Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. nov. 2021

TV Slovenija 2 • Ned, 7. nov.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Smrt, umiranje in tudi zapleti, ki so povezani s slovesom od umirajočih in mrtvih, so pri nas še vedno tabu. Zato so prostovoljci Slovenskega društva hospic pripravili akcijo z naslovom »Omogočite mi dostojno poslednje slovo«. S tem preprostim pozivom nas nagovarjajo, da razmislimo o globokem pomenu slovesa od nam ljubih ljudi. O tem, kako boleče rane pušča za seboj praznina brez slovesa, so za nas odkrito spregovorili Renata J. Roban, predsednica Slovenskega društva hospic; Alenka Križnik, vodja programa Detabuizacija; fotograf Matija Tomc; igralec Žiga Čamernik in naša televizijska kolegica Vanja Kovač.

Do leta 2050 bo po ocenah Združenih narodov na Zemlji živelo že 10 milijard ljudi, zato bo eno od ključnih vprašanj, kako nahraniti človeštvo, obenem pa omiliti vpliv intenzivne pridelave hrane na naše okolje. Kakšen bo v prihodnosti sistem oskrbe s hrano in kakšen bo naš jedilnik? Bodo žuželke in meso iz laboratorija del vsakdanje prehrane?

Človeško telo vsebuje poleg svojih lastnih celic še več kot 100 trilijonov mikroorganizmov. Večina teh je v našem črevesju. Raziskave kažejo, da so z mikrobioto našega črevesja povezane številne bolezni. Raziskujejo tudi njen pomen pri covidu 19. V klinični študiji naj bi se izkazalo, da črevesna mikroflora pri akutnih bolnikih s covidom ni bila normalna.
Kako bi lahko odkrili, h katerim boleznim smo morda bolj nagnjeni, in jih še pravočasno preprečili? Ena od možnosti je presejalni test črevesnega mikrobioma.

Janko Ravnik (1891–1982) velja za eno od najbolj vsestranskih osebnosti v zgodovini slovenske glasbe. Bil je pianist, skladatelj, klavirski pedagog, planinec, smučar, varstvenik narave, fotograf, snemalec in režiser prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga. Ravnik je bil vrhunski pianist, utemeljitelj 'ljubljanske pianistične šole' in pomemben slovenski skladatelj. Tokrat nam njegovo izbrano klavirsko glasbo (Nocturno, Valse melancolique, Preludij, Moment, List v albumu, Čuteči duši) predstavljajo študenti Akademije za glasbo v Ljubljani: Katarina Tominec, Katja Sinkovič, Anja Arko, Tilen Draksler in Urška Rotar.

39. mednarodni folklorni festival Beltinci je med 23. in 26. julijem 2009 obiskovalcem ponudil razstave, predstavitev osmih krajevnih skupnosti občine Beltinci s kulinariko, krajevnimi običaji in sejmom, večer tuje folklore in tradicionalno povorko ter revijo izbranih folklornih skupin pod pokroviteljstvom Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Plesno revijo, na kateri je nastopilo osem folklornih skupin iz vse Slovenije ter gostje iz Belgije, lahko še enkrat doživite v današnji oddaji.

Toni dela razvaža kemična stranišča po golf igriščih. Tam srečuje tudi ljudi, s katerimi se je prej srečeval v drugačni vlogi. Wc pa se pokvari tudi doma, kar je priložnost za temeljito obnovo kopalnice. Da bi Toni prihranil denar, se loti prenove skupaj z Johhnyem. Seveda na skrivaj…

Toni najde v oglasniku oglas trgovca, ki od starih mam kupuje domače piškote za nadaljnjo prodajo. Mami ukrade recept in začne posel v kleti… Pri tem skoraj zažge ves stanovanjski blok, zato se domačim zlaže, da peče piškote zaradi tržne raziskave. Na pomoč mu priskoči mama…

Kuhati Kakaduduju je zahtevna reč. Ne je nič zelenega, pa nič, kar je posebnih oblik in kar ima vonj … Še bolj nerodno je, ker mu kuha ribič, ki raje suče čopič, kot da bi sukal kuhalnico. Se tudi vam zdi, da sta ta dva večkrat lačna kot sita? Ljubljanski otroci so ostali brez šolskega kuharja in prosijo Pepeta, da jim pomaga. Se bo izkazal? Ali je to recept za polom?

Samorastniške kronike prikazuje Galerijo likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki je bila ustanovljena 1971 kot varuhinja zbirke likovnih del.

Gre za likovna dela, ki od 1968 nastajajo v organizaciji Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. V najmlajše mesto v Sloveniji privablja samorasle likovne umetnike iz vsega sveta. V letu 2017 so se zbrali že petdesetič. V prvih letih je tabor potekal kot srečanje slovenskih umetnikov, čez leto je prerasel v jugoslovansko prireditev, nato pa v mednarodno srečanje umetnikov, slikarjev in kiparjev, ki je še danes namenjeno ustvarjanju, izmenjavi izkušenj in znanj, medsebojnemu spoznavanju in povezovanju. Mednarodni tabor je še vedno edino srečanje slikarjev in kiparjev samorastnikov na svetu s pol stoletno neprekinjeno tradicijo.
Galerija likovnih samorastnikov Trebnje je tako edina javna ustanova v Sloveniji, ki zbira, ohranja, proučuje, razstavlja in dokumentira naivno in samorastniško umetnost Slovenije in sveta.

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
V središču Škofje Loke nas vsakič znova navdušijo srednjeveške stavbe, ki svojo obliko ohranjajo skoraj nespremenjeno že zadnjega pol tisočletja. Natančneje od leta 1511, ko je bil večji del mesta obnovljen po hudem požaru. V eni od teh 500-letnih »zrelih dam« na Spodnjem trgu ali Lontrgu, kot mu pravijo Ločani, je radijska in TV voditeljica Monika Tavčar s tenkočutnostjo in zvrhano mero potrpežljivosti uredila podstrešno stanovanje.
Stanovanje, staro 50 let na prvi pogled ni izražalo potenciala, ki ga je zaslutila arhitektka, avtorica prenove. Odpiranje prostorov, ukinjanje hodnikov in še marsikatera strokovna začimba so pripeljali do odličnega rezultata.
Pogosto so vrtovi jeseni že precej prazni in pusti, brez barv. Dobro zasnovani, strokovno načrtovani pa so lahko barviti in zanimivi prek celega leta. Tak vrt smo našli na Gorenjskem in se ga naužili z načrtovalko, ki mu je dala končno podobo.

Češka komična drama o ženski srednjih let, ki ji nenavadno obolenje obrne življenje na glavo.

Dana, urejena ženska v srednjih letih, bančna uslužbenka, žena in mati dveh deklet, se po uspešnem družinskem praznovanju zjutraj zbudi z rdečimi podočnjaki. Lišaj za silo prekrije s pudrom in obišče zdravnika. Čeprav pričakuje, da bo težava minila sama od sebe, nenavaden simptom ne izgine in ji postopoma uničuje življenje. Problem je tako očiten, da jo šef pošlje na prisilno bolniško odsotnost. Potem ko nad njenim primerom obupa tudi medicina, Dano zajame panika in loti se je depresija. Pristane pri ekscentrični psihoterapevtki, ki na pacientko ne deluje pomirjujoče, temveč jo prisili, da nase in na svoj odnos do sveta pogleda drugače. Sooči jo s strahovi, ki jih je Dana tlačila leta in leta.

Izvirni naslov: MŮJ BEZVADNEJ ŽIVOT / Češki film, 2019 / Režija: Tereza Kopáčová / Scenarij: Alice Nellis / Igrajo: Tereza Brodská, Vasil Fridrich, Anna Peřinová

*****

Plavanje je bilo v Ljubljani vselej izjemno priljubljeno, že v letih po drugi svetovni vojni, ko se je na tisoče kopalcev gnetlo v Ljubljanici.

Znameniti Plavalni klub Ljubljana je domoval na bližnji Koleziji, kjer so bili poleg plavalcev bazirani tudi vaterpolisti in skakalci v vodo. Ko so člani PKL v letih 1964 in 1965 postali prvi državni prvaki iz celinskega dela nekdanje Jugoslavije, so z uspehom opogumili tudi plavalce iz Beograda, Zagreba in ostalih republiških prestolnic, Ljubljana pa je postala plavalni center s šampioni kot so Dani Vrhovšek, Zlata Trtnik, Urban Dermastia in drugi.
V zlatih šestdesetih letih so vaterpolisti pod vodstvom trenerja Aca Kostiova nastopali med vaterpolistično elito, brez konkurence v Jugoslaviji pa so bili PKLjevi skakalci v vodo, ki jih je vodil najtrofejneši predstavnik generacije Janez Obšteter. Klubske uspehe je zaznamoval vsakoletni rekordni vpis novih plavalcev in nemogoče je prešteti koliko Ljubljančanov se je plavanja priučilo ravno v znameniti šoli Mihe Potočnika na Koleziji. Za razliko od mnogih drugih športnih organizacij je imel PKL v lasti tudi objekt - Kopališče Kolezija je v sedmih desetletjih klubskega obstoja trikrat zamenjalo svojo podobo. Od lesenega kopališča iz 19. stoletja, preko asfaltne lupine do klavrne podobe ob koncu stoletja, ko je območje skorajda propadlo - vse to je spremljalo klubske delavce do zdajšnje prenovljene podobe tega kultnega zbirališča ljubiteljev vodnih športov.
V obdobju osamosvojitve so imeli v klubu izrazito močno generacijo, tako so na olimpijskih igrah v Barceloni nastopili trije izmed petih klubskih olimpionikov - največje uspehe so dosegali ravno Jure Bučar in brata Majcen, preden se je med udeležence zadnjih iger v Riu uvrstil Anže Tavčar in naznanil novo ero uspehov PKLjevih plavalcev.
70 let obstoja ni malo in vsaka obletnica je svojevrstna prelomnica. Prispevek Plavalnega kluba Ljubljana slovenskemu športnemu prostoru pa je nemerljiv. Klub je večkrat preživljal krize, vzpone in padce, ni mu uspelo obdržati vaterpola in sekcije za skoke v vodo, a skrbijo za množičnost preko plavalnih tečajev za otroke in odrasle ter kljub vedno težjim pogojem za delo in trening še naprej uspešno razvijajo plavanje. Ljubljana ima zahvaljujoč klubu dolgo in bogato tradicijo vodnih športov, s številnimi aktivnimi plavalci, vaterpolisti in skakalci v vodo, ki so imeli ob sebi mnogo ljubiteljev vodnih športov. In ta tradicija živi že desetletja...

Plavalci imajo letos natrpan urnik. Po spomladanskem evropskem prvenstvu v dolgih bazenih, poletnih olimpijskih igrah, seriji svetovnih pokalov jih zdaj čakata še dve veliki prvenstvi – evropsko in svetovno v kratkih, 25-metrskih bazenih.
Letošnje evropsko prvenstvo, ki bo tokrat trajalo šest dni, od 2. do 7. novembra, gosti Kazan, ki je bil tudi zadnja postaja svetovnega pokala. Prav v teh sta letos izstopala Peter John Stevens, tudi z zmagama, ter Katja Fain, ki je kar šestkrat stala na stopničkah. Oba sta tudi naša glavna aduta na evropskem prvenstvu: Peter John Stevens na 50 in 100 metrov prsno, Katja Fain pa ima širok nabor disciplin, od 200 do 1500 kravl in tudi 200 delfin in mešano.
V Kazan potujejo štiri plavalke in trije plavalci. Slovenski plavalci so se doslej s tovrstnih tekmovanj desetletja vračali z medaljami, le z zadnjih dveh ne. Upajo, da se bo krivulja spet obrnila navzgor in se bo skupno število vseh medalj slovenskih plavalcev doslej, 100, še povečalo.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

LOTO je najatraktivnejša klasična igra v Sloveniji. Voditeljica nas popelje skozi tri žrebanja: LOTO, LOTO PLUS in LOTKO.

Zemlja je popoln planet. Vse na našem svetu se zdi kot ustvarjeno za naš obstoj. Toda življenje na Zemlji lahko uspeva samo zaradi delovanja mogočnih sil narave: ognjenikov, Sonca, vremena, morja in ljudi.

5. del: Ljudje
V petem delu serije bomo spoznali vlogo ljudi. Človeštvo spreminja svoj planet tako korenito, da to že pomembno vpliva na vreme, morje in ves živi svet. Spremembe so tako hitre, da se jim številne vrste ne morejo več prilagoditi.

PERFECT PLANET / Francija, Kitajska, Nemčija, Velika Britanija / 2020 / Režija: Huw Cordey

Laurel Canyon – gričevnata pokrajina, posuta z ljubkimi hišami v zelenju na pragu Hollywooda, je v 60. letih in na začetku 70. let prejšnjega stoletja nudila ustvarjalno zavetje številnim glasbenikom, ki so zagnali pravo revolucijo v popularni glasbi in kulturi. Dokumentarna serija v dveh delih razgrne bogastvo redkih video in avdio posnetkov in svežih intervjujev ter predstavi življenje in glasbo Neila Younga, Davida Crosbyja, The Doors, Alicea Cooperja, The Monkeys, Mamas and Papas, Joni Mitchell in drugih.

LAUREL CANYON / ZDA / 2020 / Režija: Alison Ellwood

Nedeljska popoldanska oddaja Vikend paket z Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom ter vedno aktualnimi gosti, zabavnimi komentatorji, zanimivimi izzivi in dobro glasbo.
V Bernardino družbo prihaja Mitja Ferenc, pevec in vodja ansambla Prifarski muzukanti, ki za konec novembra pripravljajo tradicionalni koncert v Cankarjevem domu, tam bo tudi TV Slovenija. Bernarda gosti še igralko Tino Gorenjak in plesalca Arneja Ivkoviča, ki ju je v sodelovanju povezala gledališka komedija Večno samska.
Za Jožetovo komentatorsko omizje prihajata pevka Katarina Mala, ki se po nekaj letnem premoru vrača na glasbene odre, in komik ter psihoterapevt Nejc Šmit. V čarodejsko šolo Magic Aleksandra se je tokrat odpravila Katarina Mala, ki nastopa tudi na glasbenem odru, tam pa svojo novo pesem predstavljajo tudi Prifarski muzikanti.

Intimni večerni pogovori, ki rušijo tabuje. Igralka Zvezdana Mlakar se pogovorov loteva strastno, osebno in brez predsodkov.
V sobotnem večeru boste spoznali Damijana, ki je v svoji knjigi popisal stiske iz otroštva, ki so ga pripeljale do samopoškodovanja, poskusov samomora, depresije in alkoholizma. Aleš pripoveduje o tem, da mame smrdijo tudi po alkoholu in blodijo od uspavalnih tablet. Tomislav Kuljiš, ustanovitelj integralne telesne psihoterapije, vedno znova poudarja, kako pomembno je, da je mama dobro.

Družabno življenje se ugaša, čas je, da prižgete televizijo!
V Kaj dogaja? o čisti vesti in umazanih poslih ministra Vizjaka. Koga je tokrat koordinator cepljenja obtožil za slabo koordinacijo cepljenja in kako bomo s spanjem na sestankih rešili Zemljo? Z napovedovanjem podnebnih sprememb se bo tokrat spopadel tudi Vedeževalec Vlaž, v Besedi tedna pa bo magister Baltić predstavil nove dodatke domačemu vokabularju. Na PUP TV-ju bo frčalo perje, saj se nocoj predstavlja Visoko leteča stranka, kako je s PCT-jem pri medvedih, pa nam bo razložil Aleš Hojs. Naša gostja bo zmagovalka letošnje Popevke, pevka in glasbenica Sara Briški – Raiven, ki bo z nami zapela tudi v prvi uprizoritvi domače opere La Tragiata.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov