Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 9. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 9. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

S težavami, ki jih prinaša preobremenjenost in zasvojenost z digitalnimi tehnologijami, še posebej v času epidemije, se ukvarjajo v Logoutu, centru za pomoč pri čezmerni rabi interneta. Zaradi digitalne preobremenjenosti vse pogosteje govorimo tudi o pravici do odklopa. O vlogi religije v visoko tehnološki družbi ter vprašanjih smisla in skupnosti pa bo spregovoril sociolog dr. Igor Škamperle.

Konec lanskega leta je Evropska centralna banka (ECB) napovedala, da bo pospešila razvoj digitalnega evra, ki naj bi ga Evropejci dobili do leta 2025. Digitalni evro je zamišljen kot elektronski denar Evropske centralne banke, namenjen pa naj bi bil najširši javnosti, zlasti za manjša plačila, in predvidoma brez posredovanja bank ali ponudnikov kartičnih storitev. Dokončno odločitev o uvedbi digitalnega evra, s katero se odziva na velike tehnološke spremembe in izzive, ki jih prinašajo tako kriptovalute, kot tudi razmah storitev finančnih tehnoloških podjetij, bo ECB sprejela julija.

Les je odličen naravni material. Njegova slabost pa je, da se pod vplivom temperature in vlage razteza in krči. To njegovo slabost lahko premagamo tako, da mu dodamo neki drug material. Če mu dodamo polimer, bo postal stabilen, trdnejši in obstojnejši! In tako bo postal kompozitni material.
Eden prvih kompozitnih materialov je bilo blato pomešamo s slamo, ki je omogočalo trdnješe in obstojnejše gradnje. Danes pa poznamo celo vrsto kompozitnih materialov, ki imajo neverjetne lastnosti. So lahki, trdni, močni, elastični. Zato so iz modernih kompozitnih materialov narejeni balistični ščiti, športna oprema, deli gospodinjskih aparatov, avtomobilov, jadrnic, letal. Kompozitni material pa je tudi pametno steklo.

08:10
Glasbena matineja

Spremljali boste lahko posnetek koncerta, na katerem je zvenela veličastna Simfonija št. 2 v c-molu za sopran, alt, zbor in orkester 'Vstajenje' Gustava Mahlerja. Izvedli so jo Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani, APZ Tone Tomšič in dirigent Anton Nanut. Solistki Rebeka Radovan in Katerina Roussou.

Uživali boste lahko v televizijski vizualizaciji violončelista Bernarda Brizanija in pianistke Maje Gombač. Glasbenika sta dobitnika številnih prvih nagrad, lepoto in virtuoznost svojega muziciranja pa bosta predstavila z glasbo skladateljev Bacha, Saint Saënsa, Schumanna in Popperja. Režija Aleksander Šmuc, urednik oddaje Daniel Celarec.

Kako bi Rajcu pripravili presenečenje za rojstni dan, se sprašujejo Vrtičkarji, čeprav je dejstvo, da se je Rajc ob tej priliki in prav na ta dan umaknil v samoto. Melanholija in brezvoljnost ga prevevata, ko dela obračun svojega življenja v preteklem letu. Za razliko od ostalih Vrtičkarjev, ki živahno snujejo velepresenečenje: kaj vse se lahko skrije v »moško« torto bomo videli čisto na koncu večera.

Kako lahko sodišče nič hudega slutečemu človeku zaplete življenje, pa čeprav ne nujno v negativnem smislu?! Zakaj se Rajc ubada s prometom na letališčih, Polkovnik z varnostjo in zaščito, Arhitekt pa brska po spominu na svojo diplomsko nalogo? Ali so barjanski avioni podvrsta v aviaciji? Ali ima zemeljska stevardesa licenco za letanje? Ob vsem tem pa Zdravko pripravlja življenjski foto projekt: očka Zdravko za otročka.

Kako bo Miha zamenjal olje v avtu? Bo Polona odpotovala na Sejšele ali Maldive? Kaj se je zgodilo s Pupo? Tone je zelo zaskrbljen, vest o Pupini smrti zakroži med vrtičkarji…V spomin jim je ostalo njeno, iz morilčevih krempljev rešeno kolo. Polkovnika obišče avtoriteta iz nekdanjega aktivnega vojaškega življenja. In Polkovnik mora spoznati, da tudi avtoritete danes niso več to, kar so bile.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Najprej je tu zgodba para, ki je delo od doma dodobra spoznal in osvojil še preden je to v minulem letu postalo nova normalnost. V vasici Lobček na Dolenjskem živita in delata oblikovalka ter krajinski arhitekt, ki lahko svoje stranke povabita v čisto drugačno pisarno, polno zelenega življenja in barvitih navdihov. Kraj, kamor človek ne gre delat, ampak z užitkom ustvarjat.
Kaj pa delovni prostoru, kamor hodimo v službo - kolliko so prijazni, udobni, spodbudni in kakšna sporočila dajejo tako zaposlenim kot zunanjim obiskovalcem? V vasici na Dolenjskem stoji tovarna, v kateri nastajajo dovršena stikala in vtičnice. Stavba je potrebovala razširitev. Prizidek tovarniškemu objektu se na prvi pogled zdi odlična iztočnica za nezanimivo arhitekturo. Arhitekti pa so k problemu pristopili s svežim pogledom in idejo, ki je bila celo odlikovana z nagrado Prešernovega sklada.
Kadar se ekipa oddaje Ambienti odpravi prek državne meje, je to povezano s Slovenci. Tako je bilo tudi tokrat, ko smo si ogledali prenovljeno stanovanje v 120 let stari stavbi v Trstu. Lastnica, sicer arhitektka, ki se v zadnjem času vse bolj posveča notranji opremi, mu je vtisnila zelo poseben in oseben pečat.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Obiskali smo novo odprte rove rudnika Sitarjevec, ki velja za glavno turistično atrakcijo Litije. Nove goste bodo privabljali tudi s pomočjo ravno zaključenega projekta s hrvaškim Labinom, v sklopu katerega se povezujejo mesta z rudarsko preteklostjo.
V fokusu pa so tudi nove investicije na Bledu - tak primer je kolesarski glamping Ribno, ki bo edini tovrstni objekt v Sloveniji. Bled se na prihajajočo sezono pripravlja z novo kampanjo, v kateri sodelujejo tudi blejski športniki. Podatki s terena namreč kažejo na velik porast zanimanja za aktivnosti v naravi s strani gostov.

Konec tedna se v Ivrei v Italiji začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Lani so bili slovenski tekmovalci in tekmovalke zelo uspešni, saj so osvojili šest kolajn, od tega dve zlati. Poleg evropskega prvenstva sta bili le še dve tekmi za svetovni pokal, na tekmovanju v Italiji pa bodo mnoge reprezentance izbrale potnike za olimpijske igre.
V nedeljo bodo nastopili v kanuju. Benjamin Savšek, ki se z Luko Božičem bori za nastop v Tokiu, je lani postal evropski prvak, Božič pa je bil četrti.
Med dekleti je bila lani najboljša Čehinja Satkova, Hočevarjeva je bila osma. Kandidatki za olimpijski nastop sta Hočevarjeva in Kozorogova.

Konec tedna se v Ivrei v Italiji začenja evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Lani so bili slovenski tekmovalci in tekmovalke zelo uspešni, saj so osvojili šest kolajn, od tega dve zlati. Poleg evropskega prvenstva sta bili le še dve tekmi za svetovni pokal, na tekmovanju v Italiji pa bodo mnoge reprezentance izbrale potnike za olimpijske igre.
V nedeljo bodo nastopili v kanuju. Benjamin Savšek, ki se z Luko Božičem bori za nastop v Tokiu, je lani postal evropski prvak, Božič pa je bil četrti.
Med dekleti je bila lani najboljša Čehinja Satkova, Hočevarjeva je bila osma. Kandidatki za olimpijski nastop sta Hočevarjeva in Kozorogova.

Druga oddaja Slovensko olimpijsko stoletje obravnava obdobje po drugi svetovni vojni. Podrobneje boste, tudi skozi pripovedi slovenskih športnikov, spoznali igre leta 1948, 1952 in 1956.

Nogometaši Olimpije in Maribora se bodo v tej sezoni pomerili že četrtič. Ljubljančani bodo večni derbi, ki bo v Stožicah, začeli na prvem mestu na lestvici, Mariborčani napadajo z drugega. Za Štajerce šteje le zmaga, saj bi z njo boj za naslov državnega prvaka postal povsem odprt. Če zmaga Olimpija, bo prvenstvo bolj ali manj odločeno.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Tudi letos slavimo Dan Evrope z enourno zabavno oddajo, ki nam bo sproščeno in iz zornega kota Mojce Mavec približala evropsko prestolnico, njene prebivalce in načrte za bodočnost, ter z zanimivimi studijskimi glasbenimi nastopi predstavila evropske filmske skladbe v drugačni preobleki Matije Krečiča. Skladbe bodo izvajala znana slovenska imena, kot so Matevž Šalehar – Hamo, Lara Love, JAMirko, Aleksandra Ilijevski, Ana Bezjak, Aco Biščević, Metod Banko, Neža Vasle, Momento Cigano in Simfonični orkester RTV Slovenija.

Program povezuje Bernarda Žarn.

Režija: Matej Filipčič, Tina Novak

Osmega maja 2020 je človeštvo zaznamovalo 75. obletnico konca druge svetovne vojne v Evropi. Dokumentarni film prinaša digitalizirane in obarvane originalne arhivske posnetke zadnjih sedmih dni vojne v Evropi, prav tako zadnje ure pred razglasitvijo in seveda samo objavo zmage nad nacizmom in fašizmom. V filmu so zbrani posnetki iz Pariza, Londona, New Yorka, pa tudi s podeželja in celo z ozemelj, ki so bila takrat še okupirana, ter avdio pričevanja in sveže interpretacije razmišljanja ljudi, ki so vse te prelomne dogodke doživeli na lastni koži.

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Vikend paket dvojni praznični dan proslavlja z glasbenimi gosti. Jože k omizju vabi izjemno pevko Alenko Godec, po videopovezavi pa se jima pridruži legenda slovenske glasbe in kantavtor Tomaž Domicelj. Damjana Golavšek in Simona Vodopivec zasedata zeleno sedežno garnituro pri Bernardi, skupaj pa tri Dinamitke predstavljajo pesem Evropa, s katero pozdravljajo skorajšnje predsedovanje Slovenije Evropski uniji ter 30. obletnico samostojnosti. Bližajočemu jubileju države se je smelo in v rokerskem slogu poklonil Aleš Klinar: s prijatelji, skoraj sto glasbeniki in pevci, ki so si nadeli ime Slo Band Aid, je ponovno posnel uspešnico Samo milijon. K Bernardi prihaja na rokerski klepet, ob katerem predstavlja spot te ponarodele pesmi. Po dolgem času glasbeni oder oddaje gosti zasedbo Flirrt, ki je preoblekla in posodobila uspešnico Romeo in Julija. Iz Magičnega studia se javlja Magic Aleksander in tudi tokrat nas objame Srčna novica.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V sobotnem večeru se Zvezdana s psihoterapevtko realitetne terapije Mirjano Palčič Bubnič sprašuje, zakaj je od vseh medčloveških odnosov najtežje doseči dolgoleten srečen zakonski odnos? Kaj je tisto, kar po poroki začne zmanjševati naklonjenost do partnerja? Ponovili bomo tudi že znano življenjsko lekcijo: ne glede na to, v kakšnem stanju je odnos, spremenimo lahko le sebe!

Po tedenskem premoru se ekipa oddaje Kaj dogaja? vrača z dvojno dozo svežih novic.
Izvedeli bomo, kakšna je nova cepilna strategija, kako Zdravko Počivalšek šteje in kje je živel karantanski panter. Magister Baltić se bo posvetil fenomenu stolčkanja, naša ekipa pa bo spremljala turiste, ki potujejo na Hrvaško brez testov in potrdil. V Of d rekord o novih televizijskih shemah, na Mali Terasi pa so se zbrali glasbeniki v Slovenskem Frend Aidu. Naša gostja bo odštekana režiserka, pevka in umetnica Katarina Rešek - Kukla.

Nogometaši Olimpije in Maribora se bodo v tej sezoni pomerili že četrtič. Ljubljančani bodo večni derbi, ki bo v Stožicah, začeli na prvem mestu na lestvici, Mariborčani napadajo z drugega. Za Štajerce šteje le zmaga, saj bi z njo boj za naslov državnega prvaka postal povsem odprt. Če zmaga Olimpija, bo prvenstvo bolj ali manj odločeno.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov