Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 26. nov. 2020

TV Slovenija 2 • Čet, 26. nov.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Pred epidemijo novega koronavirusa, ki jo doživljamo letos, je naše kraje prizadelo kar nekaj večjih pojavov bolezni, ki so med prebivalstvom zahtevale velik davek.
V oddaji predstavimo tri največje in najbolj smrtonosne – kugo, kolero in špansko gripo.
Sredi 14. stoletja je po Evropi kosila smrtonosna epidemija kuge, do sedaj najbolj nalezljiva bolezen, ki je bila usodna za tretjino tedanjega prebivalstva, korenito pa je spremenila tudi tok evropske zgodovine...
Nihče ni bil varen pred njo - ne cerkveni dostojanstveniki, ne kralji in kraljice, ne meščani ne siromaki in ne otroci.
Učenjaki so za strašno epidemijo videli več razlogov: posebno postavitev planetov, pokvarjen zrak zaradi gnilobe, slabega in nezdravega vremena in stoječih voda; po drugih razlagah naj bi kugo s pomočjo hudiča širile čarovnice, najbolj pa se je uveljavila razlaga, da je bolezen šiba božja kot kazen in opomin, naj se ljudje spreobrnejo.
Danes kugo občasno zasledimo v Aziji, delih Afrike in Amerike, v Evropi pa ne več. Za zdravljenje uporabljajo antibiotike, obstaja pa tudi cepivo.

Kolera je zelo kužna infekcijska bolezen, pri kateri je vir okužbe ponavadi onesnažena voda in je v Evropo prišla iz Indije v prvi polovici 19. stoletja predvsem zaradi povečanja prometa in trgovskih stikov. Na Kranjsko so jo predvsem zanesle vojaške čete, ki so prehajale čez to ozemlje Sprva so za preprečevanje širjenja okužb še zapirali meje, vendar pa, ker se je to izkazalo za preveč radikalno zaščitno sredstvo, ki je bilo neučinkovito in drago, hkrati pa je uničevalno delovalo na lokalno gospodarstvo, so jih v Habsburški monarhiji v naslednjih epidemijah opustili.
Pandemija španske gripe, ki je ves svet prizadela v letih 1918–1920 in je zaradi nje umrlo skoraj 5 odstotkov prebivalstva – med 50 in 100 milijoni ljudi, v kolektivnem spominu živi kot ena od najhujših bolezni, ki so kadarkoli prizadele človeštvo.
V različnih sodobnih zapisih se pogosto pojavlja kot metafora za umiranje in za katastrofo, ki je zdesetkala človeško populacijo in ki je terjala več življenj kot prva svetovna vojna. Vendar pa lahko to v splošnem široko poznano pandemijo, presenetljivo, v zgodovinopisju označimo za »slona v sobi«, ki ga dolgo nihče ni opazil. S špansko gripo so se zgodovinarji po svetu resno začeli ukvarjati šele leta 1998.
Skozi oddajo nas vodi zgodovinarka dr. Katarina Keber, raziskovalka zgodovine socialne medicine z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU.
Scenaristka oddaje je Tatjana Markošek, režiser, Franc Arko.

Anže vstopi v puberteto. Njegov idol postane James Bond, simbol moškosti, poguma, moči... Hormoni se prebujajo in to ravno v času, ko se mora za teden dni zasilno v Anžetovo sobo vseliti Svetlana. Anže zaupa svojemu sošolcu Maxu, da ima novo bejbo. Vsi sošolci občudujejo Anžeta, ki si je našel starejšo, izkušeno punco. Svetlana je prijazna z Anžetom, kar pa si le ta narobe razlaga. Anže se zaljubi in živi v namišljeni pravljici, kjer kraljuje kot James Bond, Svetlana pa je njegova tajna ruska agentka. Stvar se zaplete, ko hočejo Svetlano odpeljati nazaj..., čemur se po robu odločno postavi mali 007 James Anže Bond.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. Četrtkovo jutro bo z vami preživel David Urankar, ki bo najprej s Sašom Šketo poskrbel za zdrav zajtrk. Pred zloglasnim črnim petkom vas bomo opozorili na nevarnost lažnih spletnih trgovin in lažnih dostav na dom ter na pasti neverjetnih popustov. Ob mednarodnem dnevu pomanjkanja železa bomo odstirali mite in resnice o tej bolezni. V Domači lekarni bomo z zeliščarko Moniko Mulej spoznavali baldrijan, v rubriki Te male živali pa akvarijske ribe. Ne spreglejte tudi prispevkov, ki jih pripravljajo naši koprski kolegi.

O Vladu Kreslinu lahko pišemo resne in manj resne študije, snemamo najrazličnejše oddaje ali dokumentarne filme, vendar nikoli ne bomo mogli docela zaobjeti njegovih karakternih posebnosti. Kreslin je namreč tako enkraten, da nam ga zavidajo celo Hrvati. Njegovo popotovanje iz rodne prekmurske grude v rock and roll in kasnejša umetniška vrnitev v toplino domačega ognjišča sta v slovenskem prostoru porodila svojstven fenomen v popularni glasbi, ki je segel tudi onkraj naših meja. Srce mladostnega upornika se je na neki točki namreč zmehčalo ter se oplemenitilo z vonjem po domači zemlji. Sad tega je muzika, odprta in na prepihu, dovzetna za vse novotarije, vendar istočasno zavezana koreninam. Vlado Kreslin nas je namreč v več kot polstoletni karieri prepričal, da gre za eno in isto pesem, ki jo pojemo na neprešteto načinov.

Najlepši utrinki iz 7 let oddaje Slovenski pozdrav. Odlomki iz Begunj na Gorenjskem med letoma 2013-2020. Voditelja Darja in Blaž, režiserja Marjan Kučej in Aljaž Bastič, urednik oddaje Andrej Hofer.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Kakšne so v času vsesplošne distance, krča mestnega turizma ter praznine, ki je nastala na področju industrije srečanj, priložnosti razvoja prostora, kjer je glavna turistična atrakcija Grad Snežnik? Zdi se, da sedaj svojo priložnost dobivajo odmaknjene destinacije. Karakterne pokrajine z ostrim podnebjem. Ena takšnih je celoten prostor Zelenega krasa, ki vse od - Snežnika, Javornikov, Pivških presihajočih jezer, Rakovega Škocjana, Cerkniškega jezera pa vse do Loške doline, Babnega polja in naprej proti Gorskemu kotarju - tvori največji strnjen gozdni masiv v Evropi. To je prostor izjemne biotske pestrosti, dom treh največjih evropskih zveri in ponekod tudi izjemno redko naseljen. Pridih divjine, mestoma surova intima in konec koncev tudi varnost, ki jo pokrajina izžareva, bodo v turizmu iskane vrednote - še vsaj do ponovnega zagona čezoceanskih trgov ter prihoda ameriških in azijskih gostov.
V oddaji vas čaka tudi reportaža iz destinacije Bohinj, kjer v tem času izpostavljajo pomen lesa. Les je lep tudi v turizmu. Iz Bohinja tako prihaja dober primer sodelovanja pohištvene industrije in turizma. Domači oblikovalci in izdelovalci so ustvarili pohištvo iz slovenskega lesa za opremo turističnih namestitev.
V oddaji pa še tekoča informacija - ta teden se je odvil prvi od šestih spletnih seminarjev Management akademije Slovenske turistične organizacije. Izpostavljena je bila krepitev managementa v turizmu za uravnotežen trajnostni razvoj. Nova normalnost od turističnega sektorja zahteva sveža znanja, zagotavljanje varnosti (tako gostom kot zaposlenim v turizmu), poudarjene higiene in povrnitev zaupanja gostov.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Tokrat se bomo v kvizu Joker izobraževali in zabavali v družbi Darka Dimca iz Domžal. Špediter na Brniku je v prostem času strasten kolesar. Že 27 let se udeležuje Maratona Franja, v svoji planinski knjižici pa je označil že 130 slovenskih dvatisočakov. Vlogo super jokerja je zaupal hčerki in mami treh otrok Manci Burnik.

V spremenjenem koledarju svetovnega pokala za letošnjo sezono, ki je zaradi pandemije precej drugačna, je to edina paralelna tekma. Še ena bo februarja na svetovnem prvenstvu. Lech/Zürs je torej edina priložnost za tekmovalni preizkus v tej disciplini, preden bodo na SP v njej prvič podelili medalje.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V tokratni Avtomobilnosti bomo pogledali, kako se z električnim avtomobilom odpravimo na daljšo pot, testirali bomo aplikacijo, ki nam kaže tudi omejitve hitrosti, zapeljali bomo Volkswagna ID3 in Hondo jazz ter se sprehodili čez mobilnostne novice tedna.

V četrtem kolu evropske lige se bomo pridružili nogometašem Napolija in Rijeke. Moštvi se bosta tokrat pomerili v Neaplju. Pred tremi tedni so Italijani na Rujevici zmagali z 2 : 1. Napoli se skupaj z Alkmaarjem in Realom Sociedadom bori za prvo mesto v skupini F, Rijeka je še brez točke. Ekipa Simona Rožmana bo v zadnjih treh kolih to na vsak način poskušala popraviti.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Stare in spoštljivo prenovljene hiše praviloma požanjejo veliko zanimanja, prav pa je, da se jim pri oživljanju posvetijo ljudje s pravo mero posluha in strasti do zgodb, ki jih pripoveduje njihova preteklost. Eno takšno smo našli v Ribčevem Lazu ob Bohinjskem jezeru. Mladi lastnik stanovanja v ljubljanski Šiški bivanje v enosobnem stanovanju primerja s počitniškim kampiranjem, pri katerem je vse, kar potrebuje, dosegljivo v nekaj korakih. Svoje predstave o udobnem domovanju na 30 kvadratnih metrih je lažje uresničil, saj je po poklicu arhitekt. Da bi nam bilo jadranje skozi življenje prijetnejše, se ljudje naučimo prilagajanja. Prilagajati se moramo tako okoliščinam kot ljudem in včasih tudi našim hišnim ljubljenčkom. Tako je tudi lastnica hiše v Celju svoje življenje in ureditev doma priredila sebi, svojim hobijem, druženju z najdražjimi – delno pa tudi svojemu pasjemu ljubljenčku.

Skupinski del evropske nogometne lige se preveša v drugo polovico. Nekatera moštva bodo že v tem četrtem kolu skupinskega dela potrdila uvrstitev v izločilne boje tekmovanja. V pregledu vseh 24 tekem večera bomo videli vse gole in druge zanimive trenutke z zelenic po Evropi.

Radio Beograd Digital je v Studiu 6 gostil koncert Big Banda RTS, v katerem je sodeloval znani slovenski glasbenik srbskega porekla, pevec in pianist Uroš Perić. Umetniški kritiki po vsem svetu se strinjajo, da je Uroš Perić najboljši interpret glasbe Raya Charlesa. Njegove nepozabne pesmi je tokrat izvedel ob spremstvu vokalne zasedbe "The Pearlettes".

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov