Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 10. okt. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 10. okt.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Zadnjo septembrsko soboto so se predstavnice evangelijskih cerkva in skupnosti zbrale na jubilejni Ženski konferenci. Po dveh letih srečevanja preko spleta so se tokrat prvič spet srečale v živo. Konferenco so udeleženke namenile slavljenju, vzpodbudam in predavanjem na temo »Glej, vse delam novo«. Radosten utrip srečanja so z nami delile Dubravka Turinski, Sabina Scobie, Carol Vidic, Glorija Forjan, Sandra Belič, Ana Okorn, Urška žagar in Karin Turinski.

Proizvajalci pijač so se zavezali, da bodo do konca leta 2025 v brezalkoholnih pijačah znižali vsebnost sladkorja za pet odstotkov. Na Inštitutu za nutricionistiko sicer podpirajo vse dejavnosti, ki pripomorejo k zmanjšanju količine zaužitega sladkorja s pijačami in drugimi živili, si pa želijo, da bi bili cilji proizvajalcev pijač bolj ambiciozni. Brezalkoholne pijače so namreč glavni vir vnosa sladkorja med izdelki na trgu, predstavljajo 28 odstotkov prostih sladkorjev na trgu. Deležne so bile manjših izboljšav, vendar imajo še vedno veliko sladkorja. Je prava rešitev davek na sladke pijače ali pa določitev mejne vsebnosti sladkorja v glavnih kategorijah živil?

Veter vsako leto nekajkrat nad Evropo prinese pesek iz nekaj tisoč kilometrov oddaljene Sahare. To zaznajo sateliti in iz teh podatkov lahko raziskovalci izračunajo hitrost vetra. Geologi pa proučujejo, kaj se dogaja tam, kjer pesek odnaša, in tam, kamor se odlaga.
Z vetrom po svetu potujejo tudi pajki. Zato uporabljajo svojo svilo, najnovejše ugotovitve pa kažejo tudi na to, da znajo z nogami drseti po površini vode.
Pred približno tremi leti je v nevihti pri Savudriji odneslo deskarja. Kaj je imelo večji vpliv na to, kam ga je odneslo: morski tokovi ali veter?

Zveza delovnih invalidov Slovenije je leta 1999, ob 30. obletnici svojega delovanja, organizirala prvo revijo pevskih zborov Društev invalidov Slovenije. Pevska prireditev je postala tradicionalna in je letos potekala že štirinajstič, tokrat v sodelovanju z Društvom invalidov Slovenj Gradec v Športni dvorani Slovenj Gradca. S pevskim druženjem zborov Društev invalidov iz vse Slovenije želijo opozoriti in pokazati širši javnosti ustvarjalno in intelektualno sposobnost invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. To je na prireditvi poudaril tudi predsednik Zveze delovnih invalidov Slovenije g. Drago Novak z besedami: »Nismo tisti, ki samo zahtevajo, temveč tudi tisti, ki dajejo.«

Kulturno društvo s prvotnim imenom Folklorna skupina Delavsko prosvetnega društva Svoboda je jeseni leta 1967 ustanovil dolgoletni koreograf in umetniški vodja skupine dr. Bruno Ravnikar z namenom ohranjati in poustvarjati ljudske plese, pesmi in glasbo. Petdeset let pozneje folklorna skupina še vedno sledi tem ciljem, ob tem pa tradicionalno umetniško podobo skupine nadgrajuje z novimi plesnimi postavitvami, premišljenim izborom in posodobitvami ljudskih plesov ter s poustvarjanjem izvirne ljudske glasbe in petja. Predstava 'Pleši, poj, oder je tvoj' predstavlja plese slovenskih pokrajin, pa tudi plese nekdanjih jugoslovanskih republik.

Gorazd je družini razkrije presnetljivo novico glede študija. Polona pa je sklenila kadrovsko prevetriti svoj biro. To v hiši Valič Gromovih sproži izredno stanje. Blaž in Polona Gorazda prepričujeta o njegovi prihodnosti. Polona končno ugotovi, da je Martin ponaredil diplomo in ga po hudem prepiru odpusti. Martin je tako šokiran, da se ga napije in tak tava po hiši. Omaga v spalnici, na postelji, kjer ga najde Blaž ...

Zarja in Leon se vrneta iz Amerike in vsem razdelita lepa darila. Takoj zatem zaspita kot hloda. Zdelala sta ju dolgo potovanje in časovna razlika. Zarja je tokrat izjemoma zaspala pri mami, ker v sobi od punc Dana neutolažljivo joka. Polona se je ustrašila, saj so o Dani rumeni mediji pisali kot o seks bombi in zato ji je prepovedala nastopiti na Viktorjevem koncertu. Globoko užaljena Dana trmari in joče ter razmišlja kako bi se odselila od doma. V boljšo voljo jo spravi Rogljeva, ki jo je prišla prosit za make up. Med ličenjem se jima porodi ideja in Rogljeva pomaga Dani pobegniti na koncert...

Rogljeva na obletnici mature sreča starega prijatelja Borisa in ta jo povabi na izlet na Nizozemsko. Rogljeva pristane in na internetu poišče par, ki se bo za štirinajst dni preselil v njeno hišo, medtem ko bosta ona in Boris na Nizozemskem v njuni. Izkaže se, da je Rogljeva k sebi povabila dve istospolno usmerjeni prijateljici in ne le to, obe sta tudi nudistki in se goli sončita na vrtu. To povzroči pravo malo revolucijo v soseski. Ženske se nad njunim početjem zgražajo, medtem ko bi si vsi moški radi ogledali ta prizor. Predvsem Meta nasprotuje njunemu sončenju in ju celo obmetava z vodnimi baloni. Red pri Valič Gromovih naredi Jože, ki novi sosedi povabi na obisk ...

Koga je strah teme? Kakaduduja? Ne, Pepeta! In zato noče v rudnik, kljub prijaznemu vabilu otrok iz Idrije.
Ali kdo ve, kako strah pred temo premagati? Otroci s Kakadudu TV-ja predlagajo meče, boj, celo uroke. Kaj se bo zares zgodilo tam, tisoč metrov pod zemljo, pa v novi oddaji Ribič Pepe. Držimo pesti za Pepeta!

*****

Justin se po koncu prvega leta potovanja sam potepa po Franciji in Španiji. Tam se dobi s starima prijateljema Scottom in Andrejem, ki sta prišla na kratek oddih v praznično Sevillo. Skupaj jo mahnejo v Gibraltar, kjer Justina nadlegujejo sladkosnede opice. Od tam se s trajektom odpravijo na drugo celino.
V Maroku obiščejo mesto Fez in tradicionalno kazbo. Navdušeni so nad prijaznostjo Maročanov. V gorovju Atlas pa se mukoma povzpnejo na najvišji vrh Severne Afrike. Ob tem podvigu spoznajo, kako zelo si vsi trije še želijo potovati, spoznavati in snemati nove dežele.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Nekoč ponosni Penzion Špik v Gozd Martuljku je zadnja leta neslavno propadal in sameval. Pred kratkim pa je končno dočakal boljše čase. Ima nova lastnika, novo podobo in svežo vsebino.
Prenova stanovanja v središču Ljubljane je nekaj posebnega v več pogledih. Ker sta lastnika v njem živela že prej, sta poznala njegove dobre in slabe plati. Arhitekta, katerima sta lastnika zaupala prenovo, pa sta te prostore poznala, saj sta bila v njih večkrat kot obiskovalca.
Na gričevnatem obrobju Ptuja smo obiskali harmoničen in razgiban vrt. Živopisna okolica doma zakoncev je odraz sloge in potrpežljivega dela domačih rok ter izjemnega čuta za združevanje materialov in rastlin.

Nagrajeni avtor Torsten Hoffmann v dokumentarni oddaji karseda poljudno predstavi delovanje sistema elektronskega denarja bitnih kovancev ali bitcoinov in drugih kriptovalut ter pojasni ozadje, razvojne potenciale in uporabnost tehnologije veriženja blokov ali blockchaina. Medtem ko nekateri sprejemajo nove tehnologije kot tiste, ki bodo prinesle preglednost poslovanja in zmanjšale moč in pomen odvetnikov in bankirjev, drugi v njih vidijo večje možnosti za prevaro.

CRYPTOPIA - BITCOIN, BLOCKCHAINS AND THE FUTURE OF INTERNET / Avstralija, Nemčija / 2020 / Režija: Michael Watchulonis in Torsten Hoffmann

»Na praznični junijski dan je v novi športni dvorani v Spodnjem Dupleku potekal 29. festival NZG Slovenije »Vurberk 2021«, zaradi vremenskih razmer so bili organizatorji namreč primorani prireditev seliti iz atraktivnega vurberškega grajskega dvorišča v dvorano. Po odločitvi strokovne žirije je na festivalu sodelovalo 14 ansamblov, vsak je zaigral dve skladbi, eno tekmovalno, prvič izvajano ter eno iz bogate zapuščine Lojzeta Slaka. Ansambli so se potegovali za številne nagrade, najprestižnejše med njimi so zlati, srebrni in bronasti zmaj, ki so zbir ocen strokovne žirije, žirije radijskih postaj in občinstva. Poleg atraktivnih skulptur so na festivalu podelili tudi plakete Lojzeta Slaka, Jožeta Šifrarja, Fanike Požek in Tineta Lesjaka«.

Kako izdelujejo oblačila, ki ščitijo pred ognjem ali električnim udarom. Kako nastajajo vlakna, ki jih uporabljajo v biomedicini. O inovativnosti in odličnosti slovenskega znanja v posebni oddaji Lynx. V oddaji pa tudi o tem, kakšne priložnosti odpira trajnostni turizem, s katerim se Slovenija danes uvršča v svetovni vrh zelenih in privlačnih destinacij.

Potem ko je ženska rokometna reprezentanca v četrtek odigrala pripravljalno srečanje z Norvežankami na njihovem parketu, se bo z evropskimi prvakinjami pomerila še doma, v dvorani Stožice. Z mislimi na decembrsko svetovno prvenstvo v Španiji in evropsko, ki ga leta 2022 gostijo Slovenija, Severna Makedonija in Črna Gora.

*****

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Zemlja je popoln planet. Vse na našem svetu se zdi kot ustvarjeno za naš obstoj. Toda življenje na Zemlji lahko uspeva samo zaradi delovanja mogočnih sil narave: ognjenikov, Sonca, vremena, morja in ljudi.

1. del: Ognjeniki
V prvem delu serije bomo izvedeli, da brez ognjenikov življenje na Zemlji sploh ne bi moglo nastati. Čeprav so ognjeniški izbruhi uničujoči, magma, ki priteče iz staljene sredice planeta, ustvarja novo kopno, ognjeniški pepel, bogat z minerali, pa rodovitno prst.

PERFECT PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija / 2020 / Režija: Huw Cordey

Začelo se je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. V ZDA in Veliki Britaniji se je iz varietejsko - kabarejskih predstav rodil nov minimalističen žanr, primeren za nastop pred živo publiko. Pionirji anglosaškega standupa so imeli velikanski vpliv na razvoj slovenske scene, četudi so določene elemente standup formata že v socializmu uporabljali nekateri domači komiki na čelu z Vinkom Šimekom (Jakom Šraufcigerjem).
Prvi val standupa je v Slovenijo butnil proti koncu devetdesetih let prejšnjega stoletja. V Ljubljani sta se izoblikovali dve žarišči: v nekdanjem KUD France Prešeren so eksperimentirali Jurij Zrnec, Boštjan Gorenc Pižama, Janez Usenik in druščina. V približno v istem obdobju so v najetem lokalu sredi mesta - najprej redno, nato pa bolj po redko, pod vodstvom Jerneja Kuntnerja nastopale t.i. Nove zvezde komedije (Matjaž Javšnik, Lucija Ćirović, Violeta Tomić itd.).
Po nekaj letih zatišja je Perica Jerković v koprskem študentskem klubu postavil nove temelje s predstavo »Ceu smeh«. Nadaljevalo se je v Kranju (Miki Bubulj, Ranko Babić, Klemen Bučan), v Mariboru (Slavko Škvorc, Martina Ipša) in na koncu so se spet aktivirali v KUD France Prešeren, kjer je standup večere začel pripravljati Vid Valič. Perica Jerković in Andrej Težak – Tešky sta ustanovila skupino Komikaze, ki je bila ključna za razvoj scene. Prvi množični nastop smo videli na Lentu, 2007, kjer so si naši komiki delili oder s hrvaškimi standuperji. Na pobudo Tina Vodopivca je leto kasneje Tešky organiziral prvi Panč festival na Ljubljanskem gradu.
Kakšno leto prej je v produkciji Špas teatra nastala uspešnica 5 moških.com, ki je skupaj s predstavo 5 žensk.com širši domači publiki približala nekaj prvin standup komedije.
Film prikazuje začetke razvoja te zvrsti komedije v Sloveniji in najpomembnejše mejnike. In seveda komike, ki so pustili sled naslednjim generacijam.

Inšpektor Brannick še naprej lovi razvpitega Goljata, novi šef Twomey pa mu ne dovoli, da bi sodeloval v preiskavi najdbe na otoku. Tom tako še naprej išče ugrabitelja in njegovo žrtev, znanega podjetnika Keenana. Tom se sprašuje, ali gre za istega storilca ali pa za nekoga, ki hoče vse podtakniti Goljatu. Brat ene od žrtev, Adam Cory, ni obupal nad iskanjem morilca in ima veliko podatkov, zato ga Tom obišče.

BLOODLANDS / Velika Britanija / 2020
scenarij: Chris Brandon
režija: Pete Travis
v glavnih vlogah: James Nesbitt, Lorcan Cranitch, Lisa Dwan, Ian McElhinney, Charlene McKenna, Susan Lynch

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
Bernardi se v studiu pridruži Franček Gorazd Tiršek – Nani, odličen strelec, ki se je s paraolimpijskih iger v domače loge že dvakrat vrnil z medaljo, najprej iz Londona leta 2003, štiri leta pozneje pa še iz Ria de Janeira.
O glasbenih uspehih in sanjah govorita Marjetka Vovk in Jan Plestenjak, ki sta pred kratkim izdala skupno pesem "V naju še verjamem". Uživamo tudi ob novi glasbeni uspešnici Dua Maraaya z naslovom "1000 let", v oddaji pa se prvič predstavi mlad glasbenik Mark Zebra. Ob Jožetovi mizi se krešejo mnenja o aktualnih dogodkih, k Magic Aleksandru pa se tokrat odpravi televizijska voditeljica Jasna Kuljaj.

To soboto v Kaj dogaja izveste, kdo je hujskal, kdo je Hojskal in zakaj so solze v Ljubljani tekle hitreje od protestnikov. Magister Baltič je za vas prelistal Pandorine dokumente in v njih našel novo zanimivo besedo, preverili pa smo tudi, kako poteka zaposlovanje novih kadrov v državni upravi. Gostu današnjega PUP TV-ja se resnično trga, bo pa zato naš glavni gost Bojan Cvjetićanin gotovo prijazen, pa še pridružil se nam bo na Mali terasi. Spoznali ga boste po brkih, ki mu jih je svetoval nihče drug kot Fešn Tony; poslušajte, kakšne nasvete ima tokrat za vas.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov