Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 27. jun. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 27. jun.

Dan začnite s ponedeljkovo oddajo Dobro jutro, da bo prehod v nov delovni teden bolj prijeten! Voditelja Ljubica Mlinar in Boštjan Romih vas popeljeta skozi pozitivne in dobre novice. Po pregledu dnevnega tiska in aktualne teme, ki jo bo Monika Tavčar postavila V Središče, vam še pred osmo svetujemo glede različnih tematik. Druga ura oddaje je posvečena zdravju, za vse ljubitelje rastlin pa je poskrbljeno v rubriki Na pomoč, vrtnar. Da bi vsakdanje življenje okoli nas še bolje razumeli, se v (Ne)znanem lotevamo raziskovanja preprostih, a pomembnih mitov in resnic. Ob koncu oddaje vam ponudimo še idejo za vaš dom in vas v ritmih glasbe prepustimo novemu dnevu naproti.

Justin se po koncu prvega leta potovanja sam potepa po Franciji in Španiji. Tam se dobi s starima prijateljema Scottom in Andrejem, ki sta prišla na kratek oddih v praznično Sevillo. Skupaj jo mahnejo v Gibraltar, kjer Justina nadlegujejo sladkosnede opice. Od tam se s trajektom odpravijo na drugo celino.
V Maroku obiščejo mesto Fez in tradicionalno kazbo. Navdušeni so nad prijaznostjo Maročanov. V gorovju Atlas pa se mukoma povzpnejo na najvišji vrh Severne Afrike. Ob tem podvigu spoznajo, kako zelo si vsi trije še želijo potovati, spoznavati in snemati nove dežele.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Veliko vitalnih starejših prehoda v vse bolj digitalizirano družbo ne vidi kot nepremostljivo težavo, saj je na voljo več tečajev računalništva, ki jih organizirajo univerze za tretje življenjsko obdobje, društva upokojencev, knjižnice, kjer se usposobijo za delo z računalnikom, uporabo svetovnega spleta, družbenih omrežij, za plačevanje položnic, izobraževanje na daljavo, udeležbo bralnih klubov na daljavo itd. Naši sogovorniki, računalniški tečajniki iz Murske Sobote in Ivančne Gorice, poudarjajo, da so ta znanja danes nujna tudi za starejše, sploh v teh težkih časih, ko je zaradi zaprtja javnega življenja na številnih področjih računalnik edini način urejanja zadev, druženja in predvsem komuniciranja, odganjanja osamljenosti. Toda za številne, sploh za starejše, stare od 75 do 85 let, ki nikoli v življenju niso imeli opravka z računalnikom, je vključevanje hud problem, saj lahko brez pomoči mlajših generacij na marsikaterem področju ostanejo prikrajšani za nekatere socialne, družbene in celo zdravstvene storitve. Specialistki družinske medicine dr. Darinki Klančar se zdi nemogoče in kar nehumano, da bi kot družba od vseh starejših zahtevali, da se morajo brez pomoči mlajše generacije aktivno vključiti v ta digitalizirani svet – že v elektronsko naročanje k zdravnikom in specialistom –, saj tega mnogi ne morejo početi že zaradi številnih zdravstvenih težav, ki jih imajo v teh letih. Zato jim moramo kot posamezniki in družba priti naproti.

Demenca je med boleznimi sodobnega časa še vedno zelo tabuizirana in tudi stigmatizirana. V velike stiske ne potiska le oseb z demenco, temveč tudi in predvsem njihove svojce. Kako ti sprejemajo dejstvo, da npr. njihovi starši doma potrebujejo čedalje več pomoči pri vsakdanjih opravilih in največkrat tudi nadzor, ob tem da so sami večji del dneva zaposleni? Kdo jim daje potrebne informacije, znanje, kako sprejemati osebo z demenco takšno, kakršna je, komunicirati z njo in jo razumeti? Kako se spopadajo z boleznijo, bodo pripovedovali Tomaž Gržinič, ki je demenco spoznal že v svoji družini, zdaj pa je tudi sam zbolel, zakonca Jamnik, ki vso težo demence čutita zadnja leta, ko so se znaki bolezni pokazali pri možu Tonetu, Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica, ki je bolezen spoznala, ko je pri 50 letih zbolel njen mož Jaša Zlobec Lukič, in zdaj vso energijo v združenju namenja ozaveščanju o tej bolezni, obolelim in njihovim svojcem pa pomaga z nasveti, delavnicami, posvetovalnicami … Izhodišče, kako ravnati z osebami z demenco, v oddaji postavi mag. Jože Škrlj, ki se ukvarja prav z izobraževanjem svojcev in osebja v domovih za starejše. Nikoli, niti v najtežjih trenutkih svojci ne smejo pozabiti, da se za mnogokrat napornim vedenjem človeka z demenco še vedno skriva ista draga oseba, z vsemi čustvi in občutenji – in ko smo z njo, se ji moramo pridružiti v njenem svetu, ker se nam ona v našem ne zmore več.

Gluhi novinar Televizije Slovenija Miro Štebe je imel v svojem življenju veliko usodnih prelomnic in o njih je spregovoril brez olepševanja. Spoznali boste tudi gluho Brazilko, ki jo je ljubezen pripeljala v Slovenijo, in Mariborčana Andreja Vivoda, gluhega svetovnega popotnika, ki je obiskal že 170 držav. Tanja Cerkvenik je pred leti padla s terase hotela in je zdaj na invalidskem vozičku. Nekdanja paraolimpijka nam bo razkrila, koliko časa je potrebovala, da je svoje življenje zapeljala v nove tirnice. Vabljeni k ogledu izjemnih zgodb, ki vas ne bodo pustile ravnodušnih, v soboto, 25. 6., ob 14.40 na Prvem programu Televizije Slovenija.

V slovenskih zadrugah praznujejo 150 let od začetkov organiziranega delovanja. Visoki jubilej so počastili s slavnostno akademijo, na kateri so se spomnili najpomembnejših mejnikov slovenskega zadružništva. Zveza slovenske podeželske mladine je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano letos po vsej Sloveniji izvedla deset dvodnevnih izobraževanj pod naslovom Previdno v gozdu. Dodajamo opozorilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o zatiranju ameriškega škržatka, ki prenaša zlato trsno rumenico. V Sloveniji imamo okoli 60 % kmetijskih zemljišč pokritih s travinjem. Tokrat nekoliko več pozornosti namenjamo košnji in spravilu krme.

V tokratni oddaji bo Gino obiskal otok Elba in si ogledal nekdanjo Napoleonovo vilo, v kateri je cesar po izgnanstvu iz Francije prebival deset mesecev. Preizkusil se bo v vožnji z vodnim skuterjem ter se potopil pod morsko gladino in si ogledal živahne koralne grebene. Nato se bo odpravil k otoškemu čebelarju, ki mu čebele ljubezen in skrb vračajo z izvrstnim medom. Gino bo med uporabil pri pripravi slastnega zapečenega piščanca. Obiskal bo tudi opuščen rudnik železa in za konec skuhal žafranovo rižoto z grahom in sirom grana padano.

GINO'S COASTAL ODYSSEY / Velika Britanija / 2017

Poleti vas Lorella in Ana pozdravita z morja in vas popeljeta skozi najlepše trenutke pretekle sezone oddaj Sobotno popoldne. Tako boste lahko podoživeli navdihujoče pogovore z gosti kot so Jan Plestenjak, Bernarda Marovt, Nina Gazibara, Helena Blagne, Mario Galunič in mnogi drugi. Če ste zamudili nasvete o modi, življenjskem slogu, psihologiji, trendih, lepoti, zdravju in avtomobilizmu, potem so poletni izbori kot nalašč za vas. Dobimo se torej vsako poletno soboto ob 17.30 na prvem in si privoščimo trenutke zase.

Jessica si nekoliko po svoje predstavlja poroko v narodni noši in pokaže poročno obleko Sonnbichlerjevima. Dirk trdi, da hoče Lindo nazaj, zato je ta zmedena. Mu bo spet nasedla? Koga bi hipotetično najprej rešila iz gorečega avtomobila, Dirka ali Andréja? Tim povabi Franzi na večerjo in Franzi naposled le privoli, čeprav jo Lucy prepričuje, da se Tim ne bo nikoli spremenil.

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Informativna oddaja Črna kronika vsak ponedeljek ponuja gledalcem tedenski pregled najzanimivejših dogodkov s področja črne kronike v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov in oglašanja novinarjev s terena.

Informativna oddaja Magnet vsak delovnik ponuja gledalcem svež pregled najzanimivejših dogodkov s področja zabavne kulture v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Po uvodnih zapletih z vstopnimi vizumi se Scott in Justin ter snemalec Andre lahko odpravijo v Tripolis. Libija je bila zahodnim obiskovalcem več kot 20 let nedostopna. Najprej si ogledajo slovito Leptis Magno, nato pa nadaljujejo proti jugu. V zapuščenem mestu Gadames uprizorijo skeč in ga v domišljiji poskušajo obnoviti. Razposajeno se lovijo in izgubijo, potem pa se odpravijo v osrčje Sahare – tokrat so njihov cilj velikanske sipine. Justin si je vtepel v glavo, da bo deskal z njih. Ob pogledu na prelepo zeleno oazo in jezerce mu to naposled tudi uspe.

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica so z izvirnimi in likovno vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije.

Marlenka Stupica, njena pokojna hčerka Marija Lucija Stupica in Marlenkina vnukinja Hana Stupica so z izvirnimi in vrhunsko dodelanimi ilustracijami zaznamovale številne generacije. V obdobju skoraj stotih let so se zamenjali številni družbeni, politični in kulturni sistemi ter koncepti. Le en princip je neranjen preživel ves ta čas in ostal enak: pripovedovanje zgodb z najbolj domišljenimi, prefinjenimi, senzibilnimi in čutnimi ilustracijami; s podobami, ki nam lahko spremenijo dojemanje sveta. Če z njimi odrastemo, smo lahko drugačni. Ohranimo otroka v sebi in odraslosti nadenemo krila.
Dokumentarni film o pravljičarkah treh generacij in enega neskončnega polja domišljije, ki ga čas ne more postarati, nas pelje od Marlenkine kultne Sneguljčice, Rdeče kapice, Trnuljčice, Paličice, Zvezdnih tolarjev prek temačne Lenore, Pastirice in dimnikarja, Letečega kovčka in Svinjskega pastirja Marije Lucije do Hanine Rokavičke, Zajčkove hišice in Schönwerthovih pravljic.
Vse tri generacije Stupičevih so zgradile svet, vzporeden resničnemu.
Marlenka je začela slikati po vojni – v času, ko so petletke nizale rekorde, ko je bil proletarec kralj, delavka osvobojena volivka, brezrazredna družba pa cilj. V črno-beli svet je vnašala barve. V njem so preživeli kraljevske družine, prinčevi poljubi, rojenice in gradovi. Na likovni akademiji je študirala v drugi povojni generaciji, ko se je tja vpisala le peščica žensk. Tudi v času, ko je študirala njena hčerka Marija Lucija, so bile ženske na slikarstvu v manjšini. A v prvem desetletju novega tisočletja, ko se je na študij Oblikovanje vizualnih komunikacij vpisala Hana Stupica, je bilo v vse programe akademije sprejetih že več žensk kot moških.

Poleg treh umetnic je v filmu prisoten tudi Gabrijel Stupica, soprog, oče in ded, predvsem pa eden najprodornejših slikarjev modernizma. Marija Lucija je od otroštva dalje stalnica v njegovem likovnem svetu, Marlenka pa jo je upodobila v Sneguljčici, Paličici in številnih deklicah, ki zaznamujejo njen pravljični svet.
Film, v katerem nastopajo Marlenka in Hana Stupica in številni pričevalci, je nastal v Dokumentarnem programu RTV Slovenija, avtorica je Majda Širca.

Poletne oddaje Podjetno naprej predstavljajo zgodbe o okolju prijaznih rešitvah, inovativnih idejah ali pa kreativnih mladih, ki se pogumno podajajo na samostojno podjetniško pot na različnih področjih. Obiskali smo številna zagonska podjetja tako v Sloveniji kot tudi drugih evropskih državah, bili smo denimo v Estoniji, Grčiji, Albaniji in na Finskem. V okviru projekta INFO4EU smo tako v sezoni 2021/2022 pripravili 60 prispevkov in 30 zgodb o uspehu.

Najstnica Mina si želi dolgih las, saj je prepričana, da jo bo njena simpatija Nejc potem ljubil. Oče Janez jo želi obvarovati nepridipravov, mama Majda pa sanjari o strastni romanci. Lasje so črna komedija o tem, kaj se zgodi, če protagonisti živijo v sanjah namesto v realnosti. Film, kjer se nedolžne situacije sprevržejo v psihološko detektivko.
Režija: Barbara Zemljič

Leon in Ana sta srednjih let. Moški in ženska sta nevrotika: on je alkoholik, ona z razumom ubija lastna čustva. Leon se v bolnišnici zdravi zaradi odvisnosti in Ana ga obiskuje. To je zunanja okoliščina v kateri se znajdeta lika. Skozi film prihajajo zamolčana stanja in zanikana doživljanja. Gre za preprosto zgodbo, le osebi sta kompleksni. V iskanju življenja, ki ni laž, se spopadata s številnimi ovirami.
Režija: Alma Lapajne

V okviru Videonoči si boste lahko ogledali široko ponudbo slovenskih glasbenih videospotov vseh zvrsti. Z njimi noč ne bo tako dolga ...

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov