Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 7. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Ned, 7. avg.

Tilka, Rija in Hektor berejo knjigo o živalih in odkrivajo zanimiva dejstva o nenavadnih živalih, ki živijo po svetu. A zakaj bi brali knjigo, če lahko živali odkrivajo kar na svojem vrtu. Tilka poišče fotoaparat, da jih bo lahko fotografirala in prijatelji se odpravijo na safari. Našli so že veliko eksotičnih živali, zdaj pa bi radi fotografirali še izjemno redkega krokoleva.

Valentinček se prestraši, ko ugotovi, da je izgubil mamin mikrofon. Njegova mama je novinarka in potrebuje mikrofon za popoldanski intervju z arhitektom Pavčičem. Valentinček in prijatelji na vso moč hitijo, da bi našli izgubljeni mikrofon, in ga pravočasno vrnili Valentinčkovi mami.

Pozdravljen, slon! Živiš v afriških savanah in stepah. Si velika žival, največji sesalec na Zemlji! Hodiš po vseh štirih in imaš debelo sivo kožo. Tvoj sorodnik iz Azije je le malce drugačen od tebe, na glavi ima buško in bolj je poraščen. A ne tako kosmat kot tvoj prednik mamut!

Lola se od vsega na svetu najrajši preoblači in šemi. Ko dobi imeniten kostum aligatorja, ga sploh noče več sleči. Nikoli! Čarli je prav v zadregi, ko se Lola kot aligator odpravi celo v trgovino in park ter se namerava celo pojaviti na šolskem nastopu z naslovom "Predstavim se". O, ne! Le kako naj ji to prepreči, da se ne bo osmešila? Toda Lola ga preseneti, kakor vedno.

Lesko je čebelam poskušal ukrasti nekaj medu, zato so ga pregnale. To ga je tako prestrašilo, da noče več niti pokukati iz brloga. Sestri in brat ga spodbujajo, naj se s svojim strahom spopade in ga premaga.

Luka in Lučka se igrata v svoji sobi. Ugotovita, da sta zaklenjena in da ne moreta ven. Zamislita si, da sta nemočna gusarja na samotnem otoku. Vesta, da v morju plavajo morski psi. Pa tudi, da ju bodo napadli pogoltni gusarji, ki hočejo zlato.

Zafrk robotkom ponosno pokaže svojo največjo in najboljšo sliko doslej. Toda robotki niso navdušeni. Pravijo, da so videli že večje in boljše slike: te so v puščavi pri Nazci. Zafrk sklene, da bo tudi on ustvaril svojo sliko v puščavi.

Niki in Hupi gresta skupaj v pustolovski park. Starši so Nikiju zabičali, da mora paziti na Hupi, ta pa hoče na točke, namenjene velikim motorjem.

Suša je izsušila vodo iz vseh korit in vodnjakov v vasi Sveti Martin. Na kmetiji se ovci Mitki rodita dva jagenjčka, ki bi ju morala nahraniti. A brez vode nima mleka. Bela in Sebastijan se zapodita po vodo, najprej v vas, nato na goro, a vode ni nikjer. Zadnji up je bajalica malce čudaškega dedka Pavla …

Šolska streha spet pušča! Otroci pripravijo semenj, da bi zbrali denar za novo streho.

Mama Polenta in Alf imata obletnico poroke, zato bi jima Štef rad pripravil Alfovo najljubšo jed, kari z rižem. Toda riž je našel in načel že Marijev hrček, tako da ga Štef ne more več uporabiti. Potem pa pokliče še Alf, da mu ne bo uspelo priti pravočasno na zmenek …

Gospod Martinc si želi, da bi Ernest igral v njegovi trgovini. Za spremljavo mu posodi mehanični klavir, ki pa je strašansko razglašen ...

Ko kmet obtiči v stranišču, mu mora Bitzer hitro prinesti nujne potrebščine. Ker se mu to ne posreči, mu na pomoč priskočijo Jon in prijatelji.

Mumintrol se spopade z največjim izzivom do tedaj, ko se prezgodaj prebudi iz zimskega spanja in se znajde sam v neznanem svetu mumindolske zime. A srečanje z davnim prasorodnikom, njegovim prednikom, ga nauči iznajdljivosti v prvinskem načinu preživetja.

Na noč čarovnic se Vélika buča dvigne z bučne njive in odleti s polno vrečo igrač za vse otroke sveta. No, vsaj Linus je trdno prepričan, da je tako. Zato ji napiše pismo o tem, kakšna darila si želi od nje.

Ezrovo družino je obiskala babica. Zelo je prijetna, a ker je pisarna Nezmotljivih v njenem bungalovu, detektivi na lepem nimajo več prostora in miru za delo. Ezra počasi obupuje, nato pa babica skrivaj sklene, da bo otrokom sama pripravila uganko na tržnici. Le kako bodo pečenka, rožmarin in timijan nadobudne prijatelje popeljali do krofov?

Spremljali bomo neposredni prenos nedeljske maše iz cerkve Marijinega oznanjenja v Adergasu v župniji Velesovo. Bogoslužje bo vodil župnik Slavko Kalan.

»Je pa vera obstoj resničnosti, v katere upamo, zagotovilo stvari, ki jih ne vidimo. « (Heb 11,1)
razmišlja ANJA KASTELIC

Z zakramentom krsta verniki prejmejo duhovniški poklic, iz katerega izhaja njihovo službeno ali laiško duhovniško poslanstvo.

Z zakramentom krsta verniki prejmejo duhovniški poklic, iz katerega izhaja njihovo poslanstvo. O tem so razmišljali na simpoziju, ki je bil sredi februarja v Rimu. Nekateri opravljajo naloge službenega duhovništva, drugi pa so kot laiki vključeni v ustvarjalno življenje Cerkve in družbe. Kaj pomeni, da so v Cerkvi ženske in moški skupaj na poti? S katerimi preprekami se srečujejo? O tem razmišljajo verniki na sinodalni poti, ki je pot spreobrnjenja. Posebej želijo poudariti, kakšno vlogo imajo ženske v Cerkvi, kakšno naj bo služenje in način vodenja Cerkve. O tem govorijo tudi dokumenti z Drugega vatikanskega koncila, med njimi Lumen Gentium: kaj pomeni biti Božje ljudstvo in kakšno je razumevanje Cerkve.
Papež Frančišek si prizadeva, da bi obala Sredozemlja postala kraj enotnosti, in ne meja med narodi. Zato se je v Firencah udeležil zasedanja škofov in županov Sredozemlja, se srečal s prebežniki. Srečanja se je udeležil tudi mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.

Deepfake ali ponarejeni videoposnetki je besedna zveza, ki jo danes vse pogosteje slišimo v povezavi z videi, za katere ne vemo, ali je njihova vsebina v celoti resnična. Tovrstni videoposnetki so največkrat uporabljeni za politične manipulacije ali javno sramotenje znanih oseb. Kako jih prepoznati in kakšen vpliv imajo na uporabnike medijskih vsebin? Več v oddaji Na kratko!

Prvo avgustovsko nedeljo smo v oddaji veliko pozornosti namenili izrednim razmeram v kmetijstvu zaradi katere kmetje pozivajo k razglasitvi naravne nesreče. Po prvih ocenah znaša škoda kar okoli 70 milijonov evrov. Na Dolenjskem s posebnim evropskim projektom še izboljšujejo kakovost cvička - projekt gre letos h koncu. Pogledali smo, kako je mogoče uspešno pridelati zelenjavo v Poljanski dolini. Pripravili smo tudi reportažo s poletnega Krvavca. Vabljeni k ogledu.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

Na Vurberku, v štajerski zibelki Slakove glasbe, so letos 24. junija na obnovljenem grajskem dvorišču ponovno odmevali valčki in polke zasedb, ki imajo v svojem sestavu diatonično harmoniko ter pojejo dvo- ali večglasno, in sicer 30-ič po vrsti.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Serija TV vinjet prinaša opomnik na življenje ljudi, pomembnih za slovensko zgodovino, družbo in kulturo, ki so danes skoraj pozabljeni.

Smučarski skakalec iz Mojstrane Janez Polda, ki je s svojimi dosežki in rekordi zaznamoval začetke planiških skokov, je hitro postal slaven. Njegova življenjska pot se je zaradi številnih razočaranj žal prezgodaj končala, zapisal pa se je v zgodovino slovenskega športa.

Drama. Meir se je z ženo pravkar vrnil iz Afrike, kamor se je podal na safari. Doma je vse po starem, a vendar ni vse, kakor bi moralo biti. Oseminšestdesetletni Meir ugotovi, da ga družina in družba vse manj potrebujeta in da si mora kot upokojenec znova izboriti prostor pod soncem. Spet mora pridobiti vitalnost in najti življenjski smisel.

AFRICA / IZRAEL / 2019
Režija: Oren Gerner / Scenarij: Oren Gerner / Igrajo: Meir Gerner, Maya Gerner, Oren Gerner in drugi

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

Vsi se pripravljajo na mirno noč na kmetiji. Nenadoma se pes Bitzer začne obnašati zelo nenavadno. Ko se to njegovo obnašanje prenese na čredo, Jon poskuša ugotoviti, kaj ga povzroča.

Gino se iz Benetk odpravi proti dvema čudovitima italijanskima mestoma z bogato zgodovino. Ravena je znana po izjemnih mozaikih, ki so še po 1500 letih taki kot nekoč. Kar osem ravenskih stavb je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. V mestu še danes skrbijo, da izdelovanje mozaikov ne utone v pozabo. Iz Ravene se Gino odpravi v San Marino, najstarejšo državo na svetu. Njegov nastanek sega v 4. stoletje. Življenje se je do danes močno spremenilo, mestu pa je kljub temu uspelo ohraniti neodvisnost in bogato izročilo. Posebnost je tudi, da države ne vodi predsednik, temveč regenta, ki ju vsakih šest mesecev izvoli 60 svetnikov. Za konec nam Gino pokaže, kako lahko iz božičnega kruha hitro pripravimo okusno sladico.

GINO'S ITALIAN COASTAL ESCAPE / Velika Britanija / 2018

V prvi oddaji nove sezone se bo v kvizu Joker preizkusila andragoginja Natalija Žalec iz Ljubljane. Ljubiteljica nordijske hoje in lastnica dveh psov zase pravi, da je zelo ognjevita. Rada tudi kuha, še posebej slaščice, navdušuje se tudi nad zelišči. Ko bo imela čas, bo napisala knjigo za otroke. Njena super pomoč bo brat, priznani filozof, Bojan Žalec.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Cesarica Sisi je svojevrsten mit 20. stoletja, njena življenjska zgodba je bila že nekajkrat upodobljena, tokrat v šestdelni nadaljevanki.
Elizabeth Amalie Eugenie se je rodila leta 1837. Vzdevek Sisi, po katerem je najbolj poznana, ji je nadela družina že v njeni rosni mladosti. Šestnajstletna Sisi se je poročila s svojim bratrancem Francem Jožefom. Habsburški dvor je imel stroga pravila oblačenja in vedenja in Sisi se je s težavo privajala novemu načinu življenja, popolne sreče ni našla nikoli. Ljubila je konje, potovanja in modo. Rodila je štiri otroke: Zofijo, ki ni dočakala niti dveh let, Gizelo, prestolonaslednika Rudolfa ter najmlajšo Marijo Valerijo. Sisi je umrla, ko je bila stara šestdeset let, in sicer za posledicami vboda z nožem, ki ji ga je zadal atentator Luigi Lucheni.

Prva sezona prikazuje mlado in iskrivo Sisi, njeno srečanje z bodočim soprogom, prihod na dvor, prijateljstvo s Fanny, izdajo, vojno, srečanje z Napoleonom, rojstvo dveh otrok in smrt ljubljene Zofije.

1. del
Mlada in živahna vojvodinja Elizabeta na Bavarskem doživlja svojo prvo ljubezen, ki pa jo ima njena mati za kaprico. Ko Sisi izve, da se bo sestra Nene zaročila z avstrijskim prestolonaslednikom Francem Jožefom, ji ni do tega, da bi jo spremila v Bad Ischl, a se naposled le ukloni in s tem začrta svojo nadaljnjo usodo. Mladi cesar kljub začetnim pomislekom namesto premišljene in uglajene Nene izbere rosno mlado in neukročeno Elizabeto.

SISI (I.) / Nemčija, Avstrija / 2021
Scenarij: Robert Krause, Andreas Gutzeit, Elena Hell
Režija: Sven Bohse
V glavnih vlogah: Dominique Devenport, Jannik Schümann, Désirée Nosbusch, Marcus Grüsser, Tanja Schleiff

V nedeljskem intervjuju, ki ga vodi Jože Možina, se dr. Granda dotakne trenutnih razmer ob vojni v Ukrajini. Glede tega opaža, da je slovenska politika pod sedanjo vlado dokaj zmedena, saj s sestankov Nata in EU prihaja z drugačnimi sporočili, kot jih je propagirala prej. Osrednji del pogovora je namenjen »samoslovenstvu«, izjemno zanimivemu področju slovenske zgodovine, ki govori o tem, kdaj in kako so se v zgodovini pojavili prvi vzgibi v smeri narodne enotnosti in samostojnosti. O tem je dr. Stane Granda pisal v knjigi z naslovom Pot v samoslovenstvo, ki je pri založbi Družina izšla pred kratkim.
Pogovor je prava poslastica in učna ura za številne, ki se zanimajo za slovensko zgodovino in emancipacijo, saj dr. Granda postreže s fascinantnimi primeri in ugotovitvami, ki jih bo širša javnost slišala prvič.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:10
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Celovečerni dokumentarni film razišče in razkrije, kako multinacionalni kapitalski skladi poglabljajo stanovanjsko krizo v urbanih sredinah povsod po svetu. Prvotne stanovalce vlagatelji postopoma izrinjajo iz sosesk, z oddajo in preprodajo stanovanj pa nato mastno služijo. Najemnine in kupnine tako običajnim ljudem postanejo preprosto nedosegljive.

PUSH / Švedska / 2019 / Režija: Fredrik Gertten

Baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač sta na Ljubljanskem gradu pred televizijskimi kamerami predstavila Ciganske melodije češkega skladatelja Antonína Dvořáka. Skladatelj je leta 1880 izbral sedem besedil iz zbirke pesmi Adolfa Heyduka in jih uglasbil v duhu češkega glasbenega izročila z nekaterimi vplivi romske glasbe. Romsko življenje je bilo v času avstro-ogrske vladavine na Češkem simbol neodvisnosti, upora in osvoboditve od strogega meščanskega življenja.

Izvajalca v poustvarjalnem duu uspešno sodelujeta že več let. Matjaž Robavs je končal študij solopetja na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost na Dunaju. Specializiral se je prav za interpretacijo samospevov in oratorijev. Kot uveljavljen operni pevec nastopa na domačih in tujih odrih. Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Dubravke Tomšič Srebotnjak. Pozneje se je izpopolnjevala in se specializirala predvsem za igranje komorne glasbe. Sodeluje v številnih zasedbah z vrhunskimi domačimi in tujimi glasbeniki.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov