Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 29. maj. 2021

TV Slovenija 2 • Sob, 29. maj.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Mozaični izbor najboljših svetovalnih, zabavnih in informativnih vsebin iz oddaje Dobro jutro.
Boljše od Dobrega jutra je - Najboljše jutro!
Vsak teden premišljeno izberemo najbolj atraktivne in odmevne rubrike iz dnevne oddaje Dobro jutro. Sobotno jutro je Najboljše jutro!

Izjemna življenjska pripoved Meri Bozovičar bo pritegnila številne gledalce saj pričevalka pogumno in zelo tenkočutno odstira nekatere najbolj zamolčane zgodovinske dogodke na Škofjeloškem. Rojena je bila leta 1931 kot Marija Ana Kumar v družini petih otrok v Zmincu pri Škofji Loki. Doma so imeli znamenito gostilno Pr' Kajbit in trgovino, tako da je imela Meri že kot otrok stik s svetom in zunanjimi dogodki. Te je podrobno opisala tudi v svoji knjigi Krvava zarja, ki je posvečena medvojnemu in povojnemu komunističnemu nasilju na Škofjeloškem. Med vojno je oče podpiral partizane, drugače ne bi preživeli. Vendar, pripoveduje Meri, so se komunisti želeli znebiti njihove družine tako, da so očetovo sodelovanje s partizani naznanili Nemcem. Največja tragedija v njihovem kraju se je zgodila, ko je okupator zaradi umora nemškega vojaka ustrelil 50 nedolžnih talcev. Nemškega vojaka, je dva dni prej v Stari Loki ustrelil partizan Kovačič – Gaj. Po vojni si je sodil sam. Meri Bozovičar opisuje tudi primere revolucionarnega nasilja – pomore družinskih očetov na Škofjeloškem, zaradi česar so nastali domobranci. V pričevanje vplete izjemno zanimive življenjske zgodbe, na primer tete Pavle, ki prišla hudo bolna iz Amerike in je doma umrla. Pa o znamenitem starem očetu, o neverjetnih sposobnostih njihovega psa Valdija... Zelo zanimiva in tragična je tudi pripoved o nemškem oficirju in ženi, ki ga je obiskala v njihovi gostilni preden je odšel na pohod in padel. Pričevalka razkrije strahovite podrobnosti mučenja in pobijanja domobranskih ujetnikov na škofjeloškem gradu takoj po vojni. A vse to je izvedela kasneje. Sama je bila sprva navdušena nad povojno svobodo, bila je aktivna v mladinski organizaciji. A leta 1947 so očeta in mamo novi oblastniki zaprli, da so lahko trgovino in gostilno temeljito izropali. Narod je vklenila nova vrsta terorja, je spoznala: »Če ljudje nimajo Boga, imajo hudiča, vmes ni nič« pravi Meri. Oče si je od vsega hudega v zaporu prerezal žile in je komaj preživel. Meri je kot dekle videla ta prizor, ki jo je prizadel in zaznamoval za celo življenje. Mama je bila zaprta v komunističnem zaporu Rajhenburg kjer je zaradi ozeblin dobila rane, ki so jo pestile še leta po tem, ko je prišla domov. V pričevanju Meri prebere pretresljivo pismo, ki ga je oče pisal mami v zapor. Za njihovo družino, pravi, se je vojna vlekla do leta 1997, ko je bil oče rehabilitiran.
V pričevanju seveda spregovori tudi o sebi. S šolanjem je začela pri uršulinkah v Škofji Loki, po tem je bila med okupacijo v nemški šoli, po vojni pa se je šolala naprej. Oblikovala si je družino in delala v različnih podjetjih, kjer se je na lastne oči prepričala kako so vodilni komunisti na visokih položajih kradli in izkoriščali podjetja za svoje privatne interese. Vodilna misel zelo zanimivega pričevanja Meri Bozovičar, ki je opisano tudi v knjigi pravi, da njena pripoved »zmore pravičnemu kazati pod odpuščanja.«

Medtem ko Pravnik odkrije »zlato jamo«, se Helga zaskrbljeno sprašuje, kje so njene stranke in predvsem - kje za vraga tiči Rajc. Posel s smrtjo že od nekdaj prinaša garantiran dobiček in Pravnik je prav tu potuhtal poseben, slovenskemu človeku na kožo pisan pogreb. Polkovniku prvemu pripade čast prisostvovati lastnemu pogrebu in v zadovoljstvo mu je, da je njegov pogreb množično obiskan.

Zdravko zaman skuša uspavati svojega sina, Polkovnik zaman osvaja Helgo, Jogger zaman išče »zlati rez« svojega vrtička, kamor bi postavil vrtnega palčka. Edina, ki se v resnici zabava, je Antea. Kot nekateri lovijo ribe iz ribnika, ona na denarnico lovi vrtičkarje.

Kaj imajo skupnega prostovoljno gasilstvo, Dalmacija, Johnny Cash, Jože Potrebuješ in zanikanje pravega sebe?

Film, v katerem ne boste izvedeli nič novega. Film, v katerem ne boste videli nič novega. Film, v katerem ne boste slišali nič novega. Film o slovenski zabavni glasbi, edini zvrsti, ki brez subvencij, jamranja in reklame živi le od odobravanja odjemalcev.
Kaj se zgodi, ko gredo glasbeni kritiki in umetnostni teoretiki spat? Kaj se zgodi, ko se uredniki radijskih postaj prenehajo pretvarjati, da je naš godbeni mainstream na frekvenci z globalnim? Kaj se zgodi, ko študentarija zavrže pozo urbanih progresivcev in se prepusti na novo odkritim koreninam?
Prižgejo se agregati gasilskih veselic in zadoni Slovenska Zabavna Glasba.
Nov dokumentarni film scenarista in režiserja Dušana Moravca ter poklicnega nebulotika Mihe Šaleharja NE GREM NA KOLENO.

Uveljavljeni slovenski harmonikar Marko Hatlak je skupino FUNtango zasnoval leta 2004 po vzoru zasedbe Astorja Piazzolle. Pionirji izvajanja tango glasbe v slovenskem prostoru z ognjevito interpretacijo navdušujejo občinstvo, enega od temperamentnih in občutenih koncertov je posnela tudi Televizija Slovenija. Z vokalistom in harmonikarjem Hatlakom v skupini igrajo violinist Dejan Gregorič, pianist Jan Sever, kitarist Andrej Pekarovič in kontrabasist Jošt Lampret. Režiser televizijskega posnetka Aljaž Bastič, urednik oddaje Daniel Celarec.

Subtilna mladinska drama o tem, kako v mladosti med številnimi obveznostmi in pričakovanji najti svojo lastno pot.

Mila je nadarjena pianistka s svetlo prihodnostjo. Kmalu bo opravljala sprejemni izpit za akademijo, glasbeni uspeh je na dosegu roke. A prizadevna dijakinja se med vajami z učiteljem spopada z veliko tremo in tesnobo, ki kazita njeno glasbeno tehniko, zaradi česar se začne spraševati tudi, ali sploh hoče imeti glasbeno kariero ali ne. Medtem ko se dekle spopada z izgubljenostjo, se pogovarja z mlajšim bratom, ki ji včasih pomaga, spet drugič pa ji gre na živce. Spremljamo tudi njunega raztresenega očeta samohranilca, ki dela kot učitelj fizike in ima podobne težave s svojim študentom, ki je izgubil motivacijo za dokončanje doktorske disertacije. Ali bo Mili uspelo izpolniti obveznosti? Ali je to nujno?

Izvirni naslov: 3/4 (THREE QUARTERS) / Bolgarski film, 2017 / Režija: Ilian Metev / Scenarij: Betina Ip, Ilian Metev / Igrajo: Mila Mihova, Nikolay Mashalov, Todor Veltchev

20. marca letos je v Berlinski filharmoniji potekal prav poseben koncert. V sklopu poskusnih prireditev v Berlinu so Berlinski filharmoniki pred občinstvom izvedli prvi koncert po letu dni. Obiskovalci, bilo jih je 1000, so lahko v dvorano vstopili z negativnim rezultatom testa, obiskovalce so testirali tudi v Berlinski filharmoniji pred dogodkom. Koncert je občinstvo močno ganil in navdušil, orkester je pod taktirko Kirilla Petrenka izvedel fantazijsko uverturo Romeo in Julija Petra Iljiča Čajkovskega in Simfonijo št. 2 v e-molu Sergeja Rahmaninova. V zasedbi orkestra Berlinskih filharmonikov je bil tudi hornist Andrej Žust, edini Slovenec, ki je član tega priznanega orkestra. Televizijska režija: Michael Beyer.

Arne Hodalič je popotnik, fotograf, potapljač, jamar in raziskovalec doma in v tujini, predavatelj na prvi slovenski šoli za fotografe.

Filmski potret je nastajal dve leti. Lahko bi ga imenovali tudi: »Od Gangesa do Gangesa«. Ustvarjalci so potovali po Indiji, lovili Sredozemske korale, se na Igmanu spominjali vojne v Sarajevu, se spustili v Kraško jamo, snemali iz balona, pozimi iskali Človeško ribico in lovili pravo svetlobo v gorah. Ta živopisnost scen pa je le hoja po življenjski poti mednarodno uveljavljenega fotoreporterja Arneta Hodaliča. V soočanju objektivov kamere in fotografskega aparata se znajdemo v ozadju poklica in doživljajskem svetu poti v navidezno ogledalo. Nenehne refleksije med fikcijo in realnostjo nam odstirajo del velikokrat prikritih strani reportažne fotografije. Milijon posnetkov ujetih v svojevrsten življenjski kredo portretiranca.

Avtomobilnost bo v tej sezoni spet aktualna in drzno izzivalna. V tokratni Avtomobilnosti smo se spraševali, kako je bilo med omejenim delovanjem storitev poskrbljeno za avtomobile, pogledali, kaj se zgodi s pnevmatiko, če nerodno zapeljemo čez robnik, testirali ID4, prvič pa smo zapeljali MB EQC in Škodo enyaq.

Nemški hokejisti so skupinski del svetovnega prvenstva začeli odlično, s tremi zmagami. Takoj so se približali prvim štirim mestom v skupini B, ki vodijo v četrtfinale. Tokrat jih čaka težko delo, branilci naslova iz leta 2019 Finci. Ti so iz domovine slišali kar nekaj kritik na račun svoje igre. Predvsem so navijače razočarali v drugem kolu s porazom proti Kazahstanci.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdanin gost je Alen Kobilica, eden najuspešnejših slovenskih manekenov. Leta 2008 je po operaciji tumorja izgubil vid, pred nekaj meseci je praznoval abrahama in se razveselil rojstva prvega sina. Kljub temu da ne vidi, ima Alen še vedno vizijo. Je vrhunski športnik, tekmuje v paratriatlonu, je vegan, okoljevarstvenik, podjetnik in motivacijski govornik.

Nina Pušlar je v Plečnikovih Križankah zaključila poletno turnejo po slovenskih gradovih in dvorcih, koncert pa je sovpadel z izidom njenega šestega studijskega albuma "Nina". V 24 skladbah, kar nekaj jih je s skupino prearanžirala prav za ta nastop, se je sprehodila čez prvih 14 let kariere, nekajkrat pa so se ji pridružili plesalci Pro Dance studia Mihe Krušiča, ki je v eni od pesmi Nino tudi sam atraktivno zavrtel. Kot skriti gost se ji je v skladbi Punca na odru pridružil Jan Plestenjak. Ob hitih 'To mi je všeč', 'Za vedno', 'Lepa si' in 'Za naju' smo lahko na tem koncertu premierno slišali še tri nove pesmi, sicer pa je bil program sestavljen iz uspešnic, ki jih je posnela odkar je leta 2005 zmagala v drugi sezoni Bitke talentov.

Nemški hokejisti so skupinski del svetovnega prvenstva začeli odlično, s tremi zmagami. Takoj so se približali prvim štirim mestom v skupini B, ki vodijo v četrtfinale. Tokrat jih čaka težko delo, branilci naslova iz leta 2019 Finci. Ti so iz domovine slišali kar nekaj kritik na račun svoje igre. Predvsem so navijače razočarali v drugem kolu s porazom proti Kazahstanci.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov