Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sreda, 28. okt. 2020

TV Slovenija 2 • Sre, 28. okt.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Sveta maša iz mariborske stolnice, mašuje nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Ma a Kanapé című ifjúsági műsorral jelentkezünk. Az adás tartalma:

- Divatsarok: mosható maszk készítése házilag;
- az első személyi számítógépek Szlovéniában;
- Little G Weevil blueszenész;
- klipek: florasfloras, Koala Voice, Belau feat. Amahla, Dzsúdló.

Danes vam v mladinski oddaji Kanape ponujamo naslednje vsebine:

- rubrika Modni kotiček: doma izdelane pralne maske;
- prvi osebni računalniki v Sloveniji;
- blues glasbenik Little G Weevil;
- videospoti: florasfloras, Koala Voice, Belau feat. Amahla, Dzsúdló.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Vam nekdanji partner povzroča sive lase zaradi stikov in skrbništva med počitnicami? Kako epidemija vpliva na to? Odvetnica svetuje v naši oddaji. Zdravnica bo pojasnila vse, kar morate vedeti, če dobite vročino. Lorella pa bo najstnicam izdala kar nekaj namigov, kako so lahko modne in samozavestne!

Spremljali boste posnetek otvoritve 29. Mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v Stari Ljubljani. Nastopil je Simfonični orkester RTV Slovenija z najboljšimi slovenskimi mladimi glasbeniki. Svoje muziciranje so predstavili: Robert Pogorilič (flavta), Klavirski trio Reverie, Urban Stanič (klavir), Zala Vidic (violončelo), Talita Sofija Komelj (sopran), Veronika Brecelj (violina) in Domen Lorenz (violina). Orkester je nastopil pod taktirko treh mladih dirigentov: Miha Rogine, Mojce Lavrenčič in Slavena Kulenovića. Glasbeniki so s svojo poustvarjalno energijo razveselili številne obiskovalce, zbrane na tem zanimivem koncertu na prostem. Voditelj Igor Velše, urednik oddaje Daniel Celarec, režiser Aljaž Bastič.

V glasbeni vizualizaciji predstavljajo Orkester Mandolina Ljubljana, edino zasedbo v Sloveniji, ki je na svoji glasbeni poti izbrala mandolino. Vizualizacijo so posneli v slikovitem arboretumu v okolici Ljubljane. Igrali so priljubljeno skladbo Urbana Kodra Cvetje v jeseni (iz istoimenskega filma). Orkester Mandolina trenutno vodi dirigent Andrej Zupan, njegovi začetki pa segajo v leto 1974, ko je glasbeni zanesenjak Slavko Kokalj zbral okoli sebe skupino ljubiteljev tega brenkala. Večina glasbenikov se je igranja mandoline naučila v orkestru in pozneje na seminarjih, predvsem v tujini. Orkester se lahko pohvali s številnimi domačimi in tujimi nagradami. Direktor fotografije Bojan Kastelic, režiser Dušan Moravec, urednik oddaje Daniel Celarec.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Tik nad Novim mestom stoji drzno zasnovana montažna lesena hiša za mlado družino. Lahkotno je usidrana v blago padajočo parcelo, njena igriva notranjost pa se sproščeno spogleduje s skrbno zasnovanim vrtom.
V prejšnji oddaji smo predstavili nepozabni rožni vrt naše strokovnjakinje za vrtnice Brede Čopi. Vrt obdaja domačijo v Ocizli na robu Krasa. Tokrat pa bomo vstopili v to obnovljeno kamnito hišo, namenjeno preživljanju prostega časa gospe Čopi in njene sestrične, ki je lastnica posesti in živi v Avstraliji. Hišo je opremila lastnica, ki tudi sicer dela kot opremljevalka interijerov.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.

Tokratno nedeljsko popoldne bo v znamenju Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Letošnji Ježkov nagrajenec je kantavtor, ki z izjemno pristnostjo tke poezijo tako v rockovski kot čisto njemu lastni glasbeni maniri, človek, ki je oživil in preporodil ljudsko glasbo Prekmurja z Beltinško bando, in prekmursko narečje približal mladim generacijam. Poleg tega, da je izvrsten glasbenik s kar 26 izdanimi albumi, je izdal več pesniških zbirk, nastopal tako v gledališču, filmu in za obe umetniški formi pisal glasbo.
Tudi Jožetovo omizje bo v pisani družbi Ježkovih nagrajencev preteklih let; Dese Muck in Tilna Artača. Vlada pa bodo pozdravili mnogi prijatelji in sodelavci.

Ob 100-obletnici Narodne galerije v Ljubljani je nastal film o simbolnem pomenu naše osrednje galerije nekoč in danes.

Spoznali bomo razmere ob ustanovitvi akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda, kot so jo poimenovali ustanovitelji, in jih primerjali z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. V filmski pripovedi predstavljamo današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v Narodni galeriji, obiskali pa smo tudi Prago ter iskali povezave med našo in češko Narodno galerijo. Naslov dokumentarnega filma Razkošje lepega je povezan z zakoncema Malešič iz Kamnika, ki nas bosta, kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim, popeljala v svet umetnosti prek svoje življenjske zgodbe in spominov.

Film je nastal po scenaristični predlogi Andreja Dobleharja in v režiji Aleša Žemlje. Direktor fotografije je bil Bernard Perme.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

V začetku februarja so v Uršulinskem samostanu odprli Slovenski zborovski arhiv.
Več kot 60.000 enot dragocene zborovske literature je več kot pol stoletja zbiral dr. Mirko Cuderman, muzikolog in zborovodja, ki je v petdesetletni karieri ključno zaznamoval naše glasbeno življenje..
V uredništvu glasbenih in baletnih oddaj TV Slovenija so ob njegovi 80 letnici ustvarili dokumentarni portret, ki predstavlja njegovo osebnost in življenjsko pot, tudi intimnejša razmišljanja o otroštvu, duhovniškem poklicu in poslanstvu glasbenika. Posnet je bil v domačih Tupaličah in Preddvoru, v Ljubljani in na Dunaju.
Mirko Cuderman je vodil najvidnejše slovenske zbore, nekatere je tudi ustanovil: zbor ljubljanske stolnice, Consortium musicum, Komorni zbor RTV, Slovenski komorni zbor, Slovenski oktet. Z njimi je izvedel številne koncertne programe, veliko snemal ter posnetke s slovenskimi glasbenimi deli izdal na ploščah in zgoščenkah. Cudermanovo znanje je izjemno in ga je posredoval tudi študentom ljubljanske Akademije za glasbo. Urednik in scenarist portreta je Andrej Doblehar, režiser Marko Cafnik.

V javni razpravi sta dva predloga o ustanovitvi Demografskega sklada, s katerim naj bi dolgoročno rešili problem financiranja pokojninske blagajne. Vlada načrtuje na enem mestu združiti vse naložbe države in jih upravljati z enega mesta. Donose naložb pa nameniti pokojninski blagajni in drugim demografskim ukrepom. Dve pozicijski stranki, SD in SAB, predlagata svoj zakon o demografskih rezervah. Ali bo državi z ustanovitvijo Demografskega sklada uspelo rešiti dolgoročno financiranje pokojnin? Kako bodo po novem upravljali podjetja in zakaj Komisija za preprečevanje korupcije ob tem poudarja vprašanje korupcijskih tveganj? Zakaj Demografskemu skladu nasprotujejo v sindikatih? O dilemah novega demografskega sklada se bo Mojca Šetinc Pašek v oddaji Moje mnenje pogovarjala z ekonomistom Markom Pahorjem, poslancem Markom Pogačnikom, poznavalcem korporativnega upravljanja Gorazdom Podbevškom in direktorjem Direktorata za javno premoženje Aleksandrom Nagodetom.

Bližajo se predsedniške volitve in Rogerja obseda morebitna zmaga Obame, saj ga ima za sovražnika Američanov. Fox News sproži kampanjo za blatenje njegovega imena. Roger vrže oko na novinarko Gretchen Carlson. Za njegovo ljubico Laurie Luhn, ki jo je leta snemal med spolnim zadovoljevanjem v hotelski sobi, pa dolgoletno izkoriščanje postaja nevzdržno, zato si poišče zamenjavo in ga namerava zapustiti. Toda Rogerja Ailesa nihče ne zapusti … Ženi Beth kupi lokalno glasilo, ki postane konservativno trobilo, od Ruperta Murdocha pa pridobi popoln uredniški nadzor nad mrežo Fox News. V domačem ohajskem mestu Warren ima govor, v katerem prvič omeni, da je treba »Ameriko znova narediti veliko«.

Jakob Weidner Krese je odraščal v Nemčiji, njegov oče je bil Nemec, stari oče sodnik v Tretjem rajhu, drugi stari starši so bili partizani.

Jakob sodi v generacijo, ki si je začela zastavljati številna vprašanja. Kaj se je dogajalo med 2. svetovno vojno v Sloveniji? Je bil partizanom pomemben le upor proti okupatorju? So se borili tudi za spremembo družbenega sistema ali zgolj za boljše življenje? Slovenske stare starše je komajda poznal. Zato odgovore išče v pismih, ki sta si jih pisala stara starša, v njunih zapisanih spominih in v pogovorih njihovih sobork in soborcev, prijateljic in prijateljev.
A to je le del zgodbe. Zapisi, pripovedovanja dajejo čutiti odločnost v boju proti okupatorju, a tudi navdušenje, s katerim so gradili novo državo, inovatorko samoupravljanja, ki je postalo ponosna alternativa kapitalističnemu Zahodu, kjer je živel Jakobov oče. Pa vendar se je nekje zelo zalomilo. Zakaj, kdaj, kako? O tem se Jakob pogovarja s svojo mamo in s predstavnicami in predstavniki njene generacije. V filmu se srečujejo predstavniki dveh generacij: vsaka interpretira svojo zgodbo in zgodbo drugih. Njihove pripovedi so prepletene. In kar se zdi, da je skozi dve generaciji razpihala burja, živi dalje v tretji generaciji, ki postavlja vprašanja preteklemu času in jih poskuša umestiti v sedanjost.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov