Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 21. jun. 2021

TV Slovenija 2 • Pon, 21. jun.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in se posvetimo temi tedna - tokrat o poletnih potovanjih in omejitvah, ki še vedno veljajo. Jutro nam bosta s svojim obiskom in nastopom popestrila Žan Serčič in Anabel, ki predstavljata novo skladbo. Ponovno se posvečamo zdravju, tokrat o težavah s zobmi, čas bo tudi za vaša vprašanja. V Žajfnici pa vas tokrat David in Špela sprašujeta, ali poleti več berete? Se lotevate zahtevnih knjig ali prisegate na lahkotno branje? Dobrodošli vaši komentarji in mnenja. Jutra z nami so zmeraj lepša!

Da je ustavna pravica do komunikacije zakonita in nujna, so poslanci državnega zbora z večino potrjevali v zadnjih, dve leti in pol trajajočih postopkih, potrebnih za dopolnitev drugega poglavja Ustave Republike Slovenije s slovenskim znakovnim jezikom in jezikom gluhoslepih. Ustavni zakon je bil uveljavljen z razglasitvijo v državnem zboru 4. junija 2021. Pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki je bila pobudnica ustavne dopolnitve, so zadovoljni, ker smo vendarle stopili korak naprej k spoštovanju temeljnega cilja slovenske ustave, da deluje v dobro vseh državljanov in da smo pred zakonom vsi enaki. Več o prelomni zmagi za vse uporabnike v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 19. junija, na Prvem programu Televizije Slovenija, ob 14.35.

Skupina Niet je leta 2010 izdala novo ploščo z naslovom Trinajst. Pod geslom Čas je za revolucijo jo je promovirala v ljubljanskih Križankah 31. maja 2010. Nietom so se na odru kot gostje pridružili vsi izvajalci, ki so sodelovali pri nastajanju zadnje plošče, od nepogrešljivega Boruta Činča (ex- Buldožer) na klaviaturah, prek Severe Gjurin, ki je pela stranske vokale na Belem prahu, do Godalnega kvarteta Vijolice ter otroškega pevskega zbora šole s prilagojenim programom Litija v skladbi Živalska farma. Koncert Čas je za revolucijo je bil sicer že drugi nastop Nietov v Križankah od njihove vrnitve v letu 2008.

Tržaški Jud se spominja pripovedi svojega deda o srednjeveškem mestu Maribor od koder izvira njegov rod.

Maribor je bil center najpomembnejše judovske skupnosti na Slovenskem, ki je občutno zaznamovala življenje v tem trgovskem vozlišču med Benetkami in Dunajem. Med mariborskimi judovskimi trgovci, bankirji, zlatarji in zdravilci tistega časa je izstopal rabin Israel Isserlein, ki ga danes prištevajo med najpomembnejše judovske mislece v zadnjih sedemsto letih. Žal je mariborska judovska skupnost cvetela samo do leta 1496, ko je dal cesar Maksimilijan vse Jude izgnati iz mesta. Večina mariborskih Judov si je za svoj novi dom izbrala primorske kraje od Trsta do Padove in od Splita do Dubrovnika, za svoj novi priimek pa ime Marpurgo. Avtor filma je Boris Jurjaševič.

Zadružna zveza Slovenije je na kongresu, ki je potekal na Brdu pri Kranju, opozorila na nujo digitalne transformacije slovenskih zadrug. Manj kot 5% slovenskih kmetij ima gospodarje mlajše od 35 let. Kako mlade navdušiti za kmetovanje je glavni izziv slovenske in evropske kmetijske politike. Strokovnjake in rejce prašičev je strah, da bi Afriško prašičjo kugo prenesli tudi v Slovenijo. V Pomurju že nekaj let prirejajo ocenjevanje pijače iz samorodnic, ker je povpraševanje med kupci vse večje.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. V Evropski uniji je le 5,6% kmetov, ki so mlajši od 35 let. Kdo nam bo v prihodnje prideloval hrano?
Mamoiada, pa tudi Orgosolo, ki slovi po mestnih poslikavah imenovanih »murales«, so mesteca na Sardiniji, kjer raste še posebej kakovostna avtohtona sorta trte cannonau. Z vinom se na otoku v zadnjih letih ukvarja vse več visoko izobraženih mladih ljudi. Luca je študiral ekonomijo v Milanu, bil nekaj let zaposlen v javni upravi, Simone je študiral enologijo in potoval po svetu, Marco pa je po študiju informatike odkril svojo strast do vina. In tako so se v Mamoiadi v zadnjih letih odprle številne kantine z mladimi gospodarji.

Zadnji del dokumentarne serije pripoveduje o obdobju, ko so po Titovi smrti nasprotja med republikami začela prihajati na površje.

Avtor besedila: dr. Jože Pirjevec
Scenarist: Peter Povh
Režiser: Igor Pediček
Redaktorica: Tatjana Markošek
Direktor fotografije: Lenart Vipotnik

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Luisa in mladi Giovanni Buitoni naposled le zakopljeta bojno sekiro in začneta sodelovati v dobro podjetja. Težave v tovarni slabo vplivajo na Annibalejevo zdravje, zato Luisa sklene, da bosta za nekaj tednov odpotovala v Assisi k njegovi sestri in otrokom. Luisi se na oddihu porodi izvrstna zamisel, ki da tovarni nov zagon. Giovanni medtem načrtuje gradnjo nove tovarne, ki jo odprejo leta 1914. Ko morajo delavci na fronto, delo v tovarni prevzamejo njihove žene in dekleta, zato Luisa uvede nekaj sprememb, ki se zdijo za tiste čase nezaslišane. Annibale ima po vrnitvi s fronte precej težav zaradi grozot, ki jih je doživel, med Luiso in Giovannijem pa se vname iskra.

LUISA SPAGNOLI / Italija / 2015
scenarij: Franco Bernini, Gloria Malatesta
režija: Lodovico Gasparini
v glavnih vlogah: Luisa Ranieri, Vinicio Marchioni, Matteo Martari, Elena Radonicich, Massimo Dapporto, Gianmarco Tognazzi, Franco Castellano

Canaletto in beneška umetnost v Kraljičini galeriji
Kraljeva umetniška zbirka, katere skrbnica je britanska kraljica, je največja zbirka Canalettovih del na svetu. Ta beneški slikar iz 18. stoletja je zaslovel z vedutami svojega domačega mesta, ki je bilo priljubljen cilj angleških mladeničev na izobraževalnem potovanju po Evropi. Pri nakupu slik jim je svetoval angleški konzul Joseph Smith, mecen in zbiratelj umetnin, ki si je tudi sam ustvaril bogato zbirko del beneških umetnikov. Nazadnje jo je prodal britanskemu kralju Juriju III., poznejši vladarji pa so jo še razširili. Canalettova dela so bila leta 2017 razstavljena v Kraljičini galeriji v Buckinghamski palači.

Trboveljčan Sašo Knez se je letalstvu zapisal pri rosnih 15 letih, podjetništvu pa leta 2008, ko je s partnerji ustanovil visokotehnološko podjetje s področja letalske industrije. V podjetju AFormX, ki danes šteje 8 zaposlenih, tudi dve inženirki letalstva, med drugim izdelujejo in sestavljajo ultralahka letala in sestavljene dele za letalsko industrijo ter razvijajo simulatorje letenja v navidezni resničnosti. Njihovi simulatorji, ki omogočajo učenje čistim začetnikom, v svojem segmentu še nimajo prave konkurence. S simulatorji uspešno nastopajo na globalnem trgu, uporabljajo pa jih tudi v Knezovem hčerinskem podjetju Akademija 4, letalski šoli, ki je mešanica letalske tradicije in visoke tehnologije in ki svoje znanje prodaja po celem svetu. V podjetjih AFormX in Akademija 4 za letos načrtujejo 0,5 milijona evrov prihodkov, ves dobiček pa bodo vložili v razvoj.

Eda, zgodba bratov Rusjan, je zgodba o strahu in pogumu, o dveh bratih, Edvardu in Josipu Rusjanu, pionirjih slovenskega, jugoslovanskega in avstro-ogrskega letalstva. Pogumni Edvard je s svojim poletom in padcem postal in ostal “večni mladenič«, zračni bog, v nebo se je dvignil bolj, kot bi se kdajkoli, če bi ostal živ. Daleč spodaj pod sabo pa je pustil brata, od vseh pozabljenega in utapljajočega se v občutkih krivde. V zgodbi sledimo dekletu, ki v mladostnem iskanju identitete in svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, skozi katero se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju: koliko smo pripravljeni tvegati pri življenjskih odločitvah in pri kolikih popustimo zaradi okoliščin, strahu, bremena odgovornosti? Kdaj, kako in ali sploh hočemo prestopiti črto, ki loči povprečneža od zmagovalca? So tisti, ki so na vrhu, tam po naključju? Zakaj nekateri hočejo višje, hitreje, močneje? Odločitev je naša, cena, ki jo plačamo, pa odvisna od te odločitve.
Eda, zgodba bratov Rusjan je posvečena vsem pogumnim pionirjem tega sveta.

Eda, zgodba bratov Rusjan je bila premierno uprizorjena kot gledališka predstava v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane, kot izvirni tekst in v režiji Nede Rusjan Bric.
Pri predstavi je kot ustvarjalka filmskih prizorov sodelovala režiserka Jasna Hribernik, ki je gledališko prestavo prelila v televizijski medij.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov