Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Torek, 23. feb. 2021

TV Slovenija 2 • Tor, 23. feb.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V torkovi oddaji Dobro jutro bo dr. Damijana Žišt najprej izpostavila nekaj odmevnejših sodnih obravnav. V prometnih minutah, ki jih pripravljamo skupaj z Agencijo za varnost prometa, bomo govorili o vožnji po prometnih pasovih na avtocesti. Vrtni nasveti z Ljubico Mlinar bodo v znamenju spomladanskih čebulic in zvončkov, športne minute pa v znamenju svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah. Z nami bodo tudi naši koprski in mariborski kolegi.

Tokrat smo se v Slovenskem magazinu posvetili enemu največjih naravnih bogastev, ki nas obdaja na vsakem koraku – lesu. Kako pomemben je za vse nas, za naše življenje in okolje, ki nas obdaja, vsako leto prikaže zelo obiskana prireditev Čar lesa.
Les je pomembno zaznamoval in spremenil tudi življenjsko pot oblikovalca in izdelovalca unikatnega pohištva Jana Miheliča, ki ga bolj kot nov les privlačijo kosi starega in že odsluženega lesa.
Clicques so izvirne in barvite majhne lesene skulpture ustvarjalcev Žive Voga in Saša Rojaka. Obenem so dekorativne igrače in igrive dekoracije za dom.
Tudi Aleš Erman je zapisal svoje življenje lesu. Izdelovalec vrhunskih unikatnih glasbil, izdelanih povsem ročno pri svojem delu uporablja le najboljši visokokakovostni les.
Kitare pa si iz lesa sam izdeluje tudi študent slikarstva ljubljanske Likovne akademije Samo Pivač, ki pod umetniškim imenom Samuel Blues navdušuje z avtorsko glasbo.

Že dolgo nismo dobili v branje romana, ki bi tako sugestivno povezal živalski in človeški svet, kot je to storil Borut Kraševec s svojim romanesknim prvencem Agni. V njem se osredotoča na nagonskost, prvinskost pri živalih in ljudeh. Avtor spretno razvršča motive, ki se ponavljajo in med seboj pomensko oplajajo, z izbranimi metaforami, simboli in izbrušenim jezikom pa ustvarja umetniški tekst. Roman Mojstrovina Ane Schnabl se dogaja v Ljubljani na sredini osemdesetih let minulega stoletja, ko so se napovedovale prelomne družbene spremembe. Na družbenem ozadju pa pisateljico zanima predvsem ljubezenska zgodba. S slogovno suverenostjo in sproščenostjo hkrati je ustvarila imeniten roman o človeških značajih in naravi ljubezni. Sarival Sosič je poimenoval svoj tretji roman Sin in sin. V središči pripovedi sta brata, ki želita z glasbo osmišljati svet. Roman je poklon umetnosti, njegova družbeno-kritična ost pa izpostavlja odsotnost medsebojnega razumevanja in sprejemanje drugega, drugačnega v sodobnem svetu.
Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserki: Magda Lapajne in Petra Hauc

Dokumentarni portret o Fani Okič, nenavadni in neumorni raziskovalki kultur naše davne in pradavne preteklosti.

Pisateljica v svojih knjigah pripoveduje o starodavnih kulturah in izročilih ter razmišljanjih o človekovem poslanstvu na Zemlji, medčloveških odnosih, človekovem odnosu do okolja in življenja nasploh. Njene misli so klene, prodorne, razločne in na povsem svojstven način kritične do prevladujočih paradigm sodobnega sveta. Njen neizčrpni vir so predniki, njihova vedenja, vpeta v danes še vedno nedoumljive in nedokazane kozmične zakone časa, prostora, človeka in energij. Hodi po samotnih poteh, a nagovarja vsakogar, ki ga mikajo drugačni pogledi na naše dogovorjene resnice in interpretacije resničnosti. Predava in daje intervjuje. Imajo jo za kulturno antropologinjo. Tisti, ki jo srečajo v živo, pa ne morejo skriti svojega začudenja. Kdor jo pobliže spozna, ve, da ima opraviti s samostojnim človekom brez dlake na jeziku in z veliko žlico hvaležnosti za življenje z veliko začetnico. Dokumentarni film je nastal po scenariju Sonje Dular in v režiji Eme Kugler.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. Letošnjo zimo in pomlad bomo s strokovnjaki različnih področji iskali odgovore na izzive sodobne osebne multimodalnostne mobilnosti v pretežno urbanih okoljih, se z avtom popeljali v lepe spomine in čase, ko smo se znali odpeljati po lepih lokalnih cestah do tudi Googlu skritih domačih naravnih kotičkov. Pogledali bomo v prihodnost slovenske vozniške umetne inteligence, nadaljevali z našimi preventivnimi pobudami, testirali bomo nove zanimive avtomobile, govorili s tistimi, ki so jih zasnovali, izdelali, in tistimi, ki jih morajo prodati. S pomladjo pa prihaja pred gledalce TV Slovenija in bralce spletnega portala rtvslo.si, še nekaj prav posebnih vsebin in novosti, ki pa naj za zdaj ostanejo še presenečenje.

Tresla se je gora, a karavana gre naprej, Kaj dogaja pa še vedno laja. Razkrivamo, zakaj je padla nezaupnica, kako je bilo na zaslišanju kandidata za novega zdravstvenega ministra in zakaj Franca Breznika po novem kličemo avion. Novi politični besednjak bo analiziral magister Baltić. V nadaljevanju pa se bomo odpravili v šoping in prisluhnili težavam Tečne stranke. V goste prihaja pisec uspešnic Tadej Golob, na Mali terasi pa malo rock'n'rola z Janezom.

Kviz Joker predstavlja enega tekmovalca v bitki z 12 vprašanji in zagotavlja napeto igro vzponov in padcev. Voditelj kviza je Mario Galunič.
Z izzivom, ki ga ponuja kviz Joker, se bo tokrat spoprijela Lara Jerkovič Iz Hrastnika. Študentka 2. letnika magisterija na AGRFT se v magistrski nalogi ukvarja z govorom Tilna Artača med njegovimi imitacijami. Njen hobi sta gledališka igra in režija. Obožuje pa tudi sestavljanke oz. puzzle, pa tudi druge družabne igre, ki jih igra s svojim super jokerjem, partnerjem Andrejem Slapnikom.

Gostja oddaje Intervju bo Mary Wilson, ameriška pevka, soustanoviteljica legendarne in po vseh teh letih še vedno ene od najuspešnejših ženskih glasbenih zasedb vseh časov The Supremes. Mary Wilson je tudi avtorica knjižnih uspešnic in nekdanja ameriška kulturna ambasadorka. Z gostjo se bo pogovarjala Ksenija Horvat.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Demokratična republika Kongo je ena najrevnejših držav na svetu, a ima tudi precej bogatašev. Kar 70 odstotkov prebivalcev se preživlja z manj kot dolarjem na dan, medtem ko jih je 6 odstotkov milijonarjev. Podjetniki, umetniki, nekdanji vodje upornikov so se v zmedi Kinšase dobro znašli in živijo v varnih in razkošnih predelih glavnega mesta. Drugod pa morajo za golo preživetje v globokih rudniških rovih celo otroci kopati koltan.

CONGO: MILLIONAIRES OF CHAOS / Francija / 2019 / Režija: Guillaume Dumant

Drama, ki so jo navdihnili resnični dogodki. Praga, leto 1945, takoj po drugi svetovni vojni. Češki piloti, ki so se bojevali na strani britanskega RAF-a, se sedaj vračajo v domovino, ki so jo osvobodili Rusi. Med piloti je tudi Emil Malik, ki se vrača k svoji družini, k lepi, čutni ženi in dvema otrokoma, in računa na lepo življenje, potem ko je preživel grozote vojne kot pilot bojnega letala. Toda pod površjem zmagoslavja in junaških občutkov mladih pilotov, ki v novi družbi in novi ureditvi čakajo na prestižne službe v letalstvu, se vzpostavljajo novi nadzorni mehanizmi, ki jih snujejo ruski zmagovalci. V Pragi je prisoten ruski NKVD, ki ima z Malikom in še nekaterimi češkimi piloti iz RAF-a neporavnane račune. Malik je bil pilot najvišjega ranga in je na svojih misijah letel s Churchillom, Montgomeryjem in drugimi najvišjimi poveljniki v drugi svetovni vojni. Pridobil si je neprecenljive izkušnje in tudi vedenje, zaradi katerega je postal zanimiv, pravzaprav nepogrešljiv za NKVD. Toda Malik sedaj noče imeti nič z NKVD-jem, hoče se posvetiti svoji družini in ženi Karli, ki se je od njega oddaljila, saj tudi po vojni niso ponehale govorice, da je bil ženskar in jo je varal z ženami svojih tovarišev pilotov. Karla je morala med vojno kot žena sovražnega vojaka preživeti tri leta v taborišču Svatoborice, ločena od svojih otrok, ki jih je za tisti čas prevzela njena sestra. V petih letih, kar sta bila z možem ločena, so se med njima nagrmadili nezaupanje, strah, leta in grozljive vojne izkušnje. Ko se spet srečata, nista več ista človeka kot pred vojno …

A PILOT TALE / BALADA O PILOTOVI / ČEŠKA / 2018 / TV
Režija: Ján Sebechlebský / Scenarij: Ján Sebechlebský, Jirí Stránský / po istoimenskem romanu Jiríja Stránskýga / Igrajo: David Svehlík, Lucie Zácková, Antonie Formanová, Sebastian Pöthe, Petra Spalková, Vladimír Javorský, Mikulás Zelenka, Alois Tichý, Helena Dvoráková, Gabriela Marcinková, Peter Kocis, Jan Hájek, Jirí Dvorák, Petr Stach, Dana Marková, Petr Kroutil, Jana Pidrmanová, Jirí Racek, Hana Baronová …

Zakaj Albanci, Črnogorci, Bošnjaki, Hrvati, Makedonci in Srbi zahtevajo, da bi se aprila na popisu prebivalstva izrekli o svoji narodni pripadnosti? Kdo lahko zakonito zbira podatke o narodnostni pripadnosti? Da Slovenija nima ustreznih statističnih podatkov o etničnih skupnostih, je vlado pred tremi leti opozoril posebni poročevalec Združenih narodov. Zakaj sploh država potrebuje te podatke? O manjšinah in Sloveniji kot večkulturni družbi smo se pogovarjali z mednarodno strokovnjakinjo za varstvo narodnih manjšin in predavateljico na FDV-ju dr. Petro Roter.

Nogometaši Olimpije so z novim trenerjem Goranom Stankovićem odlično začeli spomladanski del in že po dveh kolih skočili na prvo mesto prvoligaške lestvice. V 22. kolu se k Aluminiju. Kidričani so dvakrat remizirali, vzeli točko tudi Mariboru in s tem Ljubljančanom pomagali na prvo mesto. Jim ga bodo tokrat morda odvzeli? Položaj na lestvici ne govori temu v prid, a Aluminij je predvsem na domačem igrišču vedno nevaren.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov