti, opazovalnic za živali, terenov za vodne športe ipd. Izboljša se kvaliteta življenja ljudi.

Večnamenski projekt izgradnje HE pa ima tudi ekološko noto. Pri načrtovanju in sami izgradnji je velika pozornost namenjena tudi naravovarstvenim ureditvam in nadomestnim habitatom za ogrožene živalske vrste. Vzpostavljeni so prehodi za vodne organizme, urejene gnezdilne stene za ptice, območja trstišč, vzpostavljena so mirna območja s pešpotmi, urejeni umetni otoki za rastline in živali …

Umetniški dvojec Veš slikar svoj dolg se je upiral konvencijam in mislil, da lahko spremeni svet. Ob retrospektivni razstavi z naslovom Introspektiva umetniškega dvojca veš slikar svoj dolg? in Alena Ožbolta v Moderni galeriji smo pripravili portret umetnika Alena Ožbolta, ki je po »smrti« v svetu umetnosti revolucionarnega umetniškega dvojca Veš slikar svoj dolg gradil svojo lastno umetniško pot. Veš slikar svoj dolg, ki je deloval v anonimnosti in se predstavljal v prvi osebi ednine, je na umetniško sceno vstopil na sredini osemdesetih let s svojimi značilnimi totalnimi ambienti, prostorskimi slikami, s katerimi je šokiral, fasciniral in navdušil občinstvo. Veš slikar svoj dolg je izhajal iz grafitarske kulture, ki je bila takrat prepovedana in pristal v galeriji Škuc kot enemu osrednjih prostorov ustvarjalne svobode v takratni Jugoslaviji. Gibala sta se med alternativno in institucionalno sceno. Zanimalo nas je, kaj je bilo vodilo Veš slikar svoj dolg? Kako so bili videti prvi totalni ambienti in zakaj sta ustvarjala ogromne slike iz peska? In kako je smrt V.S.S.D. vplivala na estetiko Alena Ožbolta. Ožbolt v svojih delih kritično opozarja na probleme sodobnega sveta, med drugim ga zanima, kaj je kiparstvo v dobi interneta in kaj sploh lahko še roka naredi v umetnostnem sistemu, ki je pod nenehnim pritiskom produkcije novega. Pa je še vedno prepričan, da lahko spremeni svet?

Avtorica oddaje: Saša Šavel Burkart
Režiser: Amir Muratović

V tokratni Avtomobilnosti si bomo zastavili najbolj vroče vprašanje ta hip: ali je zdaj pravi čas za nakup avtomobila? Zanimalo nas bo, naj kaj naj bomo pozorni, kje vse se lahko skrivajo popusti in kje lahko nastanejo večji stroški od predvidenih. Za vas smo pripravili tudi podroben test novega Volkswagnovega golfa ter dveh električnih avtomobilov: MANa e-TGE in KIE e-soul.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Bodoča mamica Špela Klemen je nocojšnja tekmovalka v zadnjem Jokerju te sezone. Tudi ona se bo spopadla z 12 vprašanji kviza Joker. Doktorica medicine je specializantka klinične mikrobiologije, ki se ukvarja z danes zelo aktualnim poklicem, z diagnostiko bakterijskih in virusnih okužb. Prihaja v družbi moža Martina Kavščka. Z nastopom v kvizu bosta presenetila svoje domače, saj sta novico zadržala zase.
En tekmovalec v bitki s časom, dvanajst vprašanj na poti do visoke denarne nagrade, sedem jokerjev za srečo in eno pravilo: ni umika! Le znanje, strategija in sreča vodijo do vrha. A kako na njem ostati?

V nedeljo je bil zaključek letošnje nenavadne sezone formule E, ki so jo dirkači z uporabo sodobne tehnologije »odpeljali« kar od doma. V posnetku si lahko ogledate, kako je Kevin Siggy postal svetovni prvak v tej kategoriji.

V pomanjkanju novih tekem evropske lige se bomo tokrat spomnili nepozabnih trenutkov treh dvobojev iz preteklosti: Schalke – Ajax (2017), Lazio – Steaua (2018) in Anderlecht – Hamburg (2010).

Film o francoskem plezalcu Philippu Ribieru, rojenemu z Rubinstein-Taybijevim sindromom je zgodba o samoti in iskanju smisla življenja.


Philipp Ribier je bil rojen na Martiniquu s težko genetsko okvaro, povzročeno z Rubinstein-Taybijevim sindromom. Njegovo telo je bilo ob rojstvu zelo iznakaženo. V štirih letih v bolnišnici je prestal 21 kirurških posegov na rokah in nogah. Kljub deformiranemu telesu ga je posvojila francoska družina. Pri 16. letih se je v šolskem poletnem taboru preizkusil v plezanju, ki ga je popolnoma prevzelo. Naslednjih 8 let se mu je zaradi plezanja življenje popolnoma spremenilo. Za Philippa je plezanje še posebej težko, saj z rokami ni sposoben narediti določenih gibov, poleg tega so skoraj pol krajše kot pri ostalih plezalcih. Kljub oviram je postal zelo dober plezalec in navdih drugim. Leta 2008 se je odpravil na turnejo Evolution tour, med katero je obiskal 18 držav po Evropi in predstavljal svoj način plezanja s težko okvaro telesa, da bi dokazal, da meje obstajajo samo v glavi. Prosto plezanje velja za enega najtežjih in najlepših športov in Philippe je nedvomno eden od njegovih junakov. Zgodba Philippa Ribiera scenarista in režiserja Jureta Breceljnika je pripoved o drugačnosti, človeški volji in premagovanju nemogočega.

V seriji 50 knjig, ki so nas napisale, iščemo knjigo, ki nas je najbolj zaznamovala, ki nas je konstituirala kot narod, ki nas je skratka napisala. Nas je napisal Pedenjped, ki je nadomestil Cicibana?
Če so povojne generacije imele Cicibana, se generaciji baby-boomerjev rojevajo Pedenjpedi. Pedenjpeda je napisal Niko Grafenauer, pesnik in pisatelj, član SAZU, ki je bil v letih 1980 in 90 aktiven v civilnodružbenih gibanjih za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije, s svojo poezijo za odrasle pa eden glavnih predstavnikov slovenskega modernizma. Kakšen je bil čas, ko se leta 1966 rodi Pedenjped, in se povojno graditeljstvo počasi umirja, cesta bratstva in enotnosti pa je zgrajena, nam je povedala direktorica Muzeja novejše zgodovine Kaja Širok. Tik ob izidu Pedenjpeda so zapisali, da med najbolj posrečene Grafenauerjeve izraze sodi glagol »našlikašlakati«, če pa bi danes Pedenjped praskal po tablici, smo vprašali pesniškega raperja Igorja Saksido, to, kako je generacijam pokazal, kakšni so videti pedenjsrajčka in pedenjhlače, pa nam je zaupal ilustrator Marjan Manček. Toda kaj pravzaprav pomenita ped in pedenj?

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Tudi v teh časih potrebujemo sprostitev, tako na Valu 202 že drugi teden zapored lahko prisluhnete slovenski glasbi v živo za neomejeno število poslušalcev in gledalcev prek video prenosa/na TV SLO. Ostani doma in poslušaj oziroma poglej koncert doma: danes Jakob Kobal, mladi idrijski kantavtor.

V biologiji se je zgodila revolucija, ki je zamajala naš pogled na evolucijo in delček naše dednosti. Kdo smo v resnici? Je imel Darwin prav? Naši geni ne povejo vsega, so namreč pod vplivom mehanizmov, ki so jih pred nedavnim odkrile številne mednarodne ekipe. To je zora nove znanosti, epigenetike. Zakaj neka čebela z enakimi geni postane kraljica in ne navadna delavka? Zakaj so dvojčki včasih tako različni? Eden ima na primer kronično bolezen, drugi pa je odličnega zdravja. Epigenetika zna odgovoriti na ta vprašanja. Hrana, onesnaževanje in drugi pojavi v okolju lahko spremenijo program naših genov. Okolje lahko spremenimo in do neke mere tudi te znake, da bi omogočili lepšo prihodnost našim potomcem. Nič ni dokončno, čeprav smo stoletja mislili, da to velja za genetiko. Dokumentarna oddaja razkriva raziskave na tem področju.

Najbolj nevrotični cikel: Woody Allen. Najbolj domiselna Allenova komedija, posneta kot dokumentarni film, govori o človeškem kameleonu.

Leonard Zelig trpi za neobičajno boleznijo: telesno se priliči okolju, zlasti močnim osebnostim, ki se naključno nahajajo v njegovi bližini. Javno pozornost je prvič vzbudil na zabavi F. Scotta Fitzgeralda v 20. letih 20. stoletja, ko je med visokimi gosti nastopil kot republikanec, nato pa je v sobi za služinčad nenadoma postal demokrat. Dr. Eudora Nesbitt Fletcher njegove zunanje preobrazbe diagnosticira kot manifestacijo velike želje po odobravanju in ljubezni. Z drugimi besedami, Leonard kompulzivno manifestira željo po asimilaciji, zato bi mu lahko rekli največji konformist na svetu. Eudora se v svojega nenavadnega pacienta zaljubi, oba pa postaneta del popularne kulture. Med okrevanjem se Leonardova bolezen pojavi kot diametralno nasprotje: ne strinja se z nikomer, z ljudmi se prepira tudi o lepem vremenu. Bolezen se nazadnje le vrne, in to v najhujši obliki, saj Leonard paktira z nacisti pred izbruhom druge svetovne vojne. Svoj dar naposled uporabi za dobre namene, spremeni se v pilota z leti izkušenj in tako reši sebe ter Eudoro pred vojno.

Izvirni naslov: ZELIG / Ameriški film, 1983 / Režija: Woody Allen / Scenarij: Woody Allen / Igrajo: Woody Allen, Mia Farrow, Patrick Horgan

Družabno življenje je zamrlo. A tudi v resnih časih potrebujemo sprostitev. Na Valu 202 popolnega nadomestka odpovedanih koncertov ne moremo ponuditi. Lahko pa pripravimo nastope različnih ansamblov za neomejeno število poslušalcev in gledalcev.

Koncertom doma se je pridružila štajerska zasedba Leonart, ki se giblje med udarnim glasnim rockom, ter čustveno obarvano melodiko in aranžmajsko dovršeno zvočno sliko. Gotovo ste že ujeli njihovi skladbi Pot do zvezd in Daleč stran, ki so jo posneli z gostjo Bilbi.

Socialna pedagoginja Mojca Rodič je pojasnila, kako Društvo za razvijanje prostovoljnega dela v Novem mestu že 17 let uspešno pomaga učencem priseljencem. Bili smo na Podkumu, kjer Anton Dolinšek skrbi za ohranitev najstarejše avtohtone pasme konj na Balkanu – bosanskega planinskega konja. Obiskali smo razstavo srbskega modernizma v Narodni galeriji, ki so jo podaljšali do 6. septembra. Spomnili smo se nedavno umrlega norveškega in postjugoslovanskega pisatelja in prevajalca Bekima Sejranovića, ki je bil pred petimi leti naš gost. Njegove romane beremo tudi v slovenščini.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov