Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 8. avg. 2022

TV Slovenija 2 • Pon, 8. avg.

*****

Nadležno zvonjenje ali šumenje v ušesu, ki nikoli ne odneha, strokovno imenujemo tinitus. Ta ne vpliva le na slab spanec, temveč vodi v vsesplošno utrujenost in slabo zbranost. Pojavijo se lahko nespečnost, tesnoba ali depresija, motnje pozornosti in s tem povezane težave pri opravljanju dela ter izogibanje različnim aktivnostim. Ta fantomski zvok v kronični obliki zaznava od deset do trideset odstotkov ljudi. Okrog 160.000 ljudi pri nas pa tinitus tako močno prizadene, da poiščejo zdravniško pomoč. Kako je tinitus spremenil življenje našim sogovornikom in s čim si lajšajo z njim povezane težave, izveste v tokratni Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto 15. 1. 2022, ob predvidoma 14.30.

Štirje uveljavljeni avtorji, Peter Ciuha, Srečo Dragan, Oto Rimele in Tilen Žbona, se v kontekstu umetniškega projekta ‘Spekula’ predstavijo v koprski galeriji Loža. Film svojsko odslikava njihove različne umetniške izkušnje skozi postavitev njihovih del in izpoved, ki gledalca sooči s konceptom ‘Na prelomu upodobitve’.

Prvo avgustovsko nedeljo smo v oddaji veliko pozornosti namenili izrednim razmeram v kmetijstvu zaradi katere kmetje pozivajo k razglasitvi naravne nesreče. Po prvih ocenah znaša škoda kar okoli 70 milijonov evrov. Na Dolenjskem s posebnim evropskim projektom še izboljšujejo kakovost cvička - projekt gre letos h koncu. Pogledali smo, kako je mogoče uspešno pridelati zelenjavo v Poljanski dolini. Pripravili smo tudi reportažo s poletnega Krvavca. Vabljeni k ogledu.

Gino se iz Benetk odpravi proti dvema čudovitima italijanskima mestoma z bogato zgodovino. Ravena je znana po izjemnih mozaikih, ki so še po 1500 letih taki kot nekoč. Kar osem ravenskih stavb je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. V mestu še danes skrbijo, da izdelovanje mozaikov ne utone v pozabo. Iz Ravene se Gino odpravi v San Marino, najstarejšo državo na svetu. Njegov nastanek sega v 4. stoletje. Življenje se je do danes močno spremenilo, mestu pa je kljub temu uspelo ohraniti neodvisnost in bogato izročilo. Posebnost je tudi, da države ne vodi predsednik, temveč regenta, ki ju vsakih šest mesecev izvoli 60 svetnikov. Za konec nam Gino pokaže, kako lahko iz božičnega kruha hitro pripravimo okusno sladico.

GINO'S ITALIAN COASTAL ESCAPE / Velika Britanija / 2018

Poleti vas Lorella in Ana pozdravita z morja in vas popeljeta skozi najlepše trenutke pretekle sezone oddaj Sobotno popoldne. Tako boste lahko podoživeli navdihujoče pogovore z gosti kot so Jan Plestenjak, Bernarda Marovt, Nina Gazibara, Helena Blagne, Mario Galunič in mnogi drugi. Če ste zamudili nasvete o modi, življenjskem slogu, psihologiji, trendih, lepoti, zdravju in avtomobilizmu, potem so poletni izbori kot nalašč za vas.

Annabelle spretno prepriča Paula, da jo povabi na večerjo. Ker ga hoče osvojiti, mu v pijačo podtakne mamilo.
Bela in Lucy dobita priložnost, da za slavno pevko Mandy Capristo napišeta besedilo za ljubezensko pesem. Da bi jo prepričala, se pretvarjata, da sta zaljubljenca. Mandy je navdušena nad njima in besedilom.
Natascha se odloči, da bo izpolnila Walterjevo željo, da bi z Michaelom praznovali božič. Skupaj se odpravita v gozd po drevesce, kjer ju zaloti gozdar ...

STURM DER LIEBE (XVI.) / Nemčija / 2019-2020
Scenarij: Björn Firnrohr, Claudia Köhler
Režija: Felix Bärwald, Stefan Jonas, Carsten Meyer-Grohbrügge, Udo Müller, Steffen Nowak, Lutz von Sicherer, Alexander Wiedl idr.
V glavnih vlogah: Léa Wegmann, Florian Frowein, Antje Hagen, Sepp Schauer, Dirk Galuba, Joachim Lätsch, Dieter Bach, Lorenzo Patané, Uta Kargel, Melanie Wiegmann, Erich Altenkopf, Jenny Löffler, Sandro Kirtzel, Jennifer Siemann, Julia Grimpe, Anna Lena Class, Franz-Xaver Zeller, Patrick Dollmann, Isabell Ege, Paulina Hobratschk, Lukas Schmidt

Informativna oddaja Panorama vsak delovnik gledalcem ponuja svež pregled najzanimivejših dogodkov dneva v Sloveniji in tujini ter prinaša poglobljene prispevke in analize, razmišljanja gostov, poročanje novinarjev s terena ter oglašanja posebnih poročevalcev iz svetovnih prestolnic in dopisnikov iz vse Slovenije.

Najprej na rolko. Zakaj? Ker ponuja svobodo. Tako vsaj pravi Gal Gjurin, ki se septembra vrača s koncertom, trenutno pa prosti čas najrajši preživlja z rolko. Pevka Sendi se vrača na glasbene odre. Že veste, kako zveni njena najnovejša skladba z naslovom Zbudi se, s katero nas vabi, da spremljamo nadaljevanje njene glasbene poti? Šest desetletij Bondovih filmov praznujemo jeseni, tik pred tem bo najslavnejši tajni agent »dosegljiv« na dobrodelni dražbi.

Justin, Scott in Andre se na poti iz Mongolije na Islandijo ustavijo še na Ferskih otokih, prespijo pri dobrih ljudeh in pomagajo obnavljati staro vas. Na Islandiji pa se proti njim zaroti vreme. Ves čas dežuje, kar jim nagaja pri vožnji, ogledu ledenika, plezanju po njem in obisku kraterja ognjenika. Justin za to krivi škrate, v katere verjamejo otočani. Ko so končno na suhem, zlezejo celo v lavno cev v podzemni jami. Po mrzlem otoku pa bo naslednja postaja – vroča Afrika!

DEPARTURES II. / Kanada / 2009

S pomočjo zvezd so naši predniki potovali, gradili in osmislili minevanje časa. Da bi si razložili nebesno dogajanje, so v svojih verovanjih nebo že davno poselili z bogovi in pošastmi. Koprodukcijska dokumentarna serija tudi s pomočjo prepričljivih animacij pojasnjuje človekovo obsedenost z vesoljem in razkriva, kako se je njegovo razumevanje spreminjalo skozi čas, vse do sodobnega raziskovanja kozmosa na temeljih znanosti, ki je pripeljalo celo do prvega posnetka črne luknje.

3. del: Naš položaj v vesolju
V tretjem delu izvemo, kako se je razvijal sodobni model vesolja. Tega ne sestavljajo kristalne sfere, po katerih se planeti gibljejo na krožnih tirnicah, ampak je v njem še veliko drugih galaksij, podobnih naši, ki se oddaljujejo druga od druge, zato se vesolje nenehno širi.

ANCIENT SKIES / Velika Britanija, Nemčija, ZDA / 2019 / Režija: Adam Luria

Val Sebald je pisatelj, ki se je pred življenjem na kopnem umaknil na otok. Tu živi med otočani in svojimi priljubljenimi ženskami, junakinjami različnih romanov o morju.
Odnosi z realnimi ženskami iz njegovega preteklega življenja so vezani na njegovo obredno pošiljanje sporočil v steklenici, ki jih meče v vodo. Resnične in literarne osebe pa združuje v en sam, njemu domač prostor, v katerem se njegovo življenje vedno bolj staplja z morjem in podvodnim svetom.
Na otok s skupino turistov pride Ivana, mlado dekle, ki se pojavi v Valovem življenju kot utelešenje njegove bržkone zadnje ljubezni, poosebljenje Ženske in vseh žensk. Mlado dekle je slikarka, ki Vala očara s svojim slikarskim svetom; Val pa njo privlači predvsem s svojim védenjem o morju in potapljanju. Čeprav preživita skupaj precej dni, pa tudi kakšen večer oziroma noč, mlado dekle zapelje – kot se za poletno avanturo spodobi – od Vala precej mlajši otočan. Ko Ivana odide, Valu za njo ostane samo slika otoka v snegu in težka melanholija, ki ga spremlja med samotnim potapljanjem v morske globočine.
Morju v času mrka je posnet po istoimenskem romanu Mateta Dolenca. V njem med drugim igrajo Boris Cavazza (Val Sebald), Ajda Smrekar (Ivana), Pia Zemljič (Albina Nevers), Damjan Cavazza (Jon Sebald Nevers), Brane Grubar (Ziko Fiamengo) in Lenča Ferenčak (Nives). Scenarij in režija Jurij Pervanje, direktor fotografije Valentin Perko.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov