Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Ned, 7. avg.

Tragična usoda milijonov Judov, ki jih je brutalni aparat nacistične Nemčije izbrisal z obličja Zemlje v holokavstu v letih od 1941 do 1945, je doletela tudi družino Silberstein Savić. O njihovi usodi nam je pripovedovala gospa Estera Savić Bizjak, hčerka Stevana Savića, ki je edini od družine preživel mučenja v zloglasnem taborišču Auschwitz-Birkenau. Oddajo posvečamo Dnevu spomina na žrtve holokavsta, ki ga vsako leto obeležujemo 27. januarja.

Most na Pelješac je z dolžino 2404 metre eden večjih evropskih mostov. Po tehnološki zahtevnosti gradnje in zahtevnosti projekta pa se uvršča tudi med najzahtevnejše mostove v svetu. Most stoji na območju izjemno visoke seizmične aktivnosti in sunkovitih vetrov. Primerna skalnata tla za vgradnjo temeljev pa so bila šele 80 metrov pod morskim dnom. Skoraj 130 metrov dolge pilote so v enem kosu pripeljali iz Kitajske in jih zabili v tla pod morjem. Most je projektiral slovenski inženir Marjan Pipenbaher, ki nam bo v studiu predstavil gradnjo mostu na Pelješac.

Zveza delovnih invalidov Slovenije je letos praznovala 50. obletnico delovanja pod sloganom Praznujemo preteklost, izboljšujemo prihodnost. Pod njenim okriljem že od leta 1999 poteka tradicionalna revija pevskih zborov, ki želi širši javnosti predstaviti ustvarjalno in intelektualno sposobnost invalidov ter njihov prispevek k družbenemu razvoju. Tako so se z glasbenim programom že enaindvajsetič predstavili pevski zbori, ki delujejo v okviru društev invalidov ZDIS iz celotne Slovenije.

Folklorna skupina Železničarskega kulturno-umetniškega društva Tine Rožanc se je sedemdeseti obletnici svojega obstoja poklonila s predstavo z naslovom: Sem. Predstava postavlja v ospredje človeško bit, vsebinsko prepleteno v igro simbolike števila sedem in nič. Prvo predstavlja členjenost predstave na sedem delov v razvoju človeštva, družbe in posameznika, število nič pa s podobo simbolizira cikličnost in sklenjenost. Predstava nas popelje skozi poglavja človeškega življenja: rojstvo, iskanje, čaščenje, spopad, združitev, dekadenca in smrt.

Hotel, ki se trudi dvigniti nivo, preseneti potres, ki v temeljih pretrese posamezne odnose nivoju hotela pa ne škodi prav bistveno. Zakaj in kako se Danica znajde v Martinovem naročju in kaj 'aktivira' Martina, da se nenadoma popolnoma spremeni? Hotelski nivo Nataša še dviga z delavnicami za protipotresno varnost. Ves čas pa Frenka bega to, da je zadel na lotu. Kam z denarjem? Seveda je ta skrb odveč, kajti v vsaki urejeni državi je kar nekaj instanc in posameznikov, ki to težko breme pomagajo človeku olajšati.

Kaj v resnici pomeni hotel na nivoju, spoznajo naši junaki, ko v hotelu nastopi nova, mlada in sveža vladavina. Iz hotela hoče takoj narediti Hotel, z najmanj enim Welleness studiem. V skladu s tem svojim načrtom takoj odstrani stare zavese in sredi recepcije namesti akvarij z eksotičnimi ribicami - kaj bo storila šele z obstoječim človeškim potencialom? Brez pomislekov: stari gredo na cesto, mladi pa s ceste naravnost v upravo hotela. Tragično situacijo reši šele diareja. Izkaže se namreč, da je tudi nivo sanjsko lepih hotelov lahko vprašljiv.

Scott, Justin in Andre se ustavijo pri sorodnikih svoje vodnice, ki živijo v tradicionalni mongolski jurti. Povabijo jih na kosilo na kuhano ovčjo drobovino, še prej pa jih izdatno napijejo s fermentiranim jakovim mlekom. Scott in Justin nato najameta štirikolesnika za potovanje po puščavi Gobi. Po začetnem navdušenju ima Scottovo vozilo dve počeni gumi, drugič je treba v bližnje mesto po pnevmatiko. Kampiranje v puščavi in vožnja z vetrom v laseh vsem ostaneta v neizbrisnem spominu, kljub popotniškim tegobam …

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

Vabljeni k ogledu.

Serija 25 oddaj kratkega formata #Zelena generacija - Young Village folk, predstavlja zgodbe in dobre prakse mladih, ki nam v EU pridelujejo hrano. Tržni vrtovi so majhne zelenjavne kmetije , ki jih razvijajo v Ameriki in Kanadi. Tilen Praprotnik se je odločil , da jih prenese tudi v Slovenijo, konkretno na Gorenjsko. Njegovo zelenjavo z veseljem na svoje jedilnike uvršča kuharski chef Uroš Štefelin.

Grenko-komičen vrhunec češkega novega vala govori o klavrnem ljubezenskem življenju mlade delavke Andule.

Delavke v tovarni čevljev v majhnem kraju, kjer na vsakega moškega pride kar šestnajst žensk, pogosto sanjarijo o romancah. Vodja kolektiva priredi ples, da bi mlada dekleta, ki živijo v delavskem domu, našla moško družbo. Mlada svetlolaska Andula, ki ima fanta, čeprav je ta izginil neznano kam, se med plesom s prijateljicama otepa družbe treh vsiljivih in pohotnih vojakov. Noč po plesu preživi z mladim pianistom Mildo, ki prisluhne njenim težavam. Nato pusti fanta in poišče Mildo v Pragi. Nad nadobudno dekle se spravijo mladeničevi starši, ki sinu prepovedujejo zapletanje z dekleti iz neznanih krajev.

Miloš Forman tukaj na sočuten, a neolepšan način govori o življenju mlade češke delavke, o Pepelki, ki ne sreča princa, temveč vrsto hinavcev, razvajencev in obupancev. Kot sam pravi v nekem intervjuju, ga je bolj kot kritika družbe, ki je v njegovih filmih sicer vedno navzoča, zanimal zagonetni čustveni, subjektivni svet junakov in junakinj.

Izvirni naslov: LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY / Češkoslovaški film, 1965 / Režija: Miloš Forman / Scenarij: Miloš Forman / Igrajo: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Vladimír Mensík

Voditelj Boštjan Romih z ekipo obiskuje hiše, vrtove in stanovanja ter s pomočjo slovenskih arhitektov odkriva domiselne arhitekturne rešitve. Oddaja je zanimiva za vse, ki jih zanima arhitektura in oprema ambientov, ki želijo graditi, opremiti ali prenoviti dom.
Sodobna hiša v idiličnem podeželjskem okolju najprej preseneti z dejstvom, da v dolžino meri kar 30 metrov. Ima pa med drugim tudi to posebnost, da se upira sodobni težnji po vse večji individualizaciji. V njej smo namreč našli prekrasen primer sobivanja dveh družinskih generacij. In kar je najbolje, vsi člani se med seboj odlično razumejo, kar se odraža tudi v odlični energiji, ki obiskovalca v hipu objame.
Poslovimo se z nepozabnimi prizori posestva nad Kamnikom z avtentično srednjeveško trdnjavo, staro več kot 6 stoletij, Da lahko še naprej pripoveduje svojo čarobno zgodbo, so zaslužni njeni lastniki, petčlanska družina, ki skrbi, da rustikalna pravljica še naprej traja. Del te pravljice prinesemo v domove gledalcev.

*****

Po svetovnem prvenstvu slalomistov na divjih vodah se bodo za kolajne na letošnjem največjem tekmovanju potegovali še sprinterji na mirnih vodah. Med štirimi slovenskimi predstavniki ima največ možnosti za visoko uvrstitev kajakašica Anja Osterman, ki bo nastopila na 200 in 500 metrov. V svetovnem pokalu se je letos izkazal tudi Jošt Zakrajšek, ki se bo pomeril na 1000 in 5000 metrov. Med kajakaškimi dvosedi bosta na 500 metrov tekmovala tudi Rok Šmit in Vid Debeljak. Debeljak bo veslal še na 200, Šmid pa na 500 metrov. Na svetovnem prvenstvu v Halifaxu bo nastopila večina najboljših zadnjih let, saj se je po olimpijskih igrah poslovilo le malo tekmovalcev.

Dokumentarni film Tekmüvanje nas popelje v slovensko romsko vas Pušča, kjer se prvo in edino romsko gasilsko društvo na svetu trudi integrirati v slovensko gasilsko kulturo. Bo s tem, ko postajajo slovenski gasilci, ogrožena njihova identiteta?
Scenarij za film so sooblikovali Miha Mohorič, Martin Kastelic in Tina Glavič Novak. Režiser filma pa je Miha Mohorič.

Bit in Anže, "Nord brothers", kot ju kličejo domačini, si tokrat ogledujeta eno izmed sedmih čudes sveta, njuna mehiška dogodivščina pa se nadaljuje preko Meride in Tuluma. Mimogrede še obiščeta kraj, ki nosi enako ime kot priljubljena specialiteta, ki pa s krajem nima nič skupnega. V naravnem rezervatu se spoznata z dinozavri, na koncu poti pa si oddahneta na dolgih peščenih plažah Holbosha.

Dan hitro mine, a v tem kratkem času naš svet doživi izjemne spremembe. Priča je neskončni lepoti in srhljivim dramam. Dnevna rutina Sonca in Lune, ki se izmenjujeta na nebu, narekuje utrip življenja na Zemljinem površju – od ptičjega zbora ob svitu, sončenja plazilcev, lova jaguarjev na lenobne kajmane do jastrebov, ki čakajo na ugodno termiko, da jih ponese v višave. Vse zgolj v 24 urah!

WILDLIFE 24 / Nemčija / 2020

Jonasa Wiebeka na njegovem domu zabodejo. Ker kriminalisti ne najdejo prenosnika, telefona in denarnice, sprva pomislijo na vlomilca, potem pa jim sosedje povedo, da pogosto videvajo skrivnostnega starejšega moškega, ki se potika okoli Wiebekove hiše ...

SOKO Wien (XV.) / Avstrija / 2019-20
Scenarij: Markus Staender, Martin Muser, Jens Schäfer, Frank Weler, Andreas Quatsch idr.
Režija: Holger Barthel, Olaf Kreisen, Holger Gimpel, Sophie Allet-Coche
V glavnih vlogah: Stefan Jürgens, Michael Steinocher, Lilian Klebow, Brigitte Kren, Maria Happel, Helmut Bohatsch

Veliki kitajski zid, jordanski dragulj Petra, izgubljeno mesto Inkov Machu Picchu in otoški srednjeveški samostan Mont-Saint-Michel – nemško-francoska dokumentarna serija s posnetki iz zraka, satelitskimi posnetki in prepričljivo trirazsežno grafiko odstira skrivnosti starodavnih graditeljev.

2. del: Petra - puščavska vrtnica
Več kot 2000 let staro nabatejsko mesto sredi jordanske puščave vsako leto obišče pol milijona turistov, vendar so arheologi doslej raziskali le manjši del ruševin. Nekatere podrobnosti gradnje veličastnih stavb iz peščenjaka so še danes uganka. Nobenega dvoma pa ni, da so Nabatejci znali izkoristiti naravno lepoto kamna in bili obenem spretni inženirji, saj so kljub pomanjkanju dežja z zapletenim vodovodnim sistemom vse mesto oskrbovali z vodo. Imeli so je v izobilju, kot kažejo ostanki številnih bazenov in vodnjakov. Petra je zaradi razkošja veljala za nekakšen Las Vegas svojega časa, dokler ni v sedmem stoletju utonila v pozabo.

ANCIENT SUPERSTRUCTURES / Francija, Nemčija / 2018 / Režija: Félicie Derville
Frédérique Mergey, Patrick Luzeux, Romain Clément

Loto je najbolj priljubljena igra na srečo v Sloveniji, saj jo igra več kot 860 tisoč polnoletnih Slovencev. Voditeljica nas popelje skozi žrebanje Lota in Lota plus, poleg rezultatov obeh žrebanj pa si ogledamo tudi aktualne dobitke igre Joker.

Spor zaradi skrbništva nad deklicama se zapleta. Mlajša od njiju, Dácil, izgine. Gaspar je prepričan, da za tem stoji njegova nekdanja žena Lucía, mati deklic. Iskanje vodi nova policistka, narednica Cruz. Díaz odpotuje na Tenerife, da bi izvedel, kdo ga hoče ubiti. Sestanek s Fadijem, Samirinim sinom, stvari le še zaplete. Na Hierro pripotuje morilčeva sestra. Trdi, da nič ne ve o bratovih poslih. Díaz je prepričan o nasprotnem, zato začne pritiskati nanjo.

HIERRO (II.) / Španija / 2021
scenarij: Pepe Coira
režija: Jorge Coira
v glavnih vlogah: Candela Peña, Darío Grandinetti, Tania Santana, Kimberley Tell, Saulo Trujillo, Yaiza Guimaré, Luifer Rodríguez, Ángel Casanova, Marga Arnau, Maykol Hernández

V prvi oddaji nove sezone se bo v kvizu Joker preizkusila andragoginja Natalija Žalec iz Ljubljane. Ljubiteljica nordijske hoje in lastnica dveh psov zase pravi, da je zelo ognjevita. Rada tudi kuha, še posebej slaščice, navdušuje se tudi nad zelišči. Ko bo imela čas, bo napisala knjigo za otroke. Njena super pomoč bo brat, priznani filozof, Bojan Žalec.

Zgodovinsko-politična drama. Podkraljeva hiša v Delhiju je bila vselej dom britanskih vladarjev Indije. Po tristo letih se njihova vladavina končuje; lord Mountbatten, pravnuk kraljice Viktorije, leta 1947 še zadnjič prevzame vladarski položaj z nalogo, da Indijo vrne njenemu ljudstvu. Pripoved zgodovinske drame se odvije na tem velikem posestvu. V zgornjih nadstropjih je živel lord Mountbatten s soprogo in hčerjo, v pritličju pa je bilo nastanjenih 500 hindujskih, muslimanskih in sikhovskih služabnikov. Ko nova politična elita, Nehru, Jinnah in Gandhi, zahtevajo izročitev podkraljeve hiše novi neodvisni državi, to neogibno vodi v konflikt. Sprejeta je odločitev o delitvi dežele in ustanovitvi nove islamske države Pakistan, katere posledice je čutiti še danes. Film raziskuje dogodke skozi prizmo zakona med Dickiejem in Edwino Mountbatten ter romance med mladim hindujskim strežajem Jeetom in njegovo muslimansko izvoljenko Aalio. Mlada ljubimca se v burnem primežu konca imperija znajdeta v sporu z Mountbattnovimi in lastnima skupnostima, vendar jima to ne vzame upanja ...

VICEROY'S HOUSE / PODKRALJEVA HIŠA / UK, INDIA, SWE / 2017
Režija: Režiser: Gurinder Chadha / Scenarij: Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha in Moira Buffini / Sodelavci pri scenariju: Larry Collins, Dominique Lapierrey and Narendra Singh Sarila / Igrajo: Hugh Bonneville, Gillian Anderson, Manish Dayal, Huma Qureshi, Michael Gambon …

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov