Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 30. jan. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 30. jan.

Tragična usoda milijonov Judov, ki jih je brutalni aparat nacistične Nemčije izbrisal z obličja Zemlje v holokavstu v letih od 1941 do 1945, je doletela tudi družino Silberstein Savić. O njihovi usodi nam je pripovedovala gospa Estera Savić Bizjak, hčerka Stevana Savića, ki je edini od družine preživel mučenja v zloglasnem taborišču Auschwitz-Birkenau. Oddajo posvečamo Dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga vsako leto obeležujemo 27. januarja.

Čedalje višje cene energentov in zaradi tega občutno dražje položnice za ogrevanje so razkrile nepravilnosti, za katere do zdaj nismo vedeli. Ena od teh je, da stanovalci večstanovanjskih objektov niso gospodinjski, temveč poslovni odjemalci. Zaradi tega so njihovi računi za ogrevanje še višji.
Zakaj so upravniki večstanovanjskih stavb z dobavitelji za etažne lastnike podpisovali pogodbe o poslovnem odjemu, čeprav so vedeli, da gre za gospodinjske odjemalce? Kdo je odgovoren za oškodovanje teh stanovalcev?

Od zaprtja rudnikov v Idriji, Mežici in Žirovskem Vrhu pri nas ne izkoriščamo več kovinskih mineralov. Pa vendar imamo v Sloveniji več kot 220 rudnih pojavov, pri katerih so tla, bogata s kovinskimi minerali, kot so sfalerit, galenit in boksit v različnih oblikah. Kovinski minerali vsebujejo kovine, na primer cink, svinec, galij in antimon. Nekatere od teh so uvrščene na seznam kritičnih surovin, ki jih industrija najbolj potrebuje. Najbolj znana kritična surovina je litij, ki ga vsebuje več različnih mineralov, med drugim tudi jadarit z območja reke Jadar v Srbiji, kjer bi radi odprli rudnik. Pa imamo litij tudi v Sloveniji?

Posnetek večernega koncerta 20. mednarodnega festivala ustnih harmonik v Mokronogu. Idejni vodja prireditve je vse od njenih začetkov pisatelj in glasbenik Stane Peček. Cilj festivala je spodbujati kakovostno izvajalsko prakso in ohranjati izročilo igranja na to glasbilo ter ga približati ljudem. Ljubitelji in podporniki igranja na ustno harmoniko se že dolgo trudijo za vključitev tega glasbila v glasbeno šolstvo. Premiki so sicer počasni, a v zadnjih letih je bilo organiziranih kar nekaj seminarjev za ustno harmoniko in izdani so bili priročniki za učenje tega glasbila. Koncert jubilejnega festivala je sooblikovalo 14 skupin iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Zadnji konec tedna pred olimpijskimi igrami za alpske smučarke prinaša tekmi v smuku in superveleslalomu na tradicionalnem prizorišču v Garmisch-Partenkirchnu. Dekleta bodo še zadnjič preizkusila svojo pripravljenost pred odhodom v neznano – na olimpijsko prizorišče, kjer še ni bilo tekem na najvišji ravni.

Pred skakalkami je na sporedu še zadnja tekma pred odhodom na olimpijske igre. Na tako veliki skakalnici, kot je ta v Willingenu, v zgodovini svetovnega pokala še niso tekmovale. Skakalnica ima velikost 147 metrov, na njej pa se da preleteti tudi 150 metrov.

Župan alpske vasi Ostana na nadmorski višini 1500 m poskuša oživiti kraj, v katerem se že 30 let ni rodil otrok. Uspelo mu je privabiti Silvio iz Torina, ki je prevzela taverno, in Flavia iz Torina, ki je prevzel pekarno. Za obe stavbi je župan po večletnem birokratskem trudu pridobil denarna sredstva. V vas se je priselila tudi Serena, ki prideluje sadje in zelenjavo, ter šest Pakistancev, do katerih je bila skupnost v začetku skeptična. Prišleki so vzljubili vas, ki ima zdaj že 50 prebivalcev in počasi postaja prava skupnost.

ALPINE VILLAGES / ALPENDÖRFER / Avstrija, Nemčija / 2019

Slovenska avtorska oddaja, ki odpira vrata v hiše in stanovanja, slikovite vrtove, razkriva objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove.
Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
On- mednarodno priznani trener jadranja iz Slovenije, ona- Avstrijka, živeča med vršaci, v krajih, znanih po zimskih športih, in vendar prav tako močno vpeta v jadranje. Oba živita svetovljansko, razgibano življenje, zato sta se odločila, da za toplejši del leta sidro vržeta na naši Obali. Na sanjski lokaciji je tako zrastla njuna sanjska kopenska barka.
Čeprav med našimi obiski hiš in stanovanj po Sloveniji vidimo številne domiselne rešitve, kako iz majhnega prostora iztisniti čim več, smo bili navdušeni nad »garsonjerco«, kot svoje stanovanje imenuje lastnica. Del starejše hiše v Ljubljani je uredila popolnoma po svojih zamislih in okusu.
Marsikdo se bo gotovo strinjal z mislijo, da je najlepši dodatek v domu – rastlina. Pri čemer je beseda »dodatek« močno v navednicah, saj gre vendar za živa bitja, ki nam skrb in ljubezen vračajo s tiho prisotnostjo, stanovitnostjo ter nemo lepoto. Sploh pa beseda dodatek ni več na mestu, ko gre za stanovanje mladega para. Pri njima je namreč v taki številčni premoči, da sta skorajda že lastnika sostanovalca rastlin.

Pred skakalci je še zadnja tekma svetovnega pokala pred odhodom na olimpijske igre. Slovenska reprezentanca se bo v Peking podala neposredno po tekmi z bližnjega letališča v Frankfurtu. To bo še zadnje ogrevanje pred vrhuncem štiriletnega tekmovalnega obdobja. Edine slovenske posamične zmage na tem prizorišču se je leta 2016 razveselil Peter Prevc.

Madžarska in Slovaška bosta od 13. do 30. januarja gostili 15. evropsko prvenstvo v rokometu za moške. Nastopilo bo 24 reprezentanc, med njimi trinajstič tudi Slovenija, ki je na prvenstvu pred dvema letoma osvojila 4. mesto. Naša vrsta bo prvi del tekmovanja igrala v Debrecenu, pomerila se bo s Severno Makedonijo, Dansko in Črno goro. Šest predtekmovalnih skupin gostijo še Szeged, Bratislava, Košice in Budimpešta. Madžarsko glavno mesto bo gostilo zaključni del tekmovanja s polfinaloma in tekmama za medalje. Zlato branijo Španci, srebro Hrvati, bron pa Norvežani.

Po odlični predstavi, a porazu v zadnji minuti tekme proti Crveni zvezdi se je Cedevita Olimpija podala na gostovanje v Podgorico. Tam jo čakata njen nekdanji glavni trener Aleksandar Đikić in še en nekdanji član Kendrick Perry. Gostovanja v dvorani Morača so vedno peklensko težka, a Olimpija letos v ligi ABA želi visoko uvrstitev, zato mora odločno nastopati tudi na zahtevnih tekmah. Srečanje med Olimpijo in Budućnostjo bo komentiral Miha Mišič.

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

V tem s čustvi prežetem dokumentarnem pričanju družina in prijatelji izjemne in prezgodaj preminule britanske glasbenice Amy Winehouse razkrivajo življenjsko in ustvarjalno zgodbo prave glasbene ikone, ki se v mnogočem razlikuje od tiste, ki jo pozna širša javnost. Spregovorijo tudi, kako je nanje vplivala Amyjina smrt. Film ponuja dragocene posnetke glasbeničinega družinskega življenja in redko videne posnetke nekaterih glasbenih nastopov.

RECLAIMING AMY / Velika Britanija / 2021 / Režija: Marina Parker

Športna drama. Christian je izjemno nadarjen mlad nogometaš, ki je prišel pod okrilje rimskega nogometnega kluba Roma. Hkrati je tudi osebnostno nepredvidljiv in je zaradi svojega značaja že zabredel v težave, pravzaprav je do vratu v njih. Po zadnji potegavščini, ki si jo je privoščil, se predsednik kluba odloči, da bo Christianu priskrbel učitelja in vzgojitelja, ki mu bo pomagal in ga naučil, kako obrzdati značaj, ter ga hkrati pripravil na zaključni maturitetni izpit. Valerio, novi učitelj, plašen in samotarski tip brez denarja in obremenjen s preteklimi težavami, je pravo nasprotje lahkotnemu in brezskrbnemu Christianu. Med njima je sprva kar nekaj nesoglasij, saj sta si zelo različna, vendar se sčasoma zbližata, postaneta prijatelja in zaveznika, kar še posebno koristi Christianu, ki se tako kljub vsem pritiskom in nevarnostim, ki pretijo mladim, a slavnim posameznikom, postavi na noge.

IL CAMPIONE / THE CHAMPION / ITA / 2019
Režija: Leonardo D'Agostini / Scenarij: Leonardo D'Agostini, Antonella Lattanzi, Giulia Louise Steigerwalt / Igrajo: Stefano Accorsi, Andrea Carpenzano, Massimo Popolizio, Ludovica Martino, Mario Sgueglia, Anita Caprioli, Camilla Semino Favro …

Rodos je med najbolj obiskanimi grškimi otoki, a vendarle ponuja še veliko neodkritega in pozabljenega. V prestolnici se bomo sprehodili po nekdanjem viteškem domovanju, se prebili čez del namakalnega sistema, ki so ga na otoku postavili nekdanji okupatorji, Italijani, in spoznali že zadnje predstavnike rodoških konjev, eno najmanjših konjskih pasem sveta, ki ji grozi izumrtje.

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov