Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 6. dec. 2020

TV Slovenija 2 • Ned, 6. dec.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

«Globlje v resnico, globlje v vero in globlje v predanost!« To je bilo vodilo letošnje ženske konference. Že devetnajstič zapovrstjo so jo pripravile članice krščanskih evangelijskih cerkva in skupnosti. Letos so se srečale preko spleta.
Brez požrtvovalnih prostovoljcev Karitas ne bi mogla opravljati svojega poslanstva. Tako je tudi v župniji Videm-Dobrepolje, kjer gospa Marta Šuštar že 28 let skrbi, da v stiski nihče ne ostane sam.
Zanimanje za predkrščansko izročilo naših prednikov doživlja pravi preporod. O izročilu staroverstva na Slovenskem smo se pogovarjali z dr. Gregorjem Lesjakom, sociologom religije, ki tudi sam raziskuje to področje.

Nošenje mask, higiena rok, upoštevanje medsebojne razdalje in izogibanje nakupovalnim središčem, kadar obisk ni nujen, so minimalni koraki solidarnosti, ki jih lahko vsak napravi za družbo in ranljive skupine ob slabšanju zdravstvenih razmer v Sloveniji, opozarja stroka. Ob tem pa se porajajo številna vprašanja v zvezi z novim koronavirusom in ukrepi za zajezitev okužbe. Nanje bomo odgovarjali v novi kontaktni oddaji Premagajmo covid 19. Vprašanja nam lahko pošljete na e-naslov korona@rtvslo.si.

Najboljše slovenske tamburaške skupine in orkestri so zaigrali na odru dvorane Upravno-kulturnega središča Mokronog. V oddaji se predstavljata Tamburaški orkester Šmartno in Tamburaški orkester KUD Majšperk.

Evgenio kupi Anžetu žogo, ta pa bolj vajen računalnika, kot gibalnih veščin sosedu razbije okno. Toni, ki ima ogromno dela z vračilom dolga Štefu, se mora sedaj ukvarjati še s popravilom okna. Potem pa se zgodi naključje. Sosedu razbije okno še njegov sin in sosed ponudi nekaj denarja, če Toni popravi še to okno, ko se je že lotil dela. Toni zavoha nov biznis...

Betka si zaželi dragega dopusta v tujini. Toni, ki je do vratu v dolgovih, jo prepričuje, da so dolga potovanja nevarna za žensko, ki je rizično noseča. Še bolj ga stisne v žepu, ko tudi Blažka napove, da si želi dragega potovanja. Johnny k Ovnovim pripelje zdravnika, bolje rečeno živinozdravnika, ki Betko s strokovnimi nasveti prepriča o nevarnostih prekomorskih potovanj. Prestrašena Betka se odloči, da bi mogoče raje odpotovali na Hrvaško. Ker Toni nima denarja niti za Hrvaško, si poišče priložnostno delo zase in za oba otroka. Obleči se morajo v ljudi sendviče in prodajati pristne slovenske hot-doge s kranjskimi klobasami. Na koncu Toniju namesto z denarjem plačajo s sendviči. Betka pa še vedno sanja o dragem dopustu. Zdaj Johnny pomaga Toniju s predavateljem Čehom, ki družino inštruira, kako preživeti dopust na Hrvaškem skoraj čisto brez denarja. Toni se domačim izgovori, da jim je priskrbel tak tečaj zato, da ne bi Hrvate užalili s svojim nesramno visokim standardom. Tonijevo stisko dokončno zaplete Štef, ki hoče kot vedno obrok za plačilo dolga. Ker je Toni spet brez denarja, bo moral Štefu odplačati del dolga z delom. Ustraši se, da sedaj z družino niti doma ne bo mogel preživeti nekaj brezskrbnih dni. Izkaže pa se, da je delo, ki ga je Štef ponudil Toniju tako, da lahko v njem sodeluje vsa družina. Še več, z malo domišljije, ki je Toniju ne manjka, Štefovo delo celo zadiši po dopustu in križarjenju. Štef je namreč kupil splav na Ljubljanici. Na njem bo plula in delala vsa družina, vključno s kapitanom Evgenom.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti se bomo sprehodili skozi začetke elektromobilnosti in si pogledali česa smo se naučili, testirali bomo Citroena C5 in Cupro formentor ter se sprehodili čez mobilnostne novice tedna.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove. Kaj bi izbrali zase, če vam dam na izbiro samostojno družinsko hišo, ali pa sodobno in prostorno duplex stanovanje z veliko komforta? Družina, ki smo jo obiskali blizu Braslovč je izvedla tako zamenjavo. Naslednji dom smo našli na instagramu in to bo tretji iz serije zanimivih projektov, ki so opazni na družbenih omrežjih. Nekomu je padla sekira v med, bi lahko bil preuranjen komentar, ko človek sliši naslednjo zgodbo. Ampak tak komentar bi bil čisto neustrezen in nepravičen, kajti do tako domiselne in šarmantne prenovljene babičine hiše, kot jo bomo videli vodi vse prej kot lahka pot. Obiskali smo legendarnega športnika, smučarskega tekača Iva Čarmana, ki mu je leta 1984 v Sarajevu pripadla čast nosilca olimpijske plamenice. Še danes jo ima doma, na častnem mestu. A mi nismo mogli prezreti vsega truda, ki sta ga z ženo Valerijo vložila v temeljito obnovo stare hiše. Zanjo sta se na vrat na nos odločila, ko je v kopalnici počila cev - in jo izpeljala v pičlih treh mesecih.

Slovensko plavanje letos zaznamuje 100-letnico. V tem obdobju so slovenski plavalci osvojili 100 medalj: na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih v 50- in 25-metrskih bazenih. Vrh pomeni olimpijska medalja Sare Isaković v Pekingu 2008 na 200 prosto. Največ medalj, kar 33, je zbral Peter Mankoč. Slovenski plavalci so v evropskem in svetovnem vrhu praktično na vsakem velikem tekmovanju. Spomine na svoje največje uspehe in dosežke so strnili v tem športnem filmu.

1986 – Mehika si je pravkar opomogla po uničujočem potresu, toda država je pripravila odličen turnir za svetovno nogometno prvenstvo. Argentina je po navdihu Diega Armanda Maradone upravičila vlogo favorita. Epski četrtfinale z Anglijo je prinesel enega najbolj spornih Maradonovih in nogometnih golov v zgodovini. Zahodna Nemčija je zmagovala do finala, v katerem pa jo je pričakala in ustavila Argentina. Nepozabni trenutki enega najboljših nogometašev vseh časov.

Triglav je skupaj z Aljaževim stolpom za Slovence ikonični in nenadomestljiv simbol naše domovine, ki ga imamo tudi v nacionalni zastavi.

Zaradi kulturnih, krajinskih, zgodovinskih in drugih izjemnih lastnosti ima Triglav poseben pomen za Republiko Slovenijo. Slovenska država je 5. oktobra 1999 razglasila Aljažev stolp za kulturni spomenik državnega pomena in ga 4. novembra 1999 podržavila. Ideja Jakoba Aljaža, da valjasta kovinska stavba z zastavico na vrhu predstavlja mejnik, ki označuje slovensko lastnino vrha slovenske gore, se je dokončno udejanjila.
Kdo, kako in zakaj ga je postavil, kako so skrbeli zanj, kakšna je njegova zgodovina in kakšen njegov pomen? Kaj nam Slovencem predstavlja danes? In kaj naj naredimo za njegovo ohranitev? S temi vprašanji se ukvarja dokumentarni film med spremljanjem ekipe konservatorjev restavratorjev, ki naredijo načrt, po katerem bodo naredili rekonstrukcijo Aljaževega stolpa na isti način in iz enakih kosov pločevine, kot je to storila ekipa Jakoba Aljaža pred več kot sto leti. Da bi bilo vse še bolj pristno, odprava sestavne dele stolpa iz pločevine odnese in sestavi ob originalu na samem vrhu Triglava.
Aljažev stolp dopolnjuje simbolno sporočilo Triglava, ki predstavlja naš ponos, najvišjo goro, očaka, ki bdi nas Slovenijo. Stolp pa predstavlja namreč tistega, ki stoji na Triglavu in nam govori: »Tukaj smo mi gospodar, od tu se ne premaknemo niti za ped, to je naša slovenska duša«.

V 16. kolu državnega nogometnega prvenstva Celje gosti Olimpijo. Na celjskem stadionu se bosta moštvi srečali prvikrat po julijski tekmi, po kateri so si gostitelji z remijem 2 : 2 priigrali prvi naslov državnih prvakov. Celjani še vedno iščejo formo iz prejšnje sezone, Olimpija pa je s številnimi okrepitvami nevarnejša kot julija. V Stožicah so Ljubljančani na prvem srečanju teh dveh moštev v tej sezoni zmagali z 1 : 0.

Spremljali bomo zadnjo tekmo smučarskih skakalcev pred prvim vrhuncem sezone – svetovnim prvenstvom v poletih v Planici. Šestič se skakalci merijo v Nižnem Tagilu. Slovenska reprezentanca bo nastopila v najmočnejši postavi. Velikost skakalnice je 134 metrov. Najboljši v boju za zmago bodo morali morda celo preskočiti 140 metrov.

Evropsko prvenstvo v rokometu za ženske bo od 3. do 20. decembra gostila Danska. Po prvotnem načrtu bi del prvenstva odigrali tudi na Norveškem, pa se je ta organizaciji zaradi pandemije odpovedala. Slovenija bo nastopala v skupini A skupaj z gostiteljico Dansko, Francijo in Črno goro. Za napredovanje iz skupine, kar je osnovni cilj naše reprezentance, je treba osvojiti najmanj tretje mesto. V prenosih na TV Slovenija boste lahko videli, ali bo to nekoliko spremenjeni ekipi selektorja Uroša Bregarja tudi uspelo.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

6. Severna Amerika
Na nobeni drugi celini vremenski pojavi niso tako skrajni kot v Severni Ameriki. Po prerijah divjajo tornadi, hladen zrak z Arktike prodre vse do tropskih močvirij. Na Floridi se lamantini pred mrazom zatečejo k toplim vrelcem, v potokih Tennesseeja ribji samci gradijo prave podvodne piramide, da si najdejo družico. V poletnih nočeh gozdove razsvetljujejo kresnice, severni medvedi pa s skal v Hudsonovem zalivu lovijo kite.

SEVEN WORLDS, ONE PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija, ZDA / 2019 / Režija: Fredi Devas, Emma Napper, Chadden Hunter, Giles Badger

Dokumentarni film prikazuje poklicno pot in osebno zgodbo Are Malikiana, virtuoznega libanonskega violinista armenskih korenin. Glasba mu je rešila življenje, pravi, ko je pobegnil pred vojno. Bejrut je moral zapustiti star komaj 14 let. Od takrat živi nomadsko življenje in navdihujočo glasbo prinaša na vse konce sveta. Zanj so značilni zelo energični nastopi. Z neverjetno lahkoto se sprehaja med Bachom in Led Zeppelini. V svojo glasbo dodaja odtenke španskega flamenka, argentinskega tanga, tradicionalne judovske in romske glasbe. Ustvaril je že 40 albumov.

ARA MALIKIAN, A LIFE AMONG THE STRINGS / Španija / 2019 / Režija: Nata Moreno

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Bernarda in Jože bosta z odličnimi gosti ogrela prvo decembrsko nedeljsko popoldne. Obišče nas raper Rok Terkaj in mlad bratovski duet BQL. Komentatorja družbe in družbenih situacij sta tokrat komik Gašper Bergant in pevka Nika Zorjan. Poljubi me za božič je Nikina nova glasbena novost, ki nam jo predstavlja, BQL pa pesem z naslovom Budala. Presenečenje te nedelje je pozdrav mladega čarodeja Magic Aleksandra, ki se vrača pred ekrane, zabavno pa bo tudi ob rubrikah Izziv: rapanje in Modrostniki.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanina gostja je Asya Širovnik, ki je živela na različnih koncih sveta, od koder prinaša različna znanja o samospoznavanju, ki jih bo z nami delila v večernem pogovoru. Z Zvezdano se bosta spraševali, kaj je v resnici znotraj našega uma in na kakšne načine to vpliva na naše življenje? Katerih delov sebe se v resnici ne zavedamo? Kdo ustvarja mojo realnost?

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Infokanal je namenjen sledenju novic iz sveta gospodarstva, politike, športa, kulture, zabave, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Poleg najbolj svežih novic s spletne strani www.rtvslo.si pa lahko spremljate videospote slovenski in tujih glasbenih izvajalcev. Infokanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov