Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 15. avg. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 15. avg.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Konfucianizem je tradicionalna kitajska misel, katere začetnik je bil Konfucij, kitajski modrec, filozof in učitelj. Med ključnimi potezami nauka je poudarek na pomenu skupnosti in družbenih odnosih. Tkanje slednjih je v osrčju praks čaščenja prednikov. Gre za rituale, ki so se na Kitajskem pojavili še pred časom konfucianizma, kljub temu pa si delita poudarek na pomenu skupnosti pri oblikovanju in razumevanju posameznika.

Avtizem nekaterim z izjemnimi sposobnostmi na določenem področju pripisuje genialnost, drugim priznava, da nikoli ne bodo zmožni samostojnega življenja.
Kako pa je v resnici živeti z avtizmom? Kaj da in kaj vzame? Kaj osebe z različnimi avtističnimi motnjami, od otroškega in atipičnega avtizma do Aspergerjevega sindroma, potrebujejo, kako se počutijo? Kakšne so njihove izjemne sposobnosti, kateri so njihovi primanjkljaji? Kakšne skrbi in veselje delijo s svojimi starši, okolico? Viktor, Tamara, Bor, Alek in Tadej živijo med nami, v svetu, ki ni črno-bel, ki je naš in njihov.


Izobraževalni program
Scenarij: Milica Prešeren
Režija: Marko Naberšnik

Za širjenje in ohranjanje slovenskega glasbenega izročila v Kanadi in drugje je ključen nastanek dekliške vokalne skupine Plamen, ki jo je leta 1991 ustanovila Marija Ahačič Pollak. Pod njenim vodstvom je zbor združil mlada dekleta slovenskega rodu in se prvič predstavil v Torontu na slovenski kulturni prireditvi ob priznanju samostojnosti Republike Slovenije. Že 28 let predstavlja izbrane izvedbe slovenskih in tujih pesmi po vsem svetu. Posneli smo nastop v okviru koncertne turneje po Sloveniji.

Gorazd praznuje rojstni dan. Mama peče malo dietno torto, babica pa veliko in zelo sladko. Blaž je sinu v čast na vrtu posadil banano. Dana se pošali in Zarjo prepriča, naj Gorazdu za dar kupi steklenico vodke. Polona prosi Meto za nasvet glede darila in se ji ona zlaže, da Gorazd obožuje baseball. Dana »sabotira« babičino torto.

Blaž in Polona se prerekata glede Metine gospodinjske vneme. Polona se je navadila na zastonj snažilko. Zaljubljena babica navsezgodaj ima zmenek z Jožetom, ki jo portretira v naravi, in pozabi na zajtrk. Zarja obupuje, ker jo je dedek pozabil peljati v živalski vrt. Polona obtoži Meto, da ne skrbi za vnuke in se Jože v zadregi izmisli, da se je Meta poškodovala.

Polona dela doma. Otroci pripravljajo tekmovanje, kdo bo največ zaslužil. Leon prodaja stare igrače, Zarja babičine izdelke, Dana pa je vedeževalka. Soseda Rogljeva z nenaklonjenostjo spremlja otroške aktivnosti. Gorazd noče sodelovati, zaljubljen je in povabi punco k sebi. Obisk se sfiži zaradi Danine izmišljotine.

Vsa družina sodeluje pri generalnem čiščenju. Leon obtoži Blaža, da je copatar. Dana se izogne pospravljanju tako, da gre z Miškom na sprehod. Zaplete v pogovor s socialno delavko, ki misli, da je dojenček njen. Slednja z ulice opazuje hišo Valič - Gromovih in sprašuje Rogljevo o domnevno neurejenih razmerah v družini.

Polona je jezna, ker Blaž ni popravil pralnega stroja. Leon se na skrivaj sreča z babico, ki noče k njim na obisk, ker je skregana s Polono. Zarja povsod sledi Gorazdu, ki se ji izogiba. Blaž pripelje babico domov in Polona negoduje. Zarja pripelje še Jožeta, ki je prepričan, da ga Meta ne mara več.

V zgodovini naše civilizacije se je že večkrat potrdilo, da predvsem izguba gozda iz kakršnega koli razloga, lahko pomeni smrt civilizacije. Gozd niso le pljuča našega planeta in najpomembnejši vir različne energije, gozd je življenjski prostor številnih živih bitij, ki v čarobnem procesu soodvisnosti v njem živijo. In v te soodvisnosti vstopa tudi človek – kot opazovalec, raziskovalec, znanstvenik, obiskovalec, rekreativec, nabiralec, lovec… Po obdobju zgolj »lesnega« črpanja gozda človek vse bolj spoznava kakšne druge dragocenosti še skriva gozd zanj v smislu zelene ekologije in energije, zelenih delovnih mest, zelene promocije gozda in njegovih številnih funkcij, zdravljenja z zdravilno energijo gozda, rekreacije, izobraževanja ….V dokumentarnem filmu različni ljudje – uporabniki gozda razmišljajo, kaj jim gozd daje, kako ga občutijo in kako ga z razvojem samooskrbnih tehnologij in pametne predelave njegovih outputov lahko razbremenimo, očuvamo in vanj vlagamo v smislu trajnosti, saj smo končno prepoznali njegov večplastni kapital. Kajti, gozdove so nam v čuvanje zapustili naši dedi, pradedi, od nas pa je zdaj odvisno, ali bomo gozd z vsemi njegovimi darovi v taki obliki uspeli predstaviti in zapustili tudi zanamcem.

Mariborsko Pohorje bo tudi letos gostilo dirko svetovnega pokala v gorskokolesarskem spustu. Po odpovedi Fort Williama na Škotskem je Maribor šele tretje prizorišče letos. Najboljši tekmovalci v tem športu so sicer pod Pohorjem že kar nekaj časa, saj je štajerska prestolnica pred tem gostila tudi dirki evropskega pokala in evropskega prvenstva. Navijali bomo za slovenske predstavnike; s svojimi dosežki izstopa predvsem Monika Hrastnik, ki je po doseženem tretjem in petem mestu v skupnem seštevku na visokem petem mestu.

Mariborsko Pohorje bo tudi letos gostilo dirko svetovnega pokala v gorskokolesarskem spustu. Po odpovedi Fort Williama na Škotskem je Maribor šele tretje prizorišče letos. Najboljši tekmovalci v tem športu so sicer pod Pohorjem že kar nekaj časa, saj je štajerska prestolnica pred tem gostila tudi dirki evropskega pokala in evropskega prvenstva. Navijali bomo za slovenske predstavnike; s svojimi dosežki izstopa predvsem Monika Hrastnik, ki je po doseženem tretjem in petem mestu v skupnem seštevku na visokem petem mestu.

Ob 100-obletnici Narodne galerije v Ljubljani je nastal film o simbolnem pomenu naše osrednje galerije nekoč in danes.

Spoznali bomo razmere ob ustanovitvi akropole slovenskih lepih umetnosti in najvišje umetnostne ustanove naroda, kot so jo poimenovali ustanovitelji, in jih primerjali z drugimi evropskimi narodi in njihovo muzejsko tradicijo. V filmski pripovedi predstavljamo današnjo zbirko, dogodke, poklice in delo z obiskovalci v Narodni galeriji, obiskali pa smo tudi Prago ter iskali povezave med našo in češko Narodno galerijo. Naslov dokumentarnega filma Razkošje lepega je povezan z zakoncema Malešič iz Kamnika, ki nas bosta, kot člana Društva prijateljev Narodne galerije in navdušenca nad lepim, popeljala v svet umetnosti prek svoje življenjske zgodbe in spominov.

Film je nastal po scenaristični predlogi Andreja Dobleharja in v režiji Aleša Žemlje. Direktor fotografije je bil Bernard Perme.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
V drugi letošnji oddaji smo predstavili hišo blizu Ajdovščine, ki si jo je izkušen par postavil za udobno preživljanje jeseni življenja. Takrat nam je lastnik zaupal, da je bila zasnova hiše tako všeč njunima odraslima sinovoma, da sta postavila vsak svojo hišo z enakim tlorisom. Eno smo šli takoj obiskat in ugotovili, da ne gre za preprosto kopijo hiše staršev. Gre za sodobno, privlačno, svetlo, montažno hišo, ki čisto drugačen obraz kaže tudi notri.
Stanovanje v bloku, ki je glede letnice gradnje že srečal abrahama, ima za današnje čase ne najbolj hvaležno tlorisno zasnovo. Kar pa ni prestrašilo ne lastnice, ne arhitektke.
Še vedno se preredko zgodi, da lastniki hiš v iskanju rešitve, kako čim bolj skladno in funkcionalno urediti okolico svojega doma, pokličejo strokovnjaka. No, družina iz okolice Kozine si je želela lepo urejen vrt na precej razgibanem zemljišču. Na vrtu so si poleg cvetja želeli tudi različne možnosti počitka in sprostitve. In iskanje pravega človeka je lastnico pripeljalo do njenega nekdanjega učenca…

Navdihujoč biografski film o ekscentričnem samouku, ki je lastnoročno zgradil enega od sodobnih arhitekturnih čudežev. Jug Francije leta 1879. Joseph, preprost človek, živi na podeželju in kot poštar vsak dan sam prepotuje 30 kilometrov. Na poti mu ni dolgčas, saj sanjari o lepih kotičkih sveta, ki jih pozna le z razglednic. Nekega dne spozna lepotico Filomeno, ki popestri njegovo enolično življenje v osami in ga razneži s svojo brezpogojno ljubeznijo. Po rojstvu hčere se Joseph domisli, da bo na dvorišču hiše zanjo zgradil grad, palačo. Brez načrtov, le s pomočjo domišljije, in brez arhitekturnega predznanja začne udejanjati noro idejo, ki ji posveti vsak trenutek prostega časa. 35-letni podvig ga skoraj stane življenje. Po letih samotarskega garanja njegov dom obiščejo novinarji in o njem napišejo prvi članek.
Poštarjeva palača se je vpisala v zgodovino umetnosti in velja za enega najimpresivnejših amaterskih opusov. Gradnjo so leta 1969 razglasili za kulturni spomenik. Čeprav je bila njena umetniška vrednost predmet številnih debat, pa način zavzetega ustvarjanja nedvomno potrjuje umetniško delo, ki je že samo po sebi dih jemajoče in navdihujoče. Poštar je kamne, s katerimi je gradil, sprva prenašal v žepih. Palača je na ogled javnosti in letno jo obišče več kot 100.000 obiskovalcev.

Izvirni naslov: L'INCROYABLE HISTOIRE DU FACTEUR CHEVAL / Belgijsko-francoski film, 2019 / Režija: Nils Tavernier / Scenarij: Laurent Bertoni, Fanny Desmares / Igrajo: Jacques Gamblin, Laetitia Casta, Florence Thomassin

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Poljudnoznanstvena dokumentarna oddaja ponuja razburljivo zgodbo o nastanku znamenitega neolitskega spomenika Stonehenge pri Salisburyju v Angliji. Oddaja, ki so jo avtorji snovali kar šest let, tudi s pomočjo trirazsežnih grafik razkriva, da gradniki Stonehengea pravzaprav izvirajo iz njegovega predhodnika, spomenika Waun Mawn v Walesu.

STONEHENGE, THE LOST CIRCLE REVEALED / Velika Britanija, Francija / 2021 / Režija: Pete Chinn

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Kaj neko ozdravitev določa za čudežno? Kakšna je pot do uradne potrditve čudeža v Rimskokatoliški cerkvi? Lahko čudeže razjasni znanost? Odgovore na ta vprašanja poskuša ponuditi francoska dokumentarna oddaja, ki se osredotoča na izjemne ozdravitve v Lurdu, v enem izmed najbolj obiskanih romarskih središč na svetu.

THE MYSTERIES OF LOURDES MIRACLES / Francija / 2019 / Režija: François Barré

Tokratna Poletna noč je poklon avtorici Poletne noči Elzi Budau - in njen poklon glasbenim ustvarjalcem. Je poklon življenju in lepim besedam, s katerimi ga zna Elza ujeti v vseh razsežnostih. Je večer nostalgije.
Pod taktirko dirigenta Patrika Grebla, ob spremljavi Simfoničnega orkestra in Big banda RTV Slovenija, pesmi iz njenega opusa vsak s svojo značilno interpretacijo predstavljajo: Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Nuška Drašček, Nina Strnad, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič. Posebna zlata gosta pa sta Elda Viler in Oto Pestner.
To so pesmi, ob katerih so in bodo rasle generacije, so pesmi , ki jih razumemo in čutimo. Od Pegastega dekleta, Najine love story, Nikogar ni kakor ti, Vrača se pomlad …in vse tiste, ki jih je Elza sama izbrala iz svojega bogatega opusa, med seboj pa jih je s prav posebnim občutkom povezal Saša Tabaković.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
Zvezdana se pogovarja z Mirjam Poterbin, mamo košarkarskega zvezdnika Luke Dončiča. Mirjam bo v sproščenem pogovoru iskreno spregovorila o vzgoji profesionalnega športnika, o svojem odnosu s sinom in o življenju v Združenih državah Amerike. Mirjam je bila v mladosti plesalka, spogledovala se je z manekenstvom, kasneje se je profesionalno ukvarjala s kozmetično dejavnostjo, zdaj svojo podjetniško pot združuje s kariero svojega sina in ustanavlja dobrodelno fundacijo. Luka Dončič je dvanajsti Slovenec, ki mu je uspel preboj v ligo NBA, in je trenutno član moštva Dallas Mavericks.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov