Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 29. maj. 2021

TV Slovenija 1 • Sob, 29. maj.

Nocoj v Kulturi tudi o novem hotelu v središču Ljubljane; prenovljeni Zlati ladjici, predstavili vam bomo nov projekt Rudija Bučarja Šelestenja, v Dvorcu Novo Celje smo obiskali razstavo V obdobju svetlobe, bili smo tudi na strehi Radia Slovenija, kjer je nsatopil naš Simfonični orkester.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

07:00
Otroški program: Op!

Na čebelji praznik Borček in Janja vadita čebelji jezik. Bzzzz. Bzz. Bz. Bzzzzbzz. Bz.
»Drage čebelice! Hvala za med in sladke zgodbe! Prijetno čebljanje, naj bo veselo vaše praznovanje!«
Praznujmo s knjigami in z branjem Čebelice, tiste o izgubljeni piščalki. Če jo bo čmrlj našel, bo naše slavje še toliko večje. Zaželimo mu srečo!

Anja Štefan Čmrlj in piščalka

Bere in pripoveduje: Janja Majzelj

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da v njegovem novem mestu živi mnogo različnih vrst ptic.
Žana vsak dan obišče prijazna taščica, Doris pa odganja ptice, ki so se lotile maminih semen. Boris in Doris prosita Žana, naj jima pomaga narediti strašilo, a Žan se boji, da bo to odgnalo tudi njegovo taščico. Žan stisne Mislija in se domisli – če bo hrano postavil na svoj vrt, potem ptice morda ne bodo šle na Borisov vrt. Žanova mami jim pomaga narediti ptičjo pogačo in ptice res pustijo pri miru Dorisina semena ter se raje lotijo Žanove pogače. Tudi taščica se vrne in veselo pozdravi Žana.

Valentinček in Pavlinca igrata tenis in Valentiček edino žogico odbije tako, da ta pristane na strehi mlina. Otroci se spomnijo, da lahko ponjo pošljejo leteče jajce. Pavlinca hoče zaigrati na orgle, da bi se odprla vrata v sobo v sobo izumov, a te spuščajo le čudne zamolkle glasove.

Nejko se želi našemiti v najzanimivejši kostum na svetu, a ne ve, kaj bi to bilo. Ko mu prijatelji predlagajo, naj izkoristi svoje nenavadne kljunaševe poteze, jih ne razume. To mu vzame pogum in obupa nad zamislijo, da bo našel dober kostum. Potem pa zagleda prijatelje, ki so se našemili v kljunaše!

Hati mora pospremiti slonje samice v skrivno slonjo dolino, kjer naj bi skotile nove mladičke. Šir kan pa bi rad pomalical slonjega mladička in naroči Tabakiju, da mora poiskati skrivni kraj.

Zmedi z raketo po nesreči trči v Zemljo. Vse se strese in nenadoma so vsi letni časi pomešani. Le zakaj je na Zemlji poleti toplo in pozimi hladno?

Zofka je v svojo družbo povabila Anko in Larsa, Gakija in Karlo ter Nejka in Zano. Tako je, vse tri voditeljske pare. Jih bo pogostila s sladkarijami? Morda bo kaj sladkega v rubriko V kot velik s seboj prinesel gost Karim Merdjadi. S katero pesmijo pa bo na koncu druščina razveselila Zofi? G kot glejte nas!

Tokrat Andrej opazuje, kako se mladiči premikajo. Gnuji se lahko naučijo stati že v treh minutah po skotitvi. Nato se ogromne skupine teh živali nenehno premikajo, saj iščejo svežo travo. Adelijski pingvini dirjajo čez skale, ko iščejo hrano, mladi kajmani pa se prevažajo v maminih ustih.

V deželo Vikingov prihaja zima. Najbrž jim ne bo lahko. Toda Gudrun ni žalostna. Rojstni dan ima, in za darilo je dobila ladjico. Čaka pa jo še eno darilo: izurjeni sokol. Toda Gudrun se te ptice boji.

Nika in Žan živita z mamo, ki je venomer zaposlena, tako v službi kot doma. Nikoli si ne oddahne, saj najbolj uživa v popolnoma pospravljeni in čisti hiši. Dela ji tako res nikoli ne manjka, časa za oddih ni.
Zato Nika in Žan s pomočjo tete Irene mami za rojstni dan podarita presenečenje! Namesto običajnega darila dobi mama sprostitveno potovanje za konec tedna, kar pomeni, da morata s teto Ireno odpotovati takoj!
Taka odločitev je za mamo nemogoča, saj ne more pustiti otrok samih. No, tudi za to je poskrbljeno: Nino in Žana bo dva dni čuvala kar tetina najstniška hči Špela.
Mami torej odpotujeta, mladi nadobudneži pa začnejo uživati v brezmejni svobodi…
Seveda, vsaka reč brez omejitev se izkaže za past, tako je tudi s svobodo. Se jim bo uspelo izviti iz njenih »brezčutnih primežev«?

scenarij: Marko Bratuš
režija: Blaž Završnik

Nika in Nik imata po novem Sobotni krompir! V svojo družbo vabita zanimive znane in manj znane goste, lotita se zabavnih in kdaj pa kdaj tudi resnih tem, mlade spodbujata k ustvarjanju in raziskovanju, drug drugega še naprej izzivata z novimi izzivi, preverjata, kaj mladi počnejo ob sobotah in kakšno je bilo otroštvo popularnih …

Žirafa vsa na trnih pričakuje svoj nastop na tekmovanju v lokostrelstvu.

V posebni zaključni oddaji sezone 2020/2021 smo poskrbeli za presenečenja in obilo zabave, marsikoga pa tudi ganili, skoraj do solz. Vas zanima, kdo bo vodil novo sezono in kako Nik Škrlec, ki je oddajo vodil 5 let, preda svoje sedlo ter kaj imajo z oddajo opraviti jajčevci in rumenjaki, potem ne zamudite Malih sivih celic. Da je mera smeha in čustev res zvrhana, poskrbijo tudi tekmovalci in navijači tretje uvrščenih šol OŠ Poljane Ljubljana in OŠ Frana Roša Celje, vratolomni podvigi v labirintu, spoznavanju dejstev o novih voditeljih, oblaki v steklenici in najzanimivejši odlomki sezone ter Nikovega vodenja. Obiščemo tudi zmagovalno OŠ Križe in spoznamo novo rubriko prihodnje sezone. Kdo je spretnejši pri zlaganju lončkov, pa v 32. oddaji.

Kviz Male sive celice preverja znanje in veščine sedmošolcev, osmošolcev in devetošolcev. Dvaintrideset tekmovalnih šol iz osmih različnih regij Slovenije se preizkusi v znanju matematike, logike, poznavanju kulturne dediščine, športa, družbe, astronomije, kemije, biologije, tehnike, gospodinjstva, zgodovine, geografije, človeškega telesa in glasbe.

Voditelju Infodroma se bosta po uveljavljeni tradiciji v zadnji oddaji sezone pridružila mlada Infodromovca. Letos se bosta v voditeljski vlogi preizkusila Ranya in Štefan. Znimalo nas je, kako se učenci iz Osnovne šole Primoža Trubarja Laško pripravljajo na valeto, v Infogromu pa so nam učenci iz Osnovne šole Franceta Prešerna Ribnica povedali, zakaj radi sodelujejo pri tekmovanju za bralno značko. V drugi polovici tega leta bo Slovenija predsedovala Svetu Evropske unije. Razlagamo, kaj to pomeni. Otroška poročevalka Uma se je pogovarjala z Lepo afno, predstavljamo pa tudi nova voditelja kviza Male sive celice. Za konec nam je Gregor razložil še, zakaj ima rad srednji vek in viteze ter v svoji sobi izdeluje loke in oklepe.

Holly je žalostna, ker je razočarala mamo in se sprla s prijateljico Amy. Vsaj za en dan bi rada šla nekam, kjer je nihče ne sovraži. Zato s Tylerjem sedeta na avtobus in se odpeljeta v Čikago. V načrtu imata dolgo potepanje. Nato pa Holly odkrije, da je izgubila dragoceno verižico …

V Tarči: v državnih podjetjih potekajo številne kadrovske menjave, za vodilna mesta v upravah in nadzornih svetih je strankarska lojalnost pomembnejša od kompetenc. Kdo so ključni kadroviki, kako poteka kadrovanje? Pri nas so menjave z vsako oblastjo utečena praksa, v Avstriji ni tako.

Marko Đorđić se vrača, je naslov najnovejšega romana Gorana Vojnovića, ki je bil gost v studiu oddaje NaGlas!. Večkrat nagrajeni pisatelj, filmski režiser in kolumnist slovensko kulturo prepleta s kulturami, jeziki in navadami pripadnikov drugih narodnosti, ki tukaj živijo že desetletja. Kdaj je beseda »čefur« dovoljena, kdaj postane žaljivka? Ali je dvojezičnost oblika ustvarjalne shizofrenije? Zakaj je dokumentarec o slovenski košarkarski pravljici v Istanbulu, ki ga Vojnović te dni montira, zgodba o patriotizmu? Odgovore dobite v soboto ob 12.40. NaGlas! tudi o priseljenskih in manjšinskih avtorjih, ki že 43 let sodelujejo na prireditvi Sosed tvojega brega.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tokratna oddaja je mačje obarvana. V začetku opozarjamo na nevarnosti, ki ogrožajo življenja mačjih mladičev v prvih tednih življenja. Svetujemo, kako prepoznati bolečino pri mačkah in kako jim pomagati. Opozarjamo na težave mačk z dlačnimi kepami. Obiskali smo francoskega buldoga Jacka in njegovo družino. Predstavljamo našo nestrupeno kačo – kobranko. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Ljutomersko podjetje Snopje je pred desetletjem tržno nišo našlo v gradnji hiš iz naravnih materialov. Z inovativnim pristopom, lastno konstrukcijo sten iz lesa in slamnatih bal, se v podjetju z 10 rednimi in 6 zunanjimi sodelavci vračajo k tradiciji in uporabi lokalnih materialov. Družinske hiše iz lesa, slame, trstike, apna in gline postavljajo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in v Nemčiji, ponudbo pa so razširili še na glamping hiške; ob Blaguškem jezeru so jih lani postavili 16 in še 33 manjših šotorišč, njihov naslednji projekt bo postavitev glampinga v Ljubljani.

V tokratni oddaji Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto, 29. maja, na Prvem programu Televizije Slovenija, ob predvidoma 14.30, smo preverili, kako gluhi skrbijo za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Tudi med njimi namreč najdemo strastne voznike avtomobilov, motoriste in kolesarje. Spoznali boste Bojana in Sabino, ki je bila ena od prvih gluhih z narejenim izpitom za motor. Vendar ga je lahko opravljala šele pozneje, saj v njeni mladosti gluhim to ni bilo dovoljeno. Za zagotavljanje varne vožnje sta za vse osebe z okvaro sluha toliko pomembnejša vid in stalna uporaba ogledal. Vse do pojava videoklicev je za gluhe veljalo, da med vožnjo ne telefonirajo. To se je zdaj spremenilo, pravi Nejc, ki ga je zaradi uporabe telefona med vožnjo ustavila policija. Z inštruktorjem v avtošoli smo se pogovarjali o posebnostih poučevanja vožnje gluhih. Jasmina, ki prav zdaj dela izpit za avto, pritrjuje opozorilom, da se med vožnjo nikakor ne sme telefonirati.

Dokumentarna serija pojasni pomene in sporočila svetišč – templjev, sinagog, mošej in cerkev – ter nas popelje po vsem svetu, od Indije, Mongolije, Burme, Savdske Arabije, Malija, Tunizije, Irana do Izraela, Španije, Rusije in Mehike. Serija je pripoved o človeštvu ter njegovih zgodovini, verovanjih in dosežkih, tudi arhitekturnih.

2. del: Cerkve - stremenje k svetlobi
Oddaja govori o svetih spomenikih krščanske vere. Od nastanka prve krščanske cerkve – bazilike Božjega groba v Jeruzalemu, ki pripoveduje zgodbo o nastanku krščanstva, do najveličastnejših zgradb svete arhitekture: čuda gotike – opatije sv. Mihaela v Franciji; renesančne umetnine – katedrale Marije Rožne v Firencah; mojstrovine srednjega veka – katedrale v Chartresu; pravoslavnega samostana - Trojiške lavre svetega Sergija in simbola pravoslavne Rusije – katedrale svetega Vasilija Blaženega. Arhitektura krščanskih cerkva je sveto nit od svojega nastanka do sedanjosti razpletala v skladu z različnimi vejami krščanstva in njihovimi stremenji.

Mia je v denarni stiski in obupano išče nove stranke. V Egonovi pisarni spozna bogatega Zokija, ki se ločuje. Ker je Zoki ljubitelj nežnega spola, ga kljub bodoči ločitvi zanimajo usluge Miine posredovalnice. Miin interes zanj je bil sicer poslovne narave, kmalu pa ugotovi, da ima Zoki z njo drugačne namene…

VRT JOŽETA IN MAJDE ČONTALA
Lahko bi rekli, da spada vrt Jožeta in Majde Čontala ob vznožju Goričkega med t. i. skrite vrtove. To so tisti vrtovi, za katere ne vemo, kako lepi so, dokler se ne sprehodimo po njih. Velik je dobre tri hektarje, obdajajo ga gozdni sestoji, ki jih je Jože s sajenjem iglavcev pomagal oblikovati. Osrednji del je nepokošen travnik, ob njem pa so skrbno urejeni nasadi okrasnih grmovnic. Zacveteli so rododendroni in azaleje.
S KLUBOM GAIA NA OBISKU V DREŽNICI
Družina in prijatelji Rine Berginc vedo, kako rada ima cvetje. Nazadnje je v dar prejela bugenvilejo, strokovnjakinja kluba Gaia pa je s seboj prinesla drobnocvetno petunijo. Te letos krasijo Rinine balkone.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Stanovati prav v središču Ljubljane, pod gradom, a vendar visoko nad mestnim vrvežem…Takšno zapeljivo željo si je uresničil par, ki je sicer doma na jugu afriške celine, a se jima je naše glavno mesto usedlo v srce med njunim obiskom Slovenije.
Zašli smo že v pozno pomlad in čedalje pogostejši so dnevi, ko namesto sonca iščemo blagodejno senco. Da pa nam ne bo prevroče pozimi, ko bomo dobili položnice za ogrevanje, je morda ravno zdaj čas za razmislek tudi o tem, kako se bomo ogrevali v hladnejših mesecih.
O stanovanjskem problemu mladih je pri nas kar veliko govora in včasih se zdi da ta problem še zlepa ne bomo uredili. Po drugi strani pa imamo precej predimenzioniranih hiš, zgrajenih v 80-tih in 90-tih letih, kjer živijo le po en ali dva ostarela starša, ker so šli mladi od doma. Šli smo v Zagradec na Dolenjskem, kjer sta si Zala in Anže na podstrehi hiše njegovih staršev uredila zelo sodoben, odprt in hudo fotogeničen dom.

V izboru si oglejte najboljše razprave preteklega tedna. V oddaji "Zadnja beseda!" se sicer vsak ponedeljek in petek za okroglo mizo zberejo štiri dame, vsaka s svojim izrazitim karakterjem, in na poljuden način komentirajo aktualna dogajanja z najrazličnejših področij. Da je vse skupaj še bolj zanimivo, v svojo družbo vsakič povabijo tudi posebnega gosta. Z njimi se boste lahko strinjali ali pa ne, vsaka ima namreč svoje mnenje. Katera pa bo imela zadnjo besedo?

»Gospodova beseda je prava, vse njegovo delo je v zvestobi.«
Ps 33,4
Razmišlja Jure Sojč

Vladek obupuje. Kraljica je na obed v grad povabila mrčes, čeprav vsi vedo, da ves čas kaj izmika. Tudi ko med obiskom izgine Marjetkina krona, Vladek takoj obdolži mrčes, a se izkaže, da nima prav. Mračni, Mikec, Podkrinkec in Očka Bum vrnejo vse, kar so izmaknili, in poiščejo izgubljeno krono.

18:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V Dnevnikovem izboru tokrat o varovanju kulturne dediščine. S kakšnimi težavami se spopadajo občinske in državne institucije, ko želijo urediti prostor, ki je zaščiten? Pridobivanje kulturnovarstvenih soglasij zelo pogosto upočasni projekte, včasih pa se zaradi tega tudi povsem zaustavijo. Ali so potrebe sedanjosti manj pomembne od zaščite dediščine?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V zabavnem filmu o vrednotah in različnih pogledih na lepoto blesti »najboljša Prijateljica«, Jennifer Aniston.

Nekoliko bolj okrogla najstnica Willowdean živi v senci svoje vitke matere Rosie, nekdanje lepotne kraljice, ki hčer nepremišljeno kliče z vzdevkom Bunkica. Rosie se zavzeto posveča okrajnim lepotnim tekmovanjem, zato ji za Willowdean ostane le malo časa, predvsem pa razumevanja. Ta se naveliča životariti v ozadju, zato se z najboljšo prijateljico Ellen v znak protesta odločita, da se bosta tudi sami udeležili tekmovanja. Ko pa njuno dejanje opogumi še prav tako zajetno Millie, ki je od nekdaj sanjala, da bo nekoč lepotna kraljica, je Willowdean obupana. Nikoli ni želela postati vzor drugim. Skupaj z upornico Hannah, ki se ne strinja s tem, kako na lepotnih tekmovanjih obravnavajo dekleta, stkejo tesno prijateljstvo in spoznajo, da je biti lepotna kraljica veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Filmska zgodba je posneta romanu Julie Murphy.


Naslov izvirnika: DUMPLIN´
Leto produkcije: 2018
Država: ZDA
Žanr: komedija
Režija: Anne Fletcher
Scenarij: Kristin Hahn po romanu Julie Murphy
Igrajo: Danielle Macdonald, Jennifer Aniston, Odeya Rush, Bex Taylor-Klaus

Massimo odkrije, da tajni dokument skriva načrt recikliranja likvidnosti med NYL-om in veliko nemško banko, ki jo Dominic izrablja za uresničitev medcelinske zarote za ohranitev prevlade dolarja. Massimo sumi, da je njegov sodelavec umrl prav zaradi tega načrta. Boji se, da je v nevarnosti tudi on.

DEVILS / ZDA, Italija / 2019
scenarij: Elena Bucaccio, Ben Harris, Chris Lunt, Mario Ruggeri, Alessandro Sermoneta, Michael A. Walker
režija: Nick Hurran, Jan Michelini
v glavnih vlogah: Patrick Dempsey, Alessandro Borghi, Laia Costa, Malachi Kirby, Lars Mikkelsen, Pia Mechler, Paul Chowdhry, Harry Michell, Sallie Harmsen, Christina Andrea Rosamilia, Tom McKay, Jemma Powell, Chris Reilly, Kasia Smutniak

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

23:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

23:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Na Češkem živeči slovenski režiser Olmo Omerzu (Družinski film) je za svoj tretji celovečerni film prejel nagrado za najboljšo režijo v Karlovih Varih.

Nabriti samozavestni Mára in nekoliko čudaški Heduš se željna novih dogodivščin podata na popotovanje skozi zasneženo pokrajino, z avtom, seveda. Konec koncev bo Mára kmalu dopolnil petnajst let …

Film ceste o fantovskem prijateljstvu in neustavljivi mladostniški želji, da bi nekaj doživel, pa čeprav ne veš natančno, kaj.


Originalni naslov: VŠECHNO BUDE
Leto produkcije: 2018
Država: koprodukcija
Žanr: film ceste
Režija: Olmo Omerzu
Scenarij: Petr Pýcha
Igrajo: Tomáš Mrvík, Jan František Uher, Eliška Krenková, Lenka Vlasáková

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

V Dnevnikovem izboru tokrat o varovanju kulturne dediščine. S kakšnimi težavami se spopadajo občinske in državne institucije, ko želijo urediti prostor, ki je zaščiten? Pridobivanje kulturnovarstvenih soglasij zelo pogosto upočasni projekte, včasih pa se zaradi tega tudi povsem zaustavijo. Ali so potrebe sedanjosti manj pomembne od zaščite dediščine?

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov